jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies ryhtyy toimiin

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on katsonut ratkaisussaan diaarinumero EOAK/2842/2017 oikeusasiamiehelle tehdyn kantelun olleen erittäinkin aiheellisen ja tästä syystä hän on välittömästi ryhtynyt toimenpiteisiin edistääkseen kantelussa esille tuotujen virheiden korjaamista.

AOA  ensinnäkin kehottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä järjestämään sukupuoli-identiteetin tutkimusyksikön toiminta sisällöltaan ja laajuudeltaan sellaiseksi, että se pystyy turvaamaan lakiin perustuvien  velvoitteidensa hoitamisen valtakunnan tasoisesti. 

Toiseen kantelussa esitettyyn asiakohtaan  AOA Sakslin reagoi ryhtymällä itse henkiökohtaisesti kiirehtimään ns. translain uudistamista, mihin ratkaisuun hän on päätynyt tutustuttuaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tekemiin ratkaisuihin ja eduskunnan oikeusasiamiehen asettaman Ihmisoikeusvaltuuskunnan kannanottoon.

Kannanotossaan Ihmisoikeusvaltuuskunta toteaa nykyisen lain transseksuaalin juridisen sukupuolen vahvistamisesta olevan kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastainen sisältäessään vaatimuksen todistettavasta lisääntymiskyvyttömyydestä juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä.  Voimassa oleva laki ei myöskään huomioi lapsen etua hänen ikänsä ja kehitystason puitteissa.

    "Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut ja ihmisoikeusvaltuuskunnan kannanotto huomioon ottaen kiirehdin translain muuttamista siten, että siitä poistetaan lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä. Samalla translain nimi tulisi muuttaa ”laiksi sukupuolen vahvistamisesta”. Ihmisoikeusvaltuuskunnan tavoin katson, että täysi-ikäisyyden kriteeriä tulisi myös arvoida säädösvalmistelussa ja harkita poistettavaksi sukupuolen oikeudellisessa vahvistamisessa ottaen huomioon lapsen ikä, kehitystaso ja lapsen etu."

 

Sivistysvaltion tunnistaa mielestäni siitä, miten hyvin se noudattaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies ryhtyy toimiin = Eduskunnan apulaisoikeusasiamies alkaa ryhtyä toimiin = Eduskunnan apulaisoikeusasiamies rupeaa ryhtymään toimiin = Eduskunnan apulaisoikeusamies aikeissa aloittaa toimiin ryhtymisen ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

= ei ole täysin poissuljettua, että joku joskus ajatteli jotakin, tai sitten vahva ehkä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sekä että.

"Eduskunnan apulaisoikeusasiamies ilmoitti alkavansa ryhtymään toimiin" lienee myös kielenhuollollisesti sallittu, joskin murteellinen, ilmaisu tässä kyseisessä keississä...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #3

Elämme suvaitsevia aikoja. rakas kielenhuoltomme sallii nykyään kaikenlaista, myös ryhtymään rupeamisen. Toista oli aikoinaan minun koulussa ollessani. Silloin katupoikakieleen sortuneet saivat tuta paikkansa.

Olemme jo sillä tavalla sivistyskansa, että olemme päässeet deklaratiivisesta oikeakielisyyden vaalimisesta deskriptiiviseen kielenhuoltoon. E.N.Setälä tosin viuhunee mykkyrällään haudassaan kun nykyinen kielenhuolto tyytyy pääasiassa kuvailemaan miten kieltä käytetään sen asemesta, että julistaisi ainoaa oikeaa ja sallittua normia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset