jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolen korjaamisen tulee olla mahdollista myös alle 18-vuotiaille

Yle:n vaalikone on mielestäni lähtenyt käyntiin melko huomaamattomasti - ajankohtaisesti ilmastonmuutoksesta huolestuneisuuteen liittyen vaalikoneen käynnistymistä voi siis pienieleisessä äänettömyydessään verrata esimerkiksi uudehkon vähäpäästöisen sähköauton starttaamiseen  tai  ekologisen tuulivoimalan roottoreiden aikaansaamaan lauhkeaan haavanlehtien havinaa vaimeasti muistuttavaan huminaan :)

Selatessani vaalikoneessa esitettyjä väitteitä ilahduin huomatessani vaalikoneessa tiedusteltavan  terveys-aiheen alla kansanedustajaehdokkaiden mielipidettä siitä väitteestä, että  sukupuolen korjaamisen tulisi olla mahdollista myös alle 18-vuotiaille.  Tulevan eduskunnan l.  uusien kansanedustajien tehtävänä on joka tapauksessa ottaa käsiteltäväkseen ns. translain uudistaminen vastaamaan kansainvälisten ihmisoikeussopimusten perusteita huomioiden samalla sukupuolen moninaisuuden valtavirtaistumisen seurauksena tapahtuneet muutokset yleisellä tasolla sekä myös mm. terveydenhuollon piirissä, joten tämän asian esilläoleminen vaalikoneessa antaa ehdokkaiden mielipiteiden myötä olennaisen tärkeää tietoa  äänestäjille.

 

Ainakin itse tulen äänestämään eduskuntaan ainoastaan sellaista ehdokasta (Vas.), joka on täysin samaa mieltä väitteestä.  Alaikäisillä on siis oltava ikä- ja kehitystaso huomioiden mahdollisuus korjata väestötietojärjestelmään merkitty henkilötunnukseen liittyvä tieto sukupuolestaan sekä myös lääketieteellisesti tehdyn arvion l. diagnoosin perusteella aloittaa varsinainen sukupuolenkorjaushoitoprosessi. Näin, koska myös alaikäisillä on oikeus identiteettiin ja oikeus nauttia korkeimmasta saavutettavissa olevasta fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni 15-vuotias on keskimäärin ko kyvykäs hoitamaan itseensä liittyviä hallintoasioita, miksi henkilötunnukseen liittyvän virheellisen tiedon oikaiseminen on katsottava.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

15-vuotias omatoimisesti ja sitä nuoremmat huoltajan luvalla on selkeän käytännöllinen ratkaisu juridisen sukupuolen vahvistamisen ikärajoiksi ja ratkaisuna se tietenkin helpottaa olennaisesti translasten ja -nuorten sosiaalista transitiota, mikä voi vähentää koettua sukupuoliristiriitaa ja siten lääketieteellisesti perusteltujen hoitojen tarvekin pienenee.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Alle 18-vuotiasta pidetään liian nuorena avioliittoon edes poikkeusluvalla.
Avioero on mahdollista, jos katuu.
Kehon muokkaamisessa on kysymyksessä peruuttamaton asia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

18 kategorisena ikärajana on kovin keinotekoinen. Ihmiset kehittyvät hyvinkin eri tahtiin. Monet 15-17 vuotiaat ovat paljon kypsempiä kuin monet kymmenen vuotta vanhemmat. Tunnempa monia jotka eivät murrosiän ja vanhuudenhöppänyyden välillä ehdi aikuistua ollenkaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Kysymys oli tosin harmillisen ympäripyöreästi muotoiltu ottaen huomioon, kuinka monenlaisia lääketieteellisiä ja juridisia juttuja transitioon liittyy.

Moni toimenpide on alaikäisille mahdollinen jo nyt, toisia vaaditaan perustellusti alaikäisille, joitakin taas kukaan ei liene alaikäisille ehdottanutkaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jees... saadan lisää tälläistä https://bigleaguepolitics.com/rapper-briefly-ident...

Ainakin urheilun tulevaisuus näyttää synkältä naisten kohdalla kun heikosti menestyvät entiset miehet valtaavat eri lajit ja uran päätteeksi vaihtavat takaisin mieheksi.

Maailma on jo pullollaan varoittavia esimerkkejä juridisen sukupuolen vaihdosta ja sen hyväksikäytöstä, joten ei kiitos.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ei todellakaan pidä! Hyvä esimerkki elävästä elämästä....

https://www.oikeamedia.com/o1-101933

Jännästi en löydä tuota enää mtv3 uutisista, jossa tämä oli muutamia päiviä sitten...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

OM uutisoi varsin valikoivasti ja jättää kertomatta, että tämä nimimerkillä "Sametti" kirjoittava blogisti on viimeisen vuoden aikana tullut ulos kaapista homoseksuaalina. Omien sanojensa mukaan vasta toisen naisen kosketus auttoi häntä hyväksymään itsensä kokonaisena naisena :

"
Tuo ensimmäinen kunnollinen kokemus toisesta naisesta räjäytti sitten koko maailmani ja sai monet palaset loksahtamaan ryminällä paikoilleen. Minulle oli täysin uutta, että toisen naisen katsominen ja koskettaminen saa minut rakastamaan myös omaa kehoani. En ole koko elämässäni tuntenut sellaista rauhaa ja iloa omaan kehooni liittyen kuin koettuani ensimmäisen intiimin kokemuksen naisen kanssa,,,"

Yleisemmin voin todeta, että useat detransitioon päätyneistä ovat itse asiassa olleet latentteja homoseksuaaleja...

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Onhan tässä maikkarinkin uutinen samasta asiasta.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sametti-32-luu...

Sametti sai lääkäriltä lähetteen Trans-poliklinikalle. Siellä hänelle tehtiin perustutkimukset, joiden lopputuloksena hän sai virallisen diagnoosin transsukupuolisuudestaan. Sukupuolen korjaushoidot alkoivat, kun Sametti oli 25-vuotias.

– Kun hakeuduin Trans-poliklinikalle, olin vakuuttunut, että kaikki ongelmani johtuvat siitä, että olen transsukupuolinen – eikä, että se olikin päinvastoin, Sametti sanoo.

Hänen mielestään poliklinikalla tehdyt tutkimukset eivät olleet riittävät tai riittävän tiukat. Psykologin kirjasi keskustelun aikana ylös ongelmia, jotka Sametti tiedosti vasta myöhemmin.

– Hän kirjoitti, että minun pitäisi aloittaa psykoterapia, sillä taustalla saattoi olla ongelmia, jotka vaikuttavat sukupuolikokemukseen, Sametti kertoo.

– Näihin pointteihin ei tartuttu, eikä niistä keskusteltu, hän jatkaa.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Osa detransitioiduista on tosiaan homoseksuaaleja, jotkut muusta syystä katuvia. Katuvien määrä on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti ja lisääntyy tulevaisuudessakin jos sukupuolenkorjaushoitoihin päädytään ilman tarkkoja tutkimuksia. Vielä todennäköisemmin ne lisääntyvät jos se tehdään mahdolliseksi nuorille, jotka eivät ole vielä oman identiteettinsä suhteen täysin kehittyneitä.

Vaikuttaa siltä, ettet ole kuitenkaan tarkemmin tutustunut Sametti-nimimerkillä kirjoittavan ajatuksiin. Sametti kertoi yhdessä blogissaan, että moni sukupuolenkorjaushoitoihin päätynyt on kärsinyt mielenterveyden häiriöistä, joka on saattanut vaikuttaa sukupuolen kokemukseenkin. Transpolilla on saatettu tukea sukupuolenkorjaushoitoihin päätymistä, vaikka psykiatri on esittänyt syyksi jotakin aivan muuta.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #28

"Katuvien määrä on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti ja lisääntyy tulevaisuudessakin jos sukupuolenkorjaushoitoihin päädytään ilman tarkkoja tutkimuksia. Vielä todennäköisemmin ne lisääntyvät jos se tehdään mahdolliseksi nuorille, jotka eivät ole vielä oman identiteettinsä suhteen täysin kehittyneitä."

Saattaapi ollakin lisääntynyt, kun hoitoihin hakeutuvienkin määrä on lisääntynyt.

Miksi ihmeessä hoitoja annettaisiin ilman tarkkoja tutkimuksia?

Hoidot ovat mahdollisia nuorille jo nykyään.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä Vastaus kommenttiin #30

"Miksi ihmeessä hoitoja annettaisiin ilman tarkkoja tutkimuksia?"

Myönnän etten ole aivan perillä mihin translain muuttajat pyrkivät. Eikö yksi muutosehdotus ollut nimenomaan transsukupuolisia nöyryyttävien tutkimusten keventäminen? Siis niin, että transhoitoihin pääsisi käytännössä omalla ilmoituksella.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #33

"Eikö yksi muutosehdotus ollut nimenomaan transsukupuolisia nöyryyttävien tutkimusten keventäminen?"

Ei. Lakiuudistus käsittelee ainoastaan henkilötunnuksen muuttamista.

https://translaki.fi/translaki/tavoitteemme/

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #34

Jos juridinen sukupuoli ilmoitusasiaksi.
"Miten se muka parantaa ihmisen asemaa ja ihmisoikeuksia, että karwainen äijänköriläs saa oikeuden vaihtaa viralliseen henkkariinsa merkinnän ”nainen” ja tavallinen täti-ihminen oikeuden vaihtaa henkkariinsa merkinnän ”mies”?"

"Vaikka olisit pukeutunut androgyynisti tai vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin, niin ihmiset lähes aina pystyvät näkemään, että kumpaa sukupuolta edustat biologisesti. Minkälaiseen syrjintään tässä viitataan?
Jos biologinen nainen, joka ei ole käynyt sukupuolenvaihdoshoidoissa, vaihtaa sukupuolimerkinnän mieheksi ja ottaa miehen etunimen, niin miten se poistaa syrjintää? Tämähän vain pahentaa asiaa, koska ihmiset edelleen näkevät päivänselvästi, että henkilö on nainen. Mutta nyt hänen papereissaan lukee mies. Siinähän itse kukin alkaa miettiä, että mitä hittoa, mikäs eläjä tämä nyt on.
Sama pätee tietty toisinpäin. Jos henkilö on mies mekossa ja huulipunassa, niin ihmiset edelleen näkevät miehen mekossa ja huulipunassa, vaikka passissa lukisi nainen. Yritäpä tällä päästä läpi passintarkastuksesta jossain vieraassa maassa. Ja mikä vielä pahempaa, jos henkilö on parrakas karvainen köriläs maihareissa ja nahkarotsissa ja passissa lukee nainen..."
(Musta Orkidea)

Itse kannattaisin, että ensimmäisestä transklinikalla käynnistä voisi saada oikeuden vahvistaa juridinen sukupuoli. Tietysti edellyttäen, että vaikuttaa uskottavalta, eli ei ole partanainen tai tätimies.
Näin tosielämän kokeen aikana ei tarvitsisi kokea henkilöpapereita vääräksi. Tosin naama olisi usein vääränlainen.

Hormoni- ja leikkaushoitoihin tarvitaan tarkat tutkimukset, koska ne aiheuttavat pysyviä muutoksia.
Ne hoidot eivät ole pakollisia, mutta useimmat transihmiset haluavat muokata niillä kehoaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #28

Amerikassa on helppo päästä transhoitoihin. Siksi katujia on paljon.
Suomessa on tarkat tutkimukset ja pieni määrä katuu.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #28

"Transpolilla on saatettu tukea sukupuolenkorjaushoitoihin päätymistä, vaikka psykiatri on esittänyt syyksi jotakin aivan muuta."

Näin on varmasti tapahtunut useinkin: Monilla psykiatreilla ei ole minkäänlaista kompetenssia transasioissa ja he ovat myös ideologisista/uskonnollisista syistä hakeneet selitystä tilaan mielenterveyden ongelmista. Näissä lukuisissa tapauksissa, kuten kaikissa muissakin, ainoa oikea tutkiva taho on lainkin mukaan transpoli https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2002/20021053.

Sametti-nimimerkki on onnistunut läpäisemään transtutkimukset ilmeisesti virheellisin perustein, joihin hän itse ei liene täysin osaton. Laajasti ottaen voidaan puhua eräänlaisesta hoitovirheestä, jotka ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia näin päin - Suomessa tiukka kontrolli ja jäykät hoitokäytänteet tuottavat kyllä toisin päin hoitamattajättämispäätöksiä monille hoidon tarpeessa oleville.

Itselläni diagnosoitiin kuukausi sitten värttinäluun murtuma, joka myös kipsattiin. Pari päivää myöhemmin sain sairaalasta soiton, että diagnoosi oli virheellinen ja pyydettiin tulemaan kipsin poistoon. Pitäisikö minun tällä perusteella alkaa kampanjoimaan murtumatutkimuksia vastaan - pilasihan kipsi koko viikonloppuni?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #35

Käsittääkseni "Sametti" on juridiselta sukupuoleltaan nykyisin mies, mikä hankaloittanee hänenkin elämäänsä ainakin jossain määrin. Siinä tapauksessa, että hän haluaa vahvistaa itsensä virallisesti naiseksi, hänen täytyisi nykyisen translain edellyttämien käytäntöjen vuoksi esittää lausunto lisääntymiskyvyttömyydestään sekä selvitys siitä, että hän pysyvästi tuntee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa.

Juridisen sukupuolen vahvistaminen l. henkilötunnukseen liittyvän tiedon sukupuolesta korjaaminen pitäisi onnistua ihan pelkällä ilmoituksella tai hakemuksella, kuten muutkin maistraatissa hoidettavat asiat.

Suomessa transpolien "riukan portinvartijuuden" vuoksi sukupuolenkorjaushoitoihin pääseminen on huomattavan hankalaa etenkin muunsukupuolisilla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #40

"Elää pysyvästi vastakkaisen sukupuolen mukaisessa sukupuoliroolissa" :D

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä Vastaus kommenttiin #35

"Transpolilla on saatettu tukea sukupuolenkorjaushoitoihin päätymistä, vaikka psykiatri on esittänyt syyksi jotakin aivan muuta."

Näihin päätelmiin oli siis transpolin oma psykiatri päätynyt.

Sukupuolenvaihdosta katuva, joka on käynyt läpi leikkauksien sarjan kehon muuttamiseksi, ei pääse lähtötilanteeseen millään. Eikö pyrkimyksenä pitäisi olla tutkimuksien tiukentaminen ettei virhearvioita tapahdu? Osaako kukaan vastata mihin uudella translailla pyritään?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #42

"Osaako kukaan vastata mihin uudella translailla pyritään?"

Huokaus. Sillä pyritään mahdollistamaan henkilötunnuksen vaihto 1) ilman lääkärinlausuntoa 2) ilman todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä 3) myös alaikäisille.

Tutkimuksiin lakiuudistus ei vaikuta mitenkään. Mikä tässä on niin vaikeaa?

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä Vastaus kommenttiin #43

Miksi henkilötunnuksen vaihto on niin tärkeä? Luulisin suurimpien ongelmien olevan jossain ihan muualla. Kehodysforiaan henkilötunnuksen vaihto ei esimerkiksi vaikuta mitenkään.

Oletko väsynyt?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #47

"Miksi henkilötunnuksen vaihto on niin tärkeä? Luulisin suurimpien ongelmien olevan jossain ihan muualla."

Henkilötunnusta pitää esitellä esim. reissatessa, postissa, pankissa, kirjastossa, isoja ja vähän pienempiäkin kauppoja tehdessä jne. Ja voi olla rassaavaa, joissain tilanteissa vaarallistakin, jos hetu on ristiriidassa esim. nimen ja ulkonäön kanssa. Henkilötunnuksen mukaan katsotaan myös, mihin sukupuolikiintiöön vaikka jossain päättävässä elimessä lasketaan.

Kai sitä saa pieniäkin ongelmia korjata? :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #42

Translaki määrittelee edellytykset juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Translain uudistamista esittävät tahot haluavat lieventää noita laissa määriteltyjä edellytyksiä siten, että sen henkilötunnuksesta ilmenevän sukupuolimerkinnän voisi muuttaa tai korjata vastaamaan omaa kokemusta omasta sukupuolestaan omalla ilmoituksella väestötietojärjestelmää ylläpitävälle viranomaiselle.

Lääketiteteellisistä hoidosta vastaa edelleen terveydenhuolto ja se määrittelee sukupuolenkorjaushoitoihin liittyvän kriteeristön jatkossakin.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #42

"Eikö pyrkimyksenä pitäisi olla tutkimuksien tiukentaminen ettei virhearvioita tapahdu?"

Ei pitäisi. Lääketiede on aina epätäydellistä. Vaikka mokia sattuu, ei ole järkeä jatkaa syynäämistä niin pitkään ettei koskaan varmasti ikinä sattuisi väärää positiivista. Silloin jäisi moni tarvitseva ilman apua, ja resursseja kuluisi hukkaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #42

Transpolillakin on ollut kaikenkarvaisia psykiatreja - joidenkin mielestä asiakas ei ole ollut riittävän nätti tai naisellisesti liikkuva, mitä ovat totaalisen virheellisiä kriteerejä diagnosoinnissa. Sinne on myös hakeutunut henkilöitä, joilla on uskonnollinen agenda vastustaa transhoitoja. Kaikesta huolimatta osaaminen siellä on parempaa luokkaa kuin keskimääräisen psykiatrin yleensä - Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa asiasta on opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa yksi luento.

Uudella translailla pyritään siihen, että ihmiselle ei muodostuisi kohtuuttomia esteitä sille, että hän saa elää normaalisti omassa sukupuolessaan. Lain olennaisin uutuus olisi se, että juridinen sukupuolen muuttaminen erotetaan lääketieteellisestä prosessista. Jos vaikkapa mainittu Sametti olisi edennyt tätä tietä ja huomannut sitten, että ratkaisu ei ollutkaan oikea, paluureitti aiempaan olisi ollut olemassa.

Suuri ongelma on siis ollut tämä hoitojen linkkaus juridiseen sukupuoleen, mikä on kiirehtinyt monien hoitotarvetta. Toisaalta monille hoidot ovat kokonaan tarpeettomia, jolloin juridinen sukupuoli jää kokonaan muuttamatta.

Toinen lakimuutosvaatimuksen iso asia on vaatimus lääketieteellisten hoitojen ulottamisesta nykyistä nuoremmille. Kyse on lähinnä ns. blokkerihoidoista, joilla viivästytetään puberteetin tuottamia muutoksia.

Hoitoja määrittelevät myös muut asiat kuin laki, niitä varten on laadittu erilaisia alemman tasoisia ohjeistuksia.

Nykyisissä hoitokäytännöissä on ollut ongelmallista mm. se, että niitä on annettu kovin nihkeästi muunsukupuolisille. Tuleva tautiluokitus ICD 11 ei enää erota eri sukupuoliristiriitoja, jolloin hoitamattomuudelta putoaa pohja pois. Nämä asiat ovat osin hoitosuositusten, ei varsinaisesti lain säätelemiä.

Hoidot ovat olleet tähän mennessä ennen kaikkea liian jäykät. Henkilön, jolla on mielenterveysongelmia, hoito voidaan laittaa katkolle - vaikka nuo ongelmat johtuisivat nimenomaan hoitamattomasta sukupuoliristiriidasta! Hoitoon kuuluu myös pitkiä seurantajaksoja ja hoitojonojen tuottamia viivästyksiä, mikä on ollut tuskaa erityisesti nykylain aikaan, jolloin myös juridista muutosta on joutunut odottamaan tuon ajan.

Kaikissa hoidoissa tapahtuu sekä vääriä negatiivisia ja vääriä positiivisia diagnooseja, niin näissäkin. Suurempi ongelma näistä on väärät negatiiviset, hoitoon tyytymättömiä on vähemmän kuin syöpähoitojen kohdalla! Tämä ei tietenkään tarkoita, että diganostiikan tarkkuutta ei olisi koko ajan syytä parantaa ja sitä myös tehdään.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #46

Tiedätkö muuten Anukatariina, onko Helsingissä edelleen se meininki että psykiatri ei ole erikoislääkäri vaan vasta erikoistuva, ja vaihtuu tiuhaan? Ainakaan aiemmin siellä ei kai päässyt kokemus karttumaan, kun tilanne oli tämä. Tampereen lääkäreillä oli kai parempi asiantuntemus.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #48

En ole nykyisestä tilanteesta selvillä, mutta tuo oli todella ainakin ennen taudinkuva.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #28

Sukupuoli-identiteetin tutkimuksia ja sukupuoliristiriidan hoitoa varten on parasta aikaa valmisteilla uudet hoitosuositukset, missä tokikin huomioidaan sekä kasvava tutkimuksiin hakeutuvien määrä että myös aikaisemmat kokemukset tutkimuksiin liittyvistä puutteista. Myös diagnostisen luokittelun muuttuminen on syynä hoitosuositusten uudistamiselle - trans- ja muunssukupuolisuus poistettiin äskettäin virallisesti tautiluokitusjärjestelmässä mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriöiden luokasta ja jatkossa sukupuolenkorjaushoitojen tarkoituksena on ainoastaan lieventää koettua sukupuoliristiriitaa.

Detransitioon päätyvien "katujien" määrä on kylläkin Suomessa ollut verrattain pieni tähänkin saakka, mutta kieltämättä hoitoja edeltävien tutkimusten tarkentamisessa on parantamisen varaakin...

Alaikäiset voivat hakeutua sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin nytkin ja sitä kautta pääsyä aloittamaan varsinaiset lääketieteelliset sukupuolenkorjaushoidot. Mielestäni tätä mahdollisuutta ei ole syytä rajoittaa ainoastaan siitä syystä, että osalla tutkimuksiin hakeutuvista on jokin mielenterveyden häiriön kaltainen hoitoja estävä vasta-aihe. Mitä tulee Kuuluu kaille-kampanjassa esittävään vaatimukseen ikärajattomasta oikeudesta korjata oma juridinen sukupuolensa, niin se esitys voimaan tullessaan käsittääkseni vähentää alaikäisten translasten ja -nuorten kokemaa sukupuoliristiriitaa helpottamalla sosiaalista transitiota.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Riippuu siitä mikä katsotaan sukupuolen korjaamiseksi...mielestäni 15 vuotias voisi vaihtaa nimensä ja syödä hormoneja...mutta peruuttamattomat kirurgiset toimenpiteet säilyttäisin 18 vuotta täyttäneille.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Myös hormonihoidot voivat aiheuttaa peruuttamattomia muutoksia kehoon.
Murrosikää siirtävät blokkerihoidot haittavat pituuskasvua.
Hoitojen antaminen kehittyville nuorille on suuri riski.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä
Käyttäjän PetriLavonen kuva
Petri Lavonen

Ihmisen ei tulisi ollenkaan luomaan frankesteneita eikä sorkkia luojan luomaa. Ei eläimiä eikä ihmisiä kohtaan. Lapsi on lapsi ja vanhempien vastuulla laissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nimenomaan vanhemmat ovat paljon vartijoina tässä asiassa,

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoli ei toki ole rotu, mutta syrjintäperuste se voi olla.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ehdottomasti näin! Jos joku 4-vuotias poika haluaa olla tyttö, tämä hänen vakaumuksensa tulee ottaa huomioon äärimmäisen vakavasti ja aika tilattava sukupuolenkorjaukseen heti.

(Äly hoi, älä jätä...)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ongelmaksi tuossa esimerkkitapauksessasi muodostuu lääketieteen ammattilaisten nihkeä suhtautuminen, edes yksityiset sairaalat eivät suostu suurestakaan rahasummasta operoimaan neljävuotiaita sukupuolensa korjauttajia

Vaalikoneen väittämään tulee suhtautua tosiasiat tiedostaen :

https://lapsenmaailma.fi/teemat/kasvu/airut-vaihto...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

1-vuotias osaa jo ilmaista suuntaumuksensa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mikä pitäisi olla alaikäraja? Saisiko lapsi vaihtaa sukupuolta jos hän haluaa sitä 5 tai 2 vuotiaana? Entä jos lapsen sukupuoleen pettyneet haluavat vaihtaa vastasyntyneen sukupuolta? Minne ja mihin siis vedettäisiin raja? Ja kuinka monta kertaa sitä saisi vaihtaa. Sukupuolta kannattaa vaihtaa mielestäni vasta sitten kun yksilön oma sukupuoli identiteetti on täysin kupsä ja tämä tietää aivan varmasti mitä hän haluaa olla. Silti minulla ei ole mitään transsukupuolisia vastaan kunhan he vain ovat sinut itsensä kanssa ja vaihdos on lähtöisin henkilöstä sisältä itsestään eikä tehty ulkoisista syistä kuten merkiksi perinteisten tiukkojen sukupuolinormien takia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Juridisen sukupuolen vahvistaminen alaikärajaksi kuusi vuotta ja lääketieteellisesti perusteltuja korjaushoitoja (esim. blokkerit) voi harkita aikaisintaan vasta murrosiän alkaessa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ymmärtääkseni sukupuoli-identiteetti alkaa vasta muodostumaan lapsella 5 -vuotiaana ja vakiintuu lopullisesti vasta murrosiän lopuvaiheessa. Näin ainakin kirjoissa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #23

Ei ole hajuakaan mikä on dysforia, mutta jokatapauksessa murrosikäisen aivot vielä kasvavat ja kehittyvät.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #25

"Ei ole hajuakaan mikä on dysforia"

Tässäpä tiivistyykin hyvin valitettavan monen keskustelijan taipumus olla kauheesti jotain mieltä, vaikka ihan peruskäsitteistäkin ollaan pihalla.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #25

Kehodysforia on oman kehon pitämistä vääränä ja sen inhoamista.
Sen vuoksi transihmiset haluavat hormoneja ja leikkauksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Juurikin noin ja sana "dysforia" tarkoittaa yleensä tyytymättömyyttä tai epämiellyttävyyden kokemusta, inhoa jotakin kohtaan. Se voi kohdistua moneenkin erilaiseen asiaan tai ilmiöön.

Voisi esimerkiksi pohtia kuinka moni "fobia", esim. arakno-, lalo- tai hoplofobia, onkin itse asiassa "dysforia" tai molempien hybridi. Ja onko toinen toisensa syy tai seuraus vai kasvavatko symbioosissa. Jos sellaisia haluaa kontemploida. Erilaisia sukupuoleen liittyviä hoitotoimenpiteitä edeltävissä tutkimuksissa "kallonkutistajat" varmaankin selvittelevät myös tuollaisia asioita ihan ammattimaisesti.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #29

Kiitoksia selvennyksestä. Siis sana dysforia oli minulle oito ja ennestään tuntematon, mutta sen määritelmän kyllä tiedän ja olen aina tiennyt. Jännä että sille on noin omituinen nimitys, eikö asiat voisi sanoa suoraan ja auki kamsantajuisesti eikä käyttää mystistä salakieltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #51

"Mystistä salakieltä"?

Pikemminkin lienee joko halusta käyttää tarkkoja termejä joita tieteilijätkin käyttävät tai sitten halusta keekoilla sivistyssanoilla tai jopa ulkomaankielisillä ilmauksilla. Kuten kaikki tietävät: "Quidquid latine dicitur, altum videtur". Unohtamatta muinaista kreikkaa. Veikkaanpa valtaosalla tieteilijöistäkin olevan jälkimmäistä halua.

Kyse ei kuitenkaan ole salatusta kielestä, kryptografiasta, vaan ihan yleisistä kielistä joissa ei ole hiukkaakaan mystiikkaa ellei sellaisesta halua itselleen sisältöjä rakentaa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #23

"Tutkimusten mukaan 80% Yhdysvalloissa transtutkimuksissa olleista lapsista ja nuorista lakkaa olemasta dysforisia aikuisina. Ja tässä luvussa on mukana ainoastaan tutkimuksissa olleet. Todellinen luku on varmasti paljon lähempänä sataa prosenttia.

Se, että lapsi tai nuori kokee sukupuolidysforiaa ja halua olla vastakkaisen sukupuolen yksilö, ei välttämätä tarkoita yhtään mitään. Se, että henkilö kokee lapsena hämmennystä sukupuolestaan ei tarkoita, että kyseinen henkilö on transsukupuolinen. Tällä hetkellä maailmalla on iso juttu ns. translapset (transkids), mikä tarkoittaa sukupuolidysforiaa kokevia lapsia ja sukupuolenvaihdoshoitojen antamista lapsille."

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #52

Säämäen pähkäilyllä päädymme ilmeisesti siihen, että translapsista ei tule transmiehiä tai -naisia ollenkaan...?

Kuitenkin on ilmeistä, että valtaosa transmiehistä ja -naisista on tiedostanut kokemuksensa jo varsin varhain.

https://www.theatlantic.com/science/archive/2019/0...

Tässä asiassa usein esitellyissä amerikkalaisissa tutkimuksissa on ollut hyvin löyhä määrittely lapsen sukupuolen epätyypillisestä ilmaisusta, vähänkin rajumpi tyttö tai herkempi poika on otettu mukaan. Toisaalta niissä on ollut usein kovin lyhyt seuranta-aika - on ollut hyvin tyypillistä, että kokemus on piilotettu nuoruusajalla, mutta sen on tullut väkisin esiin aikuisuudessa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #54

Lainaus on MO:lta.
Siis kaikista translapsista ei tule transihmistä aikuisena.
Lasta ei kannata yllyttää eikä kieltää, jos lapsi ajattelee olevansa eri sukupuolta. Se voi mennä ohi tai säilyä.
Jos kehoa muokataan nuorena, voi tulla paljon katujia.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #21

Missä kirjassa sanotaan sukupuoli-identiteetin vakiintuvan murrosiän lopussa? Ettei olisi ollut kyse seksuaalisesta suuntauksesta, mikä on eri asia. Sukupuoli vakiintuu parin ensimmäisen ikävuoden aikana.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Hormoni- ja leikkaushoidot vievät lisääntymiskyvyn.
Sitäkin nuori voi katua jälkeenpäin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Hormonihoidot aiheuttavat steriliteetin.
Siksi Suomessa ei ole ilmeisesti THL:n tilastossa yhtään sterilointia transsukupuolisuuden perusteella.
Eli Suomessa ei ole transsukupuolisten pakkosterilisaatiota.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset