jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kurssin muutos

Uusiutuneen eduskunnan nyt järjestyttyä intoa puhkuen uusiin koitoksiin näyttää lupaavasti sille, että vielä tunnusteluvaiheessa tosin olevan hallituksen kokoonpanosta tulisi arvoliberaalia politiikkaa edistämään pyrkivä.  Järkevä talouspolitiikka on tietenkin vakavaraisen, ennustettavan ja luotettavasti toimivan yhteiskunnan kulmakivi, mutta viime vuosikymmenten aikana tässä suhteessa on mielestäni ajauduttu liiaksi markkinakeskeiseen ajatteluun lähes jopa siinä määrin,että politiikan keskiössä ihmisarvoa on alettu arvottaa sen mukaan, mikä on kunkin yksilön instrumentaalinen arvo.

 

Palvelutaloissa vanhukset saavat siis maata vaikka kovalla lattialla, jos kerran henkilökuntaa ei ole riittävästi lattille tipahtelevia  mummoja takaisin sänkyihinsä nostamassa ja  Välimeren eteläpuolelta tulevat siirtolaiset saavat  hekin kaikin mokomin hukkua merikelvottoman aluksen mukana kun uimataito ei riitä kannattelemaan aallokossa Euroopan rajoille saakka...

 

Suunta näyttäisi nyt kuitenkin hieman muuttuvan sosiaalisempaan (sosialistisempaan) suuntaan eduskuntavaalien suurimpien voittajien todennäköisesti muodostaessa lainsäätämisjärjestyksessä etusijalle nousevan hallituksen.  Ja tämän vuoksi odotan ainakin itse seuraavana neljänö vuotena tapahtuvaksi pysyviä ja kestäviä muutoksia lainsäädäntöön, joiden ansiosta oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ohittavat monetaariser arvot myös sosiaalisten asetelmien määrittäjinä.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On se mukavaa kun nuorissa miesoletetuissa riittää vielä uskoa parempaan. Itse näin vanhana pieruna en tällä elämänkokemuksella oikein jaksa enää luottaa, etenkin kun tuon instrumettivaiheen olen jo ohittanut ja lienen piankin potentiaalinen pudokki.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse otan nämä äärimmäisen pienetkin muutokset haluamaani suuntaan ilolla vastaan, tapahtumaköyhän on tyytyminen pieniin iloihin...

Mielestäni eduskunnan ryhmittyminen liberaalimpaan toimeenpanevaan elimeen ja sen puuhailua ankarastikin kritisoivaan konservatiiviseen oppositioon tuonee myös kaivattua väriä poliittiseen päätöksentekoon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Positiivisuus on iloinen asia.

Onhan tuo liberaali vasemmisto vastaan konservatiivinen oikeisto ihan kiva mutta näin kyynisenä vanhana pieruna epäilen käyvän kuten aiemminkin. Kun demuleilla ei ole vasemmalla puolellaan oppositiota pidättelemässä, heille on liian helppoa liukua oikealle. Niin on käynyt aiemminkin.

Enkä luota kovinkaan paljon myöskään vassuleiden terävään päähän. Ensimmäinen kyyniseksi opettanut oli aikoinaan C.Anderssonin takinkääntö. Sen jälkeen tulivat S-A.Siimes ja M.Viialainen. Arhinmäki oli mitä oli. Nyt on omaksi ja vassuleiden eduksi esiintyneen L.Anderssonin vuoro näyttää todellinen karvansa mutta "vestigia terrent" kuten latinalaiset sanoisivat Aisoposta matkien.

Tässä nykyisessä kuviossa oikealle lipeäminen sataisi suoraan persuleiden seuraavaan vaalilaariin. Mutta aika näyttää miten oikeasti käy. Kun on tarpeeksi negatiivisilla odotuksilla liikkeellä, kaikki ennustepoikkeamat ovat positiivisia yllätyksiä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Suomi on käytännössä yhtä keskiluokkaa ja siksi selkeä poliittinen tavoitteellisuus voi hyvinkin horjua, jos siitä kiinnipitämisen seurauksena joutuu tinkimään esimerkiksi omasta elintasostaan...

Itselläni on sellainen tunne, että PS ei enää neljän vuoden kuluttua ole äänestäjille mieleinen vaihtoehto edes protestina...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4

Antikaisen keskiluokka-analyysi ei minusta oikein osu. Pikemminkin keskiluokka on näivettymässä ja sieltä on valumaa etenkin alaspäin.

Ei pidä sotkea työn luonteen ja välineiden muuttumista keskiluokkaistumiseen. Ei myöskään kulttuurisia ja elämäntapamuutoksia. Työläistä ei enää erota likaisista käsistä ja harrastuksista. Ero on edelleenkin suhteessa tuotantovälineisiin ja niihin liittyvään valtaan.

Omistava luokka tarvitsee entistä vähemmän keskiluokkaa tuotannollisen toiminnan ohjaamiseen tuotannon koneellistumisen ja automaation sekä finanssikapitalismiin siirtymisen takia. Seurauksena on siis keskiluokan näivettyminen.

Pelko tuosta sosiaalis-ekonomisen aseman heikkenemisestä on perussyy persuuntumiseen ja jytkyttelyyn. Toivoa vain sopii, että ihmiset yhä laajemmassa mitassa oppisivat huomaamaan etteivät persulit heitä siinä auta, jos ei myöskään linylit, kapulit, torviseitsikot tai muutkaan oikealta laidalta.

Mitä persuleiden kohtaloon tulee niin epäilen tuloillaan olevan hallituksen satavan heidän tämänkertaiseen laariinsa sillä vaarassa on etteivät vassulit ja demarit pysy vaalilupauksissaan. Mutta toiveissa toki on, että he (taas) hajottavat itse itsensä. Tällä kertaa veikkaan uskonnollisfunfamentalistien ryhmän löytävän yhteisen sävelen hihhuleiden kanssa samalla kun sisulaiset yhdistävät voimiaan kansainvälisen salvinilais-lepeniläisen verkoston ja täkäläisen ääliöoikeiston kanssa. Väliinjäävät etsinevät poliittista kotiaan nukkuvista, kokkuleista ja kepuleista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Tiivistin jälleen kerran sanottavani liian lyhyesti, joten pääkohta jäi pimentoon - keskiluokkainen ihanne elää vahvasti Suomessa sanotaan nyt vaikkapa joukkopsykoosin tasoisena. Normaalin suomalaisen kuvitellaan elävän omalla työllään ja useimpien haaveena on sellainen pysyvä oleskelun tila, missä rahanpuute ei suoranaisesti estä toteuttamasta itseään harrastusluonteisesti.

Kotitalouksien velkaantumisaste on jo 127 prosenttia.

Käytännössä luokkaerot ovat kasvamassa ja keskiluokka näivettymässä, kuten ansiokkaasti huomautit.

Itse luotan Kokoomukseen tulevana hallituksen haastajana, jolloin Perussuomalaisten näkyvyys poliittisena vaihtoehtona hiipuisi. Persuilla kun ei edelleenkään ole tarjota julkisuuteen muuta kuin sitä samaa iänikuista maahanmuuttokritiikkiä,,,

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Tuo "keskiluokkapsykoosi" ("Psychosis medium classis socialis") termi kuulostaa vallan mainiolta ja osuvalta. Sellaisestahan on pitkälti kyse. Kaikki haluavat olla keskiluokkaisia kun se porvarillisen hegemonian oloissa esitetään normaalina ja tavoiteltavana ideaalina. Sitä suurempi on myös ahdistus jos kokee oman asemansa olevan siinä suhteessa uhattuna. Ahdistukselle haetaan myös helposti syyllisiä sieltä mistä se kerrotaan helpoimmin löytyvän eli erilaisista vielä huonommassa asemassa olevista.

Kokkuleiden suhde hallitukseen voinee olla kahtalainen. Jos hallitus oikeasti ajaa niiden etuja joista esimerkiksi demulit ja vassulit kantoivat kampanjoissaan huolta, kokkulit ovat varmaankin hyvin terhakka porvarillinen oppositio vieden persuleilta potentiaalista kannatusta monimuotoisemmalla vastakkainasettelulla. Mutta jos taas aiemminkin esittelemäni kauhuskenaario toteutuu, kokkulit jokeltelevat hampaattomampana ja persuleiden yksioikoinen ksenofobia purree kun muutakaan ei ole julkisuudessa tarjolla.

Todellisuudessa epäilen opposition työnjaon menevän niin, että kokkulit esittää tolkkuoppositiota ja persulit älämölöoppositiota. Valtatiedonlevitteistö tullee tarjoilemaan kumpaakin mutta eri yleisöille. Hallituksen vasemmiston osaksi jää joko yrittää noudattaa lupauksiaan tai lipsua niistä kepuleiden vänkäämänä kokkuleiden suuntaan. Joka tapauksessa ne tulevat häviämään julkisuustaistelun valtavirran itse itseään vastuullisena mainostavalle tiedonlevitteistolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset