jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sveitsi tekemässä rajun mutta tarvittavan korjausliikkeen

Sveitsi tunnetaaan maailmalla paitsi käkikelloistaan, alamäkihiihtäjistään ja suklaasta sekä monikuttuurisesta ja vauraasta väestöpohjastaan, niin ennen kaikkea suoraa demokratiaa korostavan poliittisen järjestelmänsä omalaatuisuudesta ja valtion tinkimättömästä puolueettomuusstrategiasta -  Sveitsi on pysytellyt sotien ulkopuolella siinä määrin onnistuneesti ja diplomaattisesti,  että kansainvälinen avustusjärjestö  Punainen Risti on sen alkuperäisen perustajansa kotimaata kunnioittavasti ottanut tunnuksekseen Sveitsin kansallista lippua muistuttavan kuvasymbolin. Sveitsiä on siis syytä pitää ihmisoikeuksien edistämisen kärkimaina...

 

Sveitsin liittokokouksen alahuone l. kansallisneuvosto (retorom. Cussegl Naziunal)) on nyt omalla tavallaan tehnyt uuden aluevaltauksen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä,  sillä se hyväksyi syyskuun lopulla äänin 118-60 uuden lain, joka kriminalisoi homo- ja transfobisen käyttäytymisen. Henkilö, joka syyllistyy seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä alentavaan, eriarvoistavaan tai syrjivään tekoon, voidaan uuden lain säädösten perusteella tuomita jopa kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

 

Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnänsuoja on lain tasolla periaatteellisesti kunnossa, sillä sekä tasa-arvo- että yhdenvertaisuuslait kieltävät välittömän ja välillisen syrjinnän yleisillä elämänalueilla ja muutaman vuoden voimassa olleet rikoslain pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan suojaavat myös hlbtiq+ -väestönosia yksityisemmillä elämänpiireillä tapahtuvalta syrjinnältä, uhkaamiselta ja solvaamiselta.  Mielestäni näiden syrjinnänsuojan sisältävien ja syrjintäkiellon asettavien  lainsäädösten teho on kuitenkin käytännössä melko ohutta, sillä ne eivät rikosten tunnusmerkistöjen osalta ole kovinkaan eksakteja eikä myöskään teoista mahdollisesti langetettavat sanktiot vastaa rikosten vakavuutta. Käytännössä homo- ja transfobista viestintää voi edelleenkin harjoittaa hyvinkin selkeällä vahingontekotarkoituksella, kun retoriikan kätkee "tieteen", "vakaumuksen" tai "sananvapauden" valepukuun ...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Käkikello on saksalainen kulttuuri-ikoni. Niiden valmistus alkoi Schwarzwaldissa noin sata vuotta ennen kuin Sveitsissä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://hikipedia.info/wiki/Sveitsi

"Sveitsi tunnetaan pääasiassa maan puolueettomuudesta (käkikellojen ja Rolexien lisäksi)"

Suomikin tunnetaan maailmalla saunamaana, vaikka jo muinaiset amerikan alkuperäisasukkaat puhdistautuivat hikimajoissa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hikipedia lähteenä...

Sveitsissä asuneena voin sanoa, että ensinnäkin sveitsiläiset itse ovat vaivaantuneita kun tietämättömät turistit yhdistävät heidän maansa käkikelloihin. Niitä toki myydään matkamuistoina. Toiseksi Sveitsi on paremmin tunnettu pankeistaan, suorasta demokratiastaan ja elintasostaan kuin ”Schwarzwalduhren”.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #3

Kyllähän sitä ulkopuolisillakin on pieni ketunhäntä kainalossa, kun muistetaan mainita käkikello ja alppitorvi sveitsiläisen tekniikan kruununjalokivinä…

Suhteellista taitaa tuo monikulttuurisuus ja elintasokin olla. Muistaakseni sveitsiläiset ovat edelleen kohtuullisen nirsoja sen suhteen, ketä hyväksyvät kansalaisikseen tai yleensäkään päästävät maahan pidemmäksi ajaksi. Genevenjärven yli taas käy kohtuullinen työmatkaliikenne, kun ranskalaiset ovat paikallisia virolaisia ja yhdistävät sveitsiläisen palkkatason ranskalaiseen kustannustasoon.

Voihan olla tietenkin, että olen väärässä ja tuo oli vain mutua…

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #4

Tiedän yhden suomalaisen miehen joka meni (pääsi?) sveitsiläisen naisen kanssa naimisiin ja kelpuutettiin sinne asukkaaksi. Ajoi rekkaa kun viimeksi juttelin hänen kanssaan, mutta oli juuri vaihtamassa työtä esimieshommiin joten ulkomaalainen syntyperä ei ole siellä etenemisen este jos yksikään maan kielistä on hallussa.

Kysyin käkikellostakin, mutta sellaista ei kuulemma taloudessa ole :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Ja ulkomaalaisten osuudesta väestöstä - neljäsosa koko väestöstä on tilapäisesti tai pysyvästi maahan muuttaneita.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #5

Ja aivan puhtaasti tuon elintason perässä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #6

Kyllä työvoimalle on varmasti ollut aitoa kysyntää ja Sveitsillä on vetovoimatekijät kohdallaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #5

Ensisijaisesti töitä tekemään tai sitten heillä on riittävästi matkarahaa tullessa mukana.

https://www.krone.at/1606138

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Sveitsi on hieno maa !

Sveitsissä arvioidaan olevan eniten – yli neljännes – maailman veroparatiisivaroista, yli 2000 miljardia dollaria.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ja tiukka pankkisalaisuus suojaa tallettajien varoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siitä on Sveitsissäkin ulkomaisen painostuksen johdosta hiukan lipsuttu. Jopa suomalainen verottaja on saanut tietoja Sveitsin pankeilta.

60-luvulla pankkisalaisuus oli ehdoton ja tilin pystyi aukaisemaan ilman henkilötietoja pelkällä numerolla.

Englannissa tapahtuneen suuren kultaryöstön yhteydessä Scotland Yard tutki jälkiä varojen talletuksesta Sveitsiin ja Swiss Bank kieltäytyi luovuttamasta mitään tietoja. Pankin pääjohtajaa kovisteltiin asiasta ja hänelle mainittiin, että vaikka Britanniassakin on pankkisalaisuus, niin selkeissä rikosepäilytapauksissa Scotland Yard saa kyllä tarvitsemansa tiedot. Swiss Bankin pääjohtaja totesi siihen: "Ehkäpä juuri siksi Sveitsin taloudellinen tilanne on tyydyttävämpi kuin Englannin."

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Mitä ne sellaiset ”veroparatiisivarat” ovat, jotka ovat Sveitsissä? Ei Sveitsiä pidetä veroparatiisimaana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei ehkä varsinaisena veroparatiisina, mutta pimeän rahan säilytyspaikaksi se jossain määrin kelpaa edelleen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"monikuttuurisesta ja vauraasta väestöpohjastaan"

"Swiss town denies passport to vegan anti-cowbell campaigner 'for being annoying'"

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/sw...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

"monikuttuurisesta ja vauraasta väestöpohjastaan"

Sinänsä tuo pitää paikkansa, mutta taas toisaalta sinne on vaikeaa päästä muuttamaan, saati saada kansallisuuutta. Ei taida matti meikäläinen päästä sinne työttömänä verorahoilla asumaan!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sveitsiiin ei tosiaan rajan yli ilman asiapapereita pääse, koska nähtävästi arvostavat omaa monikulttuurisuuttaan kovasti ?

”””Italian kautta Eurooppaan kulkevan seksuaaliseen hyväksikäyttöön kytkeytyvän ihmiskaupan määrä on noussut räjähdysmäisesti viimevuosina. Määrä kasvoi lähes 600 prosenttia vuosien 2014 ja 2017 välisenä aikana. 80 prosenttia uhreista oli nigerialaisia, selviää YK:n kansainvälisestä maahanmuuttoraportista.
Puistossa työskentelevien naisten mukaan Nigeriassa on loputtomasti epätoivoisia naisia, jotka haluavat Eurooppaan paremman elämän toivossa. Ilmiöstä uutisoi CNN. ”” \\ MTV uutinen tänään.

Pitäisiköhän EU n johdon ottaa oppia Sveitsin hallituksen toiminnasta tässäkin asiassa ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minä olen matkustanut Comosta Italiasta Sveitsiin Chiasson rajalla autolla ilman, että kukaan on kysynyt mitään. Tuskin hidastimme vauhtia.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sveitsi kuuluu Schengeniin, mutta kriittisessä paikassa, Sveitsin ja Italian rajalla Chiassossa on ollut satunnaisia tilapäisiä tarkastuksia invaasion pelosta johtuen. Nämä tarkastukset voidaan mobilisoida käyttöön hyvin nopeasti ja ilmeisesti näin on myös ainakin tilapäisesti tehty.

Tervettä itsesuojelua, sanoisin

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset