jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansalaisaloite pakkoruotsin lopettamiseksi

Ruotsi valinnaiseksi

Ruotsin kielen valinnaiseksi muuttamisesta on jälleen tehty kansalaisaloite. Mediassa tästä aloitteesta ei löydy mainintoja. Johtuen ehkä siitä, että sillä ei ole taloudellista tukea. Aloite on kuitenkin erittäin hyvin perusteltu, ja korjaa myös edellisen, kolme vuotta sitten julkisuuteenkin päässeen vastaavanlaisen aloitteen puutteita.

Pakkoruotsista luopuminen ei tarkoita pakkovenäjää

Noin kuukausi sitten eduskunnan niukka enemmistö torjui kansalaisaloitteen vapaaehtoisesta kielivalinnasta eli pakkoruotsista luopumisesta.

Eduskunta kuitenkin kehotti valtioneuvostoa selvittämään lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua.

Pakkoruotsittajat RKP:n puheenjohtajan Carl Haglundin johdolla antavat nyt ymmärtää, että pakkoruotsista luopuminen tarkoittaisi pakkovenäjää. Siitä ei tietenkään ole kysymys.

Lyhyt askel ihmiselle, mutta valtava loikka kielivapaudelle

Eduskunta hyväksyi 6.3.2015 ponnen alueellisista kielivapauskokeiluista. Lähes puolet kansanedustajista (93) kannatti pontta. Se on huollellisesti valmisteltu ja mahdollistaa kokeiliut koko maassa, myös ruotsinkielisillä alueilla. Se ei myöskään ota kantaa, mitä kieliä kokeilualueilla otetaan pakkoruotsin tilalle.

Taistelu kielivapauden ja suvaitsevaisuuden puolesta jatkuu eduskuntavaaleissa

Useimmat kansanedustajat pettivät äänestäjille antamansa lupauksen ja kannattivat pakkoruotsia äskeisessä eduskunnan äänestyksessä. Tämän linkin takaa löytyvät sekä lupauksensa pitäneiden että äänestäjänsä pettäneiden valehtelijoiden nimet http://www.kielipolitiikka.net/KAA15aanestys.htm

Vanhan sanonnan mukaan "taistelu hävitään, mutta sota voitetaan". Kansalaisaloite valitettavasti torjuttiin, mutta taistelu jatkuu kunnes suvaitsevaisuus eli vapaa kielivalinta voittaa.

Ja sama ruotsiksi

Eilen illalla tuli tieto että eduskunta oli hylännyt kansalaisaloitteen pakkoruotsin lakkauttamisesta. Se on kirvoittanut monta poliitikkoa kirjoittamaan asiasta mielipidettään ja samaan joukkoon liityn minäkin. Kokeilen pystynkö kuitenkin käsittelemään aihetta vähän toisesta näkökulmasta, katsotaan kuinka sitten onnistun.

 

Kansalaisaloite mediapimennossa

Kansalaisaloitehistorian viides aloite on kohtapuolin menossa eduskunnan äänestykseen. Mielipidekyselyiden mukaan "pakkoruotsin" lakkauttaminen saa jopa tasa-arvoista avioliittolakia enemmän kannatusta kansan riveistä, mutta tämän päivän medianäkyvyys on kuitenkin lähes nolla. 

1) Ylen pääsivulta tai edes politiikkasivulta ei löydy mitään (kuva 1).

2) Hesarin ensimmäiseltä sivulta ei mitään (kuva 2, hakusana löytyy lauseesta "Talvivaaran ... on aloitettava").

Pakkokantele

Dialogi suomalaisen koulun musiikin tunnilta:

Opettaja: No niin, ottakaapa kanteleet esiin niin alamme harjoittelemaan. 

Oppilas: Voinko esittää kysymyksen, joka on askarruttanut mieltäni? Minkä takia meidän kaikkien oppilaiden on opeteltava soittamaan kanteletta? Itse kuitenkin haluaisin opetella soittamaan jotain muuta instrumenttia. 

Opettaja: No kyllähän sinä tiedät, että kaikkien kansalaisten on opeteltava soittamaan kanteletta, näin on päätetty. Musiikin opiskelu on ensiarvoisen tärkeää!

Demokratiassa 74 % riittää

Laajan kansalaiskyselyn tulos kertoo, että suomalaisista 74 % kannattaa pakkoruotsista luopumista. Eikö sen pitäisi demokraattisessa yhteiskunnassa olla riittävä peruste? Kyllä!

Jos joku haluaa lisäperusteluja, lukekoon tämän Sampo Terhon blogin http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188095-pakkoruotsin-kumotut-perustelut

Mitä Veltto Virtasen tulisi tietää puolueensa kielipolitiikasta

 

Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää!

Kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtanen (PS) purki pettymystään Vasemmistoliiton kansanedustajiin Aino-Kaisa Pekoseen ja Silvia Modigiin huutelemalla heistä solvauksia junassa matkustavalle Pekoselle. Virtasen rähjääminen liittyi sivistysvaliokunnan päätökseen olla puoltamatta kansalaisaloitetta ruotsin vapaaehtoisuudesta suomenkielisille eri koulutusasteilla.

Sivistysvaliokunnan mietintö pakkoruotsista hävettäviä kupruja täynnä

Pakkoruotsia vastustava kansalaisaloite päätyi eduskunnan sivistysvaliokuntaan, joka antoi neljän vastalauseen saattelemana hylkäävän mietintönsä. Aloitetta kannatti vain kolme perussuomalaista.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä