jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Syrjinnän ehkäisy tasa-arvolaissa - STM:n julkaisu oppaana

Tasa-arvolain (laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986) uudistus laajensi sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot koskemaan myös syrjintää sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella. Lakiuudistus ulottii syrjinnänsuojan piiriin siten myös kaikki sukupuolivähemmistöt.

Laki velvoittaa lain soveltamisalueilla hallinnoivia tahoja ennaltaehkäisemään sukupuoleen (sukupuoli, sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu) perustuvaa syrjintää - esimerkiksi kouluissa, oppilaitoksissa ja työpaikoilla laadittavien tasa-arvosuunnitelmien yhteydessä olisi siis syytä  aktiivisesti kehittää  tehokkaita toimenpiteitä sukupuoleen perustuvan syrjinnän ehkäisemiseksi. Myös viranomaisilla on lakiin perustuvana erityinen velvollisuus edistää tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan ja palveluiden ja tavaroiden  tarjoajilla on velvollisuus puuttua liiketoiminnan yhteydessä esiintyvään häirintään ja syrjintään.

Syrjinnän ennaltaehkäisyä ovat kaikki sellaiset mukauttavat toimet, joilla luodaan syrjimättömyyden ilmapiiriä ja kannustetaan yhteisössä toimivia toisia kunnioittavaan käytökseen - esimerkiksi asiakkkaiden tai henkilökunnan henkilötietojen keräämisen yhteydessä sukupuoli-identiteetin vaihteluvuus voidaan huomioida lisäämällä täytettävään henkilötietolomakkeeseen kahta useampi sukupuolivaihtoehto. Tällaisia henkiltiedoilla täydennettäviä verkko- tai tulostettavia lomakkeita, joissa sukupuolivaihtoehtoja on useita, näyttää olevankin käytössä  jo melko kiitettävässä määrin erityisesti yliopistoilla  ja viranomaisilla.

Sukupuoleen perustuvan syrjinnän ennaltaehkäisyssä oleellisinta on tunnistaa sukupuolen moninaisuus, koska kaavaantuneet menettelytavat voivat perustua vanhentuneiden sukupuolistereotypioiden varaan ja siten ne voivat toimia ainoastaan näennäisesti syrjimättöminä. Sosiaali- ja terveysministeriön hyvinkin yksityiskohtainen tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta johdattaa toivon mukaan sen ensisijaisen kohderyhmän edustajat kehittämään parempia ratkaisuja sukupuolisuuden laajalla toimintakentällä ja julkaisu on mielestäni suositeltavaa luettavaa jokaiselle muullekin tiedonhaluiselle ihan vaan yleistiedon kartuttamiseksi :)

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Mitenkäs syrjintä poliittisen mielipiteen peruteella?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset