jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Papisto liberalisoituu muita kirkon työntekijöitä rajummalla nopeudella

 Evankelis-luterilaisen kirkon työntekijät  ovat Kirkon Tutkimuskeskuksen julkaiseman hyvinvointitutkimuksen perusteella  muuttaneet asenteitaan vapaamielisempään suuntaan ja erityisesti sen papisto on muuttumassa liberaaliteologiseksi ammattikunnaksi nyt hyvinkin ripsakalla vauhdilla - joka toinen pappi olisi valmis vihkimään myös samaa sukupuolta olevat parit minkä ohella papeille aikaisemmin tyypillinen naispelko on jo hälventymässä.

 

 

     "Papeista noin kaksi kolmesta oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että naisia tulisi olla enemmän niin kirkkoherrana kuin muissa johtotehtävissä ja että piispana tulisi olla myös naisia (69 prosenttia). Kanttoreista vain joka neljäs oli melkein tai täysin samaa mieltä siitä, että naisia tulisi olla enemmän kirkkoherrana. Muihin johtotehtäviin tai piispaksi naista toivoi hieman useampi kuin joka kolmas kanttori (37 prosenttia)."

 

Sinänsä melko mielenkiintoinen kyselytulos, sillä työelämässä olevista reilusta 600:sta kanttori-urkurista naisia on kuitenkin selvä enemmistö ja 2094:stä työelämässä mukana olevista papeista naispappien osuus on ainoastaan 49 prosenttia...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Uskonnon tulisi olla vahvempi kuin perustuslakimme, josta silloin tällöin tarpeen mukaan äänestetään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Liberation theology

Raamattua ja Jeesuksen sanomaa voi ihan hyvin tulkita myös heikompia puolustaen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ev.lut.papit joutuvat kouluttautumaan akateemisesti vähintäänkin teologian maistereiksi. Yliopistojemme teologisissa tiedekunnissa on viime vuosikymmeninä alettu tehdä "oikeaa" tiedettä ja opettamaan sen mukaan myös kriittistä suhtautumista ja järjellä ajattelemisestä. Seurauksena näyttäisi voitavan nähdä, että järkeä aletaan käyttää muutenkin eli asioihin aletaan suhtautua ahtaiden dogmien asemesta avarakatseisemmin ja suvaitsevaisemmin. Muilla Ev.lut.kirkon työntekijäryhmillä ei samaa koulutusvaatimusta liene ja kehitys siten hitaampaa?

Toistaiseksi on käynyt, että ahtaat dogmit ovat saaneet monen mielessä väistyä ja niiden päättömyyksiä hieman häpeillen peitellään poimien uskontopullasta päällepäin makeampia rusinoita. Tyylinä näyttäytyy, että helvettiä tuskin on olemassakaan ja taivon iloihin pääsee likipitäen jokainen joka ilkeää olla kieltäytymättä riippumatta miten elämänsä järjestää.

Vanha kyyninen pieru minussa näkee uskiksilla olevan edessään suuren skisman. Mitä enemmän kaikesta huolimatta Ev.lut.kirkon jäsenet n.s. äänestävät jaloillaan, sitä enemmän molempien osapuolten, vapaamiesten ja fundamentalistien falangit tiivistävät rivejään. Sen jälkeen ensin sanansäilistä kipunat lentelevät ja lopulta ovet paukkuvat. Toivottavasti silloin yhteiskunnan sekularisoitumiskehitys on riittävän pitkällä, kaikkinaiset kirkkofraktiot erotettu julkisen hallinnon toimista ja kirkkokunnat omissa oloissaan, että heidän skismautumisensa ei häiritse muiden elämää. Meillä saattaa olla jo kiirekin kirkkojen julkisesta hallinnosta erottamisen kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset