jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Miehen mälli

Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa (the Hebrew University-Hadassah Braun School of Public Health and Community Medicine and the Icahn School of Medicine at Mount Sinai) tehdyn meta-analyysin perusteella luonnonmukaisesti uudistuva  länsimaalaisuus elää lopun aikojaan. Tutkijaryhmien vuosilta 1973...2011 koostamien tutkimustulosten perusteella Pohjois-Amerikan, Euroopan, Australian ja Uuden Seelannin miesten siemennesteen laatu on heikentynyt oleellisessti reilussa 40 vuodessa - sekä siemennesteen annoskoko että siittiöiden määrällinen tiheys siemennesteessä on laskenut yli 50 prosenttia.

 

     "By screening 7,500 studies and conducting a meta-regression analysis on 185 studies between 1973 and 2011, the researchers found a 52.4 percent decline in sperm concentration, and a 59.3 percent decline in total sperm count, among men from North America, Europe, Australia and New Zealand who were not selected based on their fertility status. In contrast, no significant decline was seen in South America, Asia and Africa, where far fewer studies have been conducted."

 

Mikä on sitten selitys tälle huolestuttavalle ilmiölle?

 

 

No, ympäristön saastumista voi arvella ensisijaiseksi syylliseksi tässä - vaikka ympäristön suojelu ja tietoisuus ympäristön herkkyydestä ihmisen toimille ovatkin lisääntyneet vuosikymmenten aikana, niin liikenteestä, teollisuudesta, kemikaaleista  ja kulutustavaroista lähtöisin olevien mikro- ja nanotason hiukkaspäästöjen vaikutusta elimistöön ei vielä  kunnolla tunneta eikä niitä osata ehkäistä.  Ympäristökuormituksen pitkäaikainen kumuloituminen ja raskasmetallipäästöjen seuloontuminen ruokaketjun alkupäähän voivat myös olla selittävä tekijä kuten myös lääkekemikaalien huuhtoutuminen juomavesilähteisiin. 

Kulutus- ja hyötyelektroniikan voimakkaalla  lisääntymisellä  ihmisten arjessa voi myös olla oma elimistöllinen vaikutuksensa. Jatkuva oleskelu suhteellisen voimakkaissa radio- ja mikroaaltokentissä altistaa varmasti solutason muutoksille. Vielä 1900-luvun alkupuoliskollahan  aitoja röntgenlaitteita kaupiteltiin kotikäyttöön ennen kuin sähkömagneettiselle säteilylle altistumisen riskit havaittiin kotikoneita käyttäneiden luiden haurastuessa ja solukuolemien runnellessa ihmisiä niin iholla kuin sisäelimissäkin l. matkapuhelinten ja muiden tiedonsiirtolaitteiden tuottaman säteilyn lisääntymisen vaikutukset spermantuotantoelimistöön on siten mielestäni ainakin varteenotettava selitysmalli tälle löydetylle siemennesteen laadulliselle muutokselle.

 

Sperman laadun heikkeneminen länsimaissa näinkin radikaalisti ja ajallisesti laajamittaisena ei mielestäni selity ainakaan millään yksittäisellä kulttuurisella muoti-ilmiöllä -esimerkiksi verenkierron alaruumiista seisauttavien tiukkojen housujen sijasta länsimainen mies on viimeisten vuosikymmenten aikana usein ymmärtänyt pukeutua terveytensä  ja liikunnallisuuden kannalta järkevästi ja ehkä usein myös tilannetajunsa säilyttäen paikat väljemmin  peittäviin asusteisiin. Pilifarkut ovat siis nykymiesten yleisvaatetuksen perustava osa,,,

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tupakointia ei voine pitää tämän ilmiön selittäjänä, sillä länsimaissa etenkin miesten tupakointi on vähentynyt rajusti puolessa vuosisadassa kuten ovat vähentyneet myös julkiset mahdollisuudet tupakoida - riski joutua passiiviseksi tupakoijaksi on olematon nykyisin...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoista. Myös ravinnolla saattaa olla osuutta asiaan. Runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen ruokavalio on viimeksi kuluneen puolen vuosisadan aikana saanut aikaiseksi ainakin tyypin 2 diabetesepidemian ja voimistanut syöpäepidemiaakin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aikuistyypin diabetes on tosiaan kansantauti jo Suomessakin ja sillä on suora yhteys lisääntymiskykyyn ja -tekijöihin. Vääristyneen ruokavalion ohella ruuan lisäaineet vaikuttavat samoin mikrotasolla elimistöä kuormittavasti, nykyisin kaikissa ruokavalmisteissa on seassa jotakin E-koodattua lisäainetta ...

Ruokalusikallinen raakaa kasviöljyä päivittäin nautittuna ehkäisee kuulemma sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia melko hyvin ja "välimerellinen ruokavalio" kaiketi on muutenkin terveellisintä kokonaisuutenaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

(Ja kasviöljyksi nimenomaan oliiviöljyä eikä rypsi-, maissi-, soija- tms. voimakkaalla prosessoinnilla valmistettavia öljyjä.)

Myös ymmärrys suolistobakteerikannan tärkeydestä alkaa voimistua. Kun syömme, ruokimme itse asiassa suolistobakteerejamme, jotka sen ruoan oikeasti meille sulattavat. Ja bakteerikanta vaihtelee sen mukaan, millaista ravintoa syömme. Suolistobakteerit voivat tuottaa vitamiineja ja muita tärkeitä aineita tai sitten myrkkyjä -- ihan sen mukaan, mitä syömme. Lienee sanomattakin selvää, että tuoreet vihannekset ja vielä paremmin maitohappokäytetyt vihannekset kuten hapankaali ovat sieltä parhaasta päästä.

Esimerkiksi glyfosaatin (RoundUp) väitettyä turvallisuutta yritetään perustella sillä, että tuon tuholaismyrkyn toimintateho perustuu sellaisen aineenvaihduntakanavan (pathway) tuhoamiseen, jota ihmisen elimistössä ei ole. Huomiotta jätetään se, että tuo kanava on kylläkin olemassa suolistobakteereillamme. Glyfosaatti siis tappaa suolistobakteerimme niin kuin tekevät antibiootitkin.

Esimerkiksi autismia on parannettu menestyksekkäästi keskittymällä suoliston ja sen terveellisen bakteerikannan hyvinvoinnin turvaamiseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Vatsaa sanotaan toisiksi aivoiksi suolistobakteerien vuoksi. Nykyaikana lääkkeiden käyttö on myös aikaisempaa yleisempää, vahvojakin kipulääkkeitä saa jo apteekin käsitavarahyllystä ilman reseptiä ja yleensäkin terveydenhoidossa toimitaan medikalisoivasti, oireita hoidetaan mielellään lääkkeillä siis eikä lääkkeiden yksittäisiä sivuvaikutuksia aina huomioida hoitopolun edetessä puhumattakaan niiden yhteisvaikutuksista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #10

Totta. Laitan tähän linkin noin tunnin mittaiseen luentoon tuosta mielenkiintoisesta aiheesta. Jos vaikka jotakuta kiinnostaisi:

Gut bacteria and mind control: to fix your brain, fix your gut!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Otsikko on hyvin kuopiolaistyyppinen, minkä voi todeta silmäilemällä Väinö Immosen blogia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Immun pakinat tuli luettua Mullikasta aikoinaan, mutta onhan se muutenkin yleissavolainen tapa yhdistellä erilaisia sanontoja uusiksi mielikuviksi - kieli keskellä kämmentä usein toki...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä on sinänsä jo vanha tieto: vielä 1970-luvulla "kehuttiin", että suomalaismiesten nallin laatu (elinvoima/tarmo) oli moninkertainen tanskalaisveljiin verrattuna. Nyt 2010-luvulla puntit ovat tasan (samat eväät, torjunta-aineet, vaatteet ja juomaveden estrogeenit)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Globalismi ei tule yksin.

Sperman keskimääräinen laadullinen heikkeneminen näkyy ehkä syntyvyystilastoja paremmin miehestä johtuvan tahattoman lapsettomuuden yleistymisenä, joten inhimillisen kärsimyksen lieventämiseksi ilmiön syyt pitäisi selvittää tarkemmin ja tiedottavammin. Etenkään nuoret miehet eivät tiedä pienhiukkasista ympäristölle ja terveydelle aiheutuvista vaaroista eikä ruuantuotannon kemikalisoituminenkaan ole yleisesti tiedossa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Maapallon kannalta mainio kehitys: "länsimainen" (siihen sisältyy myös kiinalainen ja venäläinen) mies/nainen kohta ei enää lisäänny...sen verran raskas on niiden ympäristöjälki. Afrikka jatkaa edelleen menojaan, mutta tulee kovaa vauhtia perässä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #11

Maapallon (heliosentrisellä radallaan kiertävä planeetta) kannalta on ihan se ja sama, mitä tai ketä sen pinnalla asuu tai on asumatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset