jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Siirtolaisuus Suomesta ulkomaille

Siirtolaisuusinstituutin ylläpitämien tilastojen mukaan Suomesta muutti ulkomaille vuosien 1945 ja 2001 välillä yhteensä peräti 882 000 henkilöä, joista 575 000 Ruotsiin, 203 000 muualle Eurooppaan, reilut 20 000 Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja loput pääosin Aasian valtioihin ja Latinalaiseen Amerikkaan.

 

Mikä sitten sai vähäväkisen kansamme nopealiikkeisimmät yksilöt hakeutumaan uusille asuinsijoille?

No, rajan takana kasvava vihreämpi ruoho tietenkin  houkutteli kokeilemaan onneaan.

 

Työntötekijöitä, jotka ohjasivat väestöä muuttamaan ulkomaille  etenkin 1960-luvulla olivat :

 Sodanjälkeinen elämisen ankeus

 Jyrkät suhdannevaihtelut, työttömyys, matala tulotaso

 Maatalousvaltaisuus, pientilat, maatalouden käyminen kannattamattomaksi

 Talouspoliittinen ”shokkihoito” (suuret devalvaatiot, peltojen paketointi ym.)

 Suurten ikäluokkien synnyttämät paineet työmarkkinoilla

 Teollisuuskeskusten asuntopula

 Nuorten ikäluokkien kasvaneet elintaso-odotukset

 

Esimerkiksi Ruotsissa ei myöskään pihdattu tulijoiden kotouttamisessa eikä vaadittu turhanpäiväisesti maahanmuuttajia omaksumaan ruotsalaisia tapoja tai edellytetty heiltä ruotsin kielen omaksumista. AIkalaistodistajan lausunnon perusteella Ruotsissa tyypillinen maahanmuuttajan vastaanotto rinnastui valtiovieraalle varattuun kohteluun :

   "”Kun aloitin SKF:llä oli pirssiauto jo asemalla vastassa ja eestiläinen porttivahti soitteli magnetofonilla Säkkijärven polkkaa, jotta aika ei kävisi pitkäksi töihinpääsyä odoteltaessa. Ruotsin kielen osaamista ei vaadittu kuten nyt, mitä puheesta ei saanut selvää näytettiin kädestä pitäen. Työtodistuksia pidettiin turhana paperin tuhlauksena.” 

 

 

 

Ennen vanhaan paremman elintason ja palkan perässä muuttamista pidettiin ihan suotavana seikkana - nykyisin samaa ilmiötä kutsutaan "elintasopakolaisuudeksi" ja "hallitsemattomaksi vaelteluksi"...

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Juuri niin, missä pihvi? Lähtikö Suomalaiset ilmaisten lihapatojen ääreen niinkuin elintasopakolaiset nykyään?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuskin nämä nykyiset "elintasopakolaiset" tarkoituksella ovat ilmaisten patojen perään lähteneet. Tässä päässä se on päätetty ettei kaverit pääse työllään tienaamaan elantoaan.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

no täällä on aika iso työttömyys avoimiin työpaikkoihin nähden, oikeasti isompi kuin luvut kertovat.
On nollatuntisopparia, työkokeilua(palkatta),ja kaikenmaailman kurssia jota pyöritetään jotta työttömyysluvut ei näyttäisi niin pahalta

Luulen että Ruotsissa ja Amerikoissa oli tarjolla tehtaissa työtä ihan eri tavalla, siksi huono verrata suoraan vanhoihin aikoihin

Luulen että matkalla tänne on monta maata välissä, sellaisia joissa olisi työtä tarjolla, ja jopa samassa kulttuurissa ilman kielimuuria.
Mikä vetää tänne ?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Tuskin nuo tulijat tietävät, että täältä saa tällaisen ylläpidon. 2015 vuoden aallon jälkeen ilmeni, että Irakissa oli levitetty sellaista tietoa, että Suomesta voisi saada töitä. Moni irakilainen lähti vapaaehtoisesti, kun selvisi, että olivat saaneet väärää tietoa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Suomessa vetää kaikkia sinne tulevia luonto. Se on parasta Suomessa esim. suurten aasialaiskaupunkien rinnalla.

Muut arvot ja talous on heikolla tolalla.

Ps. Hyvää luontoa ja puhdasta ilmaa on kohtuulliseen hintaan ja palvelut hyvällä tolalla esim. Gruusiassa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

#5 Kyllä valitettavasti joidenkin kansanryhmien kohdalla näyttää siltä, että on lähdetty valmiiseen pöytään, tarkoituksena olla vapaamatkustaja. Meillä on esimerkiksi yksi kansanryhmä, joka on elänyt maassa jo kolmannesvuosisadan, ja käytännössä valtaosa elää sosiaalitukien varassa. Ei kulttuuritulkki,järjestösihteeri tai yhteisöpedagogi tee mitään yhteiskuntaa hyödyttävää tuottavaa työtä, pari esimerkkiä mainitakseni. Eipä näitä rouvia valintatalojen kassoilta löydä, kuten muita maahanmuuttajia. Jos on muutama vaimo, en usko, että bussikuskin palkalla sellaista huushollia pystytään rahoittamaan, joten vaimoista tulee yksihuoltajia ja yhteiskunnasta maksaja.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Naiset,lapset ja vanhukset jäi Suomeen ja terveet nuoret miehet vain lähti ?

Miehet matkalla harmillisesti hukkasi passinsa ja nimikin unohtui....ja ikääkään ei nyt ihan tarkkaan muistettu, eikä sitä mistä maasta sitä nyt ylipäätään tuli lähdettyä....

Juho hei oikeasti....ei nyt ihan osu nuo vertaukset nykytilanteeseen !

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

No ainakin Ameriikkaan lähti mummin isäni ihan yksin jättäen perheen Suomeen. Eipä koskaan tullut heitä hakemaan, vaan sinne jäi. Ja olipa jokunen muukin sukulaismies jotka päätyivät sinne, ihan poikamiehiä tosin, eikä töitä ollut etukäteen tiedossa. Kunhan läksivät kurjia oloja pakoon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa on vanha ihmisten tapa laittaa nuoret miehet etsimään uusia asuinsijoja, ollaan sitten etsimässä turvaa, parempaa toimeentuloa t.m.s. Sitten kun uusi paikka on löytynyt, muut opastetaan perässä.

Siinä suhteessa pakolaisten joukossa olevat nuoret miehet noudattavat vain ikivanhaa hyväksi havaittua tapaa. Samaten tekivät suuri osa suomalaisista perheellisistä siirtolaisista. Osa vain kotoutui niin hyvin ja tehokkaasti, että akka ja kakarat unohtuivat vanhaan maahan.

Ilkka Huotari

"Ennen vanhaan paremman elintason ja palkan perässä muuttamista pidettiin ihan suotavana seikkana - nykyisin samaa ilmiötä kutsutaan "elintasopakolaisuudeksi""

Elintasopakolaisiksi kutsutaan pakolaisreittiä käyttäviä, mutta oikeasti vain parempaa elintasoa etsiviä, ei hätää kärsiviä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

jep.

Täällä on jo se 500000 työtöntä niin melko lohduton on elintaso tulijalle

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#4:
Enpä ole nähnyt työperäisiä maahantuljoita nimitettävän elintasopakolaisiksi, ellei nyt sitten tämä blogisti. Turvapaikkasysteemiä elatusautumaattina käyttäviin tätä termiä kyllä on sovelletu ja hyvin perustein.

Pekka Iiskonmaki

Vasemmistolaisuus ajaa ihmiset etsimään vapaata elämää.

Ruotsissa on vain demarit Suomessa korpikommunistit.

Vasemmisto on jarruttanut systemaattisesti Suomen taloutta ja onnistunut siinä todella hyvin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Moneltako suomalaiselta hukkui passi matkalla? Täysihoito ilman velvollisuuksia ei tainnut olla edes unelma silloisille matkalaisille.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"Ennen vanhaan paremman elintason ja palkan perässä muuttamista pidettiin ihan suotavana seikkana - nykyisin samaa ilmiötä kutsutaan "elintasopakolaisuudeksi" ja "hallitsemattomaksi vaelteluksi"..."

Erona aikaisempaan on se, että nykyisin valtioissa on sosiaaliturva. Ilman sitähän ei mitään ongelmaa olisi tulijoiden suhteen tai no oikeastaan mitä enemmän olisi tulijoita sen parempi.

Toki nykyisellä menolla voi olla, että tuollainen on todellisuutta, kun sosiaaliturvan nostajien määrä on nousussa ja tuottavaa työtä tekevien määrä suhteessa tuottamattomiin on laskussa. Eli jossain vaihessa pääsemme tuohon "utopiaan", jollaisen haluat tehdä Suomesta. Harmi vain, että silloin oikeasti tullaan täällä näkemään nälkää.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Niinhän se on. 60-luvulla Ruotsi siinsi silmissä hunajan ja mannan maana. Vanhassa kotimaassa poikettiin, kun Volvo oli saatu hankittua. Ei tuollaisesta ketään syyttää voi. Eivät pienet asutustilat kunnollista elantoa tarjonneet ja kaupunkeihin oli tunkua. Harmi vain, että nuorta ja työkykyistä väestöä sinne siirtyi satoja tuhansia.
Lähi-idästä ja Afrikasta katsoen Pohjois-Eurooppa on sikäläisille nuorille lienee se mannan maanosa. Tänne halutaan paremman elämän toivossa tai sitten paetaan levottomuuksia. Eipä tuollaisestakaan ajattelusta ketään syyttää voi. Puutteen ja sekasorron keskuudesta yritetään ponnistaa parempaan. Sellainen ihminen on ollut aina.
Jos taloutta ajatellaan, niin Ruotsi hyötyi nuorista suomalaisista, vaikka asuntoja piti rakennuttaa ja kouluja piti perustaa. Ruotsin talouskasvu pysyi vahvana osittain suomalaistyöllä. Kun aikaa kuluu, ne eurooppalaiset valtiot, joihin on saapunut paljon nuorta ja työintoista väestöä, tulevat saamaan heistä hyötyä. Kotiuttaa pitää ja kouluttaa ja se maksaa, mutta jos tuollaisen avulla estetään ikäpyramidin vinoutuminen ja eläkepommit, niin loppupeleissä se ehdottomasti kannattaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Niin ennen mentiin tekemään raskasta duunia, tuskin oli palkatkaan kovia!! Mitäköhän vihreät/vassarot itkisivät jos pistettäisiin jokainen pakolainen auttamaan maatiloille ja tientekohommiin teille? alkaisi itku kuinka heitä käytetään hyväksi ynm....

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, ihmisiä ei pidä käyttää hyväksi, siis suomeksi sanottuna riistää, eikä heillä tule siksikään teettää pakkotyötä.

Mutta olisi toki hyvä avata työmarkkinat niin, että maahanmuuttajilla olisi alusta lähtien samat työehdot eikä heitä syrjittäisi syntyperänsä t.m.s. takia kuten nyt tapahtuu. Nythän esimerkiksi turvapaikkaa hakeva ei edes saa tehdä töitä vaikka haluaisikin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

on se kyll huskaa kun taas Suomalaisia työttömiä saa riistää ja pakottaa duuniin sellaisella "palkalla" että sillä hikisillä elää..

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

Niin, on totta, että suomalaisiakin työttömiä yritetään (lue: hallitus elinkeinoelämän kapitalistien käsikassarana) riistää niin pakkotyöhön kuin "aktivointiinkin". Mutta kannattaa ottaa huomioon, että meillä on töissä iso joukko ulkomaalaisia joihin ei sovelleta edes suomalaisia työehtoja vaan työnantajat saavat heidän työpanoksensa vieläkin halvemmalla.

Kun työnantajat pystyvät pitämään ulkomaalaisille toisia, halvempia työmarkkinoita, he pyrkivät polkemaan myös suomalaisten työehdot samalle tasolle. Silloin taas muita voi polkea vielä enemmän.

Samaan aikaan vähäväkisiä työttömiä ja pienipalkkaisia usutetaan toisten vielä huonommassa asemassa olevien, turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kimppuun jotta ne jotka kaiken tämän aiheuttavat, saavat olla rauhassa.

Todellakin nykyään porvari nukkuu hyvin. Ehkä meidän pitäisi herättää heidät huonompaan huomeneen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo 880 000, joka lienee brutto muutto, joka ei sisällä paluumuuttoa. Nettomuuton voi arvioida olevan jossakin 450 000 paikkeilla.

Tämä päätellen siitä, että tuossa lähteenä käytetyssä tilastossa Ruotsiin muuttajia kerrotaan olleen 575 000 ja Ruotsin ja Suomen välistä muuttoliikettä kuvaavassa diassa paluumuuttajia 328 000 joten nettomuutoksi jää pyörein luvuin 250 000. Muihin Euroopan maihin muuttaneiden paluumuutto lienee jokseenkin vastaavassa suuruusluokassa, muualle maailmaan muuttaneiden kohdalla pienempi. Näistä lähtökohdista nettomuuton voidaan arvioida olevan jossakin 450 000 muuttajan paikkeilla.

Lähde:
http://www.migrationinstitute.fi/files/pdf/present...

(kiitokset Kalevi Härköselle)

Ps. Antikaiselta olisi ollut korrektia laittaa linkki tähän tilastoon. Nyt herää epäilys, että se jätettin pois, koska tarkoitus oli kertoa vain osatotuus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset