jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

KD ilmoittautui oppositiopuolueeksi vuosille 2019...2023

Eilisessä Ylen vaalitentissä vuorossa ollut Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ilmoitti puolueensa jatkavan seuraavallakin eduskuntakaudella lainsäädäntötyötä oppositiosta käsin. Perinteiseen gender-ideologiaan sitoutuneena Essayah totesi  nimittäinkin translain uudistamisen olevan kd-puolueelle hallitus- ja kynnyskysymyksen - sukupuoli ei ole  hänen tietojensa mukaan ilmoitusasia.

 

Jo yksin näillä julkisilla linjauksillaan Essayah asettuu vakavasti vastustamaan eduskunnan suurimpien ja myös sinne pyrkivien pienimpien puolueiden valistuneita näkemyksiä sukupuolen moninaisuudesta ja puoluekentän rajat ylittävää tavoitetta uudistaa laki juridisen sukupuolen vahvistamisesta perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. 

 

No, mielestäni tällainen periaatteellinen rehellisyys on itsessään jopa kunnioitettavaa, vaikka sen taustalla oleva maailmankuva perustuukin anakronistiseen ja vanhentuneeseen tietämykseen ihmisen ominaispiirteistä. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Ennustukseni viiden puolueen hallituksesta on siis yhtä pykälää lähempänä toteutumista:

Vaalit ja mitä sitten tapahtuu

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Don't break an arm jerking yourself off.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Not yet. At this stage I would rather have expected "Don't hold your breath" or something similar. But we'll see...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Toimittaja Kirsi Heikel esitti yleisen virheellisen käsityksen.
Sukupuolen vahvistaminen ei edellytä sterilisaatiota eli steriloimisleikkausta.
Translaki: "että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;"
Lähes aina on lisääntymiskyvytön jo hormonihoidon seurauksena.

THL:n steriloimisrekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään sterilointia transsukupuolisuuden perusteella vuonna 2002 säädetyn lain voimassaoloaikana. Tätä selittää se, että lain vaatima lisääntymiskyvyttömyys saavutetaan lääkkeillä ja siksi näitä tapauksia ei ilmoiteta rekisteriin.
Julkisuudessa esitetyistä väitteistä poiketen pakkosterilisaatiota ei ole suoritettu transihmisille eikä edes vapaaehtoisia sterilisaatiota ole haettu transsukupuolisuuden perusteella.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta sinensä, että sterilisaatiolla tarkoitetaan tietynlaista toimenpidettä

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk....

Lisääntymiskyvyttömyys juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä loukkaa joka tapauksessa yksilön perusoikeuksia ja on muutenkin mielivaltainen vaatimuksena - sukupuoli kun ei riipu (sic!) sen kummemmin ulkoisista kuin sisäisistäkään lisääntymiselimistä ...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Jos joku huutaa, että kaikki ulos, tulli on irti, niin Säämäkikö jää paikalle kiivailemaan, että sehän oli ihan väärin sanottu....?

Tilanteeseen nähden epätarkka käsite sterilisaatio on todella jäänyt kaikuna päälle, mutta hedelmättömyysvaatimus on ihan tarpeeksi ei-toivottava asia, josta Suomi on saanut ne moitteetkin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Valheellinen väite pakkosterilisaatioista on minulle slurri, joka triggeröi.
Onhan se kamalaa, jos ihminen viedään väkisin leikkaukseen, jota ei itse halua. Jos hakee leikkausta itse ja tarvitsee kahden lääkärin päätöksen, ei voida puhua pakosta.
Mutta sitäkään ei ole tapahtunut kertaakaan.
Ketään EI OLE STERILOITU transsukupuolisuuden perusteella koko Translain aikana 2003 alkaen.
THL:n tilastossa ei ole yhtään sellaista sterilointia.

On valetta väittää, että pakotetaan sterilisaatioon, koska ei pakoteta.
Transihmiset käyttävät omasta halusta hormoneja, jotka tekevät steriiliksi.
Jos haluaa lapsia, voi lopettaa hormonien käytön ja kokeilla palautuuko hedelmällisyys. Ellei ole omasta halustaan poistattanut lisääntymiselimiä.

Hyväksyn lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamisen translaista, mutta en hyväksy valehtelemista tavoitteen vuoksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Pitäisi siis ehkä pikemminkin puhua pakon asemesta uhkailusta ja kiristyksestä kun noin vaaditaan. Muuttuuko sillä yhtään siistimmäksi tämä nykymeno johon hihhulit ja muut härhöt haluavat sitoutua ikiajoiksi?

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #30

Ei ole uhkailua ja kiristystä, vaan tarkat transtutkimukset ennen kuin saa hormonihoitoja.
Transihmiset käyttävät omasta halusta hormoneja, jotka tekevät steriiliksi, ja jotkut haluavat lisääntymiselinten leikkauksia.
Laki ei edellytä sukupuolen vahvistamiseen hormonien käyttöä eikä leikkauksia, vaan transsukupuolisuusdiagnoosin ja koetun sukupuolen mukaisessa roolissa elämisen, ja hedelmättömyystodistuksen.
Mutta kukaan ei ole hakenut sterilointia transsukupuolisuus perusteena saadakseen hedelmättömyystodistuksen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Moisesta marginaaliasiasta suurikin kysymys! (Puolin ja toisin.) Ja selvähän se on, että sukupuoli ei ole ilmoitusasia sen enempää kuin ikä tai laji.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näyttää tuo olevan ilmoitusasia, kun se tieto pitää liittää jopa henkilötunnukseen ja kerätä väestötietojärjestelmiin identifikaatiotarkoitusta varten.

Translain uudistamisen periaatteellisena tavoitteena on, että se ilmoitus olisi jokaisen itsensä määriteltävä asia ja synnytyssairaalassa tehty määrittely olisi ainoastaan ennakkoarvion luonteinen oletus henkilön sukupuolesta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kyllä transsukupuolisella saa olla oikeus ilmoittaa haluavansa sukupuoli.
Jotkut transsukupuoliset eivät ala transhoitoihin, vaikka saisivat luvan, vaan pyrkivät sopeutumaan elämään syntymäsukupuolessaan.
Mutta pitäisikö kaikilla olla oikeus vaihtaa juridinen sukupuoli ilmoituksella ja olla partanainen tai tätimies. Se antaisi mahdollisuuksia väärinkäytöksiin.
Järkevämpää olisi, jos oikeus vaihtamiseen tulisi vaikka ensimmäisen transklinikkakäynnin jälkeen, jos vaikuttaa yhtään uskottavalta.
Transhoitoihin on tarpeen tarkka tutkimus, ettei kehoa muokata mielenhäiriössä ja kaduta myöhemmin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Maistraattien byrokraattisuus jo yksin "huolehtii" siitä, että juridisen sukupuolen korjaamista ei tehdä huvin vuoksi tai hetkellisen hyödyn tavoittelemiseksi. Merkintä väestötietojärjestelmässä muuttuu viiveellä ja useampaan kertaan tehtyjä muutoksia voi aina hillitä asiakasmaksuilla...

Transihmisistä osalle tosiaan ei kehity merkittävää sukupuoliristiriitaa, vaan he kykenenvät sopeutumaan elämään sukupuolten välissä tai niiden ulkopuolella yksilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi. Mahdollisuus korjata juridinen sukupuolimerkintäntä tulisi kuitenkin heillä olla ilman lääketieteellistä tutkimusta.

Sukupuolenkorjaushoitoihin liittyvien potilaskohtaisten esitutkimusten tarkentaminen on tietenkin aiheellista ja niiden kehittäminen on myös mahdollista, koska potilasaineksen lisääntyessä aiheen systemaattinen tutkiminen yleisesti on lisääntynyt.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse kannatan koko käsitteen ”juridinen sukupuoli” poistamista. Se olisi iso harppaus tasa-arvolle

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Onneksi juridiikka ei voi kumota biologiaa ja yleensä luonnontiedettä, sinänsä aika kiusallinen tilanne näille kommunisti ihmisinsinööreille. Sukupuolia on ihmisellä aina kaksi. Ja jurdiikan voi aina kumota, mutta ei tiedettä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Laineella ja Essayahilla on käytössään sama tieteiskirja, Raamattu. Sen mukaan Jumala loi miehen ja naisen kuudentena päivänä maapallon luomisen jälkeen.

Geenibiologian mukaan binäärinen sukupuolijako ei toteudu minkään eläinlajin kohdalla sataprosenttisesti.

Tieteellinen käsitys kumoutuu uuden tieteellisen hypoteesin syrjäytettyä edellisen. Tieteellinen käsityksemme kertoi vielä muutama vuosisata sitten auringon, kuun ja tähtien kiertävän maata. Nykyinen tieteellinen käsityksemme kertoo, että noista edellä mainituista taivaankappaleista vain kuu kiertää maata.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #10

"Geenibiologian mukaan binäärinen sukupuolijako ei toteudu minkään eläinlajin kohdalla sataprosenttisesti."

Tuo ei tarkoita, etteikö sukupuolijako olisi/voisi olla binäärinen...

https://arcdigital.media/is-sex-binary-16bec97d161e

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #10

Itse kun en ole koskaan raamattua lukenut, mutta uskoisin että Niemeläinen on sen lukenut kannesta kanteen, etsiessään porsaan reijän seksuaalisille mieltymyksilleen. Sen sijaan olen luonnontieteen suuri kannattaja.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #13

"porsaan reiän seksuaaliselille mieltymyksilleen". Tämä oli kaiketi tyhmin kommentti US puheenvuoron historiassa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #15

Ei ole, vaan totta. Kyllä he ovat kahlanneet raamatun. Enemmän niillä on tietoa raamatun sisällöstä kuin jollain nimikristyllä. Ja raamattua siteeraten he ajoivat asiaansa kirkoissa ja seurakunnissa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #15

Totta. Tämä pitää tallentaa ihmiskunnan muistiin ja sen kunniatauluun.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Onneksi juridiikka ei voi kumota biologiaa ja yleensä luonnontiedettä"

Jälleen kerran voi todeta: sittenhän lakimuutoksesta on turha stressata. Sitä voi rauhassa jopa kannattaa, siitä kun ei seuraa muuta kuin että muutamat pientä vähemmistöä koskettavat byrokraattiset koukerot yksinkertaistuvat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Laine kirjoitti: "Sukupuolia on ihmisellä aina kaksi."

No jopas lipsahti. Ei ole vielä löydetty yhtään hermadrofiittia Homo sapiens:ia. Eikä keneltäkään oli löydetty tuplagenitaaleja.

Mutta sen sijaan jos ja kun halutaan jaotella eri yksilöiden erilaisia sukupuolisia ominaisuuksia niin voidaan kehitellä n kpl erilaista luokkaa, ryhmää, tyyppiä t.m.s. joihin meitä sijoitella esimerkiksi sen perusteella minkä muotoiset kunkin genitaalit tai muut sukupuolen ominaisuuksiksi katsotut ilmiöt ja asiat kullakin ovat. Yhden täysin pitävän ja kaiken kattavan luokittelun kehittäminen lienee mahdotonta sillä niin paljon ristikkäisiä ominaisuuksia tuosta joukosta löytyy.

Ainakaan kahdeksi jakaminen ei onnistu. Ainoa ihan täysin kattava lienee, että sukupuolia on vain yksi ja sen variaatioita korkeintaan saman verran kuin ihmisyksilöitä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #31

Intersukupuolisuus ei ole oma sukupuoli, vaan sukupuolen kehityshäiriö.
Niillä voisi olla lapsena virallisena sukupuolimerkintänä "määrittelemätön", ja vanhempana voisi halutessaan päättää, onko enemmän mies tai nainen.
"Määrittelemätön" sopisi myös muunsukupuolisten identiteetti-ongelmien helpottamiseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Minä en tekisi intersukupuolisuudesta kategorisesti häiriötä. En edes sikäli, että se saattaa aiheuttaa mielenterveydellisiä oireita joillekin, etenkin muiden rooliodotukset. Pääsääntöisesti kai on kyse ihan normaalien kehitysprosessien joskus ristiriitaisista tuloksista.

Toisaalta tuollainen määrittelemättömässä tilassa ihmisten odotuttaminen antanee mahdollisuuksia kaikenlaiseen julmuuteen. Osaahan niin moni jo nyt syrjiä ja kiusata nykyistenkin luokittelujen aikana. Tuo olisi vain yksi lisää eikä ratkaisisi muuta kuin keinon siirtää syntymähetken määrittelyongelmaa.

Myös pysyvänä tilana määrittelemätön sopii vain niille jotka eivät halua itseään määriteltävän eikä määritellä itse. Sen lisäksi on kuitenkin paljon ihmisiä jotka ovat hyvinkin varmasti määritelleet itse itsensä vaikka tulos ei sovikaan perinteiseen kaksijakoiseen luokitteluun.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #38

Mikä sitten olisi parempi merkintä, "inter" vai "muu" vai "salattu"?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #44

Minä antaisin asianosaisten itse antaa itselleen nimiä enkä lähtisi itse ulkopuolisena heitä nimittelemään.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #47

Kuinka monta virallista sukupuolimerkintää siihen tarvittaisiin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #48

Teoreettisesti maksimissaan kai 5 531 235 (tieto Väestörekisterikeskuksen sivulta n. 22/3 -19 klo 14.27). Käytännössä ehkä hieman vähempikin riittäisi.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #38

Intersukupuolisen sukuelimet eivät ole kehittyneet normaalisti.
Se on siis kehityshäiriö.
https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-b3675fdbca6b...

Tai voi olla väärin kehittyneitä sisäisiä lisääntymiselimiä, kuten kivekset munasarjojen paikalla, mutta vagina on normaalin näköinen.
Usein intersukupuolinen on lisääntymiskyvytön.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #52

Säämäki esittelee kuvia ihan todellisista variaatioista perinteisten kaksiasentoisten mallien välistä. Niitä on todellakin pidetty aiemmin kehityshäiriöinä mutta oikeasti ne ovat vain esimerkkejä variaatioista.

Noita kuvia alettiin aikoinaan tehdä kätilöille ohjeeksi heidän arvaillessaan sukupuolta heti syntymän jälkeen (m.m. A.Quigley, A.Prader). Nykyisin ollaan jo paljon paremmin selvillä asioista ja esimerkiksi jopa Euroopan neuvosto on puuttunut siihen, että noita muotoja ei pitäisi nimittää kehityshäiriöiksi, sairauksiksi, vammoiksi t.m.s, siis patologisoida niitä, vaan ne ovat osa normaalia.

P.s. lisääntymiskyvykkyys tai -kyvyttömyys ei määritä sukupuolta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ja tässä väärää tietoa pakkosterilisaatiosta:
http://translaki.fi/translaki/sterilisaatiopakko/

Sukupuolen vahvistaminen ei edellytä sterilisaatiota eli steriloimisleikkausta.
Translaki: "että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;"
Lähes aina on lisääntymiskyvytön itse halutun hormonihoidon seurauksena.
THL:n steriloimisrekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään sterilointia transsukupuolisuuden perusteella vuonna 2002 säädetyn lain voimassaoloaikana, ei pakotettua eikä vapaaehtoista.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

"Translaki: "että hänet on steriloitu tai että hän muusta syystä on lisääntymiskyvytön;""

Translaki asettaa sukupuolen vahvistamisen ehdoksi todella steriliteetin eli suomeksi hedelmättömyyden tai lisääntymiskyvyttömyyden. Sterilisointipakko lienee pilkkua viilaten väärä sana, mutta lisääntymiskyvyttömyyspakko on asiallisesti aivan sama asia. Ja transsukupuoliselle on ihan sama mitä sanaa käytetään siitä, että hänellä ei ole lupaa lisääntyä, eikä edes säilöä sukusolujaan, kun itse asia on harvinaisen selvä.

Syy, miksi sterilisointia ei ole käytetty lisääntymiskyvyttömyyden osoittamiseen, lienee tuo 30 vuoden tai 3 lapsen raja.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #41

Holmströmin ja muiden kannattaa lukea, miksi pakkosterilointi on väärä sana.
http://anterosmki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/272191-...

Jos ketään ei ole steriloitu transsukupuolisuuden perusteella, ei ole pakkosterilisaatiota.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #41

Yleisin syy on hormonihoidot. Transsukupuolisuuden perusteella on oikeus sterilisaatioon jo 18-v.
Kukaan ei ole koskaan hakenut sterilointia sillä perusteella.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #45

Säämäki varmaan tietää tarkkaan niiden transihmisten määrän, jotka

a) ovat saattaneet itsensä vasten varsinaista tahtoaan hedelmättömäksi, koska sitä edellytetään juridisen sukupuolen muuttamisessa

b) ovat pidättäytyneet itselleen välttämättömästä juridisen sukupuolen muuttamisesta, koska sille on ollut edellytyksenä hedelmättömyys.

Näitä ihmisiä on pilvin pimein ja he kaikki kärsivät hedelmättömyysvaatimuksesta. Tämä on myös olennainen puoli siitä, miksi Suomen lain mukaisia vaatimuksia on pidetty kansainvälisten ihmisoikeuselinten taholta ihmisoikeuksia loukkaavina.

https://perustuslakiblogi.wordpress.com/2017/08/30...

Asiantilaan nähden Säämäen vääntäminen mediassa käytetystä sanamuodosta loukkaa syvästi näitä ihmisiä, koska se vie keskustelun heidän kokemistaan todellisesta ongelmasta lillukanvarsiin. Tästä syystä toivon Säämäeltä tämän asian huomioon ottamista vastaisissa kommenteissaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #51

Solonen voi tietää paremmin niiden transsukupuolisten määrän, jotka tulevat toimeen kehoinhon kanssa ja eivät halua käyttää hormoneita tai halua leikkauksia.
Dysforia on usein niin vahva, että se hallitsee elämää.
Jos ei pidä kehon muokkausta tarpeellisena, niitä helpompi ratkaisu olisi kirurginen sterilisaatio tai kierukan käyttö.
Laki ei vaadi transhoitoja sukupuolen vahvistamiseen. Transdiagnoosi ja hedelmättömyystodistus riittävät.

Tiedän, ettei yhtään sterilisaatiota ole suoritettu transsukupuolisuuden perusteella.

Transihminen haluaa näyttää kokemaltaan sukupuolelta ja haluaa siksi transhoitoja. Harva olisi tyytyväinen pelkkään sukupuolimerkintään, koska usein näyttäisi edelleen biologiselta sukupuoleltaan. Vaikka on olemassa myös taitavia transvestiittejä.

Transsukupuolisen pitää hankkia lapset ennen hormonihoitoihin alkamista.
Voi myös lopettaa hormonihoidot sukupuolen vahvistamisen jälkeen ja kokeilla palautuuko hedelmällisyys.

Pakkosterilisaatio on täysin väärä sana, koska sterilisaatioleikkaus ei ole pakollinen.
Monet luulevat niin sanan propagandanomaisen käytön vuoksi.

Sukupuolenvaihdos ja sukupuolen muuttaminen ovat sanoja, mutta transaktivismi pitää niitä transfobiana ja vaatii sanomaan sukupuolenkorjaus.
Ikävää, että transaktivismiin kuuluu vääristä sanoista paha loukkaantuminen.
Sanojen oikea käyttö on tärkeää.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #53

Säämäki ryhmittelee asioita väärällä prioriteetilla: Suurin ongelma ei ole niillä, joita ei vaivaa keho- eikä sosiaalinen dysforia. Sen sijaan niiden oikeuksia poljetaan eniten, joita on pakotettu käytännössä hedelmättömyyteen juridisen sukupuolen muuttamiseksi ja niitä, jotka joutuvat kärsimään väärästä juridisesta sukupuolesta, koska eivät voi syystä tai toisesta alistaa itseään hedelmättömyyteen johtaviin hoitoihin.

Säämäki säätää, että lapset on hankittava ennen transhoitojen aloittamista. Tästä asiasta kansainväliset ihmisoikeusviranomaiset ovat eri mieltä, ihmisen oikeutta lisääntymiseen ei tule tuolla tavoin rajoittaa.

Edelleen Säämäki toivon mukaan huomaa, että sukupuolen juridinen muuttaminen on täysin relevantti käsite, mutta "sukupuolenvaihdos" tai "sukupuolen muuttaminen" ei: Jälkimmäisillä tarkoitettaisiin sitä, että ihmisen sukupuoli olisi aiemmin ollut se kätilön arvaama. Ihmiselle itselleen tärkein "sukupuoli" on kuitenkin hänen korviensa välissä ja sitä ei ole vaihdettu miksikään. Siksi sukupuolenvaihdos kuulostaa transihmisestä hänen kokemustaan mitätöivältä ja tästä syystä loukkaavalta. Kehon korjaus sukupuolikokemusta vastaavaksi on oikea ilmaisu - ja kyllä, sanojen oikea käyttö todella on tärkeää.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #56

Säämäki on monta kertaa kertonut, että ei vastusta lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista laista, koska se on tärkeä periaatteellinen kysymys, josta on tullut moitteita.

Mutta vastustan sanan "pakkosterilisaatio" käyttämistä, koska se on valheellista propagandaa.
Ketään ei ole steriloitu transsukupuolisuuden perusteella.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #57

Se asia, että Säämäki ei pidä siitä, että pakkosterilisaatiosta puhutaan translain yhteydessä, on tullut selväksi jotensakin riittävän monta kertaa. Tässä haluaisin muistuttaa US:n keskustelusäännöistä:

"Älä jankkaa."

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Jos joku tässä tai muussa US:n keskustelussa puhuu pakkosterilisaatiosta, termin tarkentaminen voi sisältyä asialliseen keskusteluun. Muistettava kuitenkin tässäkin tapauksessa on, että sterilisaatio ja omista oikeuksista luopuminen ovat vaihtoehdot niille, joille kemiallinen hoito ei sovi lääketieteellisistä syistä. Se, että kirurgista hoitoa ei tästä syystä ole tehty, ei tarkoita sitä, että kukaan ei tästä syystä olisi pidättäytynyt omista oikeuksistaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #59

Solonen on osoittanut samaa keskustelutyyliä eli jankannut.
Jankkaus ei ole ollut yksipuolista.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #56

Lapset on hankittava ennen hoitoja, koska transhoidot aiheuttavat hedelmättömyyden. Se ei ole laki, vaan biologiaa.
Jos haluaa lapsia ei saa käyttää hormoneja.

Vaihdos, muuttaminen ja korjaus ovat kaikki oikeastaan väärin, koska biologista sukupuolta ei voi vaihtaa, muuttaa eikä korjata. Vain joitakin ominaisuuksia voi muokata.
Sukupuoli ei ole pelkkää identiteettiä vaan se on myös biologinen, sosiaalinen ja juridinen ominaisuus.
Transihmisten ei kannattaisi heti loukkaantua, jos kaikki eivät ajattele samalla tavalla kuten.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #61

Ihmisellä voi olla tarve korjata sukupuoltaan jo vaiheessa, jossa lasten hankinta ei ole ajankohtaista. Tällöin on mahdollista välttää hedelmättömyys viivästyttämällä lääketieteellisiä hoitoja tai keskeyttää ne lisääntymisen ajaksi - jos lisääntymiskyky siis edelleen on jäljellä. Ei ole mitään perustetta sille, etteikö näin voisi tehdä - pois sulkien se, että Säämäki ei siitä tykkää.

Nykylaki vain naittaa tämän problematiikan sukupuolen juridiseen muuttamiseen. Se on pelkkää (huonoa) juridiikkaa eikä sillä ole mitään tekemistä biologian kanssa - se on monesti todettu asiaa koskevissa asiantuntijalausunnoissa.

Biologinen sukupuoli on ongelmallinen käsite, varsinkin, kun kehon sukupuolipiirteitä voi muuttaa monin tavoin. Kromosomaalinen sukupuoli voisi olla jossain määrin toimivampi, mutta sekään ei ole yksikäsitteinen: On olemassa esimerkiksi siittämiskykyisiä XX-ihmisiä ja synnyttämään kykeneviä XY-ihmisiä. Kehon sukupuolipiirteet voisi olla tässä toimivampi termi.

Ihmiselle itselleen tärkein sukupuolen ulottuvuus on korvien välissä oleva sukupuolikokemus, jolla silläkin lienee jonkinasteinen biologinen taustansa. Kun keho ja sukupuolikokemus eivät kohtaa, on mielekästä puhua kehon korjaamisesta kokemusta vastaavaksi. Tällöin termi sukupuolen vaihtaminen ei toimi ihmisen itsensä kannalta ollenkaan - eihän hän ole sitä kokemaansa sukupuolta mihinkään vaihtamassa. Juridinen sukupuoli taas on etupäässä yhteiskunnan virallinen tunnustus koetulle sukupuolelle. Tällaisina näitä sukupuolen tasoja eivät koe useinkaan ihmiset, joilla kaikki nämä sukupuolen ulottuvuudet tulevat samassa paketissa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #62

Solonen ei ymmärrä, joten Säämäki joutuu jankkaamaan:
-En vastusta lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista.
-Hormonihoidot vievät lisääntymiskyvyn riippumatta laista.
-Pitää lopettaa hormonien käyttö, jos haluaa lapsia.

Toivottavasti Solonen nyt ymmärtää, mitä tarkoitan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #63

Nyt täytyy myöntää, että yön väsymyksessä tuli luettua Säämäkeä rivin vierestä ensimmäinen kappaleen kohdalta - mistä pahoittelut.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #51

Vähän henkilökohtaisempaa asiaa.
Onko Solosella lapsia tai olisiko halunnut?
Minulla ei ole, en ole halunnut ja siksi minut on steriloitu.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #54

Säämäki on oikeassa, henkilökohtaisiin asioihin mentiin. Se, onko minulla lapsia tai tahdonko minä niitä, ei kuulu tähän keskusteluun millään tavoin.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Voi nyt jumalauta. Tilanteessa, jossa KD:n mukanaolo hallituksessa mahdollistaisi punavihreän vasemmistohallituksen ilman keskustaa tai kokomusta, ei Suomen historian tärkeintä poliittista suunnanmuutosta tule eikä saa jättää tekemättä minkään yksittäisen vähemmistökysymyksen takia. Kyllä oikeistohegemonian katkaiseminen, hyvinvointivaltion pelastuminen ja oikeudenmukaisen sosiaaliturvan luominen Suomeen on transsukupuolistenkin prioriteeteissä korkeammalla kuin se, saadaanko translaki voimaan nyt vai neljän vuoden päästä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Järkevämpää on kyllä lykätä oikeistohegemonian katkaisemista, hyvinvointivaltion pelastumista ja sosiaaliturvaa sillä neljällä vuodella. Translain piti olla voimassa jo aikoja sitten.

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Neljän vuoden kuluttua hyvinvointivaltiota ei voi enää pelastaa. Sen tien päässä odottaa luokkayhteiskunta, ikuisiksi ajoiksi luottamuksensa kadottanut SDP ja kokoomuksen "osallistava sosiaaliturva" eli palkaton pakkatyö kaikille työttömille ja vajaatyökykyisille. Sellaisessa helvetissä ei oikein niin vaan kärsitäkään kotona rauhassa niistä sukupuolidysforian tuomista mielenterveysongelmista ja yritetä löytää sitä elämäniloa omassa tahdissa hormonihoitojen jäljiltä.

Sitten on tietysti se, että jos nyt lähdetään muodostamaan jonkin sortin "sosiaaliliberaali" hallituspohja SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden varaan pelkästään tämän kysymyksen tähden, mihin se pettymys seuraavaksi kanavoituu? Onko missään sanottu, ettei seuraava keskustan, perussuomalaisten ja kristillisdemokraatien patamusta konservatiivihallitus kumoa translakia saman tien kun pääsevät valtaan?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

KD:n mukanaolo tilkepuolueena on juuri tässä asiassa koettu: Päivi Räsänen kiristi hallitusta olemaan viemästä eteenpäin senkertaista translain uudistusta. Kovin vähän punainen tai vihreaä tuo puolue myös on, sijoittuu jonnekin persujen tienoille oikeustolaisuudessa. Ongelmaa ei yhtään vähennä se, että kuvioon liittyy laaja eurooppalainen Agenda Europe-verkosto, jossa KD on tiiviisti mukana.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En ole ihan varma kannattaako hihhuleiden kiristykseen lähteä mukaan. Siitä voi vielä seurata n.s. Tukholman syndrooma.

Toisaalta n.s. vanha kansa tiesi, että mikäli pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden. Nykykielellä: jos antaa hihhuleille periksi translaissa, he vievät koko hallituksen. Silloin mikään muukaan vapaamielisyyttä ja suvaitsevaisuutta vaativa ja edistävä asia ei etene. Vaikeuksia on luvassa m.m. koulutuksen suhteen eikä kirkon ja valtion suhteille ole luvassa edistystä j.n.e.

Tuosta fundamentalistiuskovaisten kanssa kaupanteosta on varoittavana esimerkkinä m.m. Israel jossa pienet kiihkojuutalaiset puolueet ovat vieneet hallituksia jo vuosikausia ja estäneet järkevän rauhaan johtavan politiikan. (no, B.Netanjahu lienee ihan mielellään vietävä toisen vanhan sanonnan mukaisesti: "vie sie, mie vikisen, ole vievinnäsi väkisin, tulenhan minä mielellänikin").

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kun olen aina ollut siinä uskossa ja käsityksessä, ettei esim. ökyrikkaalle mikään riitä, vaan aina voi sen miljoonan päälle saada seuraavan, niin hieman siitä johdatellen..mikä olisi sellainen tilanne, että nykyinen "lbgtxyzabcdefgh"-porukka olisi "tyytyväinen". Noi kirjaimet on vaan osoitus omasta tietämättömyydestäni, mutta siis tarkoitan sitä, että kun olemme vissiin päässeet jo esim. siihen tilanteeseen, että samaa sukupuolta olevat pääsee giftiin, tahi että pekasta voi tulla liisa, yms.
Niin missä kohtaa tulee se hetki kun kaikki ovat suunnilleen tyytyväisiä ja miten paljon meidän hieman "vanhakantaisempia arvoja" äidinmaidossa saaneiden pitäisi hyväksyä/ymmärtää?
En todellakaan ole riitely/vinoilumielessä liikkeella, vaan aidosti haluaisin että joku kertoisi mitkä ovat ne isoimmat kipupisteet, mitkä maassamme vialla..tahi mielellään kertoisi että kun saamme sen "lampaiden kanssa tanssin", niin mitä sen jälkeen?
PS toi tanssijutska oli aika huono, mutta kun tykkään karrikoida.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Periaatteessa kaiken pitää olla sallittua mistä ei tule muille tai yhteiskunnalle välitöntä tai välillistä haittaa.

Oikea tapa vastustaa mitä tahansa on se, että ei itse tee niin. Se mitä muut tekee on heidän asiansa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Ei ihan oikeesti vastanut esim. siihen kysmykseen että missä tämän hetken kipupisteet, mitä pitää saada lisää jne. Mikä ei tänään riitä..

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #27

Ilmeinen ongelma olisi ainakin homoparien adoptio-oikeudessa ja uskontojen yhdenvertaisuudessa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Kysymys on yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta, jossa on vielä paljon tekemistä.

Mutta kysymykseesi vastakysymys: Koska maailma on muuten täydellinen ja kehitys muilta osin huipussaan? Silloin saat viimeiset tavoitteet yhdenvertaisuuden osalta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, kyse on tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta eikä nykymaailmassa tai edes näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa niiden eteen voi tehdä liikaa töitä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

KD, Perussuomalaiset, Siniset ja osittain Keskusta ja Kokoomuskin, vastustavat translain uudistusta, kun he pelkäävät Raamatun mukaisen, sukupuolten välisen eriarvoisuuden ja työnjaon katoamista. Agenda European tapaan, heidän perimmäinen tarkoitus on ylläpitää ja vahvistaa vanhoilliskonservatiivisia perhearvoja.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005702405.html

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Osa noista vastustajista, siis hihhulit, persulit, sinelmät, valtaosa kepuleista ja kokkuleiden juoksuhautakaarti, on ihan ymmärrettäviä heidän halutessaan takaisin vanhoihin hyviin aikoihin jolloin talvisin oli hyvät hiihtokelit, läski valkoista ja omituiset tiesivät paikkansa.

Sen sijaan ihmettelen kepuleiden kaupunkilaisia ja kokkuleiden kauppakamariosastoa. Hehän todistavat niiin monessa suhteessa maailman muuttuneen mutta he eivät tunnista sen tarkoittavan, että myös patriarkaatin perusteiden myös siinä muutoksessa murenneen ja uudenlaisten olosuhteiden tarvitsevan myös uudenlaiset mallit perheille, ihmissuhteille ja ihmisten käsityksille itsestään ja toisistaan.

Heillä lienee F.Engels:insä lukematta. Suosittelen: "Perheen, yksityisomaisuuden ja valtion alkuperä". (Alkup.teos: "Der Ursprung der Familie, des Privateigenthums und des Staats"; 1884, netissä m.m.: http://sosialismi.net/wp-content/uploads/2008/11/e...)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"...maailman muuttuneen...myös uudenlaiset mallit perheille..."

Kaikki muu maailmassa virtaa kovaa vauhtia, on jatkuvassa muutoksentilassa, mutta ihmisen eriarvoinen asema sukupuolen perusteella, halutaan säilyttää keinoja kaihtamatta. Eriarvoisuus lisää kärsimystä maailmassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuolta linkittämästäni Engels:n teoksesta selviää myös kuinka tuollaiset yhteiskunnallisten olosuhteiden muutokset heijastuvat perhemalleihin ja sukupuolirooleihin viipeellä. Se lienee aina ja kaikissa muutoksissa tapahtunut niin, että muutos malleihin tulee vasta kriisiytymisen kautta. Niin näyttää nytkin olevan käynnissä. Joku voisi alkaa selittää tuota dialektisesti mutta olkoon, tällä kertaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset