jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Raamattu loi ihmiset miehiksi ja naisiksi

Käsitys kahdesta olemuksellisesti erilaisesta ja komplementaarisesta sukupuolesta on ainoastaan kulttuurinen tuote ja varsin kiinteässä yhteydessä kristillistä dogmaa määrittelevän  jumalakuvan miespainotteisuuteen, mikä haluttiin vahvistaa kapinaliikkeenä alkunsa saaneen kristillisyyden siirtyessä ajanlaskun ensimmäisillä vuosisadoilla Rooman valtakuntaa yleisesti kokoonpitäväksi säännöksi. 

Isä Jumala hallitsee maailmankaikkeutta kuten mies hallitsee perhettään.

Kristillisyyden narratiivi sidottiin jo varhain tarkasti Raamattuun valikoiduissa teksteissä noudattamaan näitä  vanhoja roomalaisia perinteitä - kirjoituksista suodatettiin pois mm. varhaiseen juutalaisuuteen kuuluneita sukupuolen moninaisuutta tunnustavia osia ja kertomuksia selkeytettiin oletettuna annettua luonnonjärjestystä noudattavaksi. Naisten alamaisuus suhteessa miehiin vahvistettiin  kristillisen opin kaanonissa siis :)

 

Binäärinen sukupuolijärjestelmämme  on kristilliseen kulttuuriperinteesen sulautuneena luonteeltaan ideologinen systeemi ja varsin fasistinen toteutuneena tarinana - sen asemaa pystytään onneksi kuitenkin jo horjuttamaan paradoksaalisesti ihan samoilla eväillä millä kristillisyyskin sai alkunsa. Totuutta etsimällä siis.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Käsitys kahdesta olemuksellisesti erilaisesta ja komplementaarisesta sukupuolesta on ainoastaan kulttuurinen tuote»

Että sellaista. Minua ei sinällään huolestuta jos muutamat johonkin hörähtäneet aktivistit elävät omassa pilvimaailmassaan.

Enemmän huolestuttaa se, että vastaavia ajatuksia pyöritellään yliopistomaailmassakin ihan kokonaisten oppiaineiden laajuudessa.

Viittaus artikkeliin Structural connections in the brain in relation to gender identity and sexual orientation:

    «Our findings suggest that the neuroanatomical signature of transgenderism is related to brain areas processing the perception of self and body ownership, whereas homosexuality seems to be associated with less cerebral sexual differentiation.»

Tossa puhutaan aivoista. Sinällään sukupuolella on tiettävästi tavallisesti merkitystä aivojen organisoitumiselle, enemmän tai vähemmän. Sukupuolta ei biologiassa kuitenkaan määritellä aivoja tutkimalla, vaan sen perusteella, ketkä kykenevät värkkiensä ja erityisesti kromosomistonsa puolesta lisääntymään kenenkin kanssa.

Kuten artikkelissakin erotetaan sukupuoli ja koettu sukupuoli:

    «Transgenderism is associated with strong feelings of incongruence between one’s physical sex and experienced gender, not reported in homosexual persons.»

Kyllä sinäkin saat kokea itsesi vaikka hylkeeksi, mutta se ei tee sinusta biologisten määritelmien mukaan hyljettä, koska et kykene lisääntymään hylkeitten kanssa, vaikka kuinka yrittäisit. (Et tosin edes saa yrittää jos siitä tehdään laitonta.)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

(Koettu) sukupuoli eli sukupuoli-identiteetti on myös biologinen ominaisuus kuten tuossakin viittamassani tutkimuksessa todistellaan. Suomen kielessä ei muutenkaan tehdä eroa sukupuolen eri ulottuvuuksien välillä - sanan "sukupuoli" merkitys on osattava lukea asiayhteydestä.

"Sukupuolta ei biologiassa kuitenkaan määritellä aivoja tutkimalla, vaan sen perusteella, ketkä kykenevät värkkiensä ja erityisesti kromosomistonsa puolesta lisääntymään kenenkin kanssa."

Biologia l. organismit ei itsessään määrittele mitään, ainoastaan ihmiset tekevät määritelmiä ja luokituksia johonkin oppimaansa käsitejärjestelmään perustuvasti. Toisekseen, esimerkiksi fertiili-ikäinen nainen, jolta on poistettu munasarjat ja kohtu, määrittyy käsittääkseni edelleen vahvasti naiseksi (vaikka hän ei pysty lisääntymään kenenkään kanssa).

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minurraamatussani sanotaan Jumalan luoneen molemmt, tuskin Raamattua oli tuolloin olemassa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #4

Sinun raamatussasi sanotaan Jumalan luoneen molemmat. Aimo raamattua ei tuolloin ollut.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «(Koettu) sukupuoli eli sukupuoli-identiteetti on myös biologinen ominaisuus kuten tuossakin viittamassani tutkimuksessa todistellaan.»

Sukupuoli-identiteetti todellakin vaikuttaa olevan biologista alkuperää oleva ominaisuus, mitä tuo tutkimuskin tukee. Normaalisti identiteetti on siis sama kuin fyysinen sukupuoli, mutta mitä tuo tutkimuskin käsittelee, siihen myös liittyy häiriöitä, kuten siis tutkimuksessa käsitelty sukupuoli-identiteetin häiriö (ICD-10-tautiluokituksen mukaan).

Käytännössä tutkimustulos tukee sitä, että sukupuoli-identiteetti on hormonaalisen aktivaation perusteella määräytyvä ominaisuus – vaikka saattaa siis hormonihäiriön johdosta kehittyä poikkeavasti. Se ei siten ole väittämäsi "kulttuurinen tuote".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Grönroos sotkee sukupuolen tunnistamisen lajinmääritykseen. Tuttu tekniikka.

Onhan niillä toki sen verran yhteistä, että tieteilijät osaavat molemmissa käyttää erilaisia määritelmiä ja erilaisia ominaisuuksia vertailevia kriteereitä kohteiden ryhmittelemiseen erilaisia tarkoituksia varten.

Yhteistä on myös, että itse luonnossa ei kumpiakaan oikeasti ole vaan kyseessä on ihmisen harjoittama karkea mallinnus olevaisesta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jos partenogenesia olisi mahdollinen, niin ihmissukuun syntyisi ainoastaan tyttöjä.

(edit korjaus)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Naisen rintojen kasvu, lantion leveneminen ja kuukautisetkin on vain sosiaalista roolileikkiä, eikä sillä ole mitään tekemistä biologian kanssa. Hitsi kun opettavat tytöt perinteiseen hetsku-nynny-kanan rooliin.

Nyt jumankauta Antikainen se pullo piiloon ;)

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Laineelle tämä on taidettu jo muutaman kerran asia selitetty, mutta tehdään se vielä kerran:

Ihmisen itsensä kannalta se, miltä korvien välissä tuntuu, on sukupuolen kannalta tärkeintä. Puhumme siis sex-sukupuolen sijasta gender-sukupuolikokemuksesta. Mitä taas tulee biologiaan, tuo genderkin vaikuttaa olevan biologian tuote: Uuden tutkimuksen mukaan sikiövaiheessa keho ja aivot sukupuolittuvat eri aikaan. Suurimmalla osalla se tapahtuu molemmissa tapauksissa joko maskuliiniseen tai feminiiniseen suuntaan. Osalla meistä näin ei tapahdu, jos geenit ja äidin tuottama hormonikuorma osuvat sopivasti kohdalleen. Tällöin aivot voivat olla eri paria kehon kanssa. Jos aivot ovat vastakkaista sukupuolta (gender) kuin keho (sex), on kyse transsukupuolisuudesta. Jos ne ovat jotain siltä väliltä tai ei kumpaakaan, on kyse muunsukupuoliuudesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Edelleenkin olen sitä mieltä, jotta nk. homoseksuaaleja ei ole olemassa. Homo Sapiensilla esiintyy homo- ja heteroseksuaalista käyttäytymistä. Näiden suhde yksilötasolla vaihtelee, ja on myös ympäristösidonnaista. Oikeastaan vasta nykyään länsimaissa ihmiset voivat vapaasti puhua seksuaalisista haluistaan.

Kysehän on monimutkaisista vuorovaikutussuhteista, ympäristön ja biologian välillä. Psykiatriassa todetiin aikanaan, ettei homoseksuaalisesti käyttäytyvä henkiö muuten mitenkään poikkea heteroseksuaalisesti käyttätyhvästä, ja sairaaksi leimaaminen lopetetiin.

Ilkka Huotari

Sitten ei ole varmaan heteroseksuaalejakaan.

Saattaa olla, että moni on eri mieltä henkilökohtaisella tasolla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Huotari lienee sikäli oikeassa, että harva tutkiskelee itseään ja ympäristöään samalla tarkkuudella ja tasolla kuin Roponen tuossa.

Itse itseäni havaintomateriaalina ja kattavana otoksena pitäen huomaan itsekin aiemmin käyttäytyneeni eräissä tilanteissa heteroseksuaalisesti. Kuitenkin se on ollut vain osa olemustani josta on puuttunyt homoseksuaalinen käytös. Nyttemmin iän myötä olen alkanut muuttua käyttäytymään enemmän aseksuaalisesti joka sekin määrittää minua kovin vajavaisesti ihmisyksilönä.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Sitten ei ole varmaan heteroseksuaalejakaan."
----

-Ei tietenkään ole.

Toki ihminen voi identifioitua jommaksi kummaksi, elämäntilanteensa tai suhdemuotojensa perusteella, mutta olemuksellisesti kumpaakaan, homoutta tai heteroutta ("homoja" ja "heteroita") ei ole olemassa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kaikki mitä ihminen tekee, kokee tai ajattelee johtuu biologiasta, ellei sitten usko sieluun tai muuhun aineettomaan olemassaolon tasoon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Heikkilä unohtaa tietoisuuden. Ilman sitä me emme edes pohtisi tämänkaltaisia asioita reaalimaailmastamme.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

Tietoisuus on mielenkiintoinen ja mystinen asia. Ihminen ei ole pelkkä ruumis, eikä pelkkää ainetta. Eikä tietoisuus ole yhtä kuin aivot.

Josta voimme edetä kysymykseen voisiko tietoisuutta olla ilman ruumista, ilman fyysistä olemusta ja aivoja...?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #23

Tietoisuus on sähkökemiallisia reaktioita aivosoluissa ja niiden välillä. Niitä ei ole ilman aivoja ja niiden tarvitsemaa energiaa.

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

Parahin Juho

Minusta komplementaarinen dogma ei ole niin narratiivisen binäärinen, kuin moni
luulee. Paradoksaalisesti kristillinen fasisti ideologia todistaa tämän!

P.s anteeksi

Ilkka Huotari

Seurava blogi:

"Biologista sukupuolta ei ole olemassa."

Jäädään odottelemaan.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

"Katso, tämän ainoastaan olen löytänyt: että Jumala on tehnyt ihmiset suoriksi, mutta itse he etsivät monia mutkia." Saarn. 7:29

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset