jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Raskaudenkeskeytyksien ehtoihin haetaan lievennyksiä

Kolme varsin kokenutta asiantuntijaa esittävät   Lääkärilehdessä huhtikuun 5. päivä julkaistussa kannanotossaan aborttilakiin kirjattujen ehtojen lieventämistä ja lakiin sisältyvien rajoitusten osittaista poistamista jotta laki vastaisi nykyistä arvomaailmaa ja hoitokäytäntöjä.

Nykyinen laki edellyttää raskauden keskeytykselle pätevää perustetta ja itse toimenpide tulisi suorittaa aina sairaalassa." Allekirjoittaneet kysyvät myös, onko kahdelta lääkäriltä vaadittava suostumus gynekologisine tutkimuksineen mielekästä."

 

Byrokraattisen jäykkä ja syyllistävä järjestelmä ei  tietenkään tue nykyisin vallassa olevaa käsitystä seksuaaliterveyden edistämisestä,  joten tällaiset vanhentuneet lain muotoilut on syytäkin uudistaa vastaamaan paremmin todellisuutta. Samalla lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen yleistyessä abortteja voitaisiin kannanotossa esitetyn ehdotuksen mukaisesti tehdä pienemmissä perhesuunnitteluun erikoistuneissa terveydenhoidon yksiköissä - valtaosa noin 9 500 vuosittaisesta raskaudenkeskeytyksestä tehdään ennen yhdeksättä raskausviikkoa, jolloin lääkkeellinen keskeytys on mahdollista suorittaa turvallisesti suhteellisen omatoimisesti kuormittamatta sen enempää sairaaloiden resursseja kuin raskaudenkeskeyttämistä toivovan henkilön voimavarojakaan.

 

Asiantuntijoiden ehdotusten lisäksi monet muut tahot ovat jo esittäneet abortin vapauttamista.Esimerkiksi Naisasialiitto Unioni esittää omassa kannanotossaan aborttilain uudistamisen sisällyttämistä hallitusohjelmaan ja esittää siinä yhteydessä vaatimuksena raskaudenkeskeytyksen muuttamista raskaana olevan omaan tahtoon perustuvaksi ja että toimenpiteelle tulisi riittää yhden terveydenhuollon henkilöstön edustajan antama lausunto. Omaan tahtoon perustuvan raskaudenkeskeytyksen viikkoraja tulisi Naisasialliitto Unionin mukaan palauttaa takaisin 16. rv:oon ja lakiin tulisi kirjata takuu riittävästä  psyykkisestä tuesta.

 

Näin Suomessa kehitys edistyy eteenpäin - tutkimustietoon ja kokemukseen perustuvasti siis...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"aborttilakiin kirjattujen ehtojen lieventämistä ja --- rajoitusten osittaista poistamista jotta laki vastaisi nykyistä arvomaailmaa ---."

- Miten niin "-maailmaa"? Yhdysvalloissa - joka on osa maailmaa - sikiönlähdettäjiä kuritetaan nyt niin että tuntuu. Perusteena Alabaman tiukentuviin aborttilakeihin on syntymättömän lapsen oikeus elämään.

PS. Huomaan tietyissä kysymyksissä vanhemmiten radikalisoituvani niin, että löydän itseni äärikonservatiivien seurasta. Mittari on ikään kuin pyörähtänyt ympäri, ja plussan jälkeen onkin tultu miinuksen puolelle!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Alabaman ja muiden samankaltaisesti aborttiin suhtautuvien osavaltioiden päättäjien harmiksi on todettava, että mielestäni heidän ehdottomat perustelunsa ovat kuitenkin käytännössä yksiulotteisia ja "dissonoivia". Hedelmöittyneelle munasolulle he siis antavat oikeuden kehittyä ihmislapseksi, mutta heti syntymän jälkeen tällä lapsella on ainoastaan ne oikeudet, mitä heidän vanhempiensa varallisuus ja sosioekonominen asema suovat.

Yhdysvallat ei ole ratifioinut YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta.

Mielestäni pohjoismainen tyyli missä yhdistyvät vapaa aborttioikeus seksuaaliterveyttä edistävään opetukseen ja terveydenhoitoon vähentää kaikkineen ei-toivottuja raskauksia paremmin kuin sanktioivat lait....

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Alabaman ja muiden samankaltaisesti aborttiin suhtautuvien osavaltioiden päättäjien harmiksi on todettava...", mikä saakin byrokraatit Montgomeryn hallintopalatsissa kihisemään kiukusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

On täysin naurettavaa, että ensin valitetaan, että terveysekeskuslääkärin luo ei pääse ja sitten vaaditaan lääkäriä antamaan muodollinen lupa raskauden keskeytykseen, ikään kuin joku lääkäri sen joskus epäisi.

Ainakin lääkeabortin pitäisi olla täysin vapaa, koska se on melkein riskitön. Lääkärit yleensä kannattavat vapaata aborttia, koska nimenomaan sikiönlähdetysajan kauhut ovat ammattikunnan kollektiivisessa muistissa, eikä sitä kukaan halua takaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset