jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Oikeus terveyteen

 Oikeus nauttia korkeimmasta saavutettavissa olevasta fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä on turvattu Yleismaailmallisen Ihmisoikeusjulistuksen 25.artiklassa luovuttamattomana, jakamattomana ja perustavanlaatuisena ihmisoikeutena.

 

Arkipäivän korrespondenssiteoreetikon silmiin tämäkin perustavanlaatuinen ihmisoikeus näyttää toteutuvan käytännössä melko ailahtelevasti, sillä terveydenhoidon ja potilaan välistä kohtaamista voi hidastaa tai hoitoonpääsyä voi estää pitkien hoitojonojen ohella potilaan heikko sosioekonominen asema - kaikki eivät siis pääse  tarvittaessa nauttimaan korkeimmasta yleisesti saavutettavissa olevasta fyysisestä tai psyykkisestä terveydestä johtuen terveydenhoitojärjestelmien alimitoituksista ja yhteiskunnassa vallitsevista epätasa-arvoisista tekijöistä.

 

Sote-uudistus, mikä jää sattuneesta syystä tulevien eduskuntien päätettäväksi, pitäisi mielestäni rakentaa siten, että sen kantavana arvona olisi tämä edellä jo kertaalleen mainitsemani jokaisen oikeus nauttia yhtäläisesti korkeimmasta saavutettavissa olevasta fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä.  MIkä tarkoittaa reilua taloudellista resurssointia terveydenhoitopalveluiden laatuun ja saatavuuteen. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Lähes kaikki terveyserot palautuvat elintapoihin, joten niihin huomion kiinnittämisen pitäisi olla ensisijaista.

Tupakka, alkoholi, lihavuus ja vähäinen liikunta. Näiden hoitaminen ei edes maksa mitään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jälleen kerran maailma ei ole niin yksinkertainen kuin Pylkkönen väittää. Ilmeisesti hänen tarkoituksenaan on vain sanoa, että hänen yövartijavaltiossaan ei ole varaa hoitajiin joten eläkööt terveellisesti, muuta ei ole tarjolla.

Pekka Pylkkönen

Ei siitä tarvitse tarpeettoman monimutkaista tehdä. Sosioekonomiset terveyserot selittyvät lähes kokonaan mainitsemillani asioilla, ei hoitajilla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #3

Nyt kaipaisi selityksille perusteluja ja myös kausaliteettien suunnillekin.

Olenhan ollut ihan tutkimusten perusteella käsityksesä, että sekä elämäntapaerot kuin terveyserot kuin hoitokäytäntöjen erot selittyvät sosioekonomisen aseman eroilla. Siis niin, että köyhät joutuvat elämään terveydeltään riskialttiimmin, sairastuvat enemmän ja tulevat hoidetuksi huonommin kuin parempiosaiset ja juurisyy on tuo sosioekonominen asema. Silloin terveemmin elämisen kehotukset huono-osaisille ovat tyhjää ja typerää sanahelinää sillä siihen heillä ei ole käytännössä oikeasti mahdollisuuksia kun perimmäiset huolenaiheet ovat muualla eli yleensä toimeentulossa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #4

Tupakka-askista seuraa köyhtyminen ja terveyden heikentyminen, ei toisinpäin. Köyhien leimaaminen olosuhteiden uhriksi joilla ei ole mahdollisuutta muuhun on sairasta, typerää ja.. Vielä typerämpää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Miesasiamiehenä haluan huomauttaa, että elintapojen kehnous heikentää erityisesti syrjäytmisvaarassa olevien ja jo yhteiskunnan tukiverkoston ulkopuolelle joutuneiden miesten terveyttä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Juurisyyt ovat jälleen toisaalla kun Pylkkönen esittelee oireita. Miksi alunperin on tartuttu ensimmäisen tupakkaan? Miksi on koukututtu? Kuka on hyötynyt sillä sieltä löytyy yleensä syyllisetkin? Kysymyksiä joita pitäisi Pylkkösenkin mielummin pohtia kuin syyttää uhreja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Tupakkavalistus ja tiedottaminen alkoholinkäytön riskeistä ei tavoita heitä, joilla yhteydet järjestyneeseeen yhteiskuntaan ovat olemattomat semminkin, kun he elävät sen ohella niukkkojen sosiaalisten suhteiden verkostoissa.

Laillisten päihteiden ansiosta elämän turhuus saa turruttavaa sisältöä, lievää lohtua siis...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Totta, n.s. laillistetut huumeet ja niiden jakelu m.l. syyllistäminen niiden käytöstä on osa "panem et circenses" -hallintakulttuuria. Nyt tosin libertarismin aikoina ollaan leipä siitä unohtamassa ja sen puutteesta syyllistetään sen tarvitsijat. Tarvitaan vain yövartijoita ja piikkilankaa etteivät he ala ottamaan leipää ilman, että siitä maksavat sen omistajille.

Huumeiden hallinta on myös oleellinen osa ihmisten hallintaa. Pidetään tiukka raja sallitun ja kielletyn välillä niin, että ihmiset eivät vain pääse itse päättämään ja hallitsemaan omia elämiään. Näin saadaan keinoja rangaista sopeutumattomia ja perustellaan väkivaltakoneistoja.

Sama hallintamalli pätee myös sukupuolisuuteen. Liika vapaus saisi ihmiset ajattelemaan, että he voisivat muutenkin hallita elämäänsä ja seuraukset olisivat mahdollisesti epätoivottuja nykyisten valtaapitävien kannalta. Esimerkiksi ihmisiä yllytettäessä armeijoina väkivaltaan toisiaan vastaan, ne ja me peijakkaat saattaisimme n.s. "äänestää jaloillaan" sotia vastaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Huono-osaisuus heijastuu elintapoihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset