Miehen mälli

Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa (the Hebrew University-Hadassah Braun School of Public Health and Community Medicine and the Icahn School of Medicine at Mount Sinai) tehdyn meta-analyysin perusteella luonnonmukaisesti uudistuva  länsimaalaisuus elää lopun aikojaan. Tutkijaryhmien vuosilta 1973…2011 koostamien tutkimustulosten perusteella Pohjois-Amerikan, Euroopan, Australian ja Uuden Seelannin miesten siemennesteen laatu on heikentynyt oleellisessti reilussa 40 vuodessa – sekä siemennesteen annoskoko että siittiöiden määrällinen tiheys siemennesteessä on laskenut yli 50 prosenttia.

 

     "By screening 7,500 studies and conducting a meta-regression analysis on 185 studies between 1973 and 2011, the researchers found a 52.4 percent decline in sperm concentration, and a 59.3 percent decline in total sperm count, among men from North America, Europe, Australia and New Zealand who were not selected based on their fertility status. In contrast, no significant decline was seen in South America, Asia and Africa, where far fewer studies have been conducted."

 

Mikä on sitten selitys tälle huolestuttavalle ilmiölle?

 

 

No, ympäristön saastumista voi arvella ensisijaiseksi syylliseksi tässä – vaikka ympäristön suojelu ja tietoisuus ympäristön herkkyydestä ihmisen toimille ovatkin lisääntyneet vuosikymmenten aikana, niin liikenteestä, teollisuudesta, kemikaaleista  ja kulutustavaroista lähtöisin olevien mikro- ja nanotason hiukkaspäästöjen vaikutusta elimistöön ei vielä  kunnolla tunneta eikä niitä osata ehkäistä.  Ympäristökuormituksen pitkäaikainen kumuloituminen ja raskasmetallipäästöjen seuloontuminen ruokaketjun alkupäähän voivat myös olla selittävä tekijä kuten myös lääkekemikaalien huuhtoutuminen juomavesilähteisiin. 

Kulutus- ja hyötyelektroniikan voimakkaalla  lisääntymisellä  ihmisten arjessa voi myös olla oma elimistöllinen vaikutuksensa. Jatkuva oleskelu suhteellisen voimakkaissa radio- ja mikroaaltokentissä altistaa varmasti solutason muutoksille. Vielä 1900-luvun alkupuoliskollahan  aitoja röntgenlaitteita kaupiteltiin kotikäyttöön ennen kuin sähkömagneettiselle säteilylle altistumisen riskit havaittiin kotikoneita käyttäneiden luiden haurastuessa ja solukuolemien runnellessa ihmisiä niin iholla kuin sisäelimissäkin l. matkapuhelinten ja muiden tiedonsiirtolaitteiden tuottaman säteilyn lisääntymisen vaikutukset spermantuotantoelimistöön on siten mielestäni ainakin varteenotettava selitysmalli tälle löydetylle siemennesteen laadulliselle muutokselle.

 

Sperman laadun heikkeneminen länsimaissa näinkin radikaalisti ja ajallisesti laajamittaisena ei mielestäni selity ainakaan millään yksittäisellä kulttuurisella muoti-ilmiöllä -esimerkiksi verenkierron alaruumiista seisauttavien tiukkojen housujen sijasta länsimainen mies on viimeisten vuosikymmenten aikana usein ymmärtänyt pukeutua terveytensä  ja liikunnallisuuden kannalta järkevästi ja ehkä usein myös tilannetajunsa säilyttäen paikat väljemmin  peittäviin asusteisiin. Pilifarkut ovat siis nykymiesten yleisvaatetuksen perustava osa,,,

 

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu