jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisoimiseksi

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi erillislailla on viimeisen viikon mahtavan kannatusallekirjoitusvyöryn ansiosta etenemässä varsinaiseen parlamentaariseen lainsäädäntökäsittelyyn eduskunnassa, mikäli nykyinen hallitus katsoo aloitteen käsittelyn olevan tarpeellista ja sen omia intressejä tukevaa. 

Aloitteen kannatusallekirjoitusaktiivisuus tosiaan kohosi edellisviikolla ilahduttavasti menneen kesän hiljaiselon jälkeen - neljässä vuorokaudessa aloite sai 30 000 uutta kannattajaa ja siten aloitteella on nyt yhteensä jo 54 000 tukijaa. Hyvätkään tavoitteet eivät siis etene itsekseen, vaan niiden puolesta tarvitaan pitkäjänteistä työtä ja aika ajoin myös herättelevää kansalaisaktivismia :)

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kriminalisointi erillislailla on perusteltua siitäkin huolimatta, että nykyinen rikoslaki sinänsä tunnistaa tyttöjen ja naisten sukuelinten silvonnan täyttävän pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Erillinen laki " vahvistaisi viestiä siitä, että käytäntöä ei virallisesti hyväksytä Suomessa ja toimisi selkeämpänä työkaluna niille tahoille, jotka tekevät ehkäisevää työtä ja toimisi ajurina asennemuutostyölle. Erillislaki toimisi tukena esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnalle ja madaltaisi kynnystä ottaa silpominen puheeksi hyvissä ajoin. ".

 

Aloitteen eteneminen finaaliin saakka konkreettiseksi laiksi on toki edelleen epävarmaa ja sen kohtalo riippuu nyt viimeisiä kuukausiaan työskentelevän hallituksemme tahtotilasta - hallituspuolueiden kansanedustajien ja etenkin ministereiden omatuntojen (omatunto = ihmisen sisäinen käsitys  oikeasta ja väärästä) varassa siis on tämänkin ihmisoikeuskysymyksen ratkaisu. 

 

 

Valitettavasti :(

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Samuli Karjalainen

Kielletäänkö poikienkin ympärileikkaus. Eikö se loukkaa vasemmiston toitottamaa monikulttuurisuutta. Mitähän seuraavaksi kiellettäisi. Jehovan todistaja saa tietääkseni mennä naimisiin ainoastaan toisen jehovan todistajan kanssa. Onko jehovat seuraavana kieltolistalla. Minua ei henkilökohtaisesti muslimien tavat silppoa naistensa sukupuolielimiä ole häirinneet mitenkään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni poikien ympärileikkaukset ilman pätevää lääketieteellistä perustetta olisi myös syytä kieltää - olenkin jo valmiiksi johdonmukaisuussyistä allekirjoittanut tätä koskevan lakialoitteen :

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3170

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista harjoitetaan tosiaan usein uskonnollisilla perusteilla - vanhoillisen islamin ohella eräissä kristinuskonkin haaroissa tätä sukupuolisen kontrolloimisen äärimenetelmää suositaan myös.

https://en.wikipedia.org/wiki/Prevalence_of_female...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Arvattavasti monenkin lukijan mielestä puheena oleva lakialoite on luonteeltaan syrjivä, koska siinä ei oteta kantaa poikaoletettujen sukuelinten ei-lääketieteelliseen silvontaan. Lakialoitteen asymmtrisyys on kuitenkin mielestäni perusteltua ilmiön laaja-alaisuuden vuoksi - tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kriminalisoiminen itsessään lisäisi painetta kieltää pojille tehtävät rituaalinomaiset ympärileikkaukset ja jo tämänkin lakialoitteen suhteen eduskunnalla on mahdollisuus tehdä siihen sisällöllisesti laajentavia muutoksia...

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Niin, missä on lakialoitteessa poikien ympärileikkaus? Sen tarkoitus on täsmälleen sama kuin tyttöjenkin, seksuaalisten halujen heikentäminen, vaikka toki tehokkuudessa epäilemättä onkin eroa. Se ei muuta asiaa eli fyysisen koskemattomuuden loukkaamista.

Poikia ei jo perustuslain mukaan saa asettaa eriarvoiseen asemaan kuin tyttöjä. Tarvitaanko erillinen "tasa-arvoinen ympärileikkauslaki", vai menisikö tässä samassa?

Näin lähtökohtaisesti epätasa-arvoisen lakialoitteen kohdalla täytyy jo pohtia, täytyykö sellaista boikotoida, jotta saisimme kerralla tasa-arvoisen lain.

Erikoista, että "miesasia-aktivisti" ja "feministi" kannattaa miehiä epätasa-arvoisesti syrjivää lakia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni erikoisinta tässä tilanteessa, missä noin 80 prosenttia suomalaisista kannattaa poikien ympärileikkausten kriminalisointia, on se, varsinaiset miesasiajärjestöt eivät itse saa aikaiseksi lakialoitetta tai edes laajaa kansalaiskeskustelua poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämiseksi erillislailla. Esimerkiksi Miesten tasa-arvo ry:kin keskittyy "femakoiden" haukkumiseen ja muuhun mussutukseen ...

Sama juttu ilmenee puhuttaessa asevelvollisuudesta - miesjärjestöt eivät aktivoidu muuttamaan asevelvollisuuslakia sukupuolineutraaliksi, vaikka ne jaksavatkin aika ajoin muistuttaa siihen lakiin sisältyvästä sukupuolisyrjinnästä. Tasa-arvobarometrin kyselyn perusteella noin 60 prosenttia miehistä ei koe nykyistä asevelvollisuusjärjestlmää sukupuolten välistä tasa-arvoa loukkaavaksi.

Edellisessä blogikirjoituksessa jo totesin tasa-arvotyön vaativan pitkäjänteisyytta ja tässä sukuelinten silpomisen kriminalisoimisessa se tarkoittaa etenemistä askel kerrallaan - tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisointi johtaa yleiseen lasten silpomisen kieltämiseen vääjäämättä...

Risto Salonen

Taitaa kansalaisaloite mennä hukkaan. Tämä eduskunta ei "ennätä" käsitellä aloitetta. Näin aloite raukeaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa eduskunnan menettelytapojen mukaan kai vain kesken olevat hallituksen esitykset raukeavat jollei niitä ole käsitelty ajoissa. Jos siis hallitus ei ehdi tehdä aloitetta asiassa vaan se on esimerkiksi ministeriössä valmisteltavana t.m.s. se ei raukea.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hyvä aloite joka sai myös minun kannatukseni. Toivottavassti saa seurakseen myös muiden aiheettomien, siis ilman asianomaisen täysivaltaista lupaa tai ilman lääketieteellistä perustelua tehtyjen leikkelyjen kieltämisen.

Toki joku noheva kansanedustaja kai saattaisi tehdä tämänkin aloitteen käsittelyn yhteydessä muutosehdotuksen joka hyvin kannatettuna laajentaisi tätä aloitetta sisällön kannalta ratkaisevasssa eduskunnan toisessa käsittelyssä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni tätä aloitetta on soveltamisalueensa puolesta mahdollista laajentaa valiokuntakäsittelyn aikana, vaikka aloite onkin kirjoitettu lakiesityksen muodossa ja on siten kansalaisaloitteita koskevan lainsäädännön osalta eeduskuntaa sitova. Kiistämättömästä yksipuolisuudestaan huolimatta tämä kansalaisaloite puoltaa paikkaansa, koska vuosikausia kestäneestä julkisesta debatista huolimatta konkreettisia lakialoitteita lasten sukuelinten silpomisen kieltämiseksi ei olla aikaansaatu. Aloitteen myötä lasten fyysisen koskemattomuuden suojassa ilmenevät puutteet tulevat nyt väkisin laajempaan tietoisuuteen konkreettisella tavalla ja etenkin hallitukselle tästä on tehtävä omantunnon kysymys omantunnon ajatteluun liittyvän merkityssisällön puitteissa.

Aattelepa ite siis :

https://plato.stanford.edu/entries/butler-moral/

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, ei kannata luopua pienemmästä hyvästä jos vaikka ei heti samalla saavutakaan kaikkea hyvää. Voimme ededtä myös pienin askelin vaikka olenkin kärsimätön kaiken hyvän ja paremman maailman perään. Niinpä maltan aloittaa pimppien silpomisen kieltämistä ja jatkaa sitten pippeleillä.

P.s. J.Butlerin saarnat ovat todellakin mainiota iltalukemista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Mitenkäs tämä menee noin tasa-arvolain kannalta? Lain 9. pykälä saa uuden kohdan:

Menettely, jota ei ole pidettävä syrjintänä...

5) Poikalasten sukuelinten silpominen

Sinänsä muuten vekkulia, että poikien ja tyttöjen jakaminen sukupuolen perusteella opetusryhmiin on kauheaa, mutta samojen sankareiden mielestä samaa jakoperustetta voi hyvin käyttää, kun määritellään onko lapsen sukuelinten silpominen laitonta vai ei.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Minusta on periaatteellisella tasolla kyseenalaista säätää lakeja, jotka eivät tuo mitään uutta lainsäädäntöön, vaan pelkästään yksilöivät aiemman lainsäädännön yksittäistapauksia ja varsinkin kun ne tekevät sen tavalla, joka selvästi viittaa johonkin kansanryhmään (vaikkei tuota ryhmää lakiehdotuksessa erikseen mainittaisikaan).

Miltä kuulostaisi, jos joku vaatisi uutta lakia, jossa kiellettäisiin juutalaisen harjoittama koronkiskonta tai mustalaisen tekemä puukotus?

Ja taas kerran lienee paikallaan ennaltaehkäistä virhetulkintoja sanomalla, että vastustan ihmisten silpomista, olipa kyseessä kuka ihminen ja mikä ruumiinosa tahansa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa tämä silpomiskielto ei kohdistu vain yhteen kansanryhmään vaan koillisen Afrikan laajempaan kulttuuriseen ilmiöön. Siellähän tuollaista silpomista harjoittavat useat kansat jotka harjoittavat useita erilaisia uskontoja, m.l. Islam ja Kristinusko.

Toisaalta minustakin olisi selvempi jos kielto muotoiltaisi Rikoslakiin niin, että sillä korostettaisi kaikenlaista kehollista itsemääräämisoikeutta. Siis kuten tuolla toisessa kommentissa jo kirjoitin: kaikella leikkelyllä tulisi olla lääketieteellinen parantamiseen pyrkivä tarkoitus tai leikeltävän aikuinen ja täysivaltainen tahto.

Mutta tyydyn toki pienenä edistysaskelena tähänkin nyt ehdotettuun. Sekin vie asiaa omalta osaltaan eteenpäin. Ja luotan, että jatkossa saamme asiat vielä paremmalle tolalle.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olet toki oikeassa siinä, että myös kristillisissä yhteisöissä harjoitetaan tyttöjen sukupuolten silpomista. Käsittääkseni kansanryhmä voi kuitenkin määräytyä myös kulttuurin perusteella ja tämän takia tuossa lakiehdotuksessa on selvä kansanryhmää vastaan kiihottamisen maku.

Edelleen olen kanssasi samaa mieltä kaikenlaisen lääketieteellisesti ei-välttämättömän silpomisen kieltämisen tärkeydestä ja laajentaisin tämän koskemaan myös metabolista "silpomista" eli esimerkiksi lasten terveyden tuhoamista roskaruokaa syöttämällä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Sinällään tyttöjen mutilointia harjoitetaan joissain Afrikan maissa laajalti myös kristillisissä yhteisöissä.

Vastaavasti poikien mutilointia harjoitetaan ehkä kattavimmin juutalaisissa yhteisöissä, mutta hyvin laajalti myös Yhdysvalloissa yleisesti protestanttikristillisissä piireissä ja muutenkin, sekä jonkin verran myös Euroopassa.

Olisikin hyvä kieltää kaikki mutiloinnit samalla kertaa, jolloin ei kohdistuisi mihinkään tiettyyn.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Uusi translakihan pelaisi tämän kanssa hyvin yhteen: 1) tyttölapsen sukupuoli merkitään papereihin joko pojaksi tai interseksuaaliksi 2) tämän lapsen sukuelimet silvotaan 3) rangaistukselta vältytään kun uhrina ei ollut nimenomaan tyttö. Muslimeille jää mukava kulttuurinmentävä porsaanreikä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Toki tuollaiseltakin porsaanreiältä vältyttäisiin, kun tehtäisiin laista sukupuolineutraali. Jostain syystä se ei nyt tässä nimenomaisessa tapauksessa kelpaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ja tuo porsaanreikä tulee aivan yllätyksenä näille kummankin lain kannattajille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyvä pointti ja havainnollistaa sitä aiemmassa kommentissani (#12) sanomaani, että on arveluttavaa säätää uusia lakeja, jotka eivät tuo mitään uutta lainsäädäntöön, vaan pelkästään alleviivaavat jotain lainsäädännössä jo olemassaolevaa pointtia mutta vihjaamalla tekijäksi erityisesti jotain tiettyä kansanryhmää.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kaikki ihmisten leikkeleminen ilman lääketieteellistä perustetta tulisi rajata hiusten leikkuuseen ja kynsien lyhentämiseen. Muut leikkelyt tulisi aina perustella lääketieteellisellä tarpeella.
Laki olisi tällöin sukupuolineutraali ja kaikin puolin ketään syrjimätön.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

toivottavasti uskontoasiat voitaisiin edes kerran sivuuttaa ja ajaa tämä laki läpi pikavauhtia.

sairasta on silpoa lapsia , ja mikään uskontoperustelu ei kyllä länsimaassa saa olla perusteena

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset