jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Lääkärilehti sukupuolen moninaisuudesta

Arvovaltainen asiantuntijajulkaisu nimeltään Lääkärilehti on julkaissut artikkelin ajankohtaisesti suurta yleisöä kiinnostavasta aiheesta - sukupuolen moninaisuudesta siis.

Artikkelissa käydään asiallisesti ja kiihkottomasti läpi tämän hetkisen tutkimustiedon valossa sukupuoleen liittyvää varioituvuutta niin luonnontieteitä soveltavan lääketieteen kuin enemmän arjen todellisuutta rakentavien sosiologisten ja yhteiskuntatieteellisten tulokulmien kautta. 

MIelenkiintoisimpana uutena tietona artikkelista nousi itselleni Alankomaissa ja Belgiassa suoritettujen kyselytutkimusten tulokset, joiden perusteella dikotomisesti annetusta  oletussukupuolesta poikkeaviksi itsensä kokevien aikuisten määrä on tilastollisestikin merkittävän suuri :

 

     "Vuonna 2014 tehdyssä laajassa hollantilaistutkimuksessa 4,6 % miehistä ja 3,2 % naisista raportoi identifioituvansa yhtä voimakkaasti kumpaankin sukupuoleen ja 1,1 % miehistä ja 0,8 % naisista kuvasi identifioituvansa voimakkaammin heille syntymässä määritellyn sukupuolen suhteen vastakkaiseen sukupuoleen kuin "omaan" sukupuoleensa. Vuonna 2015 Belgiassa vastaavat luvut olivat miehillä 2,2 % ja 0,7 % ja naisilla 1,9 % ja 0,6 %. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien alaryhmässä syntymässä mieheksi määriteltyjen luvut olivat samankaltaisia kuin koko väestössä (1,8 % ja 0,9 %), mutta syntymässä naiseksi määritellyillä luvut olivat yli kaksinkertaiset (4,1 % ja 2,1 %) ."

 

Noin vuosi sitten julkaistun kouluterveyskyselyn perusteella suomalaisten teini-ikäisten keskuudessa epätyypillisen sukupuolisuuden esiintyvyys vastaa hyvin näitä ym. tutkimustuloksia - noin 5 prosentilla suomalaisnuorista oma sukupuoli poikkeaa binäärijärjestelmän totutuista malleista siis ... 

Lääkärilehden  artikkelissa korostuu mielestäni tarpeellisessa määrin aihepiiriä nivova inkluusio-periaate - normatiivisesta olettamusjärjestelmästä poikkeamista ei tule käsitellä häiriötilana an sich millään elämänalueella, koska vihamielinen sosiaalinen ulossulkevuus, syrjintä ja suoranainen väkivalta tai se uhka ovat merkittävimpiä sukupuolivähemmistöjen kokeman dysforian tai sukupuoliristiriidan aiheuttajia...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä yhdysvaltalaista tilasto- ja tutkimustietoa transihmisten hyvinvointiin liittyen.

https://transequality.org/sites/default/files/docs...

Sukupuolenkorjaushoitoihin osallistuvien motivointi ja tukeminen on tämänkin selvityksen valossa tärkeää, sillä noin 8 prosenttia yhdysvaltalaisista transihmisistä on "katunut" sosiaalista transitiota ainakin hetkellisesti :

"Respondents were asked whether they had ever
“de-transitioned,” which was defined as having
“gone back to living as [their] sex assigned at
birth, at least for a while.” Eight percent (8%) of
respondents reported having de-transitioned at
some point."

Yleisimpinä syinä tälle "katumisella" ovat olleet lähipiiristä, työyhteisöstä tai muualta ympäristöstä esille tullut painostus ja häirintä.

Pekka Pylkkönen

Vihamielisyys ainakin itselläni syntyy yksinomaan kaltaisistasi ääriuskovaisista jotka pyrkivät vääristelemällä ajamaan ideologiaansa tosiasioiden edelle.

Se että häiriötä käsitellään häiriönä ja poikkeavuutta poikkeavuutena on kaikkien etu - kunhan normeihin mahtuvilla riittää suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan.

Kaltaisesi demagogit eivät edistä mitään hyvää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pylkkösen kommentista jäi, ilmeisesti ihan epähuomiossa, puuttumaan vääristelemällä ohitettujen tosiasioiden identifiointi. Mitähän ne mahtoivat olla tuossa mainitussa kirjoituksessa tai sen esittelyssä?

Demagogia tarkoittaa kansankiihottamista pohjaten ennakkoluuloihin ja pelkoihin. En havainnut sellaista Antikaisen kirjoituksessa mutta sen sijaan Pylkkäsen maininnat epämuodostumista .... ?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuskinpa tämän kirjoitusaiheeni vuoksi ihmiset vielä valtaavat katuja rakentaakseen sinne roihuavia barrikadeja tai ryhtyvät häikäilemättömään sissisotaan tuhotakseen valkoisen heteromiehen kunniakkaat kulissit...

Lääkärilehden artikkelia pidän itse jonkinlaisena kokoavana tietoiskuna nyt muutamien vuosien aikana tiedon valtavirtaan tarkentuneista näkemyksistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset