jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Vihapuhe kaventaa sananvapautta

Tekniikan kehittyminen ei näköjään tapahdu ilman, ettei se merkitsisi taantumaa jollain ihmisyyden osa-alueella. Esimerkiksi elektronisten keittiökoneiden yleistyessä 1950-luvulla kehityksen arveltiin johtavan yleiseen sivistystason kasvuun ihmisten käyttäessä ruuan hankinnasta ja valmistuksesta säästyvän ajan oman itsensä henkisten ominaisuuksien aktivoimiseen.  Käytännössä sähköliedet, monitoimikoneet, tehosekoittimet ja vatkaimet ovat kuitenkin ominaisuuksiensa parantuessa lisänneet ihmisten ruoanvalmistukseen käyttämää aikaa jopa siinä mittakaavassa, että televisoiden suosituimpia ohjelmaformaatteja nykyisin  ovat erilaiset viihteelliset kokkisodat ja muut kotikeittiöiden käyttöastetta kasvattavat kulinaariproduktiot :)

Kirjojen lukeminen on vähentynyt suoraan käänteisesti verrannollisena keittiön varustuksen parantumiselle.

Mukavuudenhaluissaan ihmiset eivät jaksa keskittyä tyhmään tiedonhankintaa vaativaan itsereflektioon, vaan hakevat mieluummin tyydytystä alemman tason tarpeilleen kokeilemalla uusia smoothie-vaihtoehtoja ja maustamalla makkaraperunat vaihteeksi tavallisen ketsupin sijasta chiliketsupilla.

 

Samoin on käymässä internetille, jonka oletettiin yleistyessään lisäävän ihmisten yhteiskunnallista osallisuutta ja toimeliaisuutta tosiasiallisen sananvapauden avautuessa portinvartijoina aikaisemmin toimineiden poliittisesti sitoutuneiden tiedotusvälineiden edustajien roolin kuihtuessa.  Osittain näin onkin käynyt, mutta itsekeskeinen ja sisäisesti alikehittynyt infantiili  konformismi työntyy tälläkin saralla jo voimakkaasti häiritsemään yhteiskunnallisesti valistavaa eri osapuolten välistä dialogia - itsekeskeisen ja sisäisesti alikehittyneen infantiilin konformismin synnyttämän  vihapuheen vuoksi useat sosiaalisen median alustat ja verkkolehdet ovat joutuneet turvautumaan keskusteluja rajoittaviin voimatoimiin. Pahimmilla verkkotiedotusvälineiden konfliktialueilla verkkokeskustelut on jouduttu jopa sulkemaan kokonaan, koska vapaasti soljuva dialogi ei ole enää mahdollista. Viimeisimmäksi Kotimaa24-verkkolehti on tehnyt päätöksen lakkauttaa kokonaan sen omien uutisten kommentointi, koska kommenttien sävy on viime aikoina muuttunut ikäväksi, "vähemmän innostavaksi" siis.

      "– Ikävintä on henkilöön käyvä puhetapa. Aktiivisten kommentoijien määrä on vaihdellut, mutta juuri nyt se on kutistunut varsin pieneksi.

Kotimaa24:n toimitukseen on tullut myös palautetta, jonka mukaan jotkut kommentoijat ovat jättäytyneet kokonaan pois epämiellyttäväksi koetun keskusteluilmapiirin vuoksi"

 

Niin. Vihapuhe heijastelee mielestäni viljelijänsä sisäisestä alikehittyneestä infantilismista ja vapaasti rehottaessaan tosiasiallisesti rajoittaa sananvapautta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Kun näitä ensimmäisiä kommentointiosioita kehiteltiin ja availtiin liki 20 vuotta sitten (olin mukana) niin ennustin aika tarkkaan mitä tuleman pitää.

Mutta hinku ilmaiseen sisällöntuotantoon ja toisaalta harhaluulot kansalaisten kyvyistä kansalaisjournalismin harjoittamiseen veivät median mennessään hukkateille.

Kaikkein masentavinta on se, että Yle nyttemmin on innolla lähtenyt suosimaan kommentointia ja "keskustelua". Taso onkin jo ajoittain kuin MV-lehdessä.

Ylen jos kenen olisi pitänyt visusti välttää tätä kaiken myrkyttävää "kanslaisjournalismia".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jonkinlaisena ajankohtaisiin asioihin liittyvän tiedonlevittämisen suurkuluttajana olisin taipuvainen etsimään syitä keskustelun laatuun, tai itse asiassa sen laadun suuriin vaihteluihin, muualta.

Meidän tiedonlevitteistömme on rajusti keskittynyt. Aiemmin ei ollut juurikaan niin pientä edes jotenkin järjestäytynyttä mielipidejoukkoa etteikö se olisi pitänyt kunnia-asianaan julkaista omaa äänenkannattajaansa. Silloin toimitettujen, valtaosan jopa ammattimaisesti, tiedonlevitteiden mielipidekirjo oli laaja. Nyttemmin miltei kaikki ovat ketjuuntuneita kaupalliselta pohjalta julkaistuja mukamas riippumattomia aviiseja. Se lisää tasonlaskulle otollista tyytymättömyyttä tarjolla olevaan ammattimaisesti tehtyyn mutta yksipuoliseen sisältöön.

Silloin annetut tekniset mahdollisuudet mielipiteenilmaisemiseen käytetään täysipainoisemmin mutta tyylittömämmin hyväksi.

Mikä olisi vaihtoehto? Jos älämölöttäminen kielletään, mihin se tyytymättömyys sublimoidaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Epävirallisen verkkolehden perustaminen on helppoa, "Rajat kiinni!"-ryhmilläkin on kymmeneniä epäsäännöllisesti päivittyviä uutisjulkaisuja (mv-lehden tyylisiä)ja samat tyypit organisoivat joka viikko uusia puolueitajankkeita tai vähintään ovat kampanjoimassa kaduilla suoratoistoon soveltuvien teknisten välineiden kanssa,,,

Ennen nettiä poliittista tietoa levitettiin sanomalehtien välityksellä ja kyllähän niistä ajoista kaipaan eniten Kansan Sanaa :

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansan_Sana

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

On oma kysymyksensä kuinka erilaisia www-sivustoja voi pitää tiedonvälitteinä, lehtinä entisessä merkityksessään. Siis sellaisina joissa niihin sisältöjä tuottavat on organisoitu edes auttavasti toimitukselliseen tapaan ja joissa vastuusuhteet menevät niiden tyyliin. En osaa pitää MV-lehtiä t.m.s. satunnaisten populoiden sivustoja sellaisina.

Toisenlainen organistoituminen eikä edes vastuusuhteiden katoaminen ja hajoaminen kuitenkaan minusta poista niiden sananvapautta. Niitä ei vain tule pitää eikä kohdella tiedonvälittiminä vaan yksityisten ihmisten kannanottoina eikä niille juttujaan kirjoittavia pitää toimittajina.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Epäviralliset verkkolehdet ovat tärkeitä niille harvoille, jotka haluavat viedä eteenpäin erittäin vaihtoehtoista poliittista sanomaansa - minusta on silti sananvapauden toteutumisen kannalta hyvin suotuisa nykyinen ilmiö, missä vakiintuneet mediatoimijat pyrkivät ohjaamaan tätä vihapuhetta näille roskapostilaatikkoina toimiville uutisalustoille.

Kotimaa24:llä ei varsin vakituisena verkkoon liittyneenä tiedontoimittajanakaan kuitenkaan ole resursseja tälle ohjaavalle moderoinnille, joten sen lehden toimituksessa on päädytty jäädyttämään uutisaiheita koskeva keskustelu - mielestäni vihapuheen voluumia ei tulekaan päästää valtavirtaistumaan osaksi tiedonvälitystä., koska sen jälkeen kaikki uutisointi on yhtä MV!:ttua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Vihapuhe on kuin mikä muu ongelma tahansa. Pitää puuttua juurisyihin eikä vain kaunistella ja ohjailla oireita.

Tässä tapauksessa juurisyy lienee yhteiskunnallisten ongelmien olemassaolo ja ammattimaisesti toimitettujen valtatiedonlevitteiden mielipidekirjon kaventuminen entistä enemmän eliitin etupyyteiden suuntaiseksi. Lopputulos on tyytymättömyyttä joka ei saa ilmaisuaan tiedonvälittäjiltä mutta purkautuu kuitenkin jotakin kautta.

Jos ammattimaisesti toimitettujen tiedonlevitteet puuttuisivat yhteiskunnallisiin ongelmiin monipuolisesti ja pohjia myöten analysoiden, tyytymättömyys ei purkautuisi vääriin kohteisiin suuntautuneena vihapuheena vaan demokraattisena muutoksena.

Nyt kuitenkin tuo tyytymättömyys pyritään ohjaamaan mihinkäänvaikuttamattomaan älämölöön. Kun nyt älämölön vihapuhekin alkaa häiritä niin siihen halutaan puuttua. Jos se kielletään ja estetään, tyytymättömyys purkautuu johonkin muuhun. Väkivaltaanko jonkinväriset liivit päällä tai ilman? Jos ja kun sitäkin pyrkisi ohjailemaan samat tahot jotka nyt ohjailevat älämölöä ja muita tyytymättömyyden oireita (vrt. persuleiden hyysäys tiedotusvälineissä, seurauksena tulee olemaan fasismi.

Mahdollisuutemme on siis korjata kehityssuuntamme niin, että alamme ihan oikeasti korjata yhteiskunnallisia ongelmia juuria myöten peraten ja tiedonvälityksemme on aidosti moniarvoista ja -puolista unohtamatta kuitenkaan pysyttelemistä faktoissa mutta avoimesti kertomalla keiden puolella ollaan. Mutta onnistuuko se nykyisenkaltaisen yhteiskunta- ja talousjärjestyksen puitteissa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

No ei onnistu hetkessä. Edustuksellinen demokratia näyttää itsessään supistavan politiikan mediapeliksi, puolueet kilpailevat siis kannatuksesta jopa kuvaannollisesti verissäpäin toisiaan mustamaalaten varsinaisen yhteiskunnan kehittämisen jäädessä herkästi tavoiteohjelmiin kirjatuiksi lauseiksi...

Toisaalta Suomessa on tällä hetkellä maailmanhistorian kehittynein poliittinen kulttuuri - korruptio on vähäistä, kansalaisoikeuksien toteutumisesta kannetaan vastuuta yms.- joten mahdollisuudet osallistavamman yhteiskunnan tekemiseen ovat olemassa. Jossain teokraattisessa tai itsevaltaisessa yhteiskunnassa ohjauskeinot ovat huomattavasti rajumpia kuten myös tiedotusvälineiden valvonta...

Edelleenkin olen sitä mieltä, että vakiintuneiden tiedotusvälineiden ja sellaisiksi pyrkivien tulee estää vihapuheen valtavirtaistuminen niiden omilla kanavilla ja tuoda samaan aikaan esille mainittuja tyytymättömyyden lähteitä totuudenmukaisesti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

Olen samaa mieltä. Vakiintuneet ja ammattimaisesti toimitetut tiedonvälittäjät ovat tärkeässä asemassa. Ne eivät saisi antaa sijaa vihan lietsomiselle mutta niiden tulisi samaan aikaan "syödä elintila" niin tekeviltä tyhjentävällä ja analyyttisella uutisoinnilla. Mutta sekin muutos lienee yhtä kaukana kuin yhteiskunnallisten epäkohtien rakenteellinen korjaaminen eli "toisessa todellisuudessa" jossakin muussa yhteiskunta- ja talousjärjestelmässä.

P.s. meidän poliittinen kulttuurimme ei liene ihan maailmanhistoriallinen huippu mutta ei kaukanakaan. Se ei tosin ole paljon se ja kertoo enemmän siitä miten paljon vielä olisi laitettavaa. Mutta ajatellaan positiivisesti: se on mahdollisuus.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Minusta se "vihapuheen" pitäisi siellä kommenttejen joukossa vain olla, ja thats it. Ihmisten pitäisi opetella antaa sellaisten kommenttejen olla vaan siellä! Ei niitä monikaan jaksa kommentoida tai edes lukea! saati jos on nimimerkkillä, niin nopeesti tietää että tämän nimimerkin (olkoot nyt vaikka Maisa19) jätän väliin, koska yleensä se kirjoittaa syyttelemällä toisia ilman ratkaisuja).

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Periaatteessa olen samaa mieltä, yksipuolinen "demagoginen" kommentointi voi silti täyttää koko yksittäisen palveluntarjoajan keskustelualustan näkyvimmiltä osilta ja siten antaa vääristyneen mielikuvan kirjoitusalustan omistajien mielipiteistä ja ideologiasta...

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Pohjois-Koreassa on ehdoton nollatoleransi vihapuheen osalta, eli sinne.

Pekka Pylkkönen

Osaamaton ja avuton väestö varmasti tuo vasemmistolle lisää äänestäjiä. Ällös huoli siis.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suuri osa suomalaisesta aktiiviväestöstä on edelleenkin oikeistopuolueiden lieassa velkoineen - mikään muu ei selitä esimerkiksi Kokoomuksen tasaista kannatusta....

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Älytön otsikko, jonka voi kääntää muotoon: sananvapaus kaventaa sananvapautta. Eikä itse teksti käsittelekään sananvapautta ollenkaan. Sananvapautta ei rajoita se, jos joku kirjoittaa verkkolehden keskustelupalstalle "vähemmän innostavan" kommentin. Sananvapautta ei rajoita se, jos verkkolehti poistaa tämän kommentin. Sananvapautta ei rajoita myöskään se, jos verkkolehti estää uutistensa kommentoinnin kokonaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vihapuhe täyttää helposti koko keskustelulle varatun tilan ja käytännössä aiheuttaa keskustelujen ajautumisen tiiliseinää vasten, umpikujaan siis...

Toki myös keskustelijoiden taidot edistää dialogia vaikuttavat keskustelujen tasoon, itse esimerkiksi ohitan vihapuheen kuten muunkin derailaavan trollaamisen ja pyrin aina jatkamaan keskustelua varsinaisen aiheen kauttam mahdollisuuksien mukaan...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Juuri näin, mutta tuolla ei ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset