jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kaikki blogit puheenaiheesta Translain uudistus

Translain uudistus jäissä

Eduskunnan kyselytunnilla tuli viimeistään nyt ilmeiseksi se seikka, että hallituksella ei ole halukkuutta korjata ilmeisen vinosti, vaillinaisesti ja ihmis- ja perusoikeuksia kunnioittamattomasti toimivaa nykyistä ns. translakia. 

 

Avioliittolain "liitelait" ja jumalanpelko

Hyvin paljon uskonnollisuuden ja lainsäädännön sekoittavaa oli tämä keskustelu eduskunnassa sen jälkeen kun työ- ja oikeusministeri Jari Lindström vastentahtoisesti esitteli niin sanotut avioliittolain liitelait eli laiksi jo edellisen eduskunnan hyväksymän ja tasavallan presidentin vahvistaman tasa-arvoisen avioliittolain aiheuttamat lainsäädännön päivittämiset.

Karvalakkimalli käyttöön translain uudistamisessa

Translaki tarvitsee remonttia. Kysymys on ihan reaalipolitiikasta ja tarpeesta taata kansalaisille yhtäläiset oikeudet maassa riippumatta heidän terveydentilastaan tai sukupuoli-identiteetistään.

Kipupisteitä on kaksi:

Translaki ja sukupuoli - kannattaako puolueesi ihmisoikeuksia?

Yksittäisten ehdokkaiden kantojen lisäksi kannattaa katsoa puolueen kantaa. Sukupuolisen itsemääräämisen osalta selkeästi paras puolue on Piraattipuolue, sen jälkeen Vihreät, sitten Vasemmistoliitto, SKP ja STP. Avoimen vaalikoneen kysymysten tarkastelua vähän tarkemmin:

 

1. Tulisiko transsukupuolisten lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimukset poistaa? [Linkki]

Maltan translaki on hieno asia - koska Suomeen?

 

Eilen 1.4. Maltan parlamentti hyväksyi maahan uuden translain, jonka mukaan:

- täysi-ikäinen voi ilmoittaa sukupuolensa väestörekisteriin itse

- syntyvän lapsen sukupuolen määrittelemistä voi lykätä

- tahdonvastainen, ei-lääketieteellinen sukuelinkirurgia intersukupuolisille lapsille kielletään

 

Kun lääkäri on ihmistä vastaan.

Näen punaista, eikä se suinkaan johdu joulusta. Ylen Ajankohtainen kakkonen käsitteli tänään muun muassa translain edistymistä. Studiossa haastateltiin transaktivisti Sade Kondelinia sekä gynekologi Sari Tanusta. Mykistyin, suutuin ja surin, kun Tanus avasi katsojille arvomaailmaansa ja asenteitaan. Kuinka voi sosiaali- ja terveysalan ihminen olla noin julmasti ihmistä vastaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä