jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Pro Heinävesi

Pro Heinävesi -hanke  on Heidäveden ja sen lähialueiden asukkaiden alkuunpanema kampanja puhtaan ympäristön puolesta. Kampanja-aktivistit ovat huolestuneita Heinäveden pohjoispuolelle lähinnä Leppävirran alueelle kaavaillun grafiittikaivoksen ympäristövaikutuksista, sillä brittiläisen Beowulf Mining kaivosyrityksen suunnittelema kaivos tulisi sijaitsemaan ainutlaatuisen kirkasvetisten Kermajärven ja Suvasveden välittömässä läheisyydessä.

Grafiitin jalostamiseen käytetään kemiallisia saostusmenetelmiä, mikä vaatii runsaasti vettä ja saostusaltaita - hehtaarien kokoiseksi levittäytyvänä avokaivos saastuttaa lähiympäristöään pölyn ohella suoraan sivukivikasautumista pintavesien virtauksessa vesistöihin valuvien saasteiden myötä eikä kaivoksesta järviin laskettavien jätevesien puhtauttakaan voida taata.  Talvivaaran kaivoksen kokemuksien perusteella saostusaltaiden toimivuutta ja kaivoksen jätevesien puhdistusjärjestelmiä ei voida pitää mitenkään absoluuttisen varmoina ympäristön kannalta - riskien konkretisoiduttua luontoarvojen menetys on lopullinen ja saastumisalue mittava, koska Heinäveden vesistöreitti on suorassa yhteydessä Saimaaseen.

 

Kaivoshankkeita voidaan toki perustella niiden taloutta ja työllisyyttä elvyttävillä vaikutuksilla, mutta mielestäni nämä perustelut ovat hyvin lyhytnäköisiä. Kaivos tuottaa voittoa omistajilleen ja antaa työtä aliurakoitsijoille vain hetken aikaa, mutta toimintansa jo lopettaneenkin kaivoksen ympäristöriskit säilyvät vielä vuosikymmeniä rasittaen lähiympäristön asujaimistoa. Puhdas ympäristö sen sijaan on aina itsessään arvokas ja sen varassa toimivien matkailu- ja virkistyselinkeinojen toimintaedellytysten turvaaminen kuten myös paikallisen asutuksen elinympäristöstä huolehtiminen on paitsi ekologisesti kestävää, niin myös kansantaloudellisesti pitkäjänteisemmin kannattavaa.

 

 

Niin?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

K.o. aineiden hintakehitys on taatusti ylöspäin niin ettei niitä kannatakkaan vielä kaivaa.
Kaivosta voi harkita sitten kun kaivannaisista saadaan sellainen hinta että ympäristöasiat voidaan hoitaa asianmukaisesti, ja kun lait ja asetukset on kunnossa.
Esimerkiksi nyt voi myydä vapaasti ”aineita jotka sisältää myrkyllisiä ja vaarallisia aineita kun esittää pyydettäessä käyttöturvatiedotteen”.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kaikki tuki Pro Heinävesi -hankkeelle. Myös heinävetiset ansaitsevat puhtaan ympäristön ja heidän onnistuva kamppailunsa auttaa myös meitä muita.

Antikainen mainitsee virkistyksen ja matkailun puhdasta luontoa hyödyntävänä toimintana. Mieleni tekee lisätä siihen ruuan tuotanto. Luin juuri pari päivää sitten YLEn uutisista (https://yle.fi/uutiset/3-10392967) Säkylän Pyhäjärven rannalla kehitetyn vihdoinkin tapa jalostaa pieniä kaloja kaupallisesti kelvolliseksi tuotteeksi. Sellaisia laitoksia mahtuisi varmaan Saimaan ja sen yläpuolisten vesien rannoille useampiakin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei näytä puhtaan luonnon suojeleminen vetävän keskustelijoita puoleensa. Saisikohan Beowulf:in kytkettyä jotenkin laiskoina läsivät mutta meidän työpaikkamme vievät matut, lgbtqiapk+ -väen irstailut ja Putinin ikiaikaisen pahuuden niin saisivat heinävetisetkin puolustajia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset