jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Tiede murtaa myyttejä aivojen sukupuolieroista

Neurotieteen professori Lise Eliotin johtaman tutkimusryhmän meta-analyysissa, jossa systemaattisesti käytiin läpi kymmeniä MRI-kuvantamistekniikalla toteutettuja aivotutkimuksia, saatiin jälleen kerran uusia todisteita siitä, että  sukupuolinen dimorphia on aikaisemmin tehtyjä olettamuksia vähäisempää.  Tutkijaryhmät keskittyivät tällä kertaa vertaamaan useiden vuosikymmenten aikana toteutettujen tutkimusten tuloksista miesten ja naisten mantelitumakkeiden kokoja keskenään ja johtopäätös on varsin ilmeinen - sosiaalista mielenkiintoa, seksuaalisuutta ja etenkin tunnetietoa sääteleviltä osiltaankin ihmiset ovat rakenteellisesti varsin samanlaisia.


"Despite the common impression that men and women are profoundly different, large analyses of brain measures are finding far more similarity than difference," said Lise Eliot, PhD, principal investigator and associate professor of neuroscience at RFU's Chicago Medical School. "There is no categorically 'male brain' or 'female brain,' and much more overlap than difference between genders for nearly all brain measures."​​Biologistakin sukupuolieroa siis osiltaan tehdään sosiaalisesti rakentamalla, jolloin psykologisisesti ohjautuvien neuroaktioiden  seurauksena aivot sopeutuvat  yhtäläisiksi  normitettuihin sukupuolirooleihin  ja tällainen stereotypioihin tukeutuva käyttäytyminen taas vastaavasti saattaa ylläpitää voimakasta käsitystä sukupuolten välisistä essentiaalisista eroista ...
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo viimeinen kappale lienee omaa tulkintaasi tai aatoksia. Vai oliko moinen johtopäätös esitetty myös noissa uusissa tutkimuksissa?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Myös viikko sitten lukemassani The Guardianin artikkelissa tuo mainittiin.

https://www.theguardian.com/books/2019/mar/02/the-...

"This is especially important given how “plastic” we now know the brain to be. The famous example is the enlarged hippocampi of London black-cab drivers who have studied the Knowledge – but we can also measure brain changes in adults who play video games or learn origami or the violin. Babies and children are “tiny social sponges” with a “particular appetite for social rules”, and their environments and experiences clearly alter the way their brains develop. Interestingly, new techniques that allow us to examine the brains of newborns as they perform tasks..."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Lohdullista tietää tuosta aivojen elastisuudesta. Sittenhän sitä voi itsekin vielä kehittyä miksi hyvänsä!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eliotkin myöntää miehillä ja naisilla olevan keskimääräisiä valintamotivaatioihin liittyviä eroja, joiden alkuperä on hormonaalisissa eroissa. Suurelta osin aikuisten miesten ja naisten väliset keskimääräisesti ilmenevät motivaatio- ja ambitioerot (verkottumiserot aivoisssa) selittyvät kuitenkin kasvatuksella ja opituilla käyttäytymismalleilla...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #5

Ensimmäinen lause on Eliotin huomio, mutta onko tuo toinen sinun omiasi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Sekä että. Eliot myös tulkitsee asiantilan siten, että biologista sukupuolieroa tehdään sosiokultturisesti ja tehollisimmillaan se ilmenee lasten kasvatuksessa silloin, kun tytöt ja pojat kasvatetaan omien rajojensa sisällä toisistaan erillisiksi olioiksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuolirooleihin "myrkyttymisen" l. stereotyyppisen käyttäytymisen ehkäisijänä Suomessa kehitetty sukupuolitietoinen varhaiskasvatus on tällä hetkellä parasta vastalääkettä - minkä nuorena oppii sen vanhanakin siis taitaa :)

http://www.tasa-arvoinenvarhaiskasvatus.fi/hanke/

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Kyse ei ole minkään myytin murtamisesta. Ei tieteessä olla sillä kannalla koskaan oltu, että miesten ja naisten aivojen rakenteissa olisi jotain merkitsevää eroa.

Tätä olen myös toistanut toistamasta päästyäni esim. kommentojille Solonen & Holmström, jotka ovat täällä usarissa vahvasti puhuneet "aivojen sukupuolesta" ja "sukupuolittuneista aivoista". Heillä täytyy olla jotain sanottavaa tähän blogiin liittyen. Jäämme odottamaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Myös tämä blogisti (JA) on ollut vahvasti sitä mieltä, että transseksuaaleilla se sukupuoli, jota he haluavat olla, on jotenkin aivoissa muuttumattomasti annettuna. Hyvä, että hän käsittelee tässä myös omaa kantaansa kyseenalaistavaa tutkimusta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Blogissa mainittu tutkimuskooste kyseenalaistaa ainoastaan miesten ja naisten sukupuolirooleihin liittyvää sosiokulttuurista stereotyypittämistä ("miehet ovat synnynnäisesti marsista ja naiset venuksesta" -ajattelua siis), mikä tuottaa edelleen myös Suomessa selkeitä "sukupuolivyöhykkeitä" esimerkiksi ammattirakenteisiin sekä koulutusalavalintoihin - sukupuoli-identiteetti taas selkeytyy jo varhaislapsuudessa asianomaiselle itselleen, joten niiltä osin aivojen sukupuolittuneisuus on toki tieteellisessti varmistettua. Hämmennystä ja dysforiaa aiheuttaa tutkimustenkin perusteella ainoastaan sosiaalinen epätietoisuus sukupuolen moninaisuudesta, mikä ilmenee vihamielisyytenä, hyljeksintänä, tms. sanktioivana kohteluna...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Enemmänkin itseään toistavista arkiuskomuksista liittyen miesten ja naisten sukupuolirooleihin on kyse näissä "myyteissä" - aivojen sukupuolittuneisuus on sinänsä tilastollinen tosiasia, mutta missä määrin se käyttäytymistä ohjaava sukupuolittuneisuus on synnynnäistä ja miltä osin kasvamisen ja sosiaalisen oppimisen seurausta, on vähintäänkin mielenkiintoinen tutkimuskohde.

Tieteentekijät ovat jossain määrin aina sidoksissa mm. poliittisiin päätöksentekokoneistoihin tai esimerkiksi tutkimuksen rahoittajiin, mikä vaikuttaa heti tutkimusasetelmaan ja siten tutkimustulosten painotuksiin. Pieniä tilastollisia eroja tuloksissa voi selittää tutkimuksen johtopäätöksenä "ratkaisevan merkittäviksi" tai sitten "olemattomiksi" riippuen julkaisualustasta ja tarkoitusperistä...

"Tätä olen myös toistanut toistamasta päästyäni esim. kommentojille Solonen & Holmström, jotka ovat täällä usarissa vahvasti puhuneet "aivojen sukupuolesta" ja "sukupuolittuneista aivoista". "

Sukupuoli-identiteetti (paremminkin sukupuoli-id-entiteetti) vaikuttaa tosiaan aivoissa ja melko autonomisesti vieläpä...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Tosiaan on jo kauan ollut tiedossa, ettei aivojen rakenteessa ole suuria eroja naisten ja miesten välillä.

Itse olen puhunut aivojen tiedosta yksilön sukupuolesta, en sukupuolten erilaisista aivoista. Tuo tieto voi olla hyvinkin pienellä alueella.

Kaikesta huolimatta naisten ja miesten käyttäytymisessä ja esimerkiksi harrastuksissa on eroja, joista kaikkia ei selitä ympäristö ja kasvatus, joskin niilläkin on osuutensa.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Aivojen toiminnassa on vielä paljon valkoisia tutkimattomia alueita ja tarvittaneen uusia kuvantamismenetelmiäkin tutkimuksen avuksi. Emme kuitenkaan voi jättää auttamatta ihmisiä, jotka ovat ongelmissa vaikkapa sukupuolikäsityksensä suhteen, vain siksi, ettemme tiedä kaikkea ihmisen biologiasta. Nyt kuten aina ennenkin lääketieteen historiassa, käytämme parhaita käytettävissä olevia hoitoja ihmisten auttamiseksi.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Jos hämmenttää soppaa yleisesti niin voidaan vain todeta, että yksilöt ovat evoluutio mielessä vain kahden erilaisen sukusolun tuottajia tai joillakin lajeilla isogameettisten solujen tuottaja, jotka eivät ulkoisesti eroa mutta ovat geneettisesti erilaisia ja synnyttävä vaihtelevan kirjon yhdistelmiä. On myös olemassa lajeja, jotka tuottavat molempia sukusoluja ilman selvää sukupuolen erilaistumista.

Joillakin lajeilla sukusolulinjan tuotannon erilaistumiseen munasoluihin ja siittösoluihin vaikuttaa yksi geeni, joka voi aktivoitua esim. sosiaalisen tilanteen, lämpötilan jne. muuttuessa. On lajeja, joissa sukusolulinja tuotantotyypin erilaistumiseen vaikuttaa lämpötila joko lineaarisesti tai esim. normaalijakauman muodon mukaan jonkin vaikutusgradientin ollessa olemassa

Ihmisen osalta seksuaalivalinta on melko heikkoa, joka hyvin selittää syyt erojen vähäisyyteen niin ulkoiseen hapitukseen kuin anatomisiin rakenteisiin. Niillä lajeilla, joilla on kova kilpailu lisääntymisresursseista niillä myös erilaisia eroja ja merkittäviä on.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Sivuseikka mutta tuli mieleen. Miksi Juholla ja Jarilla on nännit? No siksi että olemme kohdussa ensin jokainen tyttöjä. Joku testostero sitten häärii taidoillaan osasta meistä partalapsia.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... far more similarity than difference"

Ja myös naisissa ja miehissä on "enemmän samanlaisuutta kuin eroa".

-- Eläköön se pieni ero!

Ilkka Huotari

Merkittäviä eroja on, mutta pakkohan asioita on aina tulkita oman ideologian linsseillä, kuten nyt tässäkin blogikirjoituksessa näemme.

https://www.is.fi/tiede/art-2000006030026.html?ref...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Keskimäärin miehillä ja naisilla on toki eroa, mutta sen (keskimääräisen eron) merkittävyys riippuu kokonaan ns. tilanteesta, missä yhteydessä se keskimääräinen ero on oleellinen yksilön sosiaaliseen asemaan vaikuttava tekijä siis.

Esimerkiki perustuslaillisen yhdenvertaisuusperiaatteen näkökulmasta keskimääräisellä erolla ei voida perustella juurikaan minkäänlaisia lakeja - asevelvollisuuslaki ja esim. laki raskauden keskeýtyksestä ovat siis mielestäni perustuslain vastaisia, koska niissä nimetään ainoastaan yhden sukupuolen edustajat erityisiksi oikeussubjekteiksi ilman hyväksyttävää perustetta. Naisilla ei ole asevelvollisuutta ja aborttilain sanamuodon takia mies ei voine pyytää raskauden keskeytystä edes silloin, kun raskauden jatkaminen vaarantaa hänen terveytensä tai henkensä.

Ilkka Huotari

No tuo on sentään vähän rehellisempää, kuin se, miten Hesari yritti kääntää asian voitokseen - vetoamalla populismiin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Hämmennetäänpä soppaa entuudestaan. Transukupuoliset ovat transukupuolisia vain jos uskoo perinteisiin sukupuolirooleihin.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Transsukupuolinen on transsukupuolinen, koska hän kokee olevansa eri sukupuolta kuin kehonsa ja kokee kehonsa vääräksi.
Mikä aiheuttaa tämän kokemuksen, on vaikeampi asia selvitettäväksi.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Poikatyttö, androgyyni tai naismainen mies voi poiketa perinteisistä sukupuolirooleista käytöksellään ja ulkonäöllään, mutta ei koe kehoaan vääräksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos ei koe tuota ristiriitaa mutta ulkopuolisten mielestä ei edusta sitä oletettua roolimallin habitusta niin silloin lieneekin kyse ihan eri ilmiöstä kuin transseksuaalisuus, vai kuinka?

Luulenpa ongelman, jos sellainen on Säämäen kuvaamissa tilanteissa, olevan niillä jotka tuntevat suunnatonta tarvetta sijoittaa toisia ihmisiä tiukkarajaisiin luokkiin, ryhmiin ja kategorioihin sekä keksiä selityksiä harjoittamalleen jaottelulle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Heikkilä on väärässä kuvaamansa ilmiön suhteen kuten Säämäki häntä tuossa jo ehti oikaisemaan. Mutta on hän sikäli oikeassa suunnassa, että monet niin sukupuolisuuteen kuin sukupuolisen suuntautumiseen liittyvät ongelmat ovat seurausta uskomisesta trivialisoituihin arkaaisiin sukupuolirooleihin. Monen elämä olisi helpompaa ilman sellaista ja monelta mielenterveyden ongelmalta vältyttäisi jos sellaisesta irti päästettäisi.

P.s. Tuo irtipäästäminen ei edes tarkoittaisi, ettei saisi tuntea tai olla tuntematta romanttista, seksuaalista, platonista t.m.s. vetovoimaa juuri sellaisiin ihmisiin kuin itse haluaa ihan omien mieltymystensä mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset