jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuoli on kehollinen ominaisuus

MItäpä muutakaan se voisi olla - ihmisyys manifestoituu aina kehossa ja kehosta ja ihmisyyden eri osaset voidaan siten aina objektiivisesti havainnoida kehollisina tiloina. Suomen kielessä sanaa "sukupuoli" käytetään varsin vakiintuneen ylimalkaisesti tiedettyjen kulttuurisidonnaisten olettamien perusteella, vaikka näille olettamille ei läheskään aina ole tosiasiallista perustetta. Olettamiin perustuva havainnointi on toki arkielämän sujuvuuden kannalta useinkin kätevää, mutta toistuvana lähestymistapana se johtaa väistämättä paikallisiin todellisuusvääristymiin, rinnakkaistodellisuuksien keskinäiseen ristiriitaan ja se myös aiheuttaa ja ylläpitää turhaa eriarvoisuutta.

Kaikkien kaikki oletukset kun eivät päde kaiken aikaa siis,,,

Esimerkiksi englannin kielessä sana "sukupuoli" (gender) sisältää jo sinänsä viisaasti merkitysvarauksen tiedettyjen kulttuurisidonnaisten olettamien suhteen - semanttisesti "gender" huomioi siis sekä sukupuoleen liittyvät kulttuurisidonnaiset olettamat että myös sukupuolen objektiivisesti kehosta havaittavana tilana.

   "Although it is possible to define gender as “sex,” indicating that the 
term can be used when differentiating male creatures from female ones 
biologically, the concept of gender, a word primarily applied to human 
beings, has additional connotations—more rich and more amorphous—having 
to do with general behavior, social interactions, and most importantly, 
one's fundamental sense of self.
"

 

 

 

 

 

 

 

Niin ja näin.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miten olisi ilmaisu "koettu sukupuoli"?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Homo sovieticuksen tapaan Antikaisen vasemmistolaisuudelle uskollista kaksoisajattelun luomaa kieltä on hyvä tulkata normaalien ihmisten kielelle. "Kulttuurisidonnaisuus" tarkoittaa tietenkin tieteellistä faktaa. "Tosiasiallisuus" taas mitä tahansa subjektiivista tunnetta.

Mutta Antikainen ei kuitenkaan tee kunnolla sitä mitä tekee. Ei ole puuttunut lainkaan "kulttuurisidoinnaisiin" lajiolettamiin. Joku ihmisoletettu voikin olla oikeasti koira, koska itse kokee niin. Tieteellisillä "poppakonsteillahan" tätäkään ei ratkaista.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/af42eabe-7f2c-40...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos ei ole sukupuolen määrittäminen aina ihan helppoa ja selkeää niin ei ole lajimäärityskään. Tosin koirat ja ihmiset (Canis lupus ja Homo sapiens) ovat vielä helppo erottaa toisistaan mutta esimerkiksi kehälajien erottelu jo huomattavasti vaikeampaa. Niinpä lajimääritykseen on kehitetty erilaisia metodologioita erilaisiin tarkoituksiin. On morfologista, geneettistä, ekologista j.n.e.

Samaten sukupuolia voi mallintaa eri tavoin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tosin tulisimme toimeen vallan hyvin ja todennäköisesti paremminkin jos emme niin erottelisi vaan toimisimme yhdessä.

Ehkä kuitenkaan Kohvakan ei pidä hankkia koiraa jos ei erota sitä ihmisestä? Hänen linkittämässään jutussahan on kyse roolileikistä, ei lajimäärityksestä. ja sekin kieli poskessa. Lieneehän se alunperin alati luotettavasta The Daily Mailistä ja nyt suomalaisessa bulevardilehdessä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

MIkähän siinäkin mahtaa olla taustalla, että nykyaikana nämä morfaajat tuntuvat samaistuvan aina koiraan?

Itselläni on jo pidempään ollut mielihaluna leikkiä oravaa ja kiipeillä kuusen latvustossa käpyjä metsästäen - ymmärrän kuitenkin rajoitteeni enkä lähde uhmaamaan painovoimaa. Kehollisuuteni - ruumiini ominaisuudet - siis sitoo minut ihmismäiseksi olioksi,,,

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Totta, noissa piireissä näyttää tulevan ensimmäisenä juurikin mieleen koira. Ihan eduskuntaa myöten sillä haikailihan siellä eräs persuliini, Hauva-Oinosenakin tunnettu koiransa kanssa naimisiin.

He ovat yleisemminkin kovin kiinnostuneita seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, etenkin erilaisiin erilaisten ihmisten erilaisuuksiin, niin olivatko viehtyneitä uroskoirien haluun nylpyttää milloin mitäkin kun sille päälle sattuvat? Vai olisiko taustalla vanha sanonta "homo homini lupus"? Vai sitten ihan vain, että meillä on perinteisesti ollut tapana liittää kaikenlaista epätoivottua koiriin; koiranilma, heittää kuin koiralle luu, koirankuonolainen, koiruus, koiranelämä j.n.e. Tosin isävainaalla oli tapana sanoa huonoista ilmoista, että "on sellane ilima, jotta hyvä mies ei laettas koiroonsakaa ulos vuan paha akka ajjaa miehesä".

P.s. Oma mielihaluni olisi lentää liihottaminen, nimen omaan liitely. Olisi niin somaa katsella rupista maailmaa hieman kauempaa. Mutta ei evoluutio ole johtanut populaationi kehityslinjaa siihen suuntaan, valitettavasti. Samalla olen pitänyt sitä todistuksena erilaisten vapaa tahto -tarinoiden paikkaansapitämättömyydestä. Jos minulla aidosti ja oikeasti olisi vapaa tahto, mihän pe***levieköön minähän lentäisin mutta painovoima tekee minulle ihan samat kepposet kuin Antikais-oravallekin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Meillä oli akitoja. Rotu on hyvin sudenomainen, paitsi ei pelkää ihmistä. Huoltoaseman pihassa Tsunami karkasi. Se löytyi ruokajonosta; jengi haki luukulta tilatut annokset. Tsunami jonotti kiltisti, luukulla nousi takjaloilleen ja työnsi ihmisen pään kokoisen päänsä luukusta sisään - mulle myös. Mahtoi olla keittiöväelle yllätys...

Koirakin osaa leikkiä ihmistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kotieläimet oppivat seuraamalla ihmistä - meilläkin yksi kissa oppi avaamaan väliovia hyppäämällä painikkeen päälle ihan vain vakoilemalla ihmisten käyttäytymistä...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Itse olen päätynyt siihen, että sitä mitä tarkoittaa olla nainen tai mies, ei voi redusoida yhteenkään ihmisen ulkoiseen tai luonteenpiirteeseen. Ja olemisella tässä viitataan lähinnä gender-sukupuoleen, joskin pohdintaa voidaan laajentaa myös sex-sukupuoleenkin.

Esimerkkejä:

- Sellaiset asiat, kuten luonteenpiirteet, voima, koko, älykkyyden suunta jne ovat tilastollisesti naisia ja miehiä erottavia, mutta yksilön kohdalla ne eivät sitä tee: On olemassa aggressiivisia, kookkaita, matemaattisesti ja spatiaalisesti lahjakkaita XX-henkilöitä ja hoivaavia, hentoja, sosiaalisesti ja verbaalisesti lahjakkaita XY-yksilöitä. Kaiken kaikkiaan erot kognitiivisissa kyvyissä ovat osoittautuneet yllättävän pieniksi, jos tutkimuksissa on onnistuttu poistamaan opittujen mallien vaikutus.

- XX-ihminen on yleisimmin nainen sekä sex- että gender-sukupuoleltaan, mutta hän voi olla myös miehinen sekä ulkoisesti (mukaan lukien primaarit sukupuolipiirteet), että henkisesti. Jotkut XX-ihmiset kykenevät jopa siittämään.

- XY-ihminen on yleisimmin mies sekä sex- että gender-sukupuoleltaan, mutta hän voi olla myös miehinen sekä ulkoisesti (mukaan lukien primaarit sukupuolipiirteet), että henkisesti. Jotkut XY-ihmiset kykenevät jopa synnyttämään.

- Ulkoisten sukupuolipiirteiden kehittyminen "ristiin" johtuu yleensä joko jonkun geenin tai sukupuolihormonireseptorien toimimattomuudesta.

- Kun pelkät aivot sukupuolittuvat eri tavoin kuin kromosomit ennustavat, syynä oletetaan olevan ilmiölle altistavan geenin aktivoituminen sikiönkehityksen sopivassa vaiheessa samalla, kun äiti tuottaa sikiön ympäristöön poikkeuksellisen hormonimyrskyn. Tällaisellä ihmisellä on siis ikään kuin kovalevylle poltettuna oma sukupuoli-identiteetti - aivan samalla tavoin kun se on myös niillä, joilla tällaista ristiinkehittymistä ei ole tapahtunut.

- Ristiinkehittymisen tuloksena aivojen rakenne on myös muovautunut joissakin kohdin niin, että transnaisten aivot muistuttavat enemmän naisen kuin miehen aivoja.

Kun edellä esitetyt piirteet on käytännössä pois suljettu yksikäsitteisinä sukupuolta määrittävinä asioina, ainoa, mitä voidaan pitää relevanttina määreenä sukupuolesta on käsittääkseni ihmisen itsensä kokemus siitä.

Mitä tulee termien käyttöön, en tietenkään osaa sanoa mitään lopullista niistä.

Selvää kuitenkin on, että esimerkiksi käsite juridinen sukupuoli on liityksissä ihmisen omaksi kokemaan sosiaaliseen sukupuoleen mikä taas on tiiviissä yhteydessä sukupuolikokemukseen. Olemme tässä siis selkeästi gender-alueella. Tässä mielessä sex-sukupuoli on toisarvoinen, jos se sattuu olemaan oman kokemuksen vastainen. Parinmuodostukseen liittyvänä kiinnostuksen kohteena se toki voi olla useimmille olennainen, mutta se onkin jo sitten oma keskustelun aiheensa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset