jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Translain kokonaisuudistus

Lehtitietojen perusteella julkisuuteen on levinnyt käsitys siitä, että hallitusneuvottelujen yhteydessä olisi jo sovittu  ns. translain uudistamisen  toteutuvan ainoastaan osittain. Hesarin perjantaisesta artikkelista voi päätellä, että hallituspuolueet olisivat yksimielisiä ainoastaan voimassa olevaan lakiin kirjatun lisääntymiskyvyttömyysedellytyksen poistamisesta, jolloin lain uudistaminen kokonaistarvetta vastaavaksi jäisi hyvin kyseenalaiseksi.

 

Tavoittena on uudistaa lakia siten, että juridinen ja lääketieteellinen prosessi erotettaisiin toisistaan ja omat tietonsa voisi korjata vastaamaan tosiasiallista tilannetta omalla ilmoituksella väestötietojärjestelmää ylläpitävälle viranomaiselle. Tämä korjausmahdollisuus tulisi olla myös alaikäisillä ainakin tietyin varauksin.

 

Väljämuotoisten lehtitetojen perusteella ei silti vielä kannata heittää kirvestä kaivoon eikä ainakaan lusikkaa nurkkaan, sillä tämänkin joillekin ryhmille kynnyskysymykseksi muodostuneen lakiuudistuksen osalta hallitusneuvottelut jatkuvat edelleen ja erityisesti kannattaa huomioida se, että varsinainen lakiesitys tullaan aikanaan laatimaan yksityiskohtaisessa lainvalmistelussa, johon kuuluu laaja asiantuntijakuuleminen ja  olemassa olevien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten huomioiminen.

 

Itse luotan vahvasti tuloillaan olevan hallituksen kykyyn viedä #translaki2019-kampanja maaliin saakka...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

On kyllä vaikea ymmärtää keskustalaisten järjenjuoksua tässä. Konservatiiveja eli ei, mutta tilannehan on tällä hetkellä ymmärtääkseni tämä: jo 16-vuotias voi saada somaattisia hoitoja jotka muokkaavat kehoa toivotunlaiseen suuntaan, ja nimilakiuudistuksen myötä myös nimen muuttaminen on kaiketi helpottunut.

Mutta se henkilötunnus on sitten niin pyhä. Saattaahan asia tuntua jostakusta siihen perehtymättömästä hämmentävältä, mutta sekö muka on vähemmän hämmentävää ja kauhean tarpeellista, että teinipojan niminen ja näköinen teinipoika joutuu kulkemaan tytön hetulla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Jos se siitä henkilötunnuksesta on kiinni, niin tilanne on yhä kummallisempi: Koko tunnus on tarkoitus poistaa seuraavassa henkilörekisterilain uudistamisessa.

Henkilötunnuksella itsellään on myös kummallinen historia. Se otettiin käyttöön vasta 1960-luvun lopulla, ja silloin järkeiltiin, että ihmisellä on kaksi tunnistamisen kannalta muuttumatonta parametria: syntymäaika ja sukupuoli!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hetun rakenteeseen on aikoinaan haettu käytännöllisyyttä vakiintuneista käsityksistä. Jos ja kun hetun rakenne muuttuu lähivuosina, niin se ei vielä tarkoita väestötietojärjestelmän sisältämien rekistereiden muuttumista siten, että sieltä poistettaisiin henkilön sukupuolitieto,,,

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4

Niin, silloin tietojenkäsittelyyn kuuluva tietovarastojen suunnittelun teoreettinen pohja ei ollut ihan niin vahva kuin myöhemmin. Päädyttiin käyttämään tunniste- ja avaintietona rakennelmaa johon liitettiin tietoa reaalimaailmasta luulleen sellaisen olevan muuttumatonta ja sisältö pystyttävän rakentamaan aina virheettömästi.

Kuitenkin reaalimaailman asiat aina muuttuvat ja virheitä syntyy niin syntymäpäivän merkitsemisessä kuin sukupuolen tunnistamisessa etenkin jos monimuotoinen ja korjailtava asia tungetaan liian harvoihin vaihtoehtoihin.

Henkilötunnuksen rakenneasiaa lienee pähkäilty omassa saapasnahkatornissaan ja sukupuolten moninaisuutta tuohon aikaan tuskin vielä missään. Ainakaan sukupuolen korjaaminen paremmin vastaamaan muuta olemusta ei ole yltänyt tuohon hetu-torniin (aik. KELA:n sotu-torni).

Nykyään tietovarantojen arkkitehturoijat, määrittelijät ja suunnittelijat sekä muut pohtijat tietävät, että haluttaessa täysin arvoltaan muuttumaton, siis sellainen johon ei kohdistu mitään muutospaineita reaalimaailmasta, tunniste, on sellainen rakennettava sisällöltään täysin merkityksesttömäksi merkkijonoksi jonka erilaisilla arvoilla on riittävän suuri arvoavaruus myös tulevaisuuden käyttöä varten. Vieläpä niin, että k.o. avaruudesta riittää ottaa aina uusia arvoja ilman tarvetta käyttää vanhoja arvoja uudestaan. Tärkeää myös on, että eri tunnusten järjestyksellä millään asteikolla ole mitään väliä tunnusta reaalimaailmassa käytettäessä.

P.s. Lieneeköhän kukaan koskaan laskeskellut kuinka paljon on tullut maksamaan nykyisen hetu:n aikana kaikki ne erilaiset tieto- y.m. tekniset kiemurat jotka on ollut rakennettava jotta muuttuneet tunnukset on saatu levitettyä kaikkien sitä käyttävien järjestelmien tietovarastoihin. Ihan jo valtionhallinnon rekistereissä lienee käytetty messeviä summia verorahaa.

P.p.s. Antikainen toteaa ihan oikein, että hetu:n rakenteen uudistaminen ei vielä sinällään poista sukupuolitietoa. Olen itse osallistunut ensimmäisiä kertoja keskusteluun henkilötunnuksen sukupuoli- ja syntymäaikatiedon luotettavuudesta jo 1970-luvun lopulla ja silloin syntyi jo tunne ettei asiasta keskustelultu uutena havaintona. Jo silloin oltiin tietojenkäsittelyllisteoreettisesti mieltä, että sukupuoli- ja syntymäaikatiedot, sikäli kun niitä k.o. kohdealueella tarvitaan, on säilytettävä eri tietoina. Ja olla säilyttämättä jos niitä ei tarvita.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #8

Yhä mielenkiintoisemmaksi asia muuttuu, kun todetaan, että molemmat tunnistetiedot ovat nykyisten tietosuojakäytäntöjen vastaisia ja tullevat katoamaan henkilötunnuksista jollakin aikavälillä jo työn alla olevassa henkilörekisterilakiuudistuksessa. Taustarekistereistä ne eivät tietenkään katoa, mutta niitä ei siis hetun mukana esitellä kaikille palveluntarjoajille tai potentiaalisille työnantajille. Tämä uudistus raivaa tietä myös sille, että voimme ottaa käyttöön kolmannen sukupuolen ilman henkilötunnuksen sille asettamia teknisiä esteitä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Totta.

En ole löytänyt sukupuolitiedolle oikeastaan mitään muuta perustetta ja paikkaa kuin terveyden- ja sairaudenhoito. Mutta sielläkin tarvitaan tilanteesta ja potilaasta riippuen enemmän tietoa, esim. hormonitasapainoista, geeneistä j.n.e. kuin vain karkea kaksijakoinen luokittelu.

Muut vielä lainsäädännössä ja vakiintuneissa käytänteissä olevat sen käyttötavat olisi ratkaistavissa ihan toisin, armeijaa myöten. Niiden perkaamiselle olisi jopa paljon muitakin syitä kuin vain pelkästään sukupuolikäsitysten korjaaminen nykypäivän tietämystä vastaavaksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Keskustalla on puheenjohtajavaihdos edessä syyskuun puoluekokouksessa ja siten voi ounastella "nuorekkaampien voimien" nousua puolueen keulille millä on vaikutusta myös Keskustan eduskuntaryhmän työskentelyyn.

Itse luotan tässäkin lainvalmistelun yksityiskohtaisuuteen ja siten myös translain kokonaisuudistuksen toteutumiseen tällä hallituskaudella. Kuitenkaan asia ei näytä etenevän itsestään, vaan tätäkin pitää jatkuvasti "edistää",,,

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Harmillista juuri siinä suhteessa, että Sipilä ei ollut sanojensa mittainen "Tulos tai ulos" -mies, vaan jäi tämän asian tulpaksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Joo, mutta "Kepu pettää aina" ja jo sillä perusteella tilanteen voi odottaa olevan toinen heti syksyllä, kun uusi eduskunta ensimmäisen kerran aloittaa kokonaisen istuntokauden.

Sipilä tuskin on itse halukas ministeriksi...

Keskustan nuorisoa ja nuoria aikuisia edustava eduskuntaryhmän osa on joka tapauksessa kokonaisuudistuksen kannalla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Sipilän ja muiden kepuleiden osalta kyseessä lienee vain kaupankäynti ja käynnissä on parhaillaan sopivien vaihdannanvälineiden etsintä, puolin ja toisin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Entä mitä olisi teinitytön näköinen teinipoika pojan hetulla. Ei ainakaan helpota ympäristön suhtautumista.
Harva transihminen tulee tyytyväiseksi pelkästä henkilötunnuksesta, vaikka se olisi terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin hormonit ja leikkaukset.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Säämäen ei tarvitse olla huolissaan transpoikien ja -tyttöjen tarpeista, he taitavat tietää ne ihan itse parhaiten. Sosiaalinen elämä koetun sukupuolen mukaan antaa myös tuntumaa siitä, onko tuo kokemus pysyvä ja olo siinä kotoisa. Tämä taas vähentää tulevia turhia toimenpiteitä, jos kokemus ei sitä olekaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #12

Eikö saa olla huolissaan nuorten mielenterveydestä ja ympäristön suhtautumisesta heihin?
Sinänsä on erikoinen tilanne, että 16-vuotias voi alkaa sekoittaa elimistöä hormonihoidoilla, mutta ei voi samalla tai ennen sitä muuttaa juridista sukupuolta.
Tosin hoitoon kuuluu tosielämänkoe ennen hormonien saamista, joten halutun sukupuolen roolia tulee kokeiltua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

Kukaan kai ei ole esittänyt, että 16-vuotias tai edes vanhempi alkaisi itse "sekoittaa" elimistöään vaan lääkityksen ja muiden hoidetoimenpiteiden on haluttu AINA olevan alansa ammatti-ihmisten käsissä niin, että he toki kuuntelevat asianosaista n.s. "herkällä korvalla".

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #15

Onneksi hormonilääkitykset vaativat tarkat tutkimukset.
Moni haluaisi hormoneja helpommin, mutta se lisäisi riskejä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #13

Korjaus: hormoneja voi käyttää jo tosielämän kokeen aikana.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Translaki:
"1) esittää lääketieteellisen selvityksen siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä siitä, että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;"

"lääketieteellisen selvityksen" kohtaa ei tarvitsisi muuttaa lakiin, jos asetusta transihmisten tutkimuksista helpotettaisiin. Eli voisi saada alkuvaiheessa oikeuden sukupuolen vahvistamiseen ja transhoidoille olisi edelleen tarkemmat tutkimukset.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Eli voisi saada alkuvaiheessa oikeuden sukupuolen vahvistamiseen ja transhoidoille olisi edelleen tarkemmat tutkimukset."

No tätähän translakikampanjassa juuri on ajettu takaa, lääketieteellisiä toimenpiteitä ei olla vaadittu itsemäärittelypohjaisiksi, vaan niitä on vaadittu erotettavaksi juridisen sukupuolen muuttamisesta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Translaki kampanja ajaa "sukupuoli ilmoitusasiaksi" -tavoitetta.
Se antaisi mahdollisuuksia väärinkäytöksille ja vain harva oikeasti transsukupuolinen tyytyisi pelkästään henkilötunnuksen muuttamiseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Mitkähän väärinkäytökset Säämäellä on mielessä?

Jotkut ovat väläytelleet sukupuolitiedon vaihtamista armeijan (ja siviilipalveluksen) välttämiseksi. Oikea ratkaisu siihen olisi kuitenkin tuonkin velvollisuuden muuttaminen tasa-arvoiseksi ja -vertaiseksi. *) Mutta oikeasti sekin on kovinkin kaukaa haettu ihan oikeaa elämää tarkastellen: siis sitä miten palveluksen voi nytkin välttää ja millainen tuo identiteetin muutos on ihmisen koko elämän kannalta.

Mieleeni ei tule muita tilanteita joissa keinottelulla saatava epäreilu hyöty olisi käytännössä niin merkityksellinen, että kenenkään kannattaisi sitä tavoitella. Oikeasti ja merkityksellisessä määrin sukupuolitietonsa muuttajiksi jäänevät vain sellaiset ihmiset jotka sitä ihan oikeasti kaipaavatkin ja joille siitä on oman elämän kannalta oikeaa merkitystä.

---
*) Oikeastihan tämän maan pitäisi olla sellainen tai ainakin tiellä sellaiseksi, että kaikki kansalaiset tuntevat aitoa halua osallistua sen puolustamiseen, joko aseen kanssa tai sitä ilman, eivätkö halua vältellä sen puolustamiseen kuuluvia velvollisuuksia. Siihen kuuluu käsittääkseni myös oikeus elää elämäänsä sellaisena kuin itse kokee itsensä olevan, myös sukupuolensa suhteen.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #19

Armeija, urheilu, sukupuolikiintiöt, pervojen tirkistelynhalu ovat väärinkäytösten mahdollisuuksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

Armeijan suhteen, kuten jo kirjoitin, tulisi edetä muutenkin tasavertaisuuden ja -arvon suuntaan niin, että velvollisuus´den ja oikeudet olisivat tasapainossa kaikille.

Urheilulle en panisi niin paljon painoa. Se suhteessa liikuntaan on muutenkin liian korostetussa asemassa ja aiheuttaa enemmän ongelmia m.m. nationalistisella uholla kuin olisi paikallaan. En sotkisi sen sääntökikkailuja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon kumpaankaan suuntaan.

Pervoja, perverssejä eli sukupuolisilta haluiltaan muista poikkeavia on aina joukossamme. Niitä ei tämä lisää eikä vähennä, näen minä. Toisaalta voyerismi (ICD-10 F65.3) voi olla riippuvuutta aiheuttava parafilia jolloin se tarvitsee terapeuttista hoitoa. Muiltakin osin siihen liittyy usein alemmuuden ja riittämättömyyden tunteita ja kykenemättömyyttä kohdata muita ihmisiä seksuaalisesti tasavertaisena yksilönä. Siis kyse on enemmänkin avun tarpeesta kuin sulkemisesta entistä enemmän ulkopuolelle.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #18

Tanskassa ja Norjassa on ollut itsemäärämisoikeus jo joitakin vuosia, eikä väärinkäytösten tulvaa ole sieltä raportoitu. Lain valmistelussa edestakaisin vaihtelua ilman selkeää perustetta on ilmeisesti tarkoitus joka tapauksessa rajoittaa jollain tavoin.

"...vain harva oikeasti transsukupuolinen tyytyisi pelkästään henkilötunnuksen muuttamiseen."

Hallitusneuvotteluista kerrotun perusteella juuri nyt pois jätettäviksi tarkoitetuille alaikäisille juridinen muutosoikeus ilman lääketieteellistä toimenpidettä vielä siinä vaiheessa on todella olennainen asia.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #20

Jos ihminen ei koe kehoaan vääräksi, miksi silloin haluaa vaihtaa henkilötunnuksen?
Onko syynä ideologia, jonka mukaan sukupuolella ei ole merkitystä¿

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #23

Kyse on sukupuolidysforiasta sen yleisimmässä merkityksessä:

Transsukupuolisille kaikille on yhteistä, että he kokevat olevansa toista sukupuolta, mitä heille on kerrottu heidän olevan. Tämä heille yhteinen kokemus on ennen kaikkea suhteessa sosiaaliseen sukupuoleen: Mikä minä olen ja minkä sukupuolen edustajana minua kohdellaan. Tässä suhteessa sellaiset asiat kuin nimi ja sukupuolimerkintä henkilötunnuksessa ja passissa ovat ensisijaisia indikaatioita tästä.

Suurimmalla osalla on toki myös kehodysforia, mutta ei kuitenkaan kaikilla.

Lapsista puheenollen kehon sukupuolittuminen ei ole vielä sillä asteella kuin mille se puberteetin edetessä sitten asettuu. Ennen noita muutoksia sosiaalinen sukupuoli on siksi myös heille useimmiten selkeästi olennaisin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #24

Kuinka monta ilman kehodysforiaa olevaa transsukupuolista transaktivisti Solonen tietää?
Nykylain aikana transdiagnoosin saanut voi vahvistaa sukupuolensa ilman transhoitoja, jos on hedelmättömyystodistus.
Sinänsä merkillistä, jos joku haluaa näyttää mieheltä ja haluaa naisen henkilötunnuksen tai päinvastoin.
Pitäisi ainakin pukeutua ja ehostaa transvestiitin tavalla, jos haluaa tulla kohdelluksi koetun sukupuolen mukaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Miten Säämäki erottaa transvestiitin tavan pukeutua ja ehostaa? Siis sellaisen joka hänen silmissään antaisi oikeuden tulla kohdelluksi kokemansa sukupuolen mukaan? Mitkä ovat konkreettiset tunnusmerkit?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #26

Näyttäisi edes jotenkin kokemaltaan sukupuolelta tai androgyyniltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Kai Säämäki osaa kertoa miltä tuo "jotenkin" näyttää todellisessa reaalimaailmassa?

Eikö oma kokemus omasta sukupuolesta ole omannäköisensä jokaisella? Silloin joidenkin rajojen ja sääntöjen vetäminen lienee hieman turhanaikaista?

Jos kyse on vain "jonkinlaisesta" niin minun käsittääkseni vaatimukset ovat kovin huitaisten asetetut jolloin niille ei kovin paljon voi painoa laittaa eikä vakavissaan vaatia?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #28

Miten joku voi odottaa tulevansa kohdelluksi kokemansa sukupuolen mukaisesti, jos näyttää täysin biologiselta sukupuoleltaan.
Silloin ei ainakaan uskota henkilöpapereita oikeiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Missä Säämäki on joutunut henkilöllisyytensä todentamiseksi esittelemään kehoaan ja genitaalejaan?

Jos siis osaa vaatia, että tietyn sukupuolen pitää näyttää joltakin, silloin osaa myös kuvailla miltä tulee näyttää jotta ehdot täyttäisi. Siis ihan konkreettisesti.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #30

Ei ole tarvinnut esitellä vehkeitä, koska sukupuoli näkyy naamasta ja jos on kysytty henkilöpaperit, kuva ja henkilötunnus vastaavat ulkonäköä.

Myyryläisellä on myös tyypillinen miehen naama. Jos hän väittäisi olevansa nainen, kaikki eivät uskoisi ja jos olisi naisen henkilöpaperit, kaikki eivät uskoisi niitäkään. Ja jos paperit todettaisiin aidoiksi, ihmeteltäisiin ulkoista olemusta.

Siinä oli konkreettista esimerkkiä miehen ulkonäöstä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #31

Me emme liene Säämäen kanssa niitä jotka koemme fyysisen kehomme ja kokemuksemme ristiriitaa vaan lienemme molemmat, ainakin minä, n.s. sinut ensimmäisen meitä koskeneen sukupuolipuoliolettaman kanssa. Toisaalta olen joskus tarkoituksella yrittänyt (hiljaa mielessäni) arvailemalla testata Säämäen tässä haluamaa mallia. Olen kuitenkin päätynyt huomaamaan, etten pysty useinkaan sanomaan itselleni mitä sukupuolta vastaantulevan kuvittelen edustavan. Olen siis päätynytkin ajattelemaan, ettei minun ehkä pitäisi yrittääkään. Olen myös päätynyt suosittelemaan samaa muillekin.

Ongelma koskettelee niitä jotka tuon ristiriidan kokevat ja jos heille jotain vaatimuksia ja sääntöjä joku haluaa asettaa, olisi oltava valmis ne määrittelemään niin, että niitä voidaan myös käytännössä ja konkreettisesti noudattaa ja vaatia. Siis myös sillä tavalla ennustettavasti, että kukin tietää mitä häneltä milloinkin odotetaan ja mitkä ovat seuraamukset jos sääntöjä rikkoo. Jos siihen ei olla selkein kuvauksin valmiita, olisi parempi olla vaatimatta ja antaa ihmisten olla siten kuin haluavat. Itse olisin taipuvainen jälkimmäiselle kannalle.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #32

Jos Myyryläinen ei tiedä, millainen on yleinen käsitys miehen tai naisen ulkonäöstä, kannattaa kysellä muilta tai lukea biologian kirjaa.

Pointtini on, että transsukupuoliset kärsivät mielestään syrjintää kokiessaan ympäristön sukupuolittavan heidät väärin.
Jos ulkonäkö vastaa edelleen syntymäsukupuolta, ei pelkkä henkilötunnuksen muutos paranna tilannetta ympäristön suhtautumisen kannalta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #33

Säämäki kehottaa kysymään muilta. Minähän kysyin Säämäeltä?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #34

Jos itsestäänselviä piirteitä täytyy selittää, Myyryläinen lukekoon artikkelit:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mies
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nainen

Biologia ei muutu, vaikka aatteellisesti haluttaisiin poistaa miehen ja naisen erot.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Sääntöjen muodostamisen suhteen noissa kuvauksissa on kovin paljon komparatiiveja mutta ei kerrota mihin ja millaiseen verrataan. Samaten genitaalit eivät kuitenkaan ole selvärajaiset vaan välimuotoja on (vrt. esim. Quigley:n ja Prader:n skaalat etc.).

Muutenkin tuollaiset ominaisuusjoukot, ilman suhteellisuuksiakin, ovat ongelmaisia sääntöjen muodostamisen suhteen koska ne tarjoavat käytännössä niin paljon erilaisia ristiriitaisuuksien mahdollisuuksia.

Sääntöjen rakentelun suhteen olisi kuitenkin oltava yksikäsitteisempi: joko "jotakin" on tai sitä ei ole, joku on "jotakin" tai "ei-jotakin". Ja jos kokonaisuuteen liittyy useampia elementtejä, olisi rakennettava ehtolauseita ja- ja tai-ehdoilla sekä sen jälkeen oltava tarkkana, että ehdot täyttyvät oikein, s.o. logiikan sääntöjen mukaisesti. Senhän pitäisi olla jo tieto-opillisestikin lähtökohta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Olisi hienoa, jos transsukupuolisten ongelmien ratkaisuksi riittäisi henkilötunnuksen ja nimen vaihtaminen.
Silloin ei tarvittaisi raskaita, kalliita ja peruuttamattomia hormoni- ja leikkaushoitoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset