jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Turvallinen abortti on ihmisoikeus

Raskaudenkeskeytyksiin liittyvä moralisointi on muodostunut etenkin patriarkaalisen uskonnon vaikutteille alttiissa  sivilisaatioissa keskeiseksi naisten itsemääräämisoikeutta ja toimintamahdollisuuksia  rajoittavaksi tekijäksi - tiukkaa sukupuolikuria vaalimalla perusluonteeltaan luokkaistunut yhteiskunta kykenee ennakoivasti moraalinormien avulla syyllistäen pitämään yllä hegemonisen maskuliinisuuden ideaalille rakentuvan sukupuolihierarkiansa. 

Ainakin päällisin puolin tarkasteltuna tiukka seksuaalimoraali yhteiskuntajärjestyksen osana näyttää pitävän yllä koherenttia ja puhtoista  järjestystä, mutta käytännössä sen kulissien takana käydään usein proosallisempaa henkiinjäämiskamppailua - laittomaan raskauden keskeytykseen päädytään syyllistävistä normeista ja abortit kieltävästä lainsäädännöstä huolimatta - ja hyvin usein juuri niiden vuoksi -  painavista henkilökohtaisista syistä.  

Suomessa lainsäädäntö sallii turvallisen abortin l. raskauden keskeytyksen terveydenhuollon toimenpideyksikössä tietyillä jo aikaisemmin yleisesti hyväksytyillä perusteilla. Oikeus aborttiin suhteellisen vapaasti ja järkevillä perusteilla on vuosikymmenten aikana osoittanut toimivuutensa, sillä ennen nykyistä aborttilainsäädäntöä Suomessa tehtiin päivittäin peräti  60...100 laittomasti puoskaroitua raskaudenkeskeytystä, joiden oheisseurauksena olivat erilaiset kehon vammat, tulehdukset ja jopa raskaana olleen naisen menehtyminen  komplikaatiohin. 

Nykyisin raskaudenkeskeytykset tapahtuvat Suomessa melko aikaisessa raskaudenvaiheessa alkion elintoimintojen ollessa vielä vasta enne ihmisestä solutasoisissa dna-rihmoissa, jolloin toimenpidettä on pidettävä nimenomaan raskauden keskeytyksenä eikä jo alkaneen ihmiselämän päättämisenä...

 

Viktoria Mediassa kirjoittaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämisestä maamme virallisen ulkopolitiikan kulmakivinä huomauttaen samalla patriarkaalisten aatteiden vahingollisuudesta naisten terveydelle  puhuttaessa nimenomaan abortista ja muista seksuaalioikeuksista :

    "“On kohtuutonta, että naisten elämää ja terveyttä uhkaavat miehet, jotka eivät salli naisille täyttä oikeutta päättää omasta elämästään ja omasta kehostaan. Tällainen politiikka on naisvastaista. Alaikäisten raskaudet lopettavat tyttöjen lapsuuden ja nuorten tyttöjen mahdollisuutta suunnitella omaa elämäänsä rajoitetaan. Tämä naisvastaisuus puetaan elämää suojelevaan retoriikkaan samaan aikaan kun tuhannet alaikäiset tytöt kuolevat synnytyksiin ja laittomiin abortteihin."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joku kohdun kaavinnan kaltainen abortti on todellakin jopa ehkäisykeinoon verrattavissa oleva toimenpide, mutta sikiön kehittymisen kohdalla ei kuitenkaan ole selkeää rajaa siitä, milloin olisi kohtuullista ottaa huomioon myös sikiön oikeudet. Se on veteen piirretty viiva.

Kiinassahan esimerkiksi abortti on ollut sikiön kehitysvaiheesta riippumatta jo pitkään sallittua kaikissa vaiheissa ja joissain tapauksissa on tehty myös pakkoabortteja, jotta johonkin perheeseen ei syntyisi liikaa lapsia.

Osa poistetuista sikiöistä on ollut vanhempia ja kehittyneempiä kuin osa keskosina syntyneistä vauvoista. Ensiksi mainitut on heitetty itkevinä roskakoriin ja viimeksi mainitut ovat nauttineet kansalaisoikeuksista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytännössä Suomessa aborteista suuri osa tehdään ennen yhdeksättä raskausviikkoa lääkkeellisesti, milloin alkio on vasta muuttumassa sikiöksi eikä sillä ole edellytyksiä omaehtoiseksi moraaliagentiksi - mielestäni Suomen tilanne ei siis tältä osin anna aihetta moralisoimiselle.

Sikiön mahdollisen kehitysvammaisuuden perusteella sallittavia raskaudenkeskeytyksiä voi toki ihmetellä niiden eugeniikkaan viittaavan luonteensa vuoksi ,,,

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten ymmärrät oma kommenttini oli hyvin neutraali kannanotto, joka ei lokeroidu abortin puolesta eikä vastaan.

Jostain syystä on kuitenkin havaittavissa, että abortin täydellisen hyväksymisen puolesta taistelevat eivät suostu näkemään minkäänlaisia moraaliongelmia abortin teossa edes missään teoreettisissa tapauksissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Eettisesti asia ei ole lainkaan ongelmaton, mutta itse vetoan tässä laajaan asiantuntijakaartiin jonka käsityksiin yhdyn. Suomalainen aborttilainsäädäntö kun pohjautuu vuosikymmeniksi venyneisiin eettisiin keskusteluihin ja myös tutkimustietoon, laki raskaudenkeskeytyksistä on käytännöllinen kompromissi olevasta tilanteesta ja arvokäsitysten jakaumasta siis.

Käsittääkseni täysin vapaata aborttioikeutta ei yleisesti olla vaatimassa, vaikka joidenkin utilitaristien mielestä pikkulapsi on vasta noin kolmen kuukauden jälkeen syntymästään oikeutettu ihmisarvoon, jos hänen odotettavissa olevan kehittymiskykynsä sitä puoltaa...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #4

Tietysti jos on abortin täydellisen hyväksymisen kannattaja niin ohittaa moraaliongelmat tai kauhun tunteet. Mutta ei kai Antikainen tai juuri kukaan ole täydellisen hyväksymisen kannalla.
Monet ovat esim nyt reagoineet siihen että pelle pälyileväsilmäinen ministeri laittaa hymynaamoja juhlien väliaikaista takaiskuja kehityksessä humaanimpaa aborttilainsäädäntöä kohtaan ja tekee sen uskonnon varjolla.
Kyseinen Karri ministeri on lanseerannut Suomeen puolueen joka alkoi levitti tapaa kutsua pakolaisia maahantuontiin kai. Karri ministeri ei siis seuraa kirkkokuntansa johtajan pakolaisystävällisyyteen kehotuksia vaan on valinnut vääristää kirkkokuntansa pelkäksi naisvihan välineeksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Korvakuulolta ja silmänäöltä seurattuani aborttiaiheisia keskusteluja sanoisin suomalaisten keskimäärin jo hyväksyvän nykyiseen aborttilakiin kirjatut edellytykset - moralisointi laillisella abortti-oikeudella on siis mielestäni Suomen oloissa, jos ei poikkeuksellista, niin ainakin jo vähän erikoista.

Turvallisen abortin mahdollistaminen on osana lisääntymisterveysoikeuksien edistämistä Suomen virallista ulkopolitiikkaa, mitä luulisi ulkoministerinkin harjoittavan...

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Keskustelusta usein unohtuu, kiihkoissaan, asiaan vaikuttavat seikat.

Jos nämä kiihkoilijat voisivat tuntea sympatiaa abortin tehnyttä kohtaan, niin varmasti ymmärtäisivät ettei aborttia huvin vuoksi oteta.

Kopsaanpa vain tähän viestin, minkä myös Räsäselle lähetin (tuskinpa vastaa, eivät uskovaiset kykene keskustelemaan raamatusta) kun aborttivastustajien voimilla on vakaa kulmakivensä juuri uskonnossa:

Aivan oikein Kristus teistä uskonnollisista johtajista sanoi. Ei ole asiat näköjään muuttuneet miksikään sillä tavoin.

Onneksi Räsänen, Soini tai kristillisdemokraatit tai muut aikamme fariseukset eli uskovaiset lakimiehet, nykyään naisetkin: eivät edusta Kristusta vaan harhaajohtavaa opetusta eli tulkintaa eli Jumalan sanan väärentämistä.

Raamatussa ei lue, että abortti olisi lain vastaista - sille ei ole määrätty tuomiota.

Yleensäkin on vain todettava, että uskovaisten tulisi lukea enemmän raamattua - sensijaan, että puhuvat valhetta ja mustamaalaavat tehokkaasti Jumalan nimeä.

Fariseus on vierasperäinen sana, mutta se siis yleisesti tarkoittaa uskovaista joka haluaa sekaantua lakiin.

Käsittääkseni Suomen fariseusten tavoite on saattaa abortti Suomen pakanalain avulla kielletyksi.

Mietin tosiaan, mistä moinen halu teille tulee? Kun eihän se ole kielletty, edes Israelin laissa.

Suomen uskovaisilla, rahaa riittäisi vaikka perustaa orpokoteja. Mutta huoli ei kuitenkaan ole lapsista kiinni, vaan vähemmistöjen vainoamisesta.

Pulassa olevat naiset ovat helppo uhri - näille raateleville susille.

Luuk. 12:1

Väkeä oli tällä välin kokoontunut tuhatmäärin, niin että ihmiset jo tallasivat toisiaan. Jeesus rupesi ensin puhumaan opetuslapsilleen: "Varokaa fariseusten hapatetta, tekopyhyyttä.

Matt. 23:4,13,27-28

He köyttävät kokoon raskaita ja hankalia taakkoja ja sälyttävät ne ihmisten kannettaviksi, mutta itse he eivät halua niitä sormellaankaan liikauttaa.

"Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te suljette taivasten valtakunnan ovet ihmisten edestä. Itse te ette mene sisälle ettekä päästä niitäkään, jotka menisivät.

"Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te olette kuin kalkilla valkaistut haudat. Ulkopuolelta ne kyllä ovat kauniita mutta sisältä täynnä kuolleiden luita ja kaikkea saastaa.

Samalla tavoin tekin olette hurskaita ulkonaisesti, ihmisten silmissä, mutta sisältä täynnä teeskentelyä ja vääryyttä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Raamatun keskeisimmät sanomat löytyvät myös sekulaareista humanismin käsikirjoista - kultainen sääntö yksinkertaistetuimmassa muodossaan käy siis ratkaisuksi tähänkin aborttikysymykseen...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#5: "Kultainen sääntö yksinkertaistetuimmassa muodossaan käy siis ratkaisuksi tähänkin aborttikysymykseen"

-> Tässä tapauksessa tuskin käy ratkaisuksi. Tarkoittamasi sääntö on hyvin yleispiirteinen ja väljä, joten siitä ei voida johtaa tarkkoja toimintaohjeita kovinkaan moneen tilanteeseen. Aina tulee huomioida myös olosuhteet sekä sääntelyn kohteena olevat henkilöt, jotka eivät kaikissa tilanteissa välttämättä ole tasavertaisessa asemassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Ensin tulisi tietenkin määritellä se keskeisin ongelma, johon haetaan ratkaisua ja tässä aborttikysymyksessä keskeisin ongelma on naisten ja tyttöjen alisteinen asema erityisesti valtioissa, joissa patriarkaalinen uskonto on osa poliittista valtakoneistoa. Olosuhteet, kuten alueelliset kulttuurinormit, perinteet ja kehittyneisyys, tulee toki huomioida, mutta ihmisoikeuksien toteutumisen edistymisen tulee perustua johdonmukaisuudelle ts. äkkiväärien Argentiinan parlamentin kansanedustajien tekemään päätökseen hylätä lakiesitys vapaammasta aborttioikeudesta ei tule tyytyä täällä Suomessakaan.

Ulkoministerimme liehakointi äänestystuloksella viestii virallisen ulkopolitiikkamme ja pitkäjänteisen kansainvälisen väestöpolitiikan vastaisuudesta siis...

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Hmm...mielenkiintoinen näkökulma. Turvallinen abortti on mielestäni ehdoton edellytys yhteiskunnalle jossa itse haluan elää. En jaksa asiasta sinänsä vääntää, koska mielestäni abortti on potilaan ja lääkärin välinen päätös. Potilaan tulee saada lääkäriltä puolueetonta ja kiihkotonta tietoa mitä abortti toimenpiteenä tarkoittaa ja sen perusteella hän voi tehdä päätöksen.

Mutta ihmisoikeus? Jos yleisesti ajateltaisiin että turvallinen abortti on ihmisoikeus se ainakin antaisi enemmän voimaa torjua haitalliset "abortti on murha" kampanjat. Eli sinänsä ihan hyvä näkökulma.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lisääntymisterveysoikeudet on lisätty osaksi ihmisoikeuksia jo 90-luvulla ja niiden toteutumista valvoo YK:n väestökehitysjärjestö UNFPA. Kansainvälisesti tarkasteltuna seksuaalioikeuksien ja lisääntymisterveysoikeuksien lisääminen osaksi ihmisoikeuksia on vuonna 2014 laaditun selonteon perusteella tuottamassa tulosta, sillä laittomien aborttien määrät ovat vähentyneet sekä niihin liittyvät naisten ja tyttöjen vammautumiset ja kuolemat.

Niissä valtioissa, joissa laki kieltää raskaudenkeskeytykset tai joissa laki on hyvin tiukka, laittomien aborttien määrät kylläkin ovat pysyneet korkeina l. sikäli tilanne vastaa kirjoittamaani...

https://www.unfpa.org/sites/default/files/resource...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Raskauden keskeytyksen tarkoitus on ollut myös vähentää ihmisten kärsimyksen määrää. Sitä voisi verratata myös eutanasiaan.

On jo moneen kertaan todettu, että alle 10 - viikkoisella sikiöllä ei ole mitään mahdollisuutta kehittyä edelleen äidin kohdun ulkopuolella. Sikiö vetää myös ensimmäisen mahdollisen henkäyksensä vasta syntymän jälkeen. Siis saa "hengen".

Kohdussa olevan sikiön kehityksen keskeytyksestä, Soini kumppaneineen puhuu lapsen murhana. Miten hengettömän voi ylipäätään murhata?

Koko abortin vastainen keskustelu on vanhoilliskonservatiivien politiikkaa ja pyrkimystä saada nainen takaisin kodinpiiriin. Minkälaisia ratkaisuja tekeekään Sipilän hallitus esimerkiksi uudessa vanhempain hoitovapaa - asiassa?

Ei mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset