jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kaikki blogit puheenaiheesta Sukupuolten väliset palkkaerot

Naisilla loppuvuosi palkatta

Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan naisten keskiansiot ovat tänä vuonna keskimäärin 83,4 prosenttia miesten keskiansioista. Ero on sama kuin viime vuonna. Sukupuolten välinen palkkaero on kaventunut hyvin hitaasti viime vuosina Suomessa ja palkkaero on länsieurooppalaisittain suuri. Palkkaero näkyy edelleen eläkkeissä, naisten kokonaiseläkkeet ovat huomattavasti miehiä matalampia.

Palkkaeron supistaminen kansallisena tavoitteena

Naisten ja miesten välinen keskimääräinen palkkaero on Suomessa olennainen sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvä epäkohta. Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ja palkkarakennetilastojen aineiston perusteella kokoaikaista työtä tekevien palkansaajanaisten ja -miesten säännöllisen työajan palkkaero  on  jumittunut 17 prosenttiin.

Yksityisen sektorin tuntipalkat

Tilastokeskuksen mukaan  yksityisen sektorin tuntipalkat nousivat kymmenen prosenttia vuoden 2010 viimeiseltä neljännekseltä vuoden 2016 viimeiselle neljännekselle. Palkansaajien säännöllisen työajan tuntiansio 1) oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä keskimäärin 15,98 euroa. Miesten keskituntiansio oli 16,49 euroa ja naisten 13,49 euroa.

 

Osa-aikaiset ja määräaikaiset työsuhteet

Valtioneuvoston kanslian ja Tilastokeskuksen yhdessä ylläpitämän Findikaattori-tietopalvelun  huhtikuisen päivityksen mukaan osa-aikatyön tekeminen on yleistymässä :

 

Palkkasyrjintä on edelleen totta

Julkisuuteen kantautuneiden tietojen  mukaan Tilastokeskuksella tehty selvitys osoittaa täysin selittämättömäksi jäävän miesten ja naisten välisen palkkaeron osuuden olevan  yksityisellä sektorilla vieläkin  keskimäärin  4%, kun kyseessä on sama ammattinimike, työpaikka ja toimipaikka.

Hoitajat, älkää marisko, vaan vaihtakaa alaa

Tässä ehdotettu ratkaisu, mikäli tällainen pienemmän palkan ala ei kiinnosta. Esimerkiksi insinöörinä voisi tienata enemmän.

Naisten palkkapäivä

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK viettää  tänään 31.10. Naisten palkkapäivää muistuttaakseen meitä työmarkkinoilla yhä edelleen ilmentyvistä tasa-arvovinoumista. 



Naisten palkka on tänä vuonna 83,3 % miesten palkoista.









Niin?

 

 

Sukupuolten välisten palkkaerojen juuret institutionalistuneissa rakenteissa

Paula Koskinen Sandberg toteaa väitöstutkimuksessaan sukupuolten välisten palkkaerojen juontuvan työmarkkinoidemme historiasta - naisvaltaisten alojen aliarvostus on ilmentynyt muualla  yhteiskunnassa vallalla olleen sukupuolijärjestelmän heijastumana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä