jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Aborttilaki on uudistettava

Viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtunut yhteiskunnalliseen järjestymiseen vaikuttanut tiedollinen kehitys on nyt johtanut tilanteeseen, missä jo 48  vuotta sitten voimaan astuneen lain raskauden keskeyttämisestä on todettava  vastaavan tarkoitustaan enää  vaillinaisesti.  Voimassa oleva lain muotoilu vaatii raskauden keskeytystä pyytävältä pätevää selitystä raskauden keskeyttämiselle, minkä ohella raskauden keskeytys voidaan suorittaa toimenpiteenä  vasta lähetteen antavan ja erikoislääkärin luvilla. 

Prosessina abortti on nykyisen lain mukaisesti säädeltynä turhan monimutkainen ja  raskauden keskeytystä haluavaa suotta syyllistävä - varhainen raskaus voitoisiin  nykyisillä menetelmillä keskeyttää turvallisesti yhden terveydenhoidon erikoisyksikössä suoritetun tutkimuksen jälkeen lääkkeellisesti ilman voimassaolevan aborttilain henkeen liittyvää moralismin kitkua.

Mahdollisuus turvalliseen aborttiin liittyy sinänsä vahvasti naisten ja tyttöjen lisääntymisterveysoikeuksiin ja sen myötä holhoava lainsäädäntö koetaan nimenomaisesti naisten ihmisoikeuksia ja toimintavapauksia rajoittavana perisovinistisena tekijänä, mutta sukupuolen moninaisuuden nyt tunnistautuessa yhteiskunnassa aikaisempaa vahvemmin olisi mielestäni syytä lain tasolla huomioida myös sukupuolen ja lisääntymisominaisuuksien keskinäinen varioituvuus - uudistettava aborttilaki on siis syytä kirjata sukupuolineutraalissa muodossa lakitekstiksi ja poistaa siitä tarpeettomat raskauden keskeytystä hakevan sosiaalista tai moraalista alemmuutta konnotoivat vaatimukset sekä keventää abortin suorittamiseksi edellytettäviä diagnostisia kriteereitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ns katumuspillerit pitäisi mielestäni saada terveyskeskuksesta. Lainsäädännön myöhäisemmän raskauden keskeyttämisestä pitäisin nykyisellään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minäkin luottaisin ihmisen omaan harkintaan. En usko, että joku lähetteitä kirjoittava lääkäri pystyy yhtään parempaan harkintaan kuin asianomainen itse.

Se ei toki tarkoita, etteikö kyseistä ihmistä voitaisi neutraalisti ja objektiivisesti informoida asiaan liittyvistä seikoista, m.l. abortille hänen tilanteessaan mahdollisista vaihtoehdoista, sekä keskustella hänen kanssaan hänen halutessaan häntä tukien mutta harkinta- ja päätösvallan hänelle itselleen kuitenkin jättäen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Nimenomaan. Vallitetaan, että tkl:lle ei pääse, ja sitten aikaa pitää tuhlata aap-luvan kirjoittamiseen ihan turhan takia.

Muistutettakoon vielä siitä, että tutkimustieto ei tue väitettä abortin psykiatrisista jälkiseuraamuksista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset