jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kaikki blogit puheenaiheesta Plagiointi

Huhtasaaren gradu-rimpuilu on säälittävää seurattavaa

 

Jyväskylän yliopiston teettämän selvityksen mukaan Laura Huhtasaaren opinnäytetyön tieteellisen käytännön loukkaukset ovat vakavia. Selvityksen mukaan vaatimattomat 80 prosenttia tutkielman pohdintaluvusta on kopioitu muilta. Siinäpä se, kyseessä ei ole minkään sortin tieteellinen tutkielma, vaan huijaus. Pohdintaluku on nimittäin osa, jossa näyttöjä pitäisi erityisesti antaa.

Laura Huhtasaaren Pro gradu tutkielma

Jyväskylän yliopiston esiselvityksen mukaan Laura Huhtasaaren gradu sisältää sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä, joka ilmenee plagiointina.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257062-laura-huhtasaaren-gradussa-vakav...

Laura huhtasaari on kommentoinut Twitterissä yliopiston päätöstä. Hän kertoi pyrkineensä noudattamaan saamiaan ohjeita eikä tietoisesti tehnyt tahallista vilppiä.

Venäjällä plagioidaan ja vastustetaan plagiointia

Plagiaattien täydelliseen kitkemiseen on vielä matkaa, mutta väitösten määrä on puolittunut vuodesta 2013.

Suomessa keskusteltiin plagioinnista korkeakouluopinnoissa alkuvuodesta, kun perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren gradun epäiltiin olevan osittain plagiaatti.

Plagioitu ja uutisoitu

Ylen Pressiklubi on ohjelma, jossa tarkastellaan viikon uutisaiheita. Katsoin reissailun takia perjantain 11.5. Pressiklubin vasta sunnuntai-iltana. Aiheina olivat Michael Penttilä -uutisointi sekä Laura Huhtasaaren keskiviikkona uudelleen esille noussut plagiointijuttu. Pressiklubia vetää nykyisin Sanna Ukkola. Pressiklubissa oli nyt kieltämättä mielenkiintoinen asetelma: Sanna Ukkola on naimisissa Perussuomalainen -lehden sekä Suomen Uutiset -verkkolehden päätoimittaja Matias Turkkilan kanssa. Suomen Uutiset on Perussuomalaisten äänenkannattaja ja Matias Turkkila siis persu.

Opinnäytteen tarkastamisen haasteita

Viimeaikaisia kohuja on ollut Laura Huhtasaaren gradua kohtaan esitetyt uudet epäilykset, jonka mukaan gradun sisällöstä on ollut 30 % toisista tuotoksista kopioitua, vailla viittauksia näihin kopioituihin teoksiin. Itsestäni ikävintä on, jos on totta että myös omin nimiin otettuja tutkimuslöydöksiä on myös kopioitu.

Plagioinnin lyhyt oppimäärä

Kopioin tähän heti alkuun yhden eilisistä kommenteistani koskien blogikirjoitustani: Plagiaatti Laura on oikeassa!

"Lauran gradusta varmasti puhutaan vielä pitkään. Seuraavan kerran enemmän kun nämä nyt esitetyt uudet syytökset on tutkittu.

Stalinismin "hullut koirat"

Neuvostoliiton 1930-luvun näytösoikeudenkäyntien ehdoton tähti Andrei Januarevitš Vyšinsky oli neuvostolainsäädännön sankari. Hänen kuuluisan diktaattinsa mukaan ”tunnustus on todisteiden kuningatar”.

Plagiaatti Laura on oikeassa!

Lauraa syyteään taas samasta vanhasta asiasta. Hän on kopioinut osan gradustaan. Viimeisempien väitteiden mukaan jopa 30%. Huhtasaari itse vakuuttaa, että hän on gradunsa tehnyt täysin tuolloisten ohjeiden mukaan. Uskon häntä, entä Te muut?

Laura Huhtasaaren gradu!


Venäjällä ja monessa muussa maassa plagiointi ja muu tieteellinen vilppi on erittäin yleistä. Täällähän näkee sähköpylväissäkin tarjouksia, millä rahalla voi ostaa kurssin lopputyön, gradun tai muun opinnäytetyön, aina tohtorin tutkintoon asti. En tiedä sitten tarkemmin, millä tavalla nämä ostetut opinnäytetyöt sijoittuvat ongelmakenttään: kirjoittaako ne joku vai ovatko ne plagiaatteja.

Laura Huhtasaaren gradu?

Laura Huhtasaaren Pro gradu -tutkielmassa on huomattavasti enemmän plagiointia kuin aikaisemmin on tiedetty? Näin kertoo Svenska yle tänään teetämänsä tutkimuksen tuloksesta.

Jopa 30% Huhtasaaren työstä on kopioitu suoraan kirjoitusvirheineen  Tiina Simpasen vuonna 2001 julkaisemasta pro gradu -työstä "Kohti monikultturista koulua", eli yhdestä ja samasta lähteestä.

Jyväskylän Yliopisto harkitsee nyt uuden selvityksen teettämistä Huhtasaaren gradusta.

https://yle.fi/uutiset/3-10197727

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä