jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolitietoutta varhaiskasvatuksen ammattilaisille

  • arkiuskomuksia
    arkiuskomuksia

Valtakunnallisen varhaiskasvatuksensuunnitelman perusteet sisältävät varhaiskasvatuksen järjestäjiä ja varhaiskasvatuksen parissa työskenteleviä velvoittavia ja kasvatusympäristön arvomaailmaa ohjaavia periaatteita, joista uudistuneimpana voidaan pitää varhaiskasvatukselta edellytettävää sukupuolitietoista toimintakulttuuria. VASUn arvoperustassa tämä näkyy velvoittavana kirjauksena noudattaa yhdenvertaisuutta, osalisuutta ja tasa-arvoa edistäväviä toimintatapoja kaikissa varhaiskasvatukseen liittyvissä toiminnoissa :

 

     "Yhteisön jäsenet tulevat kohdatuiksi ja kohdelluiksi yhdenvertaisina riippumatta henkilöön liittyvistä tekijöistä. Yhdenvertaisuus ei merkitse samanlaisuutta. Toimintakulttuurin kehittämisen kannalta on tärkeää, että yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskevista asenteista keskustellaan työyhteisössä. Lisäksi tulee pohtia, miten esimerkiksi kieleen, etnisyyteen, katsomukseen, vammaisuuteen, sukupuoleen ja sen moninaisuuteen liittyvät asenteet näkyvät puheissa, eleissä, teoissa ja toimintatavoissa. Vuorovaikutuksen ja kielenkäytön mallit sekä tavat toimia stereotyyppisten oletusten mukaisesti välittyvät lapsille. Varhaiskasvatus on sukupuolisensitiivistä. Henkilöstö rohkaisee lapsia tekemään valintoja ilman sukupuoleen tai muihin henkilöön liittyviin seikkoihin sidottuja stereotyyppisiä rooleja ja ennakko-odotuksia. Henkilöstö tunnistaa lasten keskinäisten kohtaamisten eriarvoistavia piirteitä sekä puuttuu niihin hienotunteisesti ja johdonmukaisesti. Myönteisellä ja kannustavalla vuorovaikutuksella tuetaan lapsen oman identiteetin ja itsetunnon kehitystä. "

 

Käytännössä tämäkin kirjaus voi jäädä totetumaltaan muodolliseksi, jos varhaiskasvattajat itse tyytyvät ainoastaan pintapuolisesti purkamaan sukupuoliin liittyviä stereotypioita työssään tai he mukautuvat mukisematta paikallisiin normatiivisiin työskentelytapoihin esimerkiksi työpaikkansa ja oletetun työrauhan  säilyttämisen vuoksi. Inklusiivisen toimintakulttuurin kehittämiseksi ja varhaiskasvattajien rohkaisemiseksi kehittämään omia tiedollisia taitojaan on nyt julkaistu opas varhaiskasvatuksen parissa työskenteleville moninaisten lasten ja heidän perheidensä kohtaamisesta - "Sukupuolen moninaisuus ja lapset" -julkaisu sisältää mielestäni varsin ajantasaista perustietoa sukupuolen eri ulottuvuuksista ja  arkiuskomuksina esiintyvistä haitallisista sukupuolistereotypioista niiden huomioimiseksi varhaiskasvatuksellisissa tilanteissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

SETAn julkaisema "Sukupuolen moninaisuus ja lapset" -propaganda edustaa yhteiskuntamme perusrakenteita murentavaa indoktrinaatiota, jonka käyttövoima nousee suoraan saatanallisesta pimeyden valtakunnasta.

Käytin suoraa ilmaisua, kieltämättä.

Koruilmaisuilla ei kannata Antikaisen edustamaa rappiokulttuuria mielistellä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kommentissasi kiteytyy mielestäni normatiivisuuden haasteellisuus. Ja samalla sen omat uskomuspohjaiset rajoitteet tulevat ilmeisiksi - oppaan näkemykset nimittäinkin pohjautuvat vuosikymmenien aikaisiin kehityspsykologisiin tutkimuksiin ja tietenkin kokemusasiantuntijuuteen...

Klassikkoina voitaneen pitää L. Kohlbergin porrasteorioita sukupuoli-identiteetin varhaisesta kehityksestä sekä sen rinnalla vaikuttaneita Piaget´n näkemyksiä kognitiivisten kykyjen kehittymisestä ikäkausittain (geneettisesti määräytyen) :

https://www.mentalhelp.net/articles/early-childhoo...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tällä kertaa ei kuitenkaan tainnut olla Marttilan kiroama SETA asialla, vai kuinka?

Mutta kuten I.Alanko on sattuvasti pistänyt sanoja peräkkäin: "JOS rappio on sitä, että rakastaa, ottaa hetkistä kiinni eikä tahdo tappaa, on mukavaa olla rappiolla". Voiko sitä paremmin enää sanoa?

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"käyttövoima nousee suoraan saatanallisesta pimeyden valtakunnasta"

Voisiko Marttila kertoa tarkemman sijainnin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Muistelen aikoinaan kun olin vielä työelämässä, eräs kollega etsi kahvihuoneen tiskipöydän laatikoista jotakin ja avattuaan alimmaisen, tokaisi "Täällä se Saatana onkin". Kannattaa siis vilkaista tiskipöydän alinta laatikosta.

Olen myös ollut havaitsevinani Saatanan lymyilevän meillä kotona makuuhuoneen sängyn alla, kera sängynalusmörköjen ja villakoirien. (Mörköjä tosin en ole omin silmin nähnyt mutta siellä ne lymyävät, olen siitä varrma)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Vaikeissa paikoissahan se Saatana aina tulee esille - kannattaa siis tehdä elämästään mahdollisimman hankalaa, jos haluaa useinkin olla yhteydessä tähän kuvitteelliseen sielunviholliseen :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Totta, meilläkin vierailee joskus myös Perkunas ja useinkin tulee toivottua Himpskattia viemään ylimääräiset. Vaikka tosin katit ovat kovin laiskanpuoleisia eivätkä siivoa juuri kuin omahyväisesti omaa turkkiaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ai?

Ettei vaan kuitenkin tulisi siitä muunsukupuolisesta jumalasta mitä kristityt palvovat?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

"Sukupuolen moninaisuus" ei nyt liity tähän aiheeseen muuta kuin joidenkin hyvin harvojen henkilöiden kohdalla, joilla on kromosomi- tai kehityshäiriö. Sinällään heidätkin on hyvä huomioida.

Kuitenkin useampia lapsia koskee se, jos aivan tarpeettomasti tuputetaan tietyn sukupuolen leikkivälineitä, käytännössä vieläpä antaen toisen sukupuolen lasten ymmärtää, että tietyillä leluilla ei ole sopivaa leikkiä. Ei siinä mitään jos ei kehoteta ristiinpukeutumiseen, mutta jos nyt edes lelut.

Esimerkiksi meidän päiväkodissamme on nyt ritari- ja prinsessateema ilmeisesti koko kevään:

    «Torstaina olikin retki Turun Linnaan. Perillä pääsimme tutustumaan Ritarihuoneeseen missä tytöt saivat pukea ihania mekkoja päällensä ja pojat saivat kokeilla haarniskoja, kypäriä, kilpiä ja miekkoja. Ensi viikolla toiminta perustuu edelleen prinsessoihin ja ritareihin, laulut, kädentyöt, leikit ja sadut.»

Tälläinen puhe saa maskuliinisuuteni toksisuuden nousemaan ympäristökatastrofin tasolle. Että kun itselläni on miekkailua ikäni harrastettuani tarkoitus kannustaa tytärtänikin historiallisten tappovälineiden jalon taidon opetteluun, päiväkodissa opastetaankin laittamaan mekko päälle, hymyilemään nätisti ja jättämään miekat ja muut kivat väkivallan välineet pojille. Eipä ihmekään, että usein sanoo "minä olen poika", jos pojat kerta saavat leikkiä kivemmilla leluilla.

Ei siinä mekossa mitään, kunhan annetaan miekkakin, ja jos pojatkin saavat haarniskan niin tytöllekin sellainen. Kyllä niitä malleja löytyy.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Esittelemäni opas paneutuu lasten sukupuoli-identiteetin kehittymisen ulottuvuuksiin tokikin sukupuolivähemmistöjä painottavasti, mutta sen perusrakenne soveltuu sukupuolitietoisuuden lisäämisen osalta myös keskimääräistenkin tyttöjen ja poikien sosiaalistavaan kasvatukseen.

"Tälläinen puhe saa maskuliinisuuteni toksisuuden nousemaan ympäristökatastrofin tasolle."

Kyllähän se tuollainen sukupuolen vuoksi ulossulkemaan pyrkivä asenne vaikuttaa myös tyttäresi käsityksiin omista kyvyistään ja toimintamahdollisuuksistaan rajoittavasti, joten kehotan viittaamaani oppaaseen vedoten ottamaan asia esille päiväkodin henkilöstön kanssa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Mielestäni kaikille sopiva kompromissi olisi että opinnoissa lopetettaisiin täysin sosiaalisen sukupuolen käsittely ja keskityttäisiin täysin biologiseen sukupuoleen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varhaiskasvatuksesta vain muodostuisi noilla ohjeistuksilla lasten mekaanista säilömistä ilman minkäänlaista sosiaalistavaa vuorovaikutusta - päiväkotien arki pelkistyisi lasten syöttämiseen, huolehtimiseen heidän vessatarpeistaan ja päikkäreihin.

Sosiaalinen sukupuoli ja sen jatkuva rakentuminen ovat ihmislajin ominaispiirteitä, ihmistä kutsutaan sosiaaliseksi eläimeksi tämän tiedollisen laumapiirteensä vuoksi.

Jukka Ryhänen

Suomalaiset ovat äänestäneet makuuhuoneissaan: lapsia ei haluta tällaiseen "kasvatus" ympäristöön.

Todettakoon blogistin lainaamasta materiaalista että "stereotyyppistä" on esimerkiksi blogistin edustama arvomaailma.

Toisaalta stereotyyppistä ei ole esimerkiksi kristillinen arvomaailma.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Alenevalle syntyvyydelle on olemassa pätevämpiäkin selitysmalleja kuin pelkät liberaalit arvokäsitykset ja toisaalta tämä "kristillisyys" näyttää ainakin omasta pakanallisesta katsantokannastani olevan sukupuoltakin moninaisempi ilmiönä. Pelkästään luterilaisia uskonnontulkitsijoita riittää useammmaksi lahkoksi saakka ja
niiden sisällä vielä sitten erikseeen uskovaiset kiistelevät keskenään mitä erilaisimmista uskon tunnusmerkeistä.

Evankelis-luterilainen pääkirkko lienee lasten ja nuorten kasvatuksessa samoilla linjoilla kuin minä ja tämä blogin aiheena oleva opas :

http://sakasti.evl.fi/sakasti.nsf/sp2?open&cid=Con...

Jukka Ryhänen

Jumala ja Hänen Sanansa on muuttumaton ja iankaikkinen Totuus. Harhateille eksyneet yksittäiset kirkon edustajat eivät Jumalaa hetkauta.

Aktiivinen kirkkokansa ei enimmäkseen ole muuttamassa käsityksiään sukupuolesta. Jumala loi miehen ja Jumala loi naisen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Ryhäsen mukaan ikiaikaisista totuuksista eksyneet harhailijat eivät Jahwea hetkauta. Eikä hän kostakaan urospuolisten eksyjien tekoja lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen niinkuin on luvannut?

Aktiivinen kirkkokansa lienee aika marginaalinen joukko sen jälkeen kun pakko jumalanpalveluksiin osallistumisesta poistettiin. Tosin pidot kuulemma paranee kun väki vähenee.

Jos Jahwe loi miehen ja naisen niin hän teki sen kovasti hutiloiden sillä morfologisesti erot eivät ole kovinkaan selvät, edes siellä uskovaisia niin kovasti kiinnostavassa jalkovälissä. Kätilöille on pitänyt tehdä oikein opastauluja malleista tunnistaa ja vetää rajaa. Älykkään suunnittelijan olisi voinut toivoa pystyvän parempaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

Oikeat luonnontieteilijät ovat jo saaneet senkin selville, että ihmisalkio on ensisijaisesti aina naaraspuolinen ja vasta kohdunaikainen hormonikylpy laukaisee sikiön mahdollisen kehittymisen urospuoliseksi - Raamattu-konseptissa Eevan kerrotaan luodun Aatamin kylkiluusta l. naisen olevan sukupuolena piehehkön miehen, mutta luonnontieteellisesti spesifimpää olisi käyttää ihmisen sukupuolen mallina naisen prototyyppiä...

Juutalaisten Jahven esikuvana lienee ollut joko sumerilaisten "ylijumala" Anu tai sitten hänen poikansa Enki. Mikä lienee sitten ollut Egyptissä orjuudessa vietettyjen vuosien vaikutus muinaisten juutalaisten jumalkäsityksiin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Käsitys sukupuolesta muuttuu joka tapauksessa koko ajan pelkästään tieteellisten tutkimusmenetelmien tarkentuessa ja myös esimerkiksi lääketiedettä palvelevien innovaatioiden seurauksena - riippumatta siis uskomusjärjestelmien stabiliteetista. Myös "transhumanismin" edistyessä ihmisen toiminnallista jalostuvuutta tullaan testaamaan uusissa ääriolosuhteissa. Esimerkiksi miehistön lähettäminen Mars-planeetalle vaatii jonkin verran "marsonauttien" kehollista duunaamista mm. kosmisen säteilyn aiheuttaman oksidaalisen stressin eliminoimiseksi. Ihmisen perimmäinen tarkoitus siis tulee määritellyksi ihmisen omien voimavarojen ja ominaisuuksien kautta ja kulttuurievoluutiossa tämä tarkoittaa entisestään hienovaraisemmaksi käyvää ominaisuuksien hyödyntämistä...

Kuten todettua, niin pakanallisista lähtökohdistani johtuen lienen jäävi ottamaan suoraa kantaa teologisiin kysymyksiin, mutta historian tutkimisharrastukseni myötä olen tullut havainneeksi, että kristinusko on jo sen alkuhetkistä lähtien ollut opillisena järjestelmänään altis alusta erilaisille poliittisille pyrkimyksille ja sen keskeiset opinkappaleeet on myös tulkittu kulloisenkin ajankohdan yleistä tietämystä huomioiden. Ja usein myös sitä yleistä tietämystä vastaan...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Myös minun historianharrastukseni on johdattanut minut sellaisen tiedon äärille, että uskonnot olisivat pääasiassa poliittisia rakennelmia yhteiskunnallisten valta-asemien hallitsemiseksi. Ihan aluistaan lähtien, sieltä kivikautisten leirinuotioiden loisteessa turinoinneista ja luonnonilmiöiden pohdinnoista.

Teologiaa tieteenalana lienee parasta harjoittaa kuten muitakin tieteitä, pyrkien ulkopuolisen objektiivisen havainnoijan asemaan. Osallistuva havainnointi on minusta kyseenalainen tutkimusmenetelmä sillä siinä on vaarana erisuuntaiset tunneperäiset kytkökset tutkimuskohteeseen. Tämä onkin saanut monet vakavasti työhönsä suhtautuvat teologit kallistumaan ateismin tai vähintään agnostisismin puoleen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

Kristinusko levisi Eurooppaan Rooman valtakunnan turvautuessa siihen yhdistämään eri kansat yhdeksi imperiumiksi tai ainakin pakottaakseen ne jollain tavoin keskusvallalle kuuliaisiksi - kanonisoitu kristinusko ja sen mukaisesti koottu Raamattu ovat siis periaatteessa ensimmäisiä EU-perustamisasiakirjoja ja -periaatteita:)

Raamattu myötäilee Roomalle myötäsukaisen apostoli Paavalin opillisia näkemyksiä ja historioitsijat ovat löytäneet niistä opeista paljonkin vaikutteita roomalaisuudesta ja myös kreikkalais-filosofien kirjoituksista. Varhaiskristillisyydessä Paavalin ohella kristinuskon oppia oli rakentamassa Jeesuksen veljenä tunnettu apostoli Jaakob, jonka tulkinta pohjautui voimakkaasti vanhajuutalaisuuteen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Juutalaisuuden juuret ovat syvällä Mesopotamiassa ja Egyptissä. Eli tuolla ajalla Lähi-idässä vallalla olevissa korkeakulttuureissa. Samalla vaikutti juutalaisjohtajien ymmärrettävä halu differentioitua naapureistaan väittämällä heitä kelvottomiksi, säädyttömiksi ja sopimattomiksi juutalaisille. Se ei kuitenkaan estänyt omaksumasta heidän uskomuksiaan sopivasti varioituina.

Myöhemmin ajanlaskumme alun tienoilla vallalla oli hellenistinen kultuuri josta etenkin Joshua al Nasrath:ia juutalaisten luvattuna messiaana palvova lahko omaksui paljon. Olihan moni lahkolaisten johtajistakin helleenejä.

Oli myös omaksuttu piirteitä Persiasta eli m.m. zarathustalainen käsitys luonnonmoraalista: älä tee toisille mitä et haluaisi itselle tehtävän.

Ajanlaskumme ensimmäisen puolikkaan aikana roomalaisessa imperiumissa oli kuitenkin hallinnollinen ongelma. Vanhat roomalaiset uskonnot olivat inflatoituneet eivätkä enää pitäneet riittävästi rahvasta kurissa, oli tehtävä jotain. Keisari Konstantinus, suureksikin mainittu, laittoi aikansa alan oppineet töihin. Tuloksena syntyi uusi tehokkaampi hallintoväline: yleinen uskonto (lat. catholicus). Sen pääasiallisina rakennusaineina olivat uskomukset ja riitit tuosta messiaanisesta juutalaislahkosta, etenkin sen roomalaisista fraktioista, sekä Sol Invictus:n eli voittamattoman auringon palvonnasta. Jälkimmäinen tunnetaan m.m. Saturnukseen liittyvistä riiteistä ja uskomuksista, m.m. Saturnaliajuhlista ja auringon kehrän kuvaamisesta pyhinä pidettävien pään päälle.

Karkeasti yksinkertaistaen voisi kai sanoa, että juutalaislahkoilta otettiin auktoriteettiusko, jumalien kostolla pelottelu ja narratiivi paranormaalien jumalheeroksien seikkailuista sekä saturnalisteilta riitteihin menoa ja meininkiä, värejä ja outoja tapahtumia.

Aikamoinen keitos mutta niinhän kaikenlaiset kehittyvät asiat ovat kun juuria alkaa tonkia. Ne ylettyvät syvälle ja laajalle. Yllä tonkaisin vain paksuimpia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #20

"Samalla vaikutti juutalaisjohtajien ymmärrettävä halu differentioitua naapureistaan väittämällä heitä kelvottomiksi, säädyttömiksi ja sopimattomiksi juutalaisille. Se ei kuitenkaan estänyt omaksumasta heidän uskomuksiaan sopivasti varioituina."

Puhumattakaan sitten sitten siitä juutalaisnationalistien agendasta millä haetaan "jumalallinen oikeutus" palestinaan alueeseen. Toora kirjoitettiin muuten Babylonin vankeuden jälkeen että se vähän selittää tuota "luvattu maa" agendaa tuossa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

"Myös minun historianharrastukseni on johdattanut minut sellaisen tiedon äärille, että uskonnot olisivat pääasiassa poliittisia rakennelmia yhteiskunnallisten valta-asemien hallitsemiseksi. Ihan aluistaan lähtien, sieltä kivikautisten leirinuotioiden loisteessa turinoinneista ja luonnonilmiöiden pohdinnoista."

Taipumus uskonnolliseen käyttäytymiseen on ihan ihmislajin ominaispiirre eikä tuo ole tavatonta muillakaan lajeilla, kuten vaikka gorilloilla tai norsuilla.

Se että biologisia taipumuksia vahvistetaan jollain instituutiolla on sitten helposti tuota poliittista rakennelmaa.

Onhan sodankäyntikin sitä että hyödynnetään ihmislajin heikkouksia ja sille sodankäynnille on ihan biologinen mekanismi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Tuo taipumus uskonnolliseen käyttäytymisen on vekkuli käsitys. Minusta se on pikemminkin alttiutta uskomuksiin. Siis tietoisuutemme ominaisuus jonka takia meille on mahdollista uskoa asioita joille emme näe vastinetta reaalimaailmassa, paranormaaleja.

Se yhdistettynä mielemme taipumuukseen hakea syitä ja selityksiä luo summan jota on näppärä käyttää hyväksi toisaalta muiden hämmästyttämiseksi sekä hallitsemiseksi. Toisaalta on syntynyt taiteellinen fiktio ja toisaalta poliittisia hallintamekanismeja, m.l. uskonnot.

Olen taipuvainen ajattelemaan, että leirinuotioilla aikoinaan parhaiden selitysten keksijät ovat saaneet helpommin muut puolelleen kuin epäilijät. Kun toinen on kertonut jonkun heeroksen ajavan taivaalla vaunuillaan niin, ihmisen mieli on ollut otollinen uskomaan sen pikemminkin kuin lähteä ottamaan selvää mistä on kyse, etenkin kun nuotio lämmittää, masu on täynnä ja ramaseekin. Tai kun aurinko laskee komeasti horisontin taa niin ala siinä pohtimaan taivaankappaleiden muotoja ja niiden liikkeitä kun elämänpiiri on kävellen muutaman päivämatkan verran.

Sellaisessa maailmassa on helppo ajatella noiden parhaiden selitysten keksijät ovat alkaneet myös hyödyntää taitoaan muiden ohjaamisessa muutenkin ja saaneet vaikutusvaltaa. On haastettu raakaan voimaan perustuva alfauros/-naarasvalta. Se on sitten kehitetty johtaja-asemaksi (vähän niinkuin moderni tiedolla johtaminen) väkivallan rinnalle. Lopulta sen aseman ympärille on alettu kehittää organisaatiota joka on tarkoittanut, että tietämykseen perustuva arvovalta ei olekaan enää haastettavissa paremmalla tiedolla kun sillä on tukenaan väkivaltakoneistoja. Huipentumanaan maallisen ja uskonnollisen vallan muodostama duopoli.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #25

Varsin mahdollista.

Kuitenkin norsujen ja gorillojen ymmärretään pohtivan kuolemanjälkeisiä juttuja että ei silleen tavatonta ja siksi tässä on myös lajin käyttäytymistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Ei kuolemanjälkeisten pohtiminen edellytä uskontoa tai hengellisyyttä vaan kykyä abstraktiseen ajatteluun ja henkiseen pohdiskeluun. Tosin todellisuus kuolemanjälkeisestä lienee oikeasti kovinkin konkreettinen ja elämä jatkuu vain hajottajien kautta luonnon kierrätystaloudessa.

Toisaalta en olisi ollenkaan vakuuttunut etteikö myös muilla eliölajeilla olisi tietoisuutta, varsin monimutkaiseenkin ajatteluun pystyvää. Itse asiassa päinvastoin. Niinpä niin norsut kuin gorillat ja vaikkapa varikset voivat kontemploida monenmoisia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #12

"Jumala ja Hänen Sanansa on muuttumaton ja iankaikkinen Totuus."

Tarkoitatko sitä vanhojen ukkojen kasaamaa kirjakokoelmaa jossa myös ihan aitoja satujakin kuten Sumereilta pöllitty lasten satu tulvasta? http://www.historyforkids.net/epic-of-gilgamesh.html

"Jumala loi miehen ja Jumala loi naisen."

Minä voin todistaa että jokainen ihminen on syntynyt vanhemmistaan eikä minkään jumalan tekemänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset