jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Islannissa tunnustetaan sukupuolen autonomisuus

Islannin parlamentti on hyväksynyt lakiuudistuksen, joka mahdollistaa sukupuolen virallisen vahvistamisen ilman lääketieteellisiä tutkimuksia tai sukupuolenkorjaukseen tähtääviä hoitoja. Uusi laki tunnistaa myös ns. kolmannen sukupuolen olemassaolon :

 

      "It gives individuals the legal right to change their official gender registration, according to their personal gender identity, without requiring a diagnosis of gender dysphoria or medical treatment. Children under the age of 18 will need the approval of their parents to change their official gender registration. The law furthermore allows people in Iceland to officially register their gender neutrally - that is, as neither male nor female - denoted with an X on their ID."

 

Juridisen sukupuolimerkinnän korjaaminen on Islannissa mahdollista jatkossa myös alle 18-vuotiaana, mikä linjaus on selkeästi yhtenevä kansainvälisten terveydenhoitosuositusten ja lasten oikeuksia koskevien ihmisoikeussopimusten kanssa.

 

 

Täällä Suomessa translain uudistaminen sisältyy nykyisen  hallituksen hallitusohjelmaan ja mielelläni haluan uskoa, että lakiuudistus tullaan toteuttamaan lähivuosina edelläkävijoinä toimineiden pohjoismaisten valtioiden esimerkillistä kehitystä mukaillen.  Norjassa ja Tanskassa omien tietojensa korjaaminen väestötietojärjestelmiin on ollut mahdollista ilmoitusmenettelyllä jo vuosia ilman minkäänlaista raportoitua lain väärinkäyttöä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän SeppoMakkonen kuva
Seppo Makkonen

Yes, Islanti on selvästi kehityken kärjessä. Jos olisin kansalainen voisi marssia virastoon, lyödä nyrkkiä pöytään ja sanoa "minä olen sitten tästä päivästä lukien nainen" "jos muuta väitätte paskaa puhutte" Eiköhän se ne siellä edisty vielä lisää ja lajin vaihtokin onnistuu kohtapuoleen. Aivan huippu olisi jos voisi olla puoliksi koira, puoliksi ihminen. Silloin voisi olla itse itsensä paras kaveri:)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse en ole kovinkaan varma siitä, että ihmisen ja toisen eläinlajin hybrideille olisi vielä vähään aikaan tulossa juridinen status. Bioetiikka jo yksin estää tällaisten yhdistelmien kehittämisen edes laboratorio-olosuhteissa tutkimusmielessä.

Sukupuoli on edelliseen blogitekstiini viitaten geneettiselle alustalle rakentuva psykofyysinen ja myös sosiokulttuurinen kokonaisuus, joka on ainoastaan ihmiselle lajityypillinen ominaisuus ja määrittyy autonomisesti geneettisen sukupuoli-identiteetin (ydinsukupuoli-identiteetti) ansiosta. Translain tarkoitus on niin Islannissa kuin jatkossa myös Suomessakin varmistaa tuon autonomisuuden toteutuminen myös yhteiskunnallisella tasolla...

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Naisten suihkutiloihin pyrkivä parrakas ja ympäristöstään kiinnostunut mies on tuskin yhtään sen tervetulleempi sinne, vaikka hän ottaisi povitaskusta passin jossa on rasti ruudussa "nainen". Yksilön vapaus valita oma sukupuolensa pelkällä ilmoituksella toimii ehkä baaritiskillä ja hotellin respassa, jossa odotusten vastainen sukupuolen merkintä henkilökortissa aiheuttaa korkeintaan hölmistyneen ilmeen virkailijassa. Mutta toimiiko se julkisissa suihkutiloissa, aiheuttamatta siellä joukkopaniikkia ja soittoa poliisin päivystysnumeroon? Sitten poliisi tulee paikalle ja toteaa että mitään lakia ei ole rikottu, tämähän on nainen, henkilökortin mukaan, johon juuri viime viikolla vaihdettiin sukupuolen rasti ruudusta toiseen.

Tunnustetaan yksilön oikeus valita oma sukupuolensa, mutta tunnustetaanko sitten enää muiden yksilöiden oikeutta esim. suihkutiloihin joihin ei ole pääsyä henkilöillä jotka yksilön mielestä ovat vastakkaista sukupuolta, riippumatta siitä mitä heidän passissaan lukee? Sinun sukupuolesi on sinun oma asiasi vain niin kauan kuin et ole saapumassa samaan julkiseen suihkutilaan minun kanssani. Lääketieteellisten perusteiden vaatimisessa on järkeä, tuo ongelma hoituu aika pitkälti sillä, että suihkutiloihin saapuva entinen mies on todellakin läpikäynyt lääketieteellistä hormonihoitoa ja leikkauksen, ja hänen "elimistönsä" (tuossa on tahallinen kaksoismerkitys) on sen sukupuolen mukainen jota hän haluaa edustaa, ennen kuin hänellä on oikeus vaihtaa juridista sukupuolta, jonka mukana tulee oikeus käyttää toisen sukupuolen julkisia suihkutilojakin.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tämä on hauska peruste tämä suihkujuttu. Onhan se maailman tärkein asia, vaikka vähemmistö kansasta niitä käyttää.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Näin saunakulttuurissa olisin todella järkyttynyt, jos näkisin peniksen tai parrakas henkilö näkisi tissini. Mehän emme ole tottuneet näkemään alastomia vartaloita:o/

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Suihkujako?
Meilläkin on työpaikalla eri pukuhuoneet ja suihkut jossa käydään joka työpäivä.
En tajunnut että ovat harvinaisia.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #6

Riippuu työpaikasta. Kolmenkymmenen vuoden työurani aikana ei ole ollut työpaikalla suihkua eikä erillisiä vessoja miehille ja naisille.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Miehille tuo suihkujuttu on pienempi ongelma, onhan julkisissa miesten suihkuissa käytännössä aina naispuoliset siivoojat -- mutta valitettavasti aina täysissä pukeissa.

Sukupuolensa mieheksi vaihtava nainen olisi erittäinkin lämpimästi tervetullut miesten puolelle, jopa siinä määrin, että todennäköisemmin se olisi tämä sukupuoltaan vaihtanut henkilö, joka voisi kokea liiankin lämpimän tervetulotunnelman häiritsevänä.

Naisten suihkuhuoneen puolella on turha väittää etteikö se olisi maailman tärkein asia. Kyllä se on niille naisille jotka siellä ovat sillä hetkellä, tai ainakin suurelle osalle heistä. Siitähän nousi poliisitutkinta ja etusivun uutinen lehdistössä, ja Perussuomalaisten kannatus nousi ennätyslukemiin, kun nuoret maahanmuuttaja-miehet menivät tahallaan naisten suihkutiloihin jossain uimahallissa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Toistan ties monettako kertaa, ahkerana uinnin harrastajana: en ole missään uimahallissa törmännyt sellaiseen, että olisi kysytty henkilöpapereita.

Yleensä ihminen kuitenkin tapaa muita vaatteet päällä, ja herättäisi tarpeetonta hämmennystä jos hänellä oisi genitaaleista määritelty henkilötodistus, siellä missä sitä kysytään.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Se tässä on aika pitkälti koko keskustelun pointti, että henkilöpapereista ei olisi juuri hyötyäkään, vaikka niissä lukisi "nainen", jos suihkutiloissa olevat naiset ovat henkilökohtaisesti sitä mieltä että se on mies joka sinne juuri saapui.

On totuuden vääristelyä lähteä vähättelemään asian tärkeyttä tilastollisesti merkittävälle osalle naisista. Miehiä eksyy naisten suihkutiloihin jonkun verran, ja seurauksena on järjestysmiesten tai jopa poliisin kutsumisia paikalle, niiden naisten aloitteesta, jotka olivat tiloissa silloin. Olen itsekin todistanut vierestä tilannetta kun pari ulkomaalaista miestä tunkeutui tahallaan naisten suihkutiloihin. Seurauksena oli melkoinen torikokous, ja käytävän täydeltä järkyttyneitä ihmisiä jotka näppäilivät puhelimeensa poliisin numeroa.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #9

"Se tässä on aika pitkälti koko keskustelun pointti, että henkilöpapereista ei olisi juuri hyötyäkään"

No miksi sitten vaahdota siitä, että henkilöpapereista ilmenevä sukupuoli olisi ilmoituksella muutettavissa?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #10

Koska se antaisi naiseksi ilmoittautuneelle miehelle juridisen oikeuden saapua sinne naisten suihkutiloihin, eikä poliisi tai järjestyksenvalvojat voisi sanoa mitään, kun henkilö voi näyttää passista olevansa oman sukupuolensa tiloissa.

Vaikka passia ei kysytäkään suihkutiloissa sinne saapumisen hetkellä, silti poliisit kutsutaan paikalle jos asiakkaat hermostuvat tilanteeseen, ja siinä vaiheessa henkilöpapereita kyllä jo kysytään.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #11

Siusta tulisi hyvä fantasiakirjailija!

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #13

Minulle muodostuu sellainen mielikuva, että kyseenalaistat todellisuuden joka vallitsee yhteiskunnassa. Et ehkä omaa todellisuuttasi, mutta monien kanssasisariesi todellisuuden eli ajattelutavan ja tunne-elämän realiteetit. Naturisti voi sanoa että alastomuus on neutraalia, ja se on ehkä totta hänelle itselleen, mutta silti on tosiasia, että se ei ole totta kaikille ihmisille yhteiskunnassa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #11

En oikein usko, että sukupuoli on sellaisen miehen suurin ongelma, joka on valmis vaihtamaan sen, vain päästäkseen naisten suihkutiloihin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Julkisten saniteettitilojen jakaminen ja aktiivinen seksuaalinen tms. häirintä ovat joka tapauksessa aivan eri tasoisia arkielämässä vastaantulevia tapahtumia ja niiden rinnastaminen kategorisesti toisiinsa ilmentää mielestäni ennakkoluuloihin perustuvaa sukupuolikäsitystä.

Häiritseekö sinua esimerkiksi psoriaasista sairastava henkilö samassa suihkutilassa ja hakevatko kaikki miehet aktiivisesti visuaalisia seksuaaliyllykkeitä tilanteista, joihin liittyy alastomuus?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

En ole puhunut häirinnästä mitään. Suurella osalla naisista pelkkä alastomuus jo sinänsä on asia joka pidettäisiin mieluiten vain naisten kesken, plus itse valikoidut miehet.

Alastomuuden kohdalla mikään ajattelutapa ei koske ”kaikkia”. On muutama suosittu ajattelutapa, jotka poikkeavat toisistaan varsin radikaalisti, skaalalla hedonismi vs. nudismi vs. topless vs. mainstream häveliäisyys vs. konservatiivisemmat esim. muslimi maahanmuuttajien pukeutumiskoodit. Jos joku näistä on hallitseva, se lienee mainstream häveliäisyys, mutta kaikkia esiintyy merkittävässä määrin. Jopa siinä määrin että joissakin uimahalleissa on vuoroja nudisteille ja toisaalta muslimi naisille. Teineille ei ole sellaista vuoroa keksittykään joka auttaisi siihen että 20% yläasteen luokasta pinnaa päivänä jolloin on uintia, häveliäisyyden takia. Tässä on nyt jo pari keskustelijaa lähtenyt kuvittelemaan maailmaa jossa näitä lueteltuja ajattelumalleja ei olisi olemassakaan. Sellaisesta maailmasta minulla ei ole tietoa, en ole käynyt siellä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Itse aiheesta olemme kuitenkin siirtynyt sivuraiteelle, sillä sukupuolen autonomisen määrittymisen toteutuessa totunnaisiin siveellisyyssääntöihin perustuvat käytänteet menettävät tosiasiallisen merkittävyytensä suhteessa yksilön omaan identiteettikokemukseen.

Ymmärrän sinänsä, että transihmisten esilläolo käytännössä tilanteissa voi aiheuttaa sukupuolisuuteen liittyvää hämmennystå sekä totunnaisuuteen luottavien että myös omaa sukupuolen epätyypillisyyttään ilmentävien henkilöiden keskuudessa, mutta pelkkä hämmentymisen mahdollisuus ei vielä riitä legaalien oikeuksien amputoimiseen :)

Translain uudistamisessa on kyse perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #24

Transseksuaalisuus sopii kahden sukupuolen muottiin kohtuudella, jos siinä pyritään saavuttamaan fyysinen ja sosiaalinen olotila joka on joko miehen tai naisen identiteettiä ja fysiikkaa muistuttava. Keskustelu lähti hämmentyneeseen suuntaan siitä, että sukupuoli olisi vain ilmoitusasia, ilman että on saavutettu tai edes tavoiteltu sen sukupuolen fysiikkaa, johon ilmoittaudutaan kuuluvaksi. Tällainen perinteisen mies vs nainen jaottelun hylkääminen ei taida nauttia juurikaan poliittista kannatusta, joten asia ei ole ajankohtainen. Yhteiskunta lienee valmis hyväksymään yksilöllisiä elämän ratkaisuita, mutta juridisesti siinä on rajansa mm. keskustelussa esille tulleista syistä, miksi yhteiskunta myös rajoittaa tietyn sukupuolen edustajana esiintymistä henkilöihin, jotka yleisen käsityksen mukaan suurinpiirtein edustavat sitä - myös muiden mielestä kuin henkilön itsensä mielestä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #26

Viittaan tässä yhteydessä edelliseen blogikirjoitukseeni, jossa sivuan myös ns. biologisen sukupuolen varioituvuutta. Sukupuoli-identiteetti on nykykäsityksen mukaan ytimeltään synnynnäinen ominaisuus - geneettisesti ja myös sikiöaikaisten hormonipurskeiden myötä rakentuneelle alustalle kasvava persoonallinen ominaisuus siis.

Ilmoituksella tai muodollisella hakemuksella sukupuolitietonsa korjaamisen mahdollisuus lakisääteisesti on ensisijaisesti tarkoitettu niille henkilöille, joille tämän tiedon oikeellisuus on tarpeen koherentin elämänkokemuksen vuoksi. Toki jo yksin tällaisesta korjausmahdollisuudesta puhuminen julkisesti aiheuttaa lukuisia sinänsä ymmärrettäviä, mutta mielestäni kokonaisuuden kannalta vähäpätöisiä kysymyksiä sukupuolen funktiosta sosiaalissa konteksteissa.

Ymmärtääkseni transsukupuolisten ja kasvavassa määrin myös muunsukupuolisten oikeudelliset tarpeet ovat melko hyvin tiedossa poliittisesti aktiivien toimijoiden ja myös ns. "suuren yleisön" keskuudessa, koska useimmat poliittiset puolueet ovat jo osoittaneet tukensa translain uudistamista esittäville kampanjoinneille.

Mutta nyt yötöntä yötä ...

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #29

Facebookissa on mahdollisuus valita sukupuoli yli 50 vaihtoehdon joukosta monessa maassa. Vaikka se on luultavasti liioittelua, siinä mielessä se on rehellistä, että naiseksi psyykkisesti sekä fyysisesti syntynyt lienee sitten eri "sukupuoli" kuin naisen psyykellä ja miehen fysiikalla varustettu naiseksi itsensä ilmoittaja. Tähän suuntaan lähteminen olisi helpompaa kuin vapaus valita haluaako olla mies vai nainen, koska on paljon ihmisiä joiden mielestä tällainen vapaa valinta olisi tosiasioiden vastainen, kuten se onkin, mutta jos vaihtoehtoja tulee lisää niin sitten vapaa valinta niiden keskuudesta ei vääristä perinteisiä naisen ja miehen määritelmiä (johon kuuluu saman sukupuolen sekä psyyke että fysiikka), vaan ainoastaan tuo uusia vaihtoehtoja niiden rinnalle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei taida sinänsä olla laissa mitenkään määrättyä, mihin pesutilohin saa mennä? Max varmaankin tietäisi, vai olisiko se nk. sukupuolisiveyden loukkaamista? Saksassa FKK-uimarannoilla asia ei ainakaan ole mikään ongelma. DDR:ssä aikanaan vappumarsseillakin FKK-porukka marssi ilman vaatteita.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nakurannat olivat Itä-Saksan ainoita tosiasiallisia "saavutuksia" - muutenhan sekin valtio rakentui näyttävien kulissien varassa...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

DDR:ssä piti aina olla jokin vormu päällä, niin oli mukava välillä olla kokonaan ilman vaatteita :-)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Muistaakseni singaporessa ns ”vessagate” ratkaistiin loppuen lopuksi kompromissilla. Transukupuolisille oli pakko sen jälkeen olla omat vessat ja kylppärit siinä missä miehille ja naisillekkin

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomessakin lanseerataan "sukupuolineutraaleja" tiloja varsin ponnekkkaasti milloin minkäkin laitoksen toimesta.

Itse olen siinä määrin naiivi ihminen, että uskon ihmisten käyttävän julkisia vessatiloja ihan vain luonnollisen tarpeen vaatiessa ja nimenomaan sen tarpeen mukaisesti ilman mitään ylimääräistä tirkistelyviettiä tyydyttääkseen...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Tampere-talossa on kkohta vuoden verran olleet sukupuolineutraalit vessat... yhtäkään raiskausta tai muuta häiritsevää käytöstä, ei ole Tampereen poliisille ilmoitettu vessoissa tapahtuneen... Jännä!
Voisi jopa kuvitella, että ihmiset niin miehet kuin naisetkin käyttävät vessoja ihan vain kusemiseen ja paskantamiseen.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Suomeen kaavailtu kuvio ei taida mahdollistaa mielijohteesta tehtävää korjausta sukupuolimerkintään. Suunnitelmissa on maininta tarvittavista "näytöistä". Mikä on se riittävä näyttö ja mikä instanssi sen riittävyyden pohtii? Onkohan tästä linjanvedosta vielä sen syvällisempää pohdintaa kuin pelkkä maininta.

Uudessa vuoden alussa voimaan tulleessa nimilaissa on myös perusteluvaade, jos haluat itsellesi vastakkaisen sukupuolen etunimen. Itselläni kuvio ei kauaa vienyt, kun dokumentteja löytyi vuosikymmenen ajalta niin teksteinä, kuvina kuin videoinakin. Mutta entäs jos oisin tullut suoraan kaapista vaatimaan naisnimeä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Missä muuten päätetään, mikä on miehen ja mikä naisen nimi?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Se taisi mennä niin, että jos on neljä Pekka-nimistä naista, niin Pekka on miehen nimi. Mutta jos heitä onkin viisi tai enemmän, niin silloin nimestä tulee neutraali.

Pekka ja Minna-Maaria ovat tässä identtiset. Pekka-nimisiä naisia näyttää olevan alle viisi syntymävuosissa 1960-79. Minna-Maaria-nimisiä miehiä samat, vajaat viisi, samassa ikäryhmässä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hallitusohjelman kirjauksessa tosiaan mainitaan siitä, että sukupuolimerkinnän korjaaminen väestötietojärjestelmääm edellyttäisi jatkossa perusteltua hakemusta. Täsmällistä lakiesitystä ei vielä kuitenkaan ole vielä kirjoitettu eikä tältä osin siten vielä voida aprikoida hakemukseen liitettävien perusteluiden oikeasuuntaisuudella.¨

Itse kannatan lakiin perustuvaa parin viikon harkinta-aikaa, mikä toteutuisi sukupuolen vahvistamishakemuksen ja sitä koskevan päätöksen antamisen välillä automaattisesti. Lyhytkin viive muutoshakemuksen ja muutoksen voimaan astumisen välillä näet poistaisi käytännössä kokonaan hetken mielijohteesta tehdyt hakemukset,,,

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomen laki ei edellytä sukupuolen vahvistamiseen hormonien käyttöä eikä leikkauksia, vaan transsukupuolisuusdiagnoosin ja koetun sukupuolen mukaisessa roolissa elämisen, ja hedelmättömyystodistuksen.
Mutta kukaan ei ole hakenut sterilointia transsukupuolisuuden perusteella saadakseen hedelmättömyystodistuksen.
Eli harvinaisia ovat ne transihmiset, jotka eivät halua hormoneja ja leikkauksia. Niiden sivuvaikutuksena tulee hedelmättömyys.

Eli Suomessa transtutkimukset ovat pakollisia transsukupuolen vahvistamiseen, mutta transhoidot ovat vapaaehtoisia.

Hallitusohjelmassa aiotaan poistaa vaatimus transdiagnoosista ja perusteltu hakemus riittäisi sukupuolen vahvistamiseen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Mutta kukaan ei ole hakenut sterilointia transsukupuolisuuden perusteella saadakseen hedelmättömyystodistuksen."

Säämäki se vain jaksaa...

Kukaan ei näinä aikoina todellakaan hae hedelmättömyystodistusta varten lääketieteellistä apua sterilointilain vaan prosessiin luontevammin istuvan translain puitteissa. Moni on kuitenkin jättänyt juridisen sukupuoilen muutosprosessin kesken, koska ei ole syystä tai toisesta voinut/halunnut edetä lääketieteellisesti kummankaan lain puitteissa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Solonen se jaksaa jankata.
Hormonihoidot aiheuttavat hedelmättömyyden ainakin käytön ajaksi, joten sterilointia ei tarvitse hakea.
Jos tulee toimeen biologisessa sukupuolessaan vaikka pitkin hampain, säästyy raskailta hormoni- ja leikkaushoidoilta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Jos tulee toimeen biologisessa sukupuolessaan vaikka pitkin hampain, säästyy raskailta hormoni- ja leikkaushoidoilta."

Tämä pakotettu valinta pitkin hampain kärvistelyn ja lääketieteellisen intervention välillä kai se asia juuri on, josta Suomi on niitä monia pyyhkeitä kansainvälisiltä ihmisoikeusviranomaisilta saanut.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Suomi, joka tahtoo että osa kansasta on hedelmättömiä, ei kuitenkaan "tavallisille miehille tai naisille" tee vasektomiaa vaikka kuinka pyytäisivät ja haluaisivat olla lapsettomia.
Suomi, joka ei halua jakaa tranlapsille hormoonien estohoitoja pysyvien muutosten hidastamiseksi haaveilee kuitenkin samaisen estolääkityksen käytöstä (tunnetaan myös kemiallisena kastraationa) seksuaalirikollisille. Tässähän vaikuttaa vähän kaksoismoralismi...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #36

Translaki tuli voimaan 2003 ja edusti sen ajan ajattelua.
Hormonien ja leikkausten vuoksi lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksella on enemmän periaatteellinen merkitys.
Sterilisaation voi saada 30-v, jos tietää vaatia oikeuksiaan.
Olisi korkea aika laskea ikärajaa.
Translapsien hormonihoito on iso riski, koska lapsen ymmärrys on kehittymätön.
Seksuaalirikollisen kemiallinen kastraatio-lääkitys voi olla koevapauden ehtona. Silloin se perustuu omaan suostumukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset