jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Lahjavalinnat vahvasti sukupuolitettuja

Lastenjärjestö Plan International Suomen teettämän tutkimuksen perusteella lapsille ostettavien lahjojen valinnassa jylläävät perinteiset sukupuolikäsitykset eri sukupuolille soveltuvista leluista. Tyttöjen mediaanileluissa suurimpana näkyvåt pehmolelut, nuket, askartelutarvikkeet ja satukirjat, kun taas pojille ostetaan lahjoiksi yleisimmin teknisiä rakennussarjoja, tietokirjoja ja leluautoja.

 

     "Tutkimuksen mukaan 37 % aikuisista osti tytöille taide- ja askartelutarvikkeita, 36 % satukirjoja ja 54 % erilaisia pehmoleluja. Aikuisista pojille puolestaan 43 % osti Lego-palikoita, 41 % autoja ja 55 % kirjoja, joista 26 % oli faktapohjaisia. Tytöille suosituin väri lahjoissa oli pinkki ja pojille sininen."

 

Vuosien saatossa käsitykset sopivaisista sukupuolirajoista ovat monilta osin onneksi liudentuneet, sillä moni vastaajista voisi kuvitella tekevänsä lahjavalinnan stereotypioiden vastaisesti. Tutkimuksesta kuitenkin selviää, että sukupuolisensitiivisestä valmiudesta huolimatta usea vastaaja tekee ostopäätöksen käytännössä oletettuja perinteitä mukaillen :

 

     "Vaikka perinteiset sukupuoliroolit näkyvät lahjaostoksissa, moni vastaaja voisi kuvitella ostavansa stereotypioiden vastaisesti. Esimerkiksi 86 % vastaajista voisi ajatella ostavansa tytölle auton, mutta vain kuusi prosenttia on tehnyt näin viimeisen vuoden aikana. Ajatuksen ja todellisen toiminnan välillä on selkeä kuilu.

– Mielenkiintoista on, että miehistä 80 % voisi ajatella ostavansa tytölle auton, samalla kun 85 % ei voisi kuvitella ostavansa pojalle prinsessa-asua. Vaikuttaisi siis siltä, että miesten on helpompi ostaa tytöille stereotypioita rikkova lahja kuin pojille. Tulos kertoo myös siitä, miten kapea pojan ja miehen malli suomalaisessa yhteiskunnassa on."

 

 

 

Näin joulun alla tämä tutkimustulos on toki itsessään ajankohtainen - jouluhan on lastenjuhla ennen kaikkea. Mutta näin miesasiamiehenä haluan korostaa tutkimuksesta ilmenevää sukupuolistereotypioihin liittyvää vinoumaa yhteiskunnallisena ilmiönä, poikien ja heistä kasvavien miesten syrjäytymiskehitys pannaan alulle usein jo heidän vanhempiensa kapea-alaisissa  odotuksissa siis...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Niin poikani, pukki ei nyt tuonut sitä puoli vuotta kinuamaasi Ninjalegoa mutta tässä on tällanen prinsessapuku. Pue päällesi äläkä itke siinä kuin tyttö!"

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Netin keskustelupalstoja vuosia kolunneena sanoisin kokemuksenani, että miehet kylläkin itkevät enemmän :)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kerron miesasiamiehelle salaisuuden. Jotkut vanhemmat katsovat salaa lasten kirjeitä joulupukille ja ottavat sieltä neuvoa lahjaostoksiinsa. Jos se tyttölapsi toivoo pinkkiä ponia ja poika robottilelua, niin sitten he sellaisia saavat.

Toki ymmärrän, että tiedostavat tekevät paremmin, jättävät toiveet huomioimatta ja ostavat sitä mitä sukupuolisensitiivisyyden edistäminen vaatii.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lahjatoiveet eivät nekään kristallisoidu lasten päihin sisäsyntyisesti geneettisen perimän määrääminä :)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Lahjatoiveet eivät nekään kristallisoidu lasten päihin sisäsyntyisesti geneettisen perimän määrääminä :)»

Taitavat kyllä pitkälti kristallisoitua. Varsinaisesti se ilmeisesti pitkälti määräytyy (yllätys yllätys) sikiöajan androgeenialtistuksen mukaisesti. Se taas on pitkälti geneettisesti määrittynyttä, vaikkakin tietyissä häiriötiloissa huomataan poikkeuksia, mitä noissakin tutkimuksissa on tutkittu. Poikkeamat kertovat siitä perusmekanismista, millä sukupuolityypillinen käytös määräytyy.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, kyllähän se pienikin poika on yleensä sen verran hyvillä hoksottimilla valittu, että ymmärtää pyytää lahjaksi prinsessamekkoa, kun susi ja kettu riittävän kauan mäkättävät ahtaista sukupuolirooleista ja toksisesta maskuliinisuudesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei kolahtanut, ostin pienelle pojanpojalle lasten xylofonin, aikoinaan sai esikoisena tytär. Musiikkivempeleitä muutenkin suosittelen, vaikka marakassit kun leluja tulee muutenkin.

Esikoistyttärellä muuten oli autoja jo hiekkalaatikolla kun talossa asui vain samanikäisiä poikia, jotta kavereidenkin mukaan.

https://www.thomann.de/fi/goldon_xylophon_modell_1...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lyömäsoittimilla pelaaminen on mekanismiltaan mieltä tasapainoittavaa, etenkin rumpuja soittaessa aivojen molemmat puoliskot joutuvat tasapuolisesti rasituksen alaisiksi ja samalla neuroverkko vahvistuu monipuolisesti...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  « "Tutkimuksen mukaan 37 % aikuisista osti tytöille taide- ja askartelutarvikkeita, 36 % satukirjoja ja 54 % erilaisia pehmoleluja. Aikuisista pojille puolestaan 43 % osti Lego-palikoita, 41 % autoja ja 55 % kirjoja, joista 26 % oli faktapohjaisia."»

Tutkimustulokset olisivat olleet aivan kamalasti selvempiä jos oltaisiin kerrottu,
paljonko pojille ostettiin taide- ja askartelutarvikkeita, satukirjoja ja pehmoleluja. Ja paljonko tytöille lego-palikoita, autoja ja kirjoja.

Tuo tiivistelmähän ei kerro yhtään mistään mitään!

Vähän järkevämpiä tuloksia löytyykin tutkimuksen yhteenvedosta (PDF).

  «Esimerkiksi 86 % vastaajista voisi ajatella ostavansa tytölle auton, mutta vain kuusi prosenttia on tehnyt näin viimeisen vuoden aikana.»

Taas aita ja seipäät. Olen ajatellut ostavani itselleni uuden auton vielä joskus, mutta en ole ostanut kuluneen vuoden aikana. Mitä siitä sitten?

Siis oikeasti, jos tutkimuksesta raportoidaan noin päättömästi, tulee lähinnä mieleen, että kyseessä on valetutkimus tai muuta toiminnan markkinointimateriaalia.

(Lienen aika poikkeava, kun olen itse ostanut tytölle tyttöjen bottom-10-lahjoista lentokoneen, junan, autolelun ja keinuhevosen, sekä poikien top-lahjaykkösen legopalikat.)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Humanististen tieteiden piirissä tehdyt ihmistutkimukset ja etenkin tällaiset otokselliset selvitykset eivät toki ole eksaktia luonnontiedettä, mutta niillä on oma merkittävä selittävyytensä osana laajempaa yhteiskunnallista tutkimuskenttää. Riippuu tietenkin myös kulloisestakin selittäjästä, mikä yleistettävyysarvo tuloksille annetaan...

Minulle nuo tulokset vahvistavat aikaisempia käsityksiäni siitä, että pojilta odotetaan tyttöjä tiukemmin pysyttäytymistä perinteisessä sukupuoliroolissa,

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kannattaiskohan tutustua enemmän lapsiin ja vähemmän tuohon paperille painettuun liturgiaan.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Tuo tutkimus jonka sinä olet valinnut blogi postausken pohjalle vahvistaa vain sinun omia ennakkokäsityksiäsi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Lahjavalinnat vahvasti sukupuolitettuja"

Johtuu varmaan pääasiassa siitä, että na lahjat hankitaan saajan toiveet huomioon ottaen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitäs jos tilanne olisikin että 70% pojista tahtoisi nukkeja? Olisiko ne sitten sukupuolittunut vai? Missä menee se hyvä raja? Entäs jos ne eivät olekkaan sukupuolittuneita, vaan sattumaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näin joulun alla haluaisin kuitenkin muistuttaa että mieluummin kuin muovikrääsää hyvät väriliidut, kolmen euron Pekka-peli, tai mitä tahansa muuta, vaikka kulmalukkokansio piirustuksiin. Vähälläkin rahalla pärjää.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En ole ihan vielä dementoitunut aikanaan kokonaan joten muistan kyllä että olisin itse kyllä hyvin v.ttuuntunut lapsena jos olisin saanut nukkeja tai pinkkejä kauniita mekkoja.

Mies on kuitenkin mies ja nainen on nainen, feministiselityksistä huolimatta. Voit itse ostella pojille mekkoja, itse kysyn tarvittaessa, mitä he haluavat ja yritän noudattaa toiveita. Enkä todellakaan osta pojille nukkeja tai muuta tyttöjen sälää elleivät he todella halua. Vastaavasti tytöt saavat lahjansa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pojat on toki poikia ja tytöt tyttöjä, mutta blogini käsitteleekin ensisijaisesti poikien ja tyttöjen oletettuja sukupuolirooleja ja kasvattajien omaksumien sukupuolistereotypioiden haitallisuutta. Ja toisekseen kysymys siitä kuka lapsista on poika ja kuka on tyttö, ei ole ihan aina kehon anatomiasta pääteltävissä - vuoden takaisessa kouluterveyskyselyssä esimerkiksi jo selvisi, että noin 5 prosenttia yläkoulu-ikäisistä on tosiasiallisesti muuta sukupuolta kuin miksi heidät on syntyessään määritelty...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pinkki kuormalava-auto soveltuu kaiken sukupuolisille lapsille :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos se on puuta, muovisia kuormutteja ei tarvita lisää.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tuoko Joulupukki Juholle Tampaxia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Turha lahja, sillä olen jo menopaussin kokenut...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Korostan vielä sitä, että kyseessä oli markkinointitoimisto Frankly Partnersin tekemä "tutkimus". En löytänyt "tutkimuksen" teettäneen Plan Internationalin sivuilta linkkiä itse tutkimukseen, vain sen yhteenvetoon (PDF).

Yhteenvedossa on hieman enemmän tasavertaisia tulostietoja kuin lehdistötiedotteessa.

Tutkimuskysymykset ovat aitoja ja seipäitä, kuinka mielellään ostettaisiin yhdelle sukupuolelle, mutta ei ostettaisiinko toiselle:

 • Voisitko ajatella ostavasi lahjaksi tytölle auton? KYLLÄ 48% EN 52% (Miksei vastaavaa kysytty "pojalle"?)
 • Voisitko ajatella ostavasi lahjaksi tytölle taistelurooliin liittyviä leluja (esim. miekat, leluaseet)? KYLLÄ 76% EN 24% (aika iso tulos!)
 • Voisitko ajatella ostavasi lahjaksi tytölle supersankari-rooliasun? KYLLÄ 65% EN 35% (entä pojalle?)
 • Voisitko ajatella ostavasi lahjaksi pojalle nukkelelun? KYLLÄ 19% EN 81% (entä tytölle?)
 • Voisitko ajatella ostavasi lahjaksi pojalle korusetin? KYLLÄ 42% EN 58%

Ei mitään päätä eikä häntää. Tuollainen "tutkimus" ei kelpaisi yliopistolla edes hyväksytyksi harjoitustehtäväksi (paitsi naistutkimuksen oppiaineessa ehkä väitöskirjaksikin, en osaa siitä sanoa).

Tässä nyt siis Hesaria ja IltaSanomia myöten on menty järjestön lehdistötiedotteen perässä, jonka "tutkimus" on markkinointitoimiston tuottama, eikä siitä ole siis mitään muuta kuin yhteenveto.

Sinällään en toki epäile, etteikö lapsille ostettaisi lahjoja sukupuolittuneesti oletusten perusteella, mutta ihan myös siksi, että lapset haluavat sellaisia. No lähinnä pojat haluavat, tytöille käyvät helpommin kaikki.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Edelleen kysyn, että mistä ne lahjatoiveet kiteytyvät lasten päihin muualta kuin heitä ympäröivästä kulttuurista?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Taitaa olla jo vastattu tuolla aiemmin: eväät on annettu jokaiselle sikiöaikana hormonialtistuksena. Vähän samantapainen tutkimus julkaistiin jokin aika sitten lesboista ja heidän altistumisestaan tietyille hormoneille sikiöaikana.

Itse olen ihmisen ikiaikaisen biologian kannalla eli lähtökohtaisesti pojat valitsevat poikien juttuja hormonaalisista syistä lähtien ja tytöt tyttöjen, ja molemmat vain osin ympäristösyistä. Miehille on annettu voimat hyökkäystä, puolustusta ja ruoan hankkimista varten, naisille tietyt eväät hoitamista ja kasvattamista varten. Nykyaikana jokainen voi suhteellisen turvallisesti tehdä mitä haluaa mutta ihmisen biologia on aina taustalla.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Kyllä se biologia ohjaa lapsia leikkimään juurikin niillä lahjoilla joita he tykkkäävät ja pitävät oikeina.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

Biologia taitaa ohjata lapsia leikkimään niillä asioilla joita on käsillä. Olenpa törmännyt myös ilmiöön jossa lahjapakkaus on hauskempi lelu kuin sen sisältö.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan tämä lievästi sanottuna älytöntä vertailua, tytölle auto / pojalle prinsessa-asu:

– Mielenkiintoista on, että miehistä 80 % voisi ajatella ostavansa tytölle auton, samalla kun 85 % ei voisi kuvitella ostavansa pojalle prinsessa-asua. Vaikuttaisi siis siltä, että miesten on helpompi ostaa tytöille stereotypioita rikkova lahja kuin pojille. Tulos kertoo myös siitä, miten kapea pojan ja miehen malli suomalaisessa yhteiskunnassa on."

"samalla kun 85 % ei voisi kuvitella ostavansa pojalle prinsessa-asua"

Miksi ihmeessä pojalle pitäisi ostaa prinsessa-asu, jos ei sattumoisin olisi tullut valituksi näyttelemään Prinsessa Ruusu linnassa pääroolia, jos ainuttakaan tyttöä ei ole?

Tommi Mäkinen

Naisasialiitto Unionin logo on vaaleanpunainen, Feministisen puolueen logo on vaaleanpunainen, ja juuri nämä ihmiset kritisoi sukupuolittuneiden värien käyttöä :D

Vähän sama kuin Naisasialiitto Unioni taistelee sukupuolisyrjintää vastaan, eikä ota miehiä jäseniksi.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mitenkäs niiden sotalelujen kanssa on? Onko sotalelujen vastainen kampanja jo ajanut sotaleluteollisuuden vararikkoon? Vai kannattavatko feministit nyt sotalelujen ostamista tytöille?
https://www.youtube.com/watch?v=ISVdUTWjjrc

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joko joulupukki on jouluhenkilö?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joulupukki on mieshenkilö.

Ja joulupukkiahan tässä lahja-asiassa pitäisi valistaa, sillä tontut valmistavat joulupukin pajassa kaikki lahjat ja pukki itse sitten valitsee ja tuo lahjat kaikille kilteille lapsille.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

En todellakaan voinut kuvitella hankkivani lapselleni muita lahjoja kuin niitä lahjoja kuin mitä minä tiesin heidän todennäköisesti heidän tarvitsevan ja todennäkäisesti heidän niillä leikkivän.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juho, pakko kysyä: teitkö tämän tahallasi, ja jos niin mistä syystä?

"– Mielenkiintoista on, että miehistä 80 % voisi ajatella ostavansa tytölle auton, samalla kun 85 % ei voisi kuvitella ostavansa pojalle prinsessa-asua. Vaikuttaisi siis siltä, että miesten on helpompi ostaa tytöille stereotypioita rikkova lahja kuin pojille. Tulos kertoo myös siitä, miten kapea pojan ja miehen malli suomalaisessa yhteiskunnassa on."

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

2000-luvulla oli tuotettu laadukas ja dokumentaarinen 6-osainen minisarja Lasten Maailmasta.

Siinä pureuduttiin heti alkiosta lähtien aina aikuisuuteen asti, että miten tieto ja kyvyt kehittyvät iän mukaan. Ohjelmassa havaittiin vanhempien lisäksi ulkopuolisia stereotyyppisiä luokitteluja.

Ihmettelen, että miksi tätä ei ole näytetty Suomen kanavissa? Se olisi edelleen ajankohtainen. Se ainakin avasi silmäni ajattelemaan eri tavalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset