jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolen korjaamisen katumisen yleisyydestä transihmisten keskuudessa

Sukupuolen moninaisuutta sivuavissa keskusteluissa törmää joskus radikaalin kuuloisiin väitteisiin, joiden mukaan transihmiset katuisivat joko yleisesti tai ainakin merkittävässä mittakaavassa osallistumistaan sukupuolenkorjausprosesseihin. Yleensä näiden väitteiden tukena on yksittäisten sukupuolenkorjaushoitoon osallistuneiden julkisuudelle antamat kertomukset  tyytymättömyydestään hoitojaksojen aikaiseen tuen puutteeeseen tai pettymyksistään yllättäviin lääketieteellisesti perusteltujen hoitojen myötä kehittyneisiin komplikaatioihin. 

Organisoidun terveydenhuollon valvonnan alla toteutuvana sukupuolenkorjaushoitoihin pääseminen edellyttää korkeaa motivaatiota ja vakaata tietoista tahtoa hakeutua tutkimuksiin ja itse hoitojaksoille. Selvitysten perusteella laajamittaisiin kirurgisiin sukupuolenkorjausleikkauksiin osallistuneista hoitotuloksiin tyytymättömiä on ainoastaan muutama prosentti ja varsinaisesti koko ruljanssin jälkeen korjaushoitoihin osallistumistaan katuvia ilmenee ainoastaan yksittäistapauksina.

Yhdysvaltalaisen, vuonna 2015 julkaistun, transihmisten yleistä terveydentilaa ja hyvinvointia kartoittaneen kyselytutkimuksen perusteella transihmisten "katumisprosentti" sosiaalisessa transitiossa on sen sijaan hyvinkin korkeaa luokkaa, sillä keskimäärin noin 8 prosenttia kyselyyn vastanneista on jossain elämänvaiheessa palannut ainakin joksikin aikaa elämään syntymähetkellä määritellyn sukupuolen mukaisessa sukupuoliroolissa  (“gone back to living as [their] sex assigned at birth, at least for a while.” ). 

Yleisimmät syytekijät sosiaaliselle detransitiolle löytyvät lähiympäristöstä - omien vanhempien tai perheenjäsenten painostus,  muu koettu häirintä ja syrjintä sekä tuen puute pakottavat transihmisiä palaamaan kaappiin ja näyttelemään ulkoisten piirteidensä sanelemia oletusrooleja...

 

     "Respondents who had de-transitioned cited a range of reasons, though only 5% of those who had de-transitioned reported that they had done so because they realized that gender transition was not for them, representing 0.4% of the overall sample.42 The most common reason cited for de-transitioning was pressure from a parent (36%). Twenty-six percent (26%) reported that they de-transitioned due to pressure from other family members, and 18% reported that they detransitioned because of pressure from their spouse or partner. Other common reasons included facing too much harassment or discrimination after they began transitioning (31%), and having trouble getting a job (29%) "

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mutta eivätkö ne ulkoisten piirteiden sanelemat oletusroolit olekaan muuttuneet ulkoisten piirteiden muututtua korjaavan kirurgian ja hormonihoitojen myötä ?

P.S. Suomessa ei tiettävästi ole koskaan vaadittu sukupuolenkorjausleikkauksen varsinaista purkua.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kuinkahan monta miljoonaa euroa yhteiskunnan verovaroja säästyisi käytettäväksi todellisiin tarpeisiin, jos transsahtaville yksilöille jaettaisiin julkisena apuvälinehuoltona erivärisiä ja erikokoisia irtoriipukkeita ja/tai -kiinnikkeitä vahvistamaan kulloinkin ilmenevän sukupuolisen suuntauksen emotsionaalista kokemista.

De-transition toteuttaminen yllämainitun apuvälinehuollon kautta olisi vaivatonta ja varsinaista elinkudosta säästävää. Etu koituisi kaikille osapuolille.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Transsukupuolisen juridisen sukupuolen vahvistaminen edellyttää nyt lisääntymiskyvyttömyyttä. Kaikki transsukupuoliset eivät halua näitä hoitoja, mutta joutuvat niihin suostumaan juridisen sukupuolen korjaamiseksi. Suomessa kynnys hoitoihin on korkeampi kuin maissa, joissa maksava asiakas on oikea asiakas.

Transsukupuolisuus ja transvestisyys eivät myöskään ole synonyymejä. Asioiden tahallinen ajeeraava väärinymmärtäminen ei myöskään edesauta keskustelua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Transsukupuolisuus ja transvestisyys eivät myöskään ole synonyymejä."

Kaksijakoiseen ja deterministiseen sukupuolikäsitykseen tottuneille transsukupuolisuuden ja transvestisuuden ero on hankala miellettävä, itsellenikin tuo ero selventyi vasta varhaisessa keski-iässä vaivalla hankitun tiedon myötä. Nykypäivänä tosin tiedon hankkimisen ei enää luulisi olevan keskeisen ongelman...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Kyllä, ja määrittelyä ei pidä tehdä ulkoisten ominaisuuksien, ilmiasun perusteellla. Kysyvä ei tieltä eksy ;)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Luen nyt kuin pir... eikun vasemmistolainen ateisti Raamattua :

"11:9 Niinpä minäkin sanon teille: anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa, niin teille avataan.
11:10 Sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan."

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Lisääntymiskyky menee ulkonäköä muokkaavien hormonihoitojen seurauksena. Vain harvoin suoritetaan kirurginen sterilisaatio.
Lisääntymiskyky voi palautua, jos lopettaa hormonien käytön, mutta sitä tapahtuu aniharvoin.
Tunne vääränlaisesta kehosta menee useimmiten lasten haluamisen edelle.

Suomessa on vähintään vuoden kestävät tarkat psykologiset tutkimukset ennen transhoitoihin pääsemistä. Niiden johdosta katujien määrä on pieni.
Amerikassa hoitoihin pääsee helposti ja katujia on enemmän.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

---Suomessa kynnys hoitoihin on korkeampi kuin maissa, joissa maksava asiakas on oikea asiakas.

Näinhän se kuuluu ollakin. Ei lääkärillä saa olla asiakkaita.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asiallisesti ottaen näin - lääkäri vastaanottaa ainoastaan potilaita...

http://www.kielitohtori.fi/suomen-kielenhuollon-ky...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #10

Tai poliisiasemalla sen jälkeen kun ovat käyneet Alkossa...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

Asiakkaat poliisiasemalla --- niinpä, siksi poliiseilla onkin pamppu vasemmassa kädessä kun asiakas on aina oikeassa.

Hups: menipäs kauas aiheesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Asiakkaalla ei tietenkään voisi olla myöskään potilaan oikeuksia, joita laki määrää.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kyllä. Erityisesti, kun lähestymiskulmaa kysytään terveydenhuollon ammattilaisilta Suomessa. Yhdysvalloissa vain kaksi kolmesta ammattilaisesta kutsuu palveluiden piiriin tulevaa potilaaksi, mikä on oireista blogin viitekehyksessä...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Blogin otsikon tulisi kaiketi kuvailla tiivistetysti itse blogitekstin sisältöä :)

Sukupuolenkorjauksessa on prosessina olemassa ainakin kaksi erilaista "tasoa" tai "tapahtumakenttää" subjektina toimivan transihmisen näkökulmasta katsottuna - virallisen terveydenhoitojärjestelmän piirissä tapahtuvat fyysiseen olemukseen ulottuvat muutosprosessit sekä sen ohella tai siitä riippumatta tapahtuva sosiaalinen transitio siis. Mielestäni sosiaalisen transition onnistumiseen ei edes täällä muuten melko suvaitsevassa Suomessa ole vielä riittävästi tiedollisia valmiuksia - vuosikymmenten aikana muotoutuneet ennakkoluulot ja laajalle levittyvä tahallinen harhamielisyys haittaavat useimpien transihmisten elämistä omassa sukupuolessaann...

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Suosittelen seuraavaan blogiin tutustumista. https://mustaorkidea.blogspot.com/ Sen kirjoittaja on kertonut katuneensa ns. sukupuolenkorjausprosessiaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Musta Orkidea on yksi niistä erittäin harvinaisista tapauksista, jotka katuvat Suomessa annettuja hoitoja. Siihen hänelllä on ilmeisesti hyvin henkilökohtaiset syyt, mutta hän on tehnyt asiastaan hyvin poliittisen. Näin tehdessään hän pyrkii mitätöimään toisten transihmisten kokemusta ja sitä hän tekee hyvin määrätietoisesti. Sen todistamiseksi, että hän on osa suurta joukkoa, hän käyttää Antikaisen mainitsemaa amerikkalaista viitekehystä, josta tosiaan löytyy enemmänkin katujia villin hoitojärjestelmän takia. Hän ei - täysin harkiten - tee eroa suomalaisen ja amerikkalaisen järjestelmän läpi käyneiden ihmisten tilanteiden välillä.

Mustan Orkidean blogeja kannattaa lukea, jos ei tiedä asiasta mitään, mutta haluaa olla kauheasti jotain mieltä - eikä tykkää siitä, että ihmisiä voi olla sukupuoli-identiteetiltään monenlaisia.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Näin tehdessään hän pyrkii mitätöimään toisten transihmisten kokemusta ja sitä hän tekee hyvin määrätietoisesti. Sen todistamiseksi, että hän on osa suurta joukkoa, hän käyttää Antikaisen mainitsemaa amerikkalaista viitekehystä, josta tosiaan löytyy enemmänkin katujia villin hoitojärjestelmän takia. Hän ei - täysin harkiten - tee eroa suomalaisen ja amerikkalaisen järjestelmän läpi käyneiden ihmisten tilanteiden välillä."
-------

Keskustelu ja kommentointi on hyvä ja tärkeä asia. Sen sijaan toisen ihmisen ajatuksista tehdyt tulkinnat, niiden esittäminen totuutena ilman lähdeviitettä, ja toisen ihmisen motiivien "tietäminen" eivät ole hyvä asia.

Hyvään, asialliseen ja vastuulliseen keskusteluun kuuluu esittää lähteet ja tarkat siteeraukset, joita Mustan Orkidean tapauksessa on helposti saatavilla.

Se on myös aikuista ja kunnioittavaa suhtautumista sekä muihin keskustelijoihin, että siihen ihmiseen, johon viittaa ja josta esittää näkemyksiään.

MO on selvittänyt miksi käyttää niitä lähteitä joita käyttää, ja häneltä saa itseltäänkin kysyä jos on kysyttävää.
------

"Mustan Orkidean blogeja kannattaa lukea, jos ei tiedä asiasta mitään, mutta haluaa olla kauheasti jotain mieltä - eikä tykkää siitä, että ihmisiä voi olla sukupuoli-identiteetiltään monenlaisia."
-----

-Sen sijaan että esität mainitsemasi henkilön huonossa valossa ja etukäteen varmistat, että jokainen joka MO:n blogia lukee, on samoilla linjoilla sinun kanssasi, voisit vain antaa ihmisten tehdä itse omat johtopäätöksensä.

https://mustaorkidea.blogspot.com/

Itse olen sekä hänen että muiden kirjoituksia lukeneena tullut siihen johtopäätökseen, että MO on niitä transsukupuolisia, joilla on järkeä päässä, (vaikkei aina käytä kovin kaunista kieltä).
Ja hänen bloginsa on niitä harvoja, ellei ainoa paikka ja kanava Suomessa, jossa ne transsukupuoliset ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat, joilla on myös järkeä päässä, voivat avautua anonyymisti.

MO ei onneksi ole ainoa järkevästi ajatteleva transsukupuolinen. Toivon todella, että hän tai joku muu saa perustettua vielä vaihtoehtoisen transtukipisteen. Tulen tukemaan sitä kaikin tavoin, miten vain voin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Weckroth syyttää muita itsenä kanssa erimieltä olevia motiivien "tulkitsemisesta" ja ties mistä muusta mutta itse syyllistyy tulkitsemaan kenellä on järki päässä ja kenellä ei. Hän siis soveltaa vanhaa hyvää neuvoa, että "älä tee niinkuin minä teen vaan niinkuin minä neuvon". Häneen osunee myös vanhan kansan viisaus "itsestään se paha pappi saarnan pitää".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

MO:aa pidän itse provokatiivisena keskustelun lietsojana, hänellä kun on ilmi selvästi henkilökohtainen tarve kärjistää ja muotoilla sanallisesti näkemyksensä äärirajoilleen. Hänen jo näköjään poistetulla keskusteluforumilla mm. minua luonnehdittiin "syntymäpsykoosissa pyöriväksi sekopääksi" tjsp., mikä on mielestäni äärirajoilleen kärjistettyä leimaamista...

Kuitenkin hänen kokemuksensa ovat ainoastaan yhden henkilön mielipiteinä kerrottua fantasmaa ja sinänsä hänenkin epäonniset transitiokokemuksensa toisaalta ainoastaan puoltavat sosiaalisen tuen, mihin kuuluu oman sukupuolensa itsemäärittelyoikeus, korostamista sukupuolen moninaisuuden tunnistamisessa. Esimerkiksi translain uudistaminen esityksen mukaisesti vähentäisi radikaalien leikkaus- tai hormonihoitojen tarvetta, koska sidos juridisen sukupuolta koskevan virheellisen merkinnän korjaamisen ja nykyisin sen korjaamisen edellytyksiksi liitettävien lääketieteellisten selvitysten välillä poistuisi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Jos MO ja muut Weckrothin järkeviksi luonnehtimat kirjoittajat haluaisivat todella osallistua keskusteluun, he tekisivät sen avoimin kortein, kasvoillaan. Silläkin uhalla, että sanomansa loiventuisi. Anonymiteetti ei ole keskustelussa kovin vahva identiteetti. Ajatuksiin tulee tarve arkisen ihmisen halusta mystifioida itsestään mielipidevaikuttaja. Siinä hän on osittain onnistunut, niiden piirissä, jotka näkevät transsukupuolisuuden ja/tai sukupuolen korjaamisen kielteisessä valossa ja joiden ajattelun konsolidaatioon riittää anonyymi kirjoittelu.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #23

MO tietää, että eriävien mielipiteiden esittäminen voi aiheuttaa paljon suuttumusta ja voi saada paljon henkilökohtaisia haukkumisia ja jopa turvallisuus voi olla uhattuna.
Siksi on ymmärrettävää esiintyä nimimerkin takana.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #19

"!Hyvään, asialliseen ja vastuulliseen keskusteluun kuuluu esittää lähteet ja tarkat siteeraukset, joita Mustan Orkidean tapauksessa on helposti saatavilla."

Taidamme molemmat tietää vallan hyvin, mikä MO:n suhtautuminen asioihin on. Itse olen rakkaan keskustelukumppanini kehotuksesta kuunnellut hänen Youtube-saarnaansa, jossa ilmeni juuri tämä argumentointi amerikkalaisessa viitekehyksessä. Lienee kohtuutonta vaatia sellaisen kaivamista jälleen esiin, niitä saarnoja ei ole kiva kuunnella. Viittaan tässä kommentissani tästä eteenpäin vain jo esillä olevaan, tämän vuoden blogituotantoon.

MO:n pitäminen järkevänä kaikkien transihmisten keskuudessa kertonee etupäässä siitä pitäjästä. Ilmeisesti häntä selväjärkisimpänä pitävä henkilö on tyytyväinen, kun MO niputtaa surutta transaktivistit samaan intersektionaalisen feminismin "myrkyttämään" joukkoon, jonka kieltämättä radikaaleja keskushenkilöitä haukkumalla hän tulee sitten lytänneeksi koko tämän päivän transaktivismin. Olen itsekin joutunut tämän asian suhteen MO:n henkilökohtaisen hyökkäyksen kohteeksi, vaikka en koe kovinkaan voimakasta yhteenkuuluvuutta tuon radikaaleimman aktivismin kanssa. Samoin väärään seuraan on asetettu valtaosa siitä, mitä Suomessa tapahtuva transihmisten oikeuksien puolesta toimiminen oikeasti on.

Edelleen selväjärkisyyden merkkejä lienevät hänen aivoituksensa, joissa käytännössä vastustetaan ankarasti sitä, että ihminen voisi transitoitua sosiaalisesti/juridisesti lääketieteellisestä puolesta riippumatta - emotionaalisena pontimena se, että hänellä se lääketieteellinen puoli ei tuottanut toivottua ratkaisua. Omasta näkökulmastani tuo ajattelu sisältää sellaisia itselle tehtyjä loogisia niskalenkkejä, että asiat menevät kerrassaan solmuun:

Jos on olemassa riski, että ihminen tulee valinneeksi väärin perustein lääketieteellisen transition, sen riskiä ei ainakaan alenna se, että hän voisi elää tuon sukupuolen mukaista elämää jo hyvissä ajoin ennen päätöstä lääketieteellisestä korjauksesta ja ilman painetta ainakin jonkinasteisen lääketieteellisen korjauksen välttämättömyydestä juridisen transition ehtona.

Ja muistutan taas kerran, että tämä ei tarkoita sitä, etteikö MO:n omaa kokemusta pitäisi sellaisenaan kunnioittaa. Sen varassa tapahtuva muiden mollaaminen ei kuitenkaan kunnioitustani nauti.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #19

MO tuo esille tosiasioita, joita transaktivismi esittää provosoiden ilman kaikkia puolia. Tosin hän itsekin käyttää provosoivaa kieltä.
Julkisuudessa esiintyvät väitteet pakkosteriloinneista ja hormonien käyttöön pakottamisesta ovat suorastaan vääristeltyjä.
https://mustaorkidea.blogspot.com/2018/10/pakkoste...

MO:n mielestä transhoidot ovat monille tarpeellisia, mutta ennen niitä tarvitaan tarkat tutkimukset.
Moni mielen sairaus voi aiheuttaa kehodysforiaa ja sellaiset pitää selvittää, ettei hormoneilla ja leikkauksilla sekoiteta potilasta pahemmin.

MO arvostelee transaktivisteja herkästä suuttumisesta väärinä pidetyistä sanoista. Esim sukupuolenvaihdos-sanaa pidetään transfobiana.
Näissä asioissa kannattaa katsoa peiliin.

MO kokee itsensä mieheksi, mutta kokee valehtelevansa, kun väittää muille olevansa mies. Sen vuoksi hän päätti palata naiseksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #25

Voimassa olevassa translaissa määritellään väestötietojärjestelmään virheellisesti merkityn sukupuolitiedon korjaamisen edellytykseksi itseään koskevan tiedon korjaajaa esittämään lääketieteellinen selvitys lisääntymiskyvyttömyydestä. Lainkohta on luonteeltaan pakottava ja myös mielivaltainen. Virheellisen tiedon korjaamisen tulisi itsestään selvästi olla mahdollista pelkällä ilmoitusmenettelyllä.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/200906...

"Väestötietojärjestelmään talletettu henkilötunnus on korjattava, jos tunnus on teknisesti virheellinen tai tieto tunnukseen sisältyvästä syntymäajasta tai sukupuolesta on virheellinen. "

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimukselle ei ole esimerkiksi lääketieteellisiä perusteita, koska henkilön sukupuoli ei ole sidoksissa lisääntymiselimistön rakenteeseen, vaan on osa identiteettiä => sukupuolta ei "vaihdeta" vaan transitiossa kehollista tai sosiaalista sukupuolta ainoastaan korjataan vastaamaan paremmin omaksi koettua sukupuolta...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #28

Kuten olen todennut, lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen saisi poistaa translaista. Sen merkitys on enemmän periaatteellinen, koska hormonihoito vie hedelmällisyyden.
Sukupuoli on myös biologinen asia, eikä pelkästään identiteetti-kokemus.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #30

Muna vai kana -tyyppinen asetelma nyt tässä, sillä identiteettikään ei kehity tyhjiössä, vaan on osa neuroverkkoa. Sukupuoli-identiteetti on siten myös biologinen ominaisuus, mielestäni.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #33

Monet sairaudet johtuvat biologisista ominaisuuksista, myös mielen sairauksilla on usein perusteena aivojen toiminnan häiriöt.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #30

”Sukupuoli on myös biologinen asia, eikä pelkästään identiteetti-kokemus.”

Sukupuolella voi todella olla biologinen taustansakin: Sikiönkehityksessä keho muokkautuu useimmiten joko maskuliiniseksi tai feminiiniseksi ja vähän sen jälkeen saman tekevät aivot. Tavallisimmassa tapauksessa nuo tapahtumat ovat samansuuntaisia. Jos ensimmäisessä ei ole selkeää suuntaa kumpaankaan päin, tilaa kutsutaan nimellä intersukupuolisuus. Jos taas sikiöllä on tietyntyyppisiä geenejä, ne voivat aktivoitua aivojen sukupuolittumisen aikana tuottaen aivoihin ”toisen sukupuolen” ominaisuuksia, jos tälle tapahtumalle otollisesti äidin tuottama ”hormonikylpy” myös vie sitä toista kohti. Tästä voi seurata, että kehon sukupuolipiirteistö on eri kuin yksilön sukupuolikokemus – puhutaan trans- ja muunsukupuolisuudesta.

Tämä on tämänhetkinen biotieteellinen olettama sukupuoli-identiteetin syntymästä, jolla on siis teorian mukaan vahva biologinen taustansa. Kuinka paljon asia ohjautuu aivan varhaislapsuudessa, on vielä hämärän peitossa, mutta selvää on kuitenkin, että viimeistään murrosiässä koettu pysyvänluontoinen identiteetti ei siitä muutu. Joka tapauksessa olisi täysin perusteetonta väittää, että sukupuoli-identiteetti olisi vain joku päälle liimattu asia ja että kehon sukupuoli olisi tässä jotenkin määräävämpi asia.

Lisäksi on tärkeä ymmärtää, että yksilön itsensä kannalta sukupuoli-identiteetti on se kaikkein tärkein. Sen perusteella on tärkeää, että hän saa kokea elävänsä hyväksytysti identiteetin mukaisen sosiaalisen sukupuolen mukaisesti – olipa se sitten mies, nainen, molemmat tai ei kumpikaan. Tätä asiaa voidaan tukea lainsäädännöllä siten, että toisaalta ihmiselle annetaan identiteettiä vastaava juridinen status ja toisaalta se asia erotetaan siitä, mitä muutoksia hän mahdollisesti kaipaa kehodysforian poistamiseksi.

” lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen saisi poistaa translaista. Sen merkitys on enemmän periaatteellinen, koska hormonihoito vie hedelmällisyyden.”

Monilla transihmisillä on tarve saada jälkeläisiä aivan kuten muillakin. Tätä asiaa varten monet viivästyttävät lääketieteellisen puolen etenemistä, mikä nykylainsäädännössä tarkoittaa ongelmia lääketieteellisen ja juridisen transition aikataulutuksessa. Porsaanreikänä tässä on hormonihoitojen myös keskeyttäminen lapsenteon ajaksi, jos lisääntymiskyvyttömyys ei ole ennättänyt edetä liian pitkälle. Tällaiset puliveivaukset ovat kuitenkin tarpeettomia lainsäädännössä, jos juridinen ja lääketieteellinen transitio erotetaan toisistaan.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #28

Hedelmällisyys voi palautua, jos pitää taukoa hormonihoidon käytössä. Näin teki transmies "Johannes".
Lapsia haluavat transsukupuoliset voisivat osoittaa näin "kansalaistottelemattomuutta" ja saada lapsia.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lm-historialli...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

On luonnollista, että ihminen kokee "katumusta" tekemistään päätöksistään. Kaikista päätöksistään. Se on keino tietää itse onko tehty päätös onnistunut vai ei. Johan olisi piru irti jos ihmiset eivät miettisi lainkaan tekemisiään. Jälkipuntarointi on tärkeää oikeaan lopputulokseen pääsemiseksi. Toivottavasti suurin osa "katumus -jakson" jälkeen on päätynyt siihen, että sukupuolen vaihdos on ollut heistä oikein. Ihmisen pahin kriitikko on nimittäin tämä ihminen itse.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Moni katuu esimerkiksi ammatinvalintaansa tai nuorena solmittua avioliittoaan,,,

Omien päätöstensä katumisilla on toisaalta eri asteita ja monia valintoja voi tarkastella kirjaamalla päätöstensä hyvät ja huonot puolet ruutupaperille ja ynnäämällä lopuksi sarakkeiden lukemat yhteen ja tarkastella kokonaisuutta sitten debit/credit -suhteena. Että onko päätöksen seurauksena tullut sosiaalista tai taloudellista voittoa vai onko tilinpäätös oikeasti negatiivinen :)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kehon sotkeminen hormoneilla ja leikkauksilla on isompi asia kuin monet muut katumuksen aiheet ja peruuttamaton.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Kukaan ei liene kiistänyt perusteellisen etukäteisharkinnan merkitystä silloin kun ryhdytään usein peruuttamattomiin fyysisiin ja psyykkisiin toimenpiteisiin. Rekisterimerkinnät eivät kuitenkaan ole sellaisia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #27

Pääsääntöisesti Suomessa terveydenhuollon sisäinen valvonta jo yksin estää lääketieteellisten toimenpiteiden, johon kuuluu myös lääkkeelliset hoidot, suorittamisen heppoisin perustein. Ja sukupuoli-identiteetin tutkimuksiahan suoritetaan ainoastaan kahdessa niihin erikoistuneessa yksikössä Tampereella ja Helsingissä melko tarkalla (kokemusasiantuntijoiden mukaan jopa liiankin tiheällä) seulalla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #27

Ei, mutta on normaalia miettiä myös päätöksiä jälkikäteenkin ja punnita niitä onko päätös omadta mielestä ollut oikea. Esimerkiksi jos tulen T-risteykeen ja päätän kääntyä vasemmalle, niin edelleen jää ilmaan se ajatus jos olisinkin kääntynyt oikealle ja tehnyt toisin. Itseatä kuitenkin on kiinni pitääkö tekemäänsä ratkaisia oikeana vai ei.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Malinen kehottaa jälkikäteisharkintaan ja on oikeassa. Kannattaa miettiä valintojaan sekä etu- että takakäteen kuin myös keskenkaiken jos se ei häiritse liikaa itse tekemistä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #27

Kyllä jotkut ovat hankkineet hormoneita pimeiltä markkinoilta ennen transtutkimuksia tai jos niissä ei ole myönnetty hormoneja. Esim Camille Auer on tehnyt niin ja on tyytymätön, koska hänelle ei myönnetty hoitoja mielentilan vuoksi.
Jotkut ovat jopa itse leikelleet kehoaan.
Kehodysforia voi saada vaarallisia tekoja aikaan.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #34

Hoitoja voidaan evätä, jos sukupuoliristiriitakokemus tulkitaan psykoosin aiheuttamaksi tai sitä voidaan siirtää, jos potilaan ei katsota kestävän psyykkisesti rankkaa prosessia. Toisaalta psyykkisiä paineita kasaantuu juuri sen takia, että hoidot ja juridinen transitio ovat toisiinsa sidottuja ja toisaalta siksi, että hoitoprosessista on muodostunut monien eri tekijöiden takia kohtuuttoman pitkä. Nämä viime mainitut tekijät lisäävät painetta omaehtoisiin ratkaisuihin. Asiaa ei auta yhtään se, että hoitohenkilökuntaan on hakeutunut ihmisiä, joille hoitojen evääminen ja niiden hankaloittaminen tuntuu olevan niiden tärkein tavoite ja myös sellaisia, joilla transhoitojen asiallinen hoitotapa on muutoin tuntematon asia.

Todennäköisesti omintakeiset hoitoratkaisut olisivat yhtä lailla käytössä missä tahansa hoidossa, jonka saatavuus ja laatu olisivat yhtä surkealla tolalla.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #37

Tarkoittaako tämä, että hormoni- ja leikkaushoitoihin pääsyä pitäisi helpottaa?
Se voisi kasvattaa niiden katujien määrää.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #38

Tarkoittaa, että hoitoonpääsyä ei pitäisi perusteetta viivästyttää eikä perusteetta vaikeuttaa. Esimerkiksi sellainen, että ihmisen identiteettiä ei uskota sillä perusteella, että hän ei ole "riittävän naisellinen", on valitettavasti totta ja samalla kaikkien hoitosuositusten vastaista. Edelleen se tarkoittaa, että niiden tukemista, jotka ei katsota hoitoihin psyykkisesti riittävän vahvoiksi, on parannettava olennaisesti - henkilöllä, jolta evätään hoidot tuolla perusteella, on erityisen korkea itsemurhariski.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #26

Monille transihmisistä lääketieteelliset toimenpiteet taas ovat ainoa pelastusrengas, riskeistä huolimatta sukupuolenkorjaushoitojen hyödyt ovat (tilastollisesti) kiistattomia.

Blogini asiasisällön muodostavan yhdysvaltalaisen selvityksen perusteella totaalisesti transitiotaan katuvien määrä (on myös kaupallisen terveydenhoidon valta-alueena pidetyssä USA:ssa) on pieni - noin 5 prosenttia sukupuoltaan korjanneista on omatoimisesti palannut elämään syntymähetkellä määritellyn sukupuolensa mukaista elämää (mitä se sitten itse kullekin merkitsee?)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Hoidon perusteita trans-poliklinikan sivuilta:
"Jakson tavoitteena on arvioida ja selvittää, onko kyseessä diagnostiset kriteerit täyttävä transsukupuolisuus eikä psykiatrinen häiriö tai tilapäinen ajatus sukupuolen muuttamisesta. Yhdessä potilaan ja hänen läheistensä kanssa arvioidaan myös voimavaroja selviytyä hoitoprosessista.

Tutkimusjakso kestää keskimäärin 6–12 kuukautta. Sen lopuksi järjestetään ensimmäinen hoitoneuvottelu, jossa käydään läpi tutkimusten johtopäätökset. Hoitoneuvottelussa arvioidaan potilaan valmiutta hoitoihin ja tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Valmius hoitoihin edellyttää:
kohtuullista arjen toimintakykyä
vakaata psyykkistä vointia
realistista käsitystä korjaushoidoista
ei ajankohtaista päihdeongelmaa"
https://www.tays.fi/fi-FI/Toimipaikat/Tays_Keskuss...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset