jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Ehjä-hanke

Ehjä-hanke on  Seksuaalipoliittisen yhdistyksen SEXPO:n vuonna 2011 käynnistämä hanke, jonka tarkoituksena on vähentää poikien ei-lääketiieteellisiä ympärileikkauksia ja lisätä tietoisuutta ympärileikkausten riskeistä, haitoista ja niihin liittyvistä eettisistä  ongelmista.

Poikien ja poika-oletettujen esinahkojen rituaalinomaiset poistoleikkaukset ovat globaali ongelma ja aiheella on siten kosketuspintaa myös Suomessakin,  tuhannet suomalaiset tai Suomessa asuvat lapset joutuvat vuosittain kokemaan turhaa ja  usein elämänmittaisen trauman aihettavaa kärsimystä ainoastaan vanhempiensa uskomusten tai heidän tietämättömyytensä vuoksi. 

 

Esinahan merkitys keholliseen kokemiseen on sen kokoa suurempi - esinahan poistamisessa ihminen menettää  :

 xx peniksen tuntoherkimmän osan, jossa on tuhansittain hermopäätteitä

xx puolet tai enemmän peniksen liikkuvasta ihopinta-alasta

xx suuren määrän verisuonia

xx luontaisen suojamekanismin,  joka pitää terskan kosteana ja tuntoherkkänä

xx liukumekanismin, jolla on tärkeä merkitys seksuaalisen mielihyvän tuottamisessa sekä miehelle että hänen kumppanilleen 

Fyysiset menetykset heijastuvat usein miehen seksuaalisuuteen tuntoaistimuksen puutteina ja haluttomuutena.

 

YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja mm. Euroopan neuvoston yleissopimus  ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojaamiseksi biologian ja lääketieteen alalla velvoittavat maatamme suojaamaan lapsia turhalta lääketieteelliseltä puoskaroinnilta ja turvaamaan heidän itsemääräämisoikeutensa toteutumisen. Poikien ympärileikkaukset tosiasiallisesti sallimalla maamme ei  näitä sopimusvelvoitteitaan tosiaankaan täytä - ilman lääketieteellistä perustetta tehtyjen lasten sukuelinten silpomisten kriminalisointi olisi siis mielestäni selvä oikeudellinen parannus nykyiseen vaillinaisesti toteutuvaan ihmisoikeustilanteeseemme. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hyvä aloite ja perusteellisesti, ehkä turhankin monisanaisesti, perusteltu - kannatan!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, Lapsiasiavaltuutettu on ajan tasalla.

Ympärileikkausten ymmärtämiseksi kulttuurisina reliikkeina kannattaa (ehkä hieman jopa omasta ihmiskäsityksestäni eriävästi) tutustua evoluutiopsykologiasta tuttuun käsitteeseen nimeltä "kallis signaali" :

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Teorioiden mukaan pojan ympärileikkauksen on alkuperäisesti pitänytkin olla kivulias ja haitallinen toimenpide, tällainen "kallis signaali" sitoo yksilön tiukasti ryhmään ja auttaa ryhmän jäseniä toimimaan altruistisesti toisiaan tukevasti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4

Niin, ehkä se pitää liittää samaan perinnekerhoon kuin erilaiset aikuistumisriitit. Niissähän yleensä kivun kestäminen ja siitä selviäminen sekä haasteiden suorittaminen liittää noviisin yhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi.

Poikien ympärileikkauksessa lienee alkuperältään ihan samansuuntaista "merkitsemistä" yhteisön jäseneksi. Se selittäisi m.m. silpomisen pitämisen niin tärkeänä sekä juutalaisten että arabien muinaisissa kirjoituksissa.

Aikoinaan Ottomaanien vallan vallan ollessa huipussaan läntisessä Euroopassa saatettiin tarkistaa miehen luotettavuus katsomalla hänen housuihinsa. Vain n.s. "tuppiku**it" hyväksyttiin. Nykyään kipan ja huivien käyttäjät käyvät rasistien silmiin. Koskahan erilaiset katupartiot alkavat kaivella vastaantulijoiden housuja, ihan vain ennaltaehkäisevästi kuten he partionsa ilmaisevat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset