jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

F64.xx

Ns. translain uudistamishankkeen yhteydessä on tullut ilmeiseksi, että nyt vielä voimassa olevan lain perusteena oleva käsitys transsukupuolisuudesta hoitoa tarvitsevana psykologisena tilana on lääketieteen piirissä todettu vanhentuneeksi ja kapea-alaiseksi - trans- ja muunsukupuolisuutta ei terveydenhuollossa käsitellä jatkossa itsenäisinä sairaudentiloina edes järjestelmään kirjatun diagnostiikan vuoksi, koska niiden katsotaan itsestään selvästi olevan osa normaalia sukupuolista jatkumoa.  Hoitokäytännöissähän tämä periaate on ollutkin voimassa jo "jonkin aikaa".

 

Tautiluokitusjärjestelmässä tämä  muutos  näkyy siten, että F64.xx -koodit poistuvat kokonaan käytöstä sukupuolen variaatioiden välisen rajan hävitessä  uudessa ICD 11-järjestelmässä - jatkossa sukupuolenkorjaushoitoa vaativan sukupuolidysforian hoito ei perustu trans- tai muunsukupuolisuusdiagnoosiin vaan kliiniseen kuvaan. 

 

Nykyinen translaki edellyttää juridisen sukupuolen vahvistamista hakevalta transdiagnoosia l. lääketieteellistä selvitystä siitä, että hän pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa.  Tautiluokitusjärjestelmän ja sukupuolenkorjaushoitojen perusteiden nyt muuttuessa lakiin aikoinaan lääketieteellisesti  perustellut edellytykset muuttuvat siis varsin mielivaltaisiksi ja ehkä mahdottomiksikin täyttää,  sillä käsittääkseni lääkäri ei voisi jatkossa kirjoittaa potilaalle pätevää  transdiagnoosia, koska tätä vastaavaa koodiakaan  ei enää ole tautiluokitusjärjestelmässä käytettävissä.   Muutoinkaan lääkärien ydinosaamisaluetta ei liene kenenkään vastakkaiseen sukupuoleen kuulumisen kokemisen ja sen mukaisessa sukupuoliroolissa elämisen vakuuttuvuuden arviointi ...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pitäisikö näissäkin asioissa kuulla myös sellaisia asiantuntijoita, joilla on kokonaisvaltainen käsitys ja edes hitunen arkirealismia.

Nyt muutoksiin syöksytään kapea-alaisten järjestöjen edustajien kiihkolla ja ehdottomuudella, josta puuttuu kokonaisuuksien hallinta lähes täydellisesti.

Seurauksena onkin sitten sutta ja sekundaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Blogikirjoitus pohjautuu lääketieteen ammattilaisten käsityksiin, joten siinä mielessä se täyttää esittämäsi vaatimukset.

Lääkäri ei voi kirjoittaa pätevää selvitystä sellaisesta potilaan statuksesta, mitä ei ole yksiselitteisesti esitetty tautiluokitusjärjestelmässä. Esimerkiksi työpaikkalääkäri voi todeta potilaan kärsivän työuupumuksesta, mutta hän ei voi sillä perusteella kirjoittaa tälle sairauslomaa, koska ICD-järjestelmä ei tunne "työuupumusta" itsenäisenä sairaudentilana.

Vastaavasti jatkossa F64.0 transsukupuolisuuden poistuessa järjestelmästä lääkäri ei voine kirjoittaa pätevää selvitystä siitä, että tutkimansa henkilö on transsukupuolinen...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tätä juuri tarkoitan.

Missä ovat ne kokonaisuuksia hallitsevat asiantuntijat, joita kuulemalla olisi jo ennakolta estetty esittämäsi nurinkurisen tilanteen syntyminen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #3

Sukupuoliristiriidan ennalta estäminen taitaa kuulua tuonne henkimaailman asioihin, rukous ja noituminen ovat siinä keinoina sekä tehokkaimmasta ja tehottomimmasta päästä ;-)

Ilmeisesti kyse taisi olla kuitenkin organisatorisesta vyyhdestä ja sen vaatimasta asiantuntemuksesta....

Kun tilanne on siis päällä, lääketiede on pikkuhiljaa kehittynyt ottamaan haasteet vastaan ja löytämässä mielekkäät tavat auttaa avun tarpeessa olijoita. Käytän tuota sanamuotoa, koska he ovat lääketieteen asiakkaina vastaavalla tavoin kuin synnyttäjät: Eivät sairaita, mutta silti mahdollisesti lääketieteellistä hoitoa tarvitsevia.

Lainsäätäjät toivon mukaan taas ymmärtävät myös ottaa haasteen vastaan erottamalla lääketieteellinen prosessi juridisesta sukupuolen tunnustamisesta. Näin yksilölliset tarpeet tulevat parhaalla mahdollisella tavoin otetuksi huomioon eikä asioita suotta sidota toisiinsa ihmisten elämää mutkistamaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #3

Niinpä, kokonaisuuksia hallitsevat tuijottavat yksittäisiä koromosomeja tai sukusoluja mutta on kapea-alaista nähdä sukupuolisuus psykofyysisenä kokonaisuutena joka reageeraa ympäristön kanssa. Juurikin niin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Lainsäädäntöjärjestelmmämme yleinen puute on asiantuntijoiden käsitysten ohittaminen - lakien säätämisprosessi mahdollistaa lakien vesittämisen tai niiden voimaan tulemisen estämisen esimerkiksi hallituskysymyksynä periaatteen vuoksi.

Tämä translainuudistus oli jo viisi vuotta sitten valmisteltu valmiiksi esitykseksi STM:n työryhmässä, mutta laiksi se ei koskaan edennyt, koska yksi puolue hallituksessa ei sitä halunut edistää...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #7

Näinhän se meni, poliittinen tahto/tahdon puute jyrää maassamme ihmisoikeusrikkomusten korjaamisenkin.

Tuo lakiaihio on kuitenkin jo aikansa elänyt ja siitä puuttuu nykyvaatimusten mukainen itsemääräämisoikeus. Se kyllä mainitaan esityksen liitteenä olevassa lausumassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset