jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Vaalitulos on loistava

Eduskuntavaalien tuloslaskennan nyt valmistuttua on käynyt ilmeiseksi se seikka, että Suomi on yhteiskuntana siirtymässä askelen verran oikeudenmukaisempaan ja solidaarisempaan suuntaan. Vaalien ylivoimaiset vottajat SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto määrittelevät seuraavan neljän vuoden ajan maamme poliittisista arvolinjauksista siis.

Itse koen arvoliberaalina yhteiskunnan olevan olemassa ensisijaisesti  ihmisiä  varten, minkä haluan myös näkyvän eduskunnan harjoittamassa päätöksenteossa. Ja tulevalla vasemmistopainotteisella hallituksella on tässä suhteessa mielestäni ratkaisevan tärkeä rooli, joten odotan kiihkeästi tulevaan hallitusohjelmaan kuuluvan ainakin seuraavat selkeästi asettuvat arvoliberaalit tavoitteet :

  • pakolaiskiintiön nostaminen kansainvälisesti vertailukelpoiselle tasolle, mieluummin 10 000:een henkilöön per vuosi
  • paperittomien terveydenhoitopalveluiden järjestäminen valtakunnallisesti yhtenäisesti ja TSS-sopimuksen mukaisesti
  • kehitysyhteistyömäärärahan korottaminen vaadittuun 0,7 prosenttiin BKTL:sta
  • translain uudistaminen lakiuudistusta esittävän aloitteen tavalla
  • sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen tehostaminen erillisen tasa-arvo-ohjelman puitteissa siten, että tavoiteohjelman tuloksia tarkastellaan säännöllisin väliajoin ja korjaavat toimenpiteet tehdään välittömästi osana laajempia ratkaisuja - esimerkiksi palkkaerojen supistamistavoite huomioidaan ja tiedotetaan laajasti aina valtiontalouden budjettia suunniteltaessa hallinnonalojen tajat ylittävästi
  • perhevapaauudistus toteutetaan viimeinkin perheiden moninaiset tarpeet ja tilanteet joustavasti huomioiden siten, että samalla edistetään perhemuotojen ja sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta
  • ilmastonmuutoksen torjunta nostetaan keskeiseksi tavoitteeksi kaikessa päätöksenteossa - ILMAVA -ilmastonmuutostenvaikutusten arviointi osaksi päätöksentekoa siis
  • perustulokokeilua jatketaan ja laajennetaan 
  • minimipalkkalaki
  • vihapuheen ja rasismin torjuntaa kehitetään lisäämällä tiedotusta,valvontaa ja rikoslakia

 

 

 

 

 

 

 

Niin?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ja tulovero 30% ja omaisuusvero 50%?

Ja tuo sukupuolien välinen palkkaero, pakotetaanko naiset miesvaltasille aloille vai nostetaanko siivoojien palkat vastaamaan insinöörien palkkoja (esimerkki)?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Vaalitulos on loistava - niin?"

Pah. En muista viime aikoina tunteneeni yhtä suurta kiukkua ja jopa vihaa - korjaan: Wihaa - täysin epäonnistuneiden vaalien vuoksi. Huonot puolueet pärjäsivät, hyvät taantuivat; tähän tilanteeseen ei voida jäädä. Toivottavasti eduskunta hajotetaan saman tien, joka tapauksessa vielä tänä vuonna. Pah!

PAH!

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Kieltämättä liikaa konservatiiveja aka sekoomusta, kristillishihhuleita, persuja ja keskustaa vielä jäi, ja edistysmieliset eduskunnan ulkopuoliset pienpuolueet jäivät myös loistamaan poissaolollaan, mutta muuten sentään jotain uudistusmielisyyden nousua.

Mutta ainakin persujen vaalimainos oli rehellinen, "Äänestä Suomi takaisin", siitä vain oli ilmeisesti leikkaantunut pois viimeinen lause editoinnissa, eli "60-luvulle".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ihan hyvän listan konkreettisia tekemisiä on Antikainen kerännyt. En vain usko nyt valitun eduskunnan juurikaan saavan mitään positiivista aikaiseksi noidenkaan suhteen. Jos vaikka ehkä mahdollisesti Antikaisen luettelemat puoleet jotakin haluaisivat tehdäkin noille asioille, heillä on vain 67 paikkaa 200:sta, edellisiä vaaleja paremmasta tuloksestaan huolimatta. Hurreilla lisättynäkin tulee kasaan vain kummenen enemmän. Se ei riitä mihinkään kun kokkuleiden, kepuleiden ja persuleiden taantumuskaarti pistää vanhoilliset telaketjunsa liikkeelle.

Paljon tärkeämpää olisi, jos demulit menevät hallitukseen, että heillä olisi vasemmalla puolellaan oikea oppositio. Olisi Rinteenkin helpompi muistaa vaalilupauksensa jos vassulit olisivat niistä muistuttamassa. Jos taas molemmat on hallituksessa, molemmilla saattaa politikoinnin tuimassa taistossa entiset puheet unohtua.

Niinpä luenkin Antikaisen hehkutuksen hänen tunnetusti yltiöpositiivisen asenteellisuutensa piikkiin. Hän näyttää aina haluavan nähdä hyvät puolet. Näin kyyninen vanhempi pieru ei enää sellaiseen veny. Nuorenpana olin minäkin notkeampi palstiseen positiivisuuteen asti mutta ...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kuinkas meni se vaaliveikkaus? Aiotko tehdä yhteenvetoa?

Minusta persut oli suurin vaalivoittaja. Ennen vaaleja 17 paikkaa, nyt 39 paikkaa. Siniset eivät ole persuja, eivätkä enää mitään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Edellisissä vaaleissa persuleiden ääniosuus 0,2 % suurempi. Siis hiuksenhieno tappio, josta on kiittäminen T.Soinia kun vei ministeripaikat sinelmille ja Halla-aho sai älämölölleen oppositiotilaa älämölöstellä kannatusta takaisin vaikka mikä tahansa olisi aikanaan hallituksessa kelvannut. Ja nytkin älämölöä säästeen ja arvoista tinkien taas mikä tahansa kelpaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minua kiinnosttaa seuraavan hallituksen toimet huumepolitiikassa. Mennäänkö humaanimpaa suuntaan vai jatketaanko haittoja lisäävää politiikkaa? Huumestrategia pitää päivittää joka tapauksessa ja se on tehtävä hetimiten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset