jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Palkkaero tehtyä työtuntia kohden Suomessa on EU:n keskiarvoa suurempi

Suomen  maine "tasa-arvon mallimaana"  vaikuttaa ministeriön verkkosivuilta luettuna  varsin perustellulta kehulta, mutta sama kirjoitus näyttäytyy raakojen tilastotietojen  valossa lähinnä sarkastiselta toteamukselta. Eurostatin standardisoimilla menetelmillä laskettuna Suomessa palkansaajanaisten ja -miesten välinen keskimääräinen tuntiansioero on nimittäin edelleen korkeat 17,4 prosenttia, mikä on vieläpä reilun prosenttiyksikön verran suurempi kuin keskimääräinen palkkaero EU-aluella.

Kokonaistuloissa  ero  naisten ja miesten välillä kasvaa sitten aina 24,1 prosenttiin.  Kokonaistulojen välinen ero tarkoittaa naisten ja miesten välistä keskimääräistä vuosituloeroa.  Kokonaistulojen erossa näkyy naisten kokonaisuudessaan heikompi asema työmarkkinoilla -  naisten alhaisemmat tuntipalkat, vähäisempi tuntityömäärä palkkatyössä ja alhaisempi työllisyysaste indikoivat yhteiskuntajärjestelmän rakenteisiin pesiytyneistä vinoumista ja keskimääräisesti toistuvina  ne aina myös ilmentävät välillistä sukupuoleen perustuvaa syrjintää

Euroopan komissio  viettää naisten ja miesten välisen palkkaeron vuoksi 3. marraskuuta Euroopan palkkatasa-arvon päivää EU:n  jäsenvaltioiden ratifioiman samapalkkaisuusperiaatesopimuksen hengessä - valitettavasti näin, sillä liki 70 vuotta voimassa olleesta periaatesopimuksesta huolimatta varsinaiset toimenpiteet sukupuolten välisen palkkaeron supistamiseksi ovat olleet suhteellisen tehottomia tai ainakin hidasvaikutteisia, vaikka muutoin esimerkiksi digitalisaation myötä edenneet uudistukset työelämässä ovat tapahtuneetkin suhteellisen nopeasti.

STTK:n tuottaman kyselyn perusteella palkkaeron kaventaminen ymmärretään laajasti puoluepoliittiset rajat ylittävästi tärkeäksi tavoitteeksi - noin kolme neljäsosaa suomalaisista kannattaa poliittisia toimia ja työpaikkakohtaisia ratkaisuja palkkaeron kaventamiseksi. Perhevapaajärjestelmän uudistaminen työntekijöiden tarpeet joustavasti huomioivaksi olisi mielestäni eräs keskeinen poliittinen toimi, joka pelkällä olemassaolollaan lisäisi myös  työpaikkakohtaisten  ratkaisuvaihtoehtojen määrää palkkaerojen kaventamiseksi...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa vallitsee lainsäädännöllinen palkkatasa-arvo kuten muissakin EU-maissa, joten mitään ongelmaa ei ole.

Tilastollisten erojen selittäminen edellyttää syvällistä analyysia työelämän rakenteesta ja teollisesta struktuurista. Mutta tuskinpa sellaiselle kannattaa liikaa panostusta uhrata muutoin kuin puhtaasta akateemisesta mielenkiinnosta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Viittaat varmaankin tähän asetukseen :

https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/196...

Sopimuksen tarkoitus käy ilmi jo sen sanamuodosta - sopimus siis velvoittaa sopijavaltiota edistämään samapalkkaisuuden toteutumista yhdessä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kanssa, mikä käytännössä merkitsee asiaan liittyvän tiedon tuottamista laaja-alaisesti sekä paikallisten tavoitteiden asettamista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuikan mielestä ongelmat katoavat sillä kun laki on kunnossa. riippumatta noudatetaanko lakia ja miten sitä noudatetaan silloin kun muistetaan?

Kun laki on kunnossa, ongelmat voi kuvitella pois näkyvistä ja mielestä. Ehkei tämä rupinen maailma ihan niin mene.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lakia noudatetaan Suomessa äärummäisen orjallisesti. Juurikaan ei ole kanteita kyseisen samanpalkkaisuuslain rikkomisista. Ongelmaa ei siis ole.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miksei naiset ala rekkakuskiks? Vain 3 oli tänä vuonna 18:oppilaasta naisia?

Mikseivät mene tekemään 12 tunnin päiviä? Jotta saisivat kunnolla palkkaa ja tasa-arvo asiat kuntoon?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ne ammatit, joissa naiset ja miehet tekevät töitä rinta rinnan, naisilla ja miehillä on prikulleen sama peruspalkka.

Joka muuta väittää, on pölhöpopulisti.

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren

Haluaako kirjoittaja nyt naisille enemmän liksaa samasta työstä vai miehille vähemmän? Mitäköhän toisen työllisyysasteelle sitten käy jos toiselle saa lähtökohtaisesti maksaa vähemmän?

Kenties kirjoittaja haluaa pakottaa naiset tekemään enemmän tunteja? Tai lähettää miehet kotiin aikaisemmin? Se onnistuu, jos vaikka laskettaisiin miesten eläkeikää muutamalla vuodella? Niin kuin se ennen vanhaan oli mutta päinvastoin. Olisiko reilua?

Katsos sinun tekstistäsi jää varsin epäselväksi haluatko nyt tasapuolista kohtelua vai tasapuolista lopputulosta? Ne ovat kaksi varsin eri asiaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Naiset tekevät vuodessa työtunteina huomattavasti vähemmän töitä samalla toimialalla kuin miehet. Ei kai tarkoitus olisi maksaa jotain sukupuolilisää vain siitä, että työtä tekee nainen?

Palkkojen osalta tasa-arvotoimii täysin moitteettomasti. Joka väittää, ettei, vieköön asiansa tuomioistuimeen. Katsokaapa huviksenne, kuinka monta juttua löytyy viimeiseltä kolmeltakymmeneltä vuodelta. Jos väitteet eroista olisivat totta, näitä pitäisi olla kymmeniä jokaiselle päivälle. Aivan hölynpölyä koko juttu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset