jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Hallinto-oikeus tiukkana - "Lakia on noudatettava"

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut  Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin oululaiselle pastori Árpád Kovácsille antaman kirjallisen varoituksen, joka hänelle määrättiin hänen toteutettuaan velvollisuuksiaan viranhoidossa.  Hallinto-oikeus toteaan päätöksessään, että tuomiokapitulilla ei ole oikeutta jaella rangaistuksia etenkään sellaisista teoista, jotka suoraan johtuvat  kirkkolain ja kirkkojärjestyksen muodosta.

Avioliittoon vihkiminen ei siis ole kirkkolain  ja kirkkojärjestyksen perusteella moitittava teko ainakaan silloin, kun vihkijänä toimii vihkimisoikeuden omaava pappi.

 

MIstä sitten Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on ylipäätänsä keksinyt ryhtyä rankaisemaan virkavelvollisuuksiaan hoitavaa kirkon työntekijää?

 

No, kyse on siitä, että evankelis-luterilaisen kirkon sisällä on tällä hetkellä "hieman" ristiriitaisia käsityksiä liikkeellä siitä, mitä ensinnäkin avioliitto tarkoittaa teologis-raamatullisessa mielessä sekä toisaalta myös siitä, mihin  vihkimisoikeus velvoittaa muun maallisen lainkäytön osalta.  

 

 

Kirkon tulisi tilanteen selkiyttämiseksi ottaa seuraavassa kirkolliskokouksessa tämä avioliittoasia ykkösaiheena käsittelyyn ja kirjoittaa selkeä ohjeistus luterilaiseen avioliittoon vihkimisen edellytyksistä. Aikaisemmin julkisuuteen levitetty piispojen ohjeistus ei itsessään kelpaa oikeusohjeeksi viranomaistehtävien hoitamisessa, koska piispojen yhteinen lausuma ei mielipiteenomaisena ohjeena ole millään muotoa sitova asiapaperinakaan,,,

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Nyt nähdään onko Niilo Räsänen leipäpappi tai Suski Koivula leipänuorisotyöntekijä vai irtisanoutuvatko ja eroavat lutku-kirkosta tai siis eihän se tämän jälkeen mikään kirkko enää ole!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Konservatiivisesti Raamatun kertomusperinteeseen uskovat jatkavat tietenkin vaikuttamistyötään kirkon sisällä - kirkolliskokoushan on ratkaisevan tärkeä elin kirkon arvolinjausten määrittäjänä ja nähdäkseni blogitekstissäni jo mainitut toisistaan poikkeavat avioliittokäsitykset ovat kirkolliskokousedustajienkin kesken tällä hetkellä voimasuhteiltaan melko tasaisesti jakautuneet.

Sinänsä toki huvittava tilanne mielestäni, kun konservatiivikristityt tekevät näinä aikoina mittavinta lähetystyötä oman kirkkonsa sisällä eivätkä he edes yritä käännyttää minunlaisiani pakanoita...

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Tässä Kalevan uutinen asiasta: https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/pastori-arpad-k...

"Kyseessä on ensimmäinen hallinto-oikeuden päätös tällaisesta tapauksesta Suomessa."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näillä näkymin asian käsittely jatkuu korkeammassa oikeusasteessa, mutta jo hallinto-oikeuden johdonmukaisista perusteluista päättelen itse kirjallisen varoituksen kumoamisen jäävän voimaan. Vihkimisoikeus on aina henkilökohtaisesti hakemuksesta myönnetty kohdennetusti viranomaistehtäviin oikeuttava lupa ja koska evankelis-luterilainen kirkko ei yksiselitteisesti ole tehnyt avioliiton käsitettä teologiselta kannalta linjaavaa ratkaisua, niin yksittäinen vihkimisoikeuden omaava pappi saa silloin vihkiä avioliittoon kaikki avioliittolaissa määritellyt edellytykset täyttävät vihkiparit.

Seurakunta voi toki kieltää samaa sukupuolta olevien vihkiparien vihkimiset omissa tiloissaan, mutta sillä ei tämän hetkisen oikeustilan aikana ole mahdollisuutta estää seurakuntaansa kuuluvien avioliittoon vihkimistä seurakunnan omistamien tilojen ulkopuolella...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Maallisten tuomioistuinten ei tule puuttua yhden uskontokunnan uskonopin kiistakysymyksiin. Tässähän on kyse yksittäisten pappien irtautumisesta kirkkojärjestyksen noudattamisesta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jep, sehän on ollut kirkon oma asia et kirkkolain vihkimistä koskeva kohta on sukupuolineutraali ja pappi vihkiessään käyttää julkista valtaa, ts. on virkamies.

Muilla kirkkokunnilla ei ole tätä ongelmaa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Tässä kohtaa evlut kirkko eroaa muista uskontokunnista : Osalla uskontokunnilla on myös vihkimisoikeus ja näiden toimittamat vihkimiset ovat lain silmissä virallisia. Käsitelläänkö näiden uskontokuntien erilaisia näkemyksiä sitten hallintooikeuksissa ... I doubt that.

Miksi sitten kirkon pitäisi luopua vihkimisoikeudesta jos muillakin uskontokunnilla on oikeus vihkiä ? Tilanne on aika absurdi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #5

Jos suoritetaan viranomaistehtävää, silloin toimitaan lain mukaisesti.

Oikeasti parasta olisi poistaa lahkoilta vihkioikeudet kun näillä on näköjään kaikenlaisia ongelmia. Voisivat hoitaa seremoniansa ihan itsenäisesti irti valtiosta niin ei olisi harmeja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Uskonlahkojen omat tuomioistuimet ovat sellaista sharialakia.

Tänne ei kaivata mitään talebaneja päitä katkomaan käyrällä miekalla.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Vaatiikohan lisäysteksti määräenemmistön tuen? Jos näin, niin saattaa olla vaikea saada läpi yhden yhtä kirjainta!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni kirkon opillisia linjauksia voi tarkentaa ja uudistaa ainoastaan kirkolliskokous, missä merkittävät päätökset tarvitsevat 3/4 määräenemmistön hyväksynnän.

Pahasti näyttää pattitilanteelta, koska avioliittokysymyksessä mielipiteet jakautuvat melko tasan tällä hetkellä kirkolliskokousedustajien keskuudessa,,,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset