jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Oikeus elämään - mitä sekin tarkoittaa?

Parisen päivää on nyt kansalaisia puhututtanut eduskunnassa käsitelty neljän oppositiopuolueen ulkoministerille esittämä epäluottamuslause, jossa allekirjoittajat katsovat ulkoministerin aborttia vastustavilla toimillaan hankaloittaneen virallisen ulkopolitiikan kovaan ytimeen sijoittuvaa kehitysyhteistyötä. Ulkoministeriölle on jo vuosikymmeniä sitten asetettu tehtäväksi  edistää tasa-arvoa kehittyvissä maissa tyttöjen ja naisten oikeuksia puolustamalla, mitä on tiivistetty  maamme sitouduttua YK:n vuosituhattavoite-ohjelmaan ja Agenda 2030  Kestävän kehityksen -ohjelmaan. 

Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien edistäminen ovat keskeisiä menetelmiä  parantaa tyttöjen ja naisten  asemaa ja terveyttä - entisen Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen sanoin seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen saatavuuden ja laadun kehittäminen ovat parhaita keinoja köyhyyden vastaisessa taistelussa sekä naisten ja lasten aseman ja terveyden parantamisessa. Tarpeellisten palvelujen puuttuminen tekee nopeasti tyhjäksi muissa kehitysyhteistyötavoitteissa aikaansaadun edistyksen. Näihin palveluihin sisältyy sukupuoli- ja seksuaalivalistuksen lisäksi ehkäisyvälineiden saatavuuden varmistaminen, sukupuolitauteihin liittyvät neuvonta- ja terveyspalvelut, perhesuunnittelu, hedelmöityshoidot, synnytysterveydenhuolto sekä mahdollisuus turvalliseen raskauden keskeytykseen

 

Seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeudet ovat ihmisoikeuksia, mutta niillä ei ole merkitystä, jollei oikeutta elämään olisi suojattu. Oikeus elämään on perustavin ihmisoikeus, johon kaikki muut oikeudet nojaavat...

Kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa oikeus elämään on määritelty yhteyskunnan lailla turvaamaksi oikeudeksi - YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 6 artiklassa asia todetaan ytimekkäästi :

        "1. Jokaisella ihmisellä on synnynnäinen oikeus elämään. Tämä oikeus on suojattava lailla. Keltään ei saa mielivaltaisesti riistää hänen elämäänsä."

Samoin YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 6 artikla sitoo sopijavaltiot turvaamaan lapsen oikeuden elämään:

       "1. Sopimusvaltiot tunnustavat, että jokaisella lapsella on synnynnäinen oikeus elämään.

        2.  Sopimusvaltiot takaavat lapselle henkiinjäämisen ja kehittymisen edellytykset mahdollisimman täysimääräisesti."

 

 

Ihmisoikeudellisesta näkökulmasta raskaudenkeskeytystä ei siten voida pitää ihmisoikeusrikoksena, koska oikeus elämään saadaan syntymähetkellä. Käytännössä syntymättömänkin ihmisen oikeussuoja toki ulottuu varhaisemmille  raskausviikoille, sikiön oikeuksia ja tulevia ihmisoikeuksia suojaa mielestäni kuitenkin parhaiten naisia syyllistävän moralistisen painostuksen ja  pohjaavan oikeusnormiston  sijasta aidot mahdollisuudet perhesuunnitteluun, raskaudenaikaisiin terveyspalveluihin ja muut perheellistyvien taloudellista turvaa vakauttavat yhteiskuntarakenteet...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Oikeus elämään - mitä sekin tarkoittaa?"

- Milloin mitäkin. Ihmishengen pelastaminen on hieno juttu, mutta esimerkiksi talvisodassa oli kunniakasta mättää vihollisia nippuun. Keskosia pelastetaan alle kilon painoisina, ja samaan aikaan toisaalla abortoidaan sikiöitä. Uskonnolliset ihmiset korostavat kunnioitustaan elämää kohtaan, mutta myös pyhä sota summittaisesti valikoituneine uhreineen pohjautuu uskontoon. Ota nyt näistä selvää!

Pekka Pylkkönen

Olen samaa mieltä. Raskaudenkeskeytys ei ole mikään tappo. Siitä huolimatta Soinin syyttäminen hänen mielipiteistään lähti täysin lapasesta ja lähinnä populistit käyttivät naisia raukkamaisesti vaaliaseena.

Aborttikysymys on monimutkainen ja vaatii useiden näkökulmien yhteensovittamista. Mielestäni olennaista on että keskeytys tehdään mahdollisimman aikaisin, silloin kun ei hyvällä tahdollakaan voida puhua tietoisuuden saavuttaneesta ihmisestä. Suomen lainsäädäntö lienee tässä suhteessa varsin hyvä, vaikka jotkut asiantuntijat ovatkin esittäneet että keskeytyksen rajaa olisi ehkä syytä laskea noin neljällä viikolla.

Tässä kysymyksessä tunnen kuitenkin myötätuntoa niitä kohtaan joiden mielestä ihmiselämän 'pyhyys' - ilman uskonnollista kontekstia - alkaa aiemmin.

Tarpeettomista aborteista on kyllä syytä moralisoida naisia (ja toki miehiä yhtä lailla). Itsekin tunnen erään joka käytti sitä useamman kerran ihan vain ehkäisykeinona.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Pylkkösen kanssa voi edes ajoittain olla osin samaakin mieltä. Populistit (tässä tapauksessa vas/vih/SDP/RKP) käyttivät raukkamaisesti naisia vaaliaseena. Tietävät varsin hyvin mikä iskee ihmisten tunteisiin, mutta se ei hiljentänyt tahtia, vaan tietoinen kusetus vietiin loppuun asti. Vielä pahempaa, tuossa mentiin sananvapauden/uskonnonvapauden lähelle turhan paljon. Turha ihmetellä ettei tullut eduskunnassakaan enempää kannatusta. Halveksin tuollaista toimintaa, koska Soinia vastaan olisi ollut järkeviäkin perusteluita eikä hänen oikeutensa sananvapauteen/uskonnonvapauteen.

Kaikkein höpsöintä on että Soini on suomalaisista top-10 niistä ihmisistä, joita en puolustaisi mieluusti, ja nyt olen joutunut senkin tekemään. Mitä pirua seuraavaksi... löytyykö jostain syy puolustaa Putin-Bäckmania?

-------------------------------------------------------
Jälkimainintana:

"Aborttikysymys on monimutkainen ja vaatii useiden näkökulmien yhteensovittamista. Mielestäni olennaista on että keskeytys tehdään mahdollisimman aikaisin, silloin kun ei hyvällä tahdollakaan voida puhua tietoisuuden saavuttaneesta ihmisestä. "

Keskeytys todellakin pitäisi tehdä mahdollisimman aikaisin. On tutkimuksia joiden mukaan abortti aiheuttaa sikiölle suuria kärsimyksiä myöhemmissä vaiheissa.... vaikka naisten oikeuksien puolella tässä asiassa olenkin, niin jokin raja. Suomessa tilanne käsittääkseni ei ole onneksi kamalan huono.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä abortti on selkeä tappo niissä tapauksissa , joissa sikiö voitaisiin pelastaa.
Tämän ongelmallisuus on yksi abortti- käsitteen heikkouksista.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos abortti on ihan ok, miksi siis paheksut naista ?
Hän kävi kuitenkin melkoisen tuskallisen prosessin läpi , joka ei ole yhteiskunnalle varhaisvaiheessa edes kallis.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ihmiselämän " pyhyyden" mieltäminen ei vaadi uskontoa, sen kiistämisen vaarat voi jokainen tajuta pelkällä järjellä.
Jos ei-toivottuja lapsia aletaan elimnoida estoitta , äiti ja hänen " oikeutensa ruumiiseensa" ovat viimeinen asia, joka yhteiskuntaa kiinnostaa.

Risto Koivula

Soinia ei syytetty mielipiteestä, vaan väärän valtionkannan levittämisestä maailmalla asiassa, jossa esiintyy mm. terrorismia.

Koskahan YLE muuten pannaan ensi kertaa liisteriin samasta asiasata...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2014/11/yle-to...

" sunnuntai, 16. marraskuu 2014

OHO! YLE:n "vauvojen reiluusmoraalivaisto" "olikin" "rotumurhapeilineuroni"...!

... "

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Oikeus elämään. esim, ettei ammuta ketään kohti oli syy mikä tahansa

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Oikeus elämään - mitä sekin tarkoittaa?

ooo

Asiallinen kysymys. Se vaan taitaa olla yksi näitä tyhjänpäiväisyyksiä, joita tämä tiedotusteollisuus tarvitsee ja luo yhä enemmän.

Minulla on oikeus peukalooni. Arvoisa lukija, sinulla ei, koska se on minun.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Nuoremman tyttären ollessa pieni, taputin häntä kerran pyllylle ja kysyin, kenen peppu? - Minun, vastasi lapsi. - Miks? - No kun se on mulla kiinni!!!

Oppisipa uudestaan lapsen logiikan.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Tuohan on ihan järkevää tekstiä. YK:n vuosituhattavoite- tai Agenda 2030-Kestävän kehityksen ohjelmia voidaan aina noudattaa soveltuvin osin, mutta on jotenkin outoa, että tuommoisiin sopimuksiin pitäisi jäykästi sitoutua. YK:n ohjelmissa on paljon hyvää ja kaunista, mutta ei järjestö pysty tuottamaan niin erehtymätöntä materiaalia, etteikö kukin jäsenvaltio voi käyttää omaa harkintaa ohjelmakohtiin sitoutumisen suhteen.

Ultraliberaalien ja klassisten liberaalien on mahdollista elää yhdessä ja samassa valtiossa, jos vain halutaan välttää riitelyä tai toisen osapuolen painostamista tai jopa alistamista lainsäädännön kautta. Kristittyjen ja muiden konservatiivien valtaosa kuuluu nk. klassisiin liberaaleihin, joille yksilönvapaudet ovat yhtä lailla tärkeitä, mutta joille tietyt perinteiset arvot ovat yhä luovuttamattomia ainakin omien yhteisöjen piirissä eikä niiden merkityksen hämärtymistä laajalti yhteiskunnassa haluttaisi nähdä. Näitähän ovat mm. miehen ja naisen liiton ympärille rakentuva ydinperhe ja sen eheyden suojelu.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Juridisesti lapsella tietenkään ei ole oikeuksia ennen kuin hän on juridinen henkilö .
Esim sairaalassa " Poika Antikainen", kuten hänen ranteessaan lukee.

Mutta asia ei ole näin yksioikoinen.
Kun puhutaan esim päihdeäitien pakkohoidosta raskauden aikana, katsotaan puolustettavan syntymättömän lapsen oikeuksia.
Entä onko keskenmenon uhatessa hoidettava äitiä ja raskautta vaikka väkisin?

Abortin sisältämät ihmisoikeusloukkaukset varhaisvaiheen raiskauksissa koskevat painostusta tai pakottamista aborttiin.

Jos esim 12- vuotias tyttö tulee raskaaksi ja kieltäytyy abortista , miten paljon on oikein pakottaa häntä?
Entä jos 15-vuotias on saamassa vaikeavammaisen lapsen ja haluaa pitää sen?
Entä raiskauksen traumatisoima äiti ?

Myös se, että ihminen kieltäytyy itselleen elintärkeästä abortista , on " oikeutta omaan ruumiiseensa".

Ihmisen itsemääräämisoikeus ei kata läheskään koko aborttikysymystä , jota jotenkin tarkastellaan älyttömän pienestä kurkistusaukosta .

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Solin esittää ihan aiheellisia kysymyksiä joihin ei ole selviä yleisiä ja kaikenkattavia vastauksia. Niinpä sorrunkin hiusten halkomiseen: "juridinen henkilö" terminä tarkoittaa oikeussubjektia joka ei ole luonnollinen henkilö, siis ihminen. Juridinen eli oikeushenkilö on siis taho jolle voidaan asettaa oikeuksia ja velvollisuuksia erotuksena lihaa ja verta sekä hengissä olevasta ihmisestä. Luonnollinen henkilö muuttuu juridiseksi vasta kuollessaan jolloin hän muuttuu kuolinpesäksi.

Ehkäpä aborttioikeutta ja siihen pakottamista tulisi lähestyä kuten muitakin n.s. vajaavaltaisuuden kysymyksiä. Pääsääntönä olkoon täysimääräinen itsemääräämisoikeus mutta milloin ja millä ehdoilla voidaan yleensäkin rajoittaa ihmisen oikeutta päättää omista asioistaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Vajaavaltaisuus ei joka suhteessa oikein sovi myöskään tähän muuten kuin äidin kohtelussa vajaavaltaisena.
( Raskaaksi tullut lapsi jne.)
Sikiön kohtelu vajaavaltaisena taas edellyttää sitä, että hänet ensin tunnustetaan ihmiseksi, mikä onkin tässä juuri ongelma.

Kertomukset siitä, ketkä kaikki olisivat jääneet syntymättä, jos nykyisiä periaatteita ( siis vaikea vamma, lapsiäiti, köyhyys jne) olisi sovellettu , ovat sinänsä turhia , mutta kyllä paljastavat kaikkien kriteerien huteruuden.

Siksi kai äidin oma arvio on ehkä kuitenkin viime kädessä oikein .

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Viittasin tuolla vertailulla vajaavaltaisuuteen juuri äitien kohteluun eräissä tilanteissa.

Olen siis Solinin kanssa ihan samaa mieltä sekä äidin että sikiön osalta. Ja haluaisin myös luottaa mahdollisimman pitkälle äidin harkintaan. Toki kuitenkin niin, että häntä ei tule ajaa tilanteeseen jossa hän kokee olevansa pakotettu johonkin valintaan vastoin omaa harkintaansa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kaikkein älyttömin ( toistaiseksi) argumentti on kuitenkin
" Jokausella lapsella on oikeus syntyä toivottuna ."

Sitä ei enää onneksi juurikaan joudu kuulemaan.

Ai niin. Sanoihan joku kokoomusleidi keskustelussa,
että " naisella on oikeus omaan v a r t a l o o n s a "!
Meni kyllä iltatee väärään kurkkuun.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aikaisempien äitiyslakia koskevien keskusteluiden yhteydessä esitettiin usein epäilyjä naisparien sopivuudesta vanhemmiksi lapsen edun kannalta - siinä yhteydessä totesin minäkin, että naisparit yleensä päätyvät hedelmöityshoitojen avulla vanhemmiksi ja näin syntyvä lapsi on erityisen toivottu. Koko prosessihan vaatii alusta pitäen sitoutumista ja motivaatiota.

"" naisella on oikeus omaan v a r t a l o o n s a "

Lienee ollut ainoastaan väärästä sanavalinnasta kyse, harva kaiketi turvautuu aborttiin pelkästään narsistisista syistä esimerkiksi linjojensa säilyttämiseksi...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kyseisellä kokkulinaisella lienee kyse sananvalinnan lipsumisen ohella myös siitä, että ei ihan aikuisten oikeasti ole mietitty mitä mieltä ollaan vaan tartuttu ymmärtämättömästi muodikkaisiin, hyvältä kuulostaviin ilmauksiin ja sitten sotkettu ne. Jos itselle on vartaloon liittyvät asiat mielessä päälimmäisenä niin ne sieltä lipsuvat helposti myös asioihin joihin ne eivät kuulu. Lienee siis taas yksi esimerkki n.s. "freudilaisesta".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Itse haluan hyväuskoisesti (ikuinen optimisti siis) kuvitella, että myös kokoomuslaiset osaavat ajatella muitakin kuin itseään ja kaveripiiriään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Tunnustan itsekin turhan usein sellaiseen optimismiin sortuvani, jonkinlainen ultra siis. Taitaa Antikainen kuitenkin olla saavuttanut nyt optimismin ja positiivisen ajattelun maksiimin ja äärilaidan. Siis seudut jonne kukaan ei ole aiemmin uskaltautunut --- tai ainakaan ei ole palannut takaisin kertomaan mitä sieltä löytyi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

"Sitoutuminen ja vahva motivaatio " lasten hankinnassa on myös tuhonnut monia parisuhteita , kuormittanut lapsia ja vinouttanut heidän elämäänsä.
Vanhemmuudelle asetetut kovat ehdot ja velvoitteet eivät ihan tässä ole toimineet , kuten helposti luulisi.

Sateenkaariperheet ovat pääsääntöisesti " hyviä" siinä kuin muutkin, mutta parhaiten voivia rennosti vanhemmuuteen suhtautuvina , ilman jatkuvaa tarkkailua ja itsetarkkailua.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

"Oikeus elämään - mitä sekin tarkoittaa?"

Yleensä se menee niin, että ne ihmiset jotka eivät ole kokeneet "kun katsot kaivoon ja kaivo katsoo takaisin" siis katsoneet kuolemaa silmiin, eivät yleensä ymmärrä kuin ohut lanka pitää meitä elämässä. Itse olen neljä kertaa kokenut kaivo vertauksen ja tiedän mikä etuoikeus elämä on.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

On se noinkin.

Elämä on osin myös sattumien summaa, mihin omat vanhemmat ovat vaikuttaneet joko harkitusti tai sitten odottamattomien elämänkäänteiden seurauksena. Itse olen olemassa ainoastaan sen vuoksi, että äitini leskeytyi melko nuorena ja hänelle tuli tilaisuus avioitua uuden miehen kanssa...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Abortit eivät lakkaa sillä, että ne säädetään laissa rangaistaviksi teoiksi. Sillä tavalla abortointi vain ajetaan "maan alle" piiloon -- ja usein puoskarien suorittamiksi. Tuloksena on lähestulkoon saman verran tapettuja sikiöitä kuin jos abortit olisi laillisia ja huomattavasti enemmän tapettuja odottavia äitejä kuin jos abortit olisivat laillisia.

Tilastot vuosikymmenten varrelta osoittavat, että abortin salliminen säästää ihmishenkiä ja aborttikielto kasvattaa kuolonuhrien määrää -- siinäkin tapauksessa, että abortoidut sikiöt laskettaisiin kuolonuhreiksi.

¿Qué fue del primer país del mundo en legalizar el aborto?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomessa abortin laillistaminen säädellysti (mahdollisuus turvalliseen aborttiin siis) ja seksivalistuksen tavanomaistuminen osaksi perusopetusta ja terveydenhoitoa ovat vähentäneet raskaudenkeskeytysten tarvetta - lukumäärällisesti vuosittain tehdyt abortit ovat toisen maailmansodan jälkeen vähentyneet ainakin kolmasosaan...

Kehittyvissä maissa mahdollisuus turvalliseen aborttiin vähentäisi laittomien ja samalla hyvin riskialttiiden aborttien tarvetta ja ehkäisisi vuositasolla miljoonien naisten altistumisen hengenvaaraan :

https://www.guttmacher.org/report/abortion-worldwi...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Ihmisoikeudellisesta näkökulmasta raskaudenkeskeytystä ei siten voida pitää ihmisoikeusrikoksena, koska oikeus elämään saadaan syntymähetkellä.

Tuo syntymähetkijuttu on vähän ongelmallinen argumentti.

Katsoin sopimuksen englanninkelisestä versiosta, mitä siinä sanotaan. Lasten oikeuksien kuudennen artiklan ykköskohta sanoo: "1. States Parties recognize that every child has the inherent right to life." Siinä ei siis puhuta syntymästä, vaan käytetään ilmaisua "inherent right", eli "luontainen oikeus" tai jotain sinne päin. Kysymys syntymähetkestä siirtyy kai näin kysymykseksi siitä, mitä termillä lapsi tarkoitetaan (jo syntynyt vai ehkä sikiökin).

Jos sopimuksessa viitattaisiin syntymähetkeen (oletetaan tässä niin), silloin kyse olisi varmaankin siitä, että se on ollut se taso, josta on ollut mahdollista saavuttaa yhteisymmärrys. Sikiöiden surmaamiset jäisivät tällöin YK:n sopimuksen ulkopuolelle, mutta tämä ei tietenkään estäisi esimerkiksi katolisia maita ulottamasta samoja oikeuksia myös sikiöikäisille.

Tuon lainatun tekstisi voisi lukea niinkin, että noilla katolisilla mailla ei olisi sopimuksen mukaan oikeutta pitää sikiön tappamista ihmisoikeusrikoksena, mikä olisi kai väärä tulkinta. Kyse on siis tulkinnasta "kukaan ei voi pitää raskaudenkeskeytystä ihmisoikeusrikoksena" vs. "raskaudenkeskeytystä ei vaadita pidettäväksi ihmisoikeusrikoksena". Jälkimmäinen tulkinta on uskottavampi (YK:n päätökseksi). SIinä tulkinta olisi jätetty sikiöiden kohdalla avoimeksi. Ei olisi tuomittu ihmisoikeusrikokseksi, mutta ei myöskään todettu että ei ole ihmisoikeusrikos.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihmisoikeussopimukset tosiaan jättävät kansallisille lainsäätäjille liikkumavaraa tulkita aborttioikeuden laajuudesta, mutta mielestäni katolisillakaan valtioilla ei ole mahdollisuutta tulkita oikeudenkäytössään raskauden varhaisessa vaiheessa suoritettua aborttia kategorisesti ihmisoikeusrikoksena.

Lisääntymisterveysoikeudet ovat myös ihmisoikeuksia ja niiden painoarvo on huomioitava tosiasiallisissa olosuhteissaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

On ilmeisesti niin etä YK:n määritelmät eivät kata aborttia niin, että tuomitsisivat sen ihmisoikeusrikokseksi, mutta toki kaikilla mailla on oikeus tehdä omia määritelmiään asiasta (joko tiukempia tai löysempiäkin, mikäli eivät halua noudattaa YK:n suosituksia). YK:n sopimus siis kattaa sen mitä kattaa. Jos halutaan viitata siihen määritelmään, pitää kai mainita, että kyse on YK:n määritelmästä (esim. YK:n minimivaatimus ihmisoikeuksiksi).

Keskustelussa puhutaan paljon lisääntymisterveysoikeuksista, mutta sitä ei pidä olettaa, että ne tarkoittaisivat abortin sallimista. Paitsi tietenkin jos viitataan johonkin tiettyyn lissääntymisterveysoikeussäännöstöön, jossa abortit on oikuksiin konkreettisesti mukaan otettu. Keskustelussa näkee liikaa sitä ilmaa, että jos Suomi katsoo jonkin asian oikeaksi, muidenkin on pakko katsoa.

Myös Suomen virallisesta politiikasta ja ulkopolitiikasta on oletettu paljon, ilman viittauksia mihinkän konkreettisiin päätöksiin. Oletan että Suomella ei esimerkiksi ole virallista kantaa siihen, millainen Kanadan aborttilainsäädännön tulisi olla. Enkä usko (= en ole havainnut) että kehitysyhteistyön puolellakaan on ohjenuoraksi aseettu abortin sallimisen ehdottamista kaikissa maissa, vaikka lisääntymisterveysasiat ovatkin ilmeisesti yksi valittu toiminta-alue.

Pointtini on vain se, että olisi hyvä olla tarkka siinä, mitä Suomen linjaksi katsotaan, ja mitä YK:n linjaksi katsotaan. Eikä pidä olettaa omien moraalikäsitysten olevan yleismaailmallisia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Kirjoitukseni pohjana on Matti Vanhasen toisen hallituksen toimiaikana ulkoministeriön tuottama julkaisu "Seksuaali- ja lisääntymisterveys sekä -oikeudet Suomen kehityspolitiikassa", mikä sisällöllisesti käsittääkseni vastaa edelleen maamme virallisen linjan mukaisia näkemyksiä :

https://goo.gl/q8GSrk

Mahdollisuus raskauden keskeytykseen ei näissä kehitysyhteistyölle asetetuissa operatiivisissa suuntaviivoissa ole ensisijainen tavoite edistettäessä tasa-arvoa tai väestönkasvun hillitsemiseksi, mahdollisuuksien luomisen raskauden keskeyttämiselle tarvittaessa katsotaan kuitenkin välillisesti lisäävän naisten itsemääräämisoikeuksia ja terveydenhoitojärjestelmien osana ne tukevat samalla muita perheellistymiseen liittyvien terveyspalveluiden kehittämistä.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #23

Kiitos linkistä.

Paperin johdannossa todetaan: "Suomi painottaa kehitysyhteistyössään nuorten oikeutta saada seksuaaliterveyteen ja -oikeuksiin liittyvää tietoa ja palveluja."

Poimin paperista seuraavan raskauden keskeytyksen mainitsevan tekstikohdan.

> Seksuaali- ja lisääntymisterveys kattaa kaikki seksuaalisuuteen liittyvät terveysasiat: mahdollisuuden käyttää nykyaikaisia, luotettavia ehkäisymenetelmiä, sukupuolitautien ehkäisyn ja hoidon, raskauden seurannan ja hyvän synnytyksen aikaisen hoidon sekä tarvittaessa mahdollisuuden turvalliseen raskauden keskeytykseen. Seksuaaliterveyteen kuuluu olennaisesti myös väkivallan sekä haitallisten perinteiden ja tapojen vastustaminen ja vähentäminen.

Sanavalinta "tarvittaessa mahdollisuuden turvalliseen raskauden keskeytykseen" kuulostaa minusta siltä, että Suomi ei välttämättä halua antaa suoria ohjeita siitä, miten liberaali kyseisten maiden tulisi olla aborttien suhteen, mutta ottaa kantaa enemmänkin niin, että jos abortteja "tarvitaan", tulisi olla "mahdollisuus" "turvalliseen" aborttiin. Sana "tarvittaessa" näyttää siis siltä, että se on lisätty tekstiin pehmentämään sitä. Ilman tuota sanaa ja ilman "turvallinen" sanaa, kyseessä olisi kai kannanotto siihen suuntaan, että abortit olisi tehtävä suhteellsen vapaiksi. Nyt kyse on ehkä enemmän vaarallisten (puoskaroitujen) aborttien ongelmien vähentämisestä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Ilmauksen muotojen ja sanojen valinta viittaa minun silmilläni katsottuna pikemminkin siihen, että paperin kirjoittajat ovat halunneet luopua kipplingiläisestä valkoisen miehen taakasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset