jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kaikki blogit puheenaiheesta Työajat

Kannattiko sunnuntai uhrata?

Luin Yle Uutisten 12.1.2018 jutun “24/7-yhteiskunta teettää yhä enemmän töitä poikkeuksellisina aikoina – "On henkisesti raskaampaa tehdä yötä"”. Juttu kertoo siitä, miten työtä tehdään yhä kasvavissa määrin poikkeuksellisina ajankohtina.

Katson näin, että tämä kehitys lähti siitä, kun sunnuntai haluttiin lyödä lihoiksi. Jutun mukaan myös lauantai on ollut aikoinaan vapaapäivä; lauantaityöstä luovuttiin 1970, kun työaika rajattiin 40 viikkotyötuntiin.

Akt

 

Tässä kun on jo elämän aikana ehtinyt tehdä useamman alan töitä. Niin tämä raskaanliikenteet työt menee kyllä aivan omilla aatteillaan. Se että tuodaan moisia pakollisia taukoja jne kuljettajille. Ei kyllä alalla paljon ylityön määriä hillitse, ja siitä huolimatta pien yrittäjät narisevat siitäkin määräatä lepotaukoja, että on liikaa. Ja yritykset joiden tavaroita kuljetetaa kiristää vaan solkea.

Työajat vuonna 2015

Tilastokeskuksen kokoamien työvoimatutkimusten mukaan vuonna 2015 kokoaikatyötä tekevien palkansaajamiesten tehty työaika vakioitui tilastollisesti vertailukelpoisesti viikkotasolla  keskimäärin 38,6 tunniksi ja vastaavasti kokoaikatyötä tekevillä palkansaajanaisilla viikottain tehtyjen työtuntien määrä jäi keskimäärin 36,2 tuntiin. 

Mitä tarkoittaa "säännöllinen työaika"?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n asiantuntijoilla on tähän kaikkia palkkaerolaskemista kiinnostuneita askarruttaneeseen  kysymykseen selkeä ja varsin napakka vastaus :

 

"

Säännöllinen työaika tarkoittaa työntekijän tekemää normaalia vuorokautista tai viikoittaista työaikaa. Työntekijällä on oikeus saada säännölliseltä työajalta normaali, yksinkertainen palkka. Ylityöt eivät kuulu säännöllisen työajan piiriin.

Mitä tarkoittaa "säännöllinen työaika"?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n asiantuntijoilla on tähän kaikkia palkkaerolaskemista kiinnostuneita askarruttaneeseen  kysymykseen selkeä ja varsin napakka vastaus :

 

"

Säännöllinen työaika tarkoittaa työntekijän tekemää normaalia vuorokautista tai viikoittaista työaikaa. Työntekijällä on oikeus saada säännölliseltä työajalta normaali, yksinkertainen palkka. Ylityöt eivät kuulu säännöllisen työajan piiriin.

Valhe, emävalhe, Tilastokeskuksen työaika- ja palkkatilastot

Kun katselette yhteiskuntasopimukseen liittyvää työaikakeskustelua, näette uskomattomia väitteitä, joista voisi kuvitella, että Antikainen on ollut tausta-asiantuntijana. Keskustelu paljastaa, että Tilastokeskus on epäonnistunut täysin niinkin keskeisissä tilastoissa kuin työajat ja palkat.

Katsotaanpa ensi työaikojen tilastointia.

Tilastokeskus: Eurofoundin vertailussa on tarkasteltu palkansaajien tehtyä viikkotyöaikaa päätyössä, mihin vaikuttavat myös tutkimusviikolla tehdyt ylityöt, lomat, sairauspoissaolot sekä muut satunnaista vaihtelua työaikoihin aiheuttavat tekijä.

Ylityö ilman korvausta on osa läikkymisilmiötä

Työaikojen läikkymisilmiö on yleistymässä Akavan ja Aalto-yliopiston yhteistyönä tekemän tutkimuksen mukaan jo siinä mittakaavassa, että työaikalain uudistamiselle on syntynyt erityinen tarve.

Vastaisku trollaukselle

Trolli on internet-slangisana, jolla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä aiheuttaa ristiriitoja, turhien viestien kirjoittamista taikka peittää kirjoittajan puutteet käsiteltävänä olevan asiantuntemuksessa. Trollaus on myös osa informaatiosodankäyntiä, jota esimerkiksi feministit ja heidän myötäjuoksijansa käyvät puolustaakseen näkemyksiään, jotka eivät perustu tieteellisesti todistettuihin väitteisiin. "Trolls are recognizable by the fact that they have no real interest in learning about the topic at hand."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä