jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Ikä on vain numero esim. virallisissa asiapapereissa

Ylen aina luotettava ja kansalaisten syvästi kunnioittama uutistoimitus tiedotti menneellä viikolla Alankomaissa meneillään olevasta oikeusprosessista,  jossa  asianomistajaksi nimetty hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeusteitse ikänsä alentamista 20 vuodella. 

69-vuotias Emile Ratelband perustelee vaatimustaan näennäisen ajanmukaisesti :

     "– Elämme aikaa, jossa voi muuttaa nimensä ja sukupuolensa. Miksi en voi päättää omasta iästäni?"

 

 

No, ei tarvitse olla kummoinenkaan Nostradamus tietääkseen, että edes vapaamielisenä tunnetussa Alankomaissa mikään oikeusaste ei tule tätä vaatimusta hyväksymään. Virallisen nimensä voi muuttaa, koska henkilön nimi on aina irrallinen osa ihmisen identiteettiä ja helposti vaihdettavissa luontevasti elämänpiiriin mukautuvaksi. Samoin biologinen sukupuoli-identiteetti vakautuu vasta vuorovaikutteisessa sosiaalisessa intersubjektiossa ja se on koko ajan herkkä  differentiaalisille muutoksille. Sukupuoli ei siis ole  deterministisesti sidottu tiettyyn keholliseen tai kulttuuriseen olomuotoon, vaan se painottuu aina henkilön oman kehokokemuksen myötä.

Sen sijaan kansalaisen virallinen ikä on yksiselitteisesti  ankkuroitu  kiinni kansalaisen syntymäaikaan ja sitä tietoa ei voi muuttaa kuin poikkeamalla hypoteettisen madonreiän kautta menneisyydessä kirjaamassa väestötietorekisteriin uusi syntymäaikatieto.

 

 

 

 

Niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ikä on toki biologinen, eikä sitä voi muuttaa. Mutta kokemus iästä (ikä-identiteetti) on tärkeä osa ihmisen olemusta ja kokemusta itsestään. Voidaan väittää, että ikä-identiteetti on tärkeämpi kuin ikä. Ikä pitäisikin korvata virallisissa dokumenteissa ikä-identiteetillä.

My feelings don't care about your facts.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Vai pitäisikö sanoa "biologinen ikä-identiteetti", koska kyllähän tähän ikä-identiteettiin vaikuttaa oma biologiakin.

Sitten jatkossa voidaan käyttää tästä pelkästään termiä "ikä".

Yliopistoihin pitää saada "iäntutkimus"-opetusohjelmia. Näin voidaan lisätä tasa-arvoa niiden suhteen, jotka tuntevat itsensä nuorekkaiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ikärasismi on todellakin inhottava ongelma ja sen uhrit joutuvat kärsimään, etenkin työmarkkinoilla. Sille tosiaankin tarvitsisi tehdä jotain. Epäilen kuitenkin josko Huotari on tässä sillä asialla?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Epätyypillinen ikäkausikokemus - keskimääräisestä kronologisesta elämänkaaresta poikkeava yksilöllinen ikääntyminen siis - huomioidaan virallisissakin yhteyksissä. Mielestäni tosin vaihteevalla intensiteetillä. Hyvinkin nuori ihminen voi päästä eläkkeelle kehon raihnaisuuden puolesta, lapsinerojen kyvykkyys tunnustetaan ja heille pyritään aina järjestämään kognitiivista haastetta, eläkeikäisiä ihmisiä on aktiivisesti mukana työelämässä jne...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Virallisiin dokumentteihin pitää saada laitettua tämä koettu ikä!

Muu on syrjintää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Miksi? Muuten kuin siltä osin kun on tarpeen tarkistaa suoja- y.m. ikärajojen täyttyminen tai ylittyminen?

Sukupuolen näyttämistä asiakirjoissa tarvitaan vielä vähemmän.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Meillä nuorentaminen kahdellakymmenellä vuodella aiheuttaisi ainakin sen, että entistä useampi ikääntynyt työtön pääsisi paperien perusteella työhaastatteluun. Siis jos korjaus ikään tehtäisiin muuttamalla syntymäaikaa myöhemmäksi.

Toisaalta, varmaan olisi niitäkin jotka haluaisivat tulla kirjatuksi vanhemmaksi jotta pääsisivät aktiivirumbasta eläkkeelle.

Jotkut nuoremmat ovat jo muuttaneet nimensä helpottaakseen haastatteluun pääsyä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Sen sijaan kansalaisen virallinen ikä on yksiselitteisesti ankkuroitu kiinni kansalaisen syntymäaikaan ja sitä tietoa ei voi muuttaa kuin poikkeamalla hypoteettisen madonreiän kautta menneisyydessä kirjaamassa väestötietorekisteriin uusi syntymäaikatieto"

Eikös uuden kansalaisen sukupuolikin kirjata sinne samaiseen järjestelmään sen perusteella, millaiset työkalut syntymähetkellä on? Jos sitä kerran on mahdollista muuttaa, tai jos kerran mietitään sukupuolineutraalin henkilötunnuksen luomista, niin eikös ihan samalla logiikalla voi tehdä myös ikäneutraalin henkilötunnuksen? Satunnaislukugeneraattori vain luomaan henkilötunnuksia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni valtioneuvoston asettaman henkilötunnuksen rakenteen uudistamista pohtivan työryhmän tarkoituksena on juurikin häivyttää hetusta sukupuolitiedon ohella syntymäaikaan liittyvä tieto :

https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=VM068:00/2017

Ilmiöinä sukupuoli ja ikä ovat eri laatuisia - "omenat ja melonit eivät ole yhteismitallisia eikä niille sovi samankokoinen lippalakki"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Määrittämisen työkaluissa on todellakin eroa. Ajan määrittämiseen, yleensä, on käytettävissä allakka ja kello jotka noinniinkuin pääsääntöisesti ovat jokseenkin tarkkoja ja pidettänee ainakin laitosoloissa jotensakin ajantasalla. Toki virheitä sattuu niidenkin kanssa ja niitä korjaillaan jälkikäteen.

Sukupuolen suhteen työkalut ovat tulkinnanvaraisempia. Valtaosa tapauksista on ihan selviä eikä niissä tapahdu kuin kirjausvirheitä ja sekaannuksia tiedoissa. Sen sijaan osalle syntyneistä joudutaan todella käyttämään työkaluja luokittelun apuna. Tälläisiä on tehty esimerkiksi kätilöiden avuksi:
- Quigley:n skaala: https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-10b5e5c0e65f...
- Prader:n skaala: https://www.researchgate.net/profile/Puneet_Bharga...
Välimuotoja siis löytyy ja tulkinnanvaraisuuksia on vastasyntynyttä pällisteltäessä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paperittomat turvapaikanhakijat ilmoittavat syntymäaikansa täysin omien intressiensä mukaisesti.

Viranomaisten huomio on kiinnittynyt erityisesti valtavaan määrään 1.1. syntyneisiin sellaisena vuonna jolloin Suomeen saavuttaessa ollaan vielä alaikäisiä.

Näille ihmisille ikä ei todellakaan ole pelkkä numero virallisissa asiapapereissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tekoälysovelluksilla kronologisen iän määritteleminen on jo melko tarkkkaa.

Subjektiivisen ikäkausikokemuksen määritteleminen itse on toki jokaisen ihmisoikeus, viittaan tässä tulkinnassani ohjeellisesti Suomea sitovaan kompaktiin l. YK:n yleismaailmalliseen ihmisoikeuksien julistukseen. Viralliset ikärajat kuitenkin ankkuroituvat joka tapauksessa syntymäaikaan ja siten sen tiedon ilmentyminen helposti olisi käytännöllisistä syistä suotavaa myös arkielämässä. Esimerkiksi kaupan kassalla on velvollisuus tarkistaa savukkeita tai alkoholijuomia ostavan nuorekkaan oloisen asiakkaan ikä...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tarkoitan, että virallisissa asiakirjoissa mainittu syntymäaika ei suinkaan aina pidä paikkaansa pysyvän turvapaikan saaneella ainakaan täällä Suomessa.

Pekka Pylkkönen

Seliseli. Antikainen on vain suvaitsematon slurrifoobikko. Ei jatkoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset