jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Mikä on GCM?

YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen 70-vuotispäivänä on syytä muistuttaa, että globaalien ihmisoikeuksien toteutuminen on edelleenkin hyvin haasteellista johtuen mm. kansallisvaltioiden keskinäisistä haluttomuuksisista sitoutua laajempaan yhteistyöhön nationalistisen ideologian voimistuessa, ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun seurauksena tapahtuneista alueellisista koyhtymisistä ja elintasokuilun kasvamisesta teollistuneiden ja kehittyvien maiden välille sekä myös ylikansallisten toimijoiden yhä häikäilemättömämmäksi käyneestä ahneudesta tehdä tiliä väestöä ja luontoa tuhoavilla konflikteilla.

Asekauppa on maailmanlaajuisesti tuottoisaa bisnestä...

 

Uusien haasteiden edessä YK ei kuitenkaan aio turvautua kehittämistyössään ainoastaan siihen perinteiseen Eleanor Rooseveltin tarmokkuudella aikoinaan julkistettuun Yleismaailmalliseen ihmioikeuksien julistukseen, vaan se jatkaa globaalia keskustelua ja neuvonpitoa myös korkealla tasolla nyt akuutteina olevien ihmisoikeuksien toteutumista uhkaavien riskien pienentämiseksi. 

Joulukuun 10. ja 11. päivinä l. tännään ja huomenna Pohjois-Afrikassa Marokon Marrakeshissa järjestettävässä YK:n konferenssissa on aikomus hyväksyä poliittinen asiakirja, joka vaikuttavuudeltaan jatkaa IOJ:n periaatteita nyt uudistuneessa turvallisuustilanteessa uudenlaisten globaalien uhkien varjossa.

GCM -   turvallista, järjestäytynyttä ja sääntöjenmukaista siirtolaisuutta koskeva globaali kompakti on kansainvälinen asiakirja, joka Ulkoministeriön asiallisen ja luotettavan tiedotteen mukaan on " viitekehys, joka määrittelee keskeiset muuttoliikkeitä koskevat kysymykset ja keinoja reagoida niihin vastaanottaja-, kauttakulku- ja lähtömaiden kannalta toimivalla ja kestävällä tavalla.Asiakirja ei ole oikeudellisesti sitova sopimus eikä edellytä muutoksia Suomen lainsäädäntöön."

Itse asiakirjan suomennos löytyy täältä.

 

Vaikuttaa varsin asialliselta ja perustellulta toimintaohjelman luonnokseksi, mielestäni.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Vaikuttaa varsin asialliselta ja perustellulta toimintaohjelman luonnokseksi, mielestäni."

Riippuu tavoitteista. Tuohan ei ratkaise mitään, mutta tulee kiihdyttämään siirtolaisuutta entisestään.

Yrjö Koskinen

On sopimuksessa toki hyviäkin kohtia, mutta Suomelle se on valtava riski mistä pitäisi peruuntua välittömästi. Emme tarvitse mitään viitekehyksiä missä maahanmuutto/turvapaikanhaku on täysin holtitonta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Holtitonta" --- paperissahan pyritään "hallittuun". Menee hieman orwellilaiseksi kielenkäytöksi.

Toni Rintala

Näin ne sopimukset alkaa. Ensin on viitekehys tai asiakirja, sitten "yhteinen linja" ja sitten allekirjoitetaan sopimus. Lopuksi se hyväksytään ja otetaan hiljalleen käyttöön.

Vaikka Suomi on allekirjoittanut mm. Istanbulin sopimuksen, ei sitä vieläkään ole täysin toteutettu. Suomi allekirjoitti sen 2011, hyväksyi sen 2015 mutta vieläkään sitä ei ole täysin toteutettu. Se sentään on hyvä aihe.

Eli toivoa on yhä GCM:n kieltämisenkin kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset