jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Palkkaerot ovat kasvaneet 2000-luvulla

  • keskiansiot
    keskiansiot

Tilastokeskuksen palkka- ja ansiotasotilastojen  mikroaineistosta vuosineljänneksittäin laskettavissa olevat ansiotasoindeksit ja palkkarakennetiedot työnantajasektoreittain osoittavat, että valtion ja yksityisen sektorin välinen palkkaero on kasvanut 2000-luvun aikana  tasaista tahtia. Vielä vuosituhannen vaihteessa keskimääräisten palkkojen ero yksityisille yrittäjille työskentelevien palkansaajien ja valtion työntekijöiden välillä oli maltillisesti alle viiden prosentin luokkaa, kun se nyt on jo 9 prosenttia!!

Samalla aikavälillä yksityisen sektorin ja kuntatyöntekijöiden keskimääräinen palkkaero on kasvanut 9,8 prosentista 13,5 prosenttiin, joten kokonaisuudessaan julkinen sektori on jäänyt  palkkakehityksessä jälkeen. Valtion palkkakehityksen nopeushan johtuu ainoastaan valtiotyönantajan tekemistä rationalisoimistoimista ja työntekijärakenteeseen kohdistuneesta karsimisesta, joiden seurauksena valtion palkkalistoille on jäänyt pääosin korkeakoulutettua väkeä asiantuntijatehtäviin.  

 

 

 

 

 

 

Niin?

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, valtiolla ei pian ole töissä kuin pomoja. Ja samaan aikaan käppyrät osoittavat missä ovat töissä pienipalkkaiset perus- ja muut hoitajat, päiväkotiväki j.n.e.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työvoimakustannuksia vertailemalla selviää, että kuntatyöntekijöt ovat aina olleet hyvin kustannustehokkaita "investointeja" ...

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tilasto ovat yleeensä mielenkiintoisia. Mutta tämä kyseinen tilasto ei anna mitään perustaa taivastella mitään tai pyrkiä minkäänlaisiin siihen liittyviin toimenpiteisiin. Kuriositeettitietoa vain.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sekä että.

Palkansaajien tutkimuslaitokselta pari vuotta sitten valmistuneessa selvityksessä työnantajasektoreiden välisten palkkaerojen kehitystä on tarkasteltu pidemmällä aikavälillä ja hieman omaa kirjoitustani tarkemmin analysoiden :

http://www.labour.fi/ty/tylehti/ty/ty42014/pdf/ty4...

Selvä siirtymä "valtiososialismista" markkinatalouden suuntaan on Suomessa tapahtunut 1970-luvun puolivälistä alkaen - julkisen ja yksityisen sektorin välinen palkkaero käyttäytyy vastasyklisesti ja maakunnallisesti vertaillen muutokset ovat nyt hyvin epätasaisia.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Jos jotain veikkaisin lukemista, niin kuntapuolen työntekijöistä entistä suurempi osa on pienipalkkaisia lähihoitajia ym, mikä saa kokonaislukemaa taittumaan alaspäin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset