jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Valkoihoinen heteromies on etuoikeutetuin olio

  • privilege
    privilege

MIkä yhdistää Donald Trumpia, Vladimir Putinia ja Juho Antikaista?

 

 

No, he ovat valkoihoisina heteromiehinä kaikkein etuoikeutetuimmassa asemassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niin?

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Tommi O. Pälve

Vallitseva mieskuva on vähintäänkin mielenkiintoinen. Miehistä voi näemmä viljellä mitä hyvänsä kliseitä ja päättömyyksiä eikä se juuri näytä kummastuttavan.

Herkutellaanpa muutamilla. Professori Tauno Tiusanen kirjoitti blogissaan, että miehet ovat yhteiskunnan vapaamatkustajia. Miehet eivät tee töitä eivätkä kanna vastuuta. Dosentti Terho Pursiainen on analyyseissaan samoilla linjoilla, tosin hänen mukaansa miehet ovat naisten loisia.

Eivät miehet toki aivan turhia ole, mutta hyötykäyttöä löytyy vähän. Näyttelijä Elina Rintala kertoi lehtihaastattelussa, että ”miehiä tarvitaan vain tiukkojen purkinkansien avaamiseen ja siihen yhteen hommaan”.

Hjallis Harkimo arvioi, että naiset ovat fiksumpia kuin miehet, ja samaa todistelee toinen bisnesguru, Esko Reinonpoika Alanko: miehiltä puuttuvat tärkeimmät liike-elämässä tarvittavat ominaisuudet, kuten herkkyys ja rohkeus. Psykoterapeutti Tommy Hellsten katsoo, että miehet eivät pysty samanlaiseen intuitiiviseen ajatteluun kuin naiset, ja mies on myös verbaalisesti lahjattomampi. Muusikko Tommy Lindgren tietää, että miesten ajattelu on yksipuolista ja pinnallista.

Politiikan puolella muiden muassa Mikael Jungner on pohtinut sukupuolten eroja. Hänen mukaansa naisten ja miesten aivorakenteessa on sellainen ero, että miehet ovat kehittymättömämpiä olentoja kuin naiset.

Samaa sanoo Elisabeth Rehn, jonka mukaan nainen ajattelee molemmilla aivopuoliskoilla, mies vain toisella. Miesaivojen kehnoutta todisteleva aivorakenneoppi on tuttu tavalliselle lukiolaisellekin: naisilla on luovat tippaleipäaivot, jotka mahdollistavat kokonaisvaltaisen ajattelun ja asioiden näkemyksellisen yhdistelyn siinä missä miesparkojen kohtalona ovat lattean yksioikoiset putkiaivot.

En osannutkaan yllättyä, kun koulun aamunavaus äskettäin valisti, että pojat eivät pysty loogiseen ja järkiperäiseen ajatteluun samaan tapaan kuin tytöt, ja tämän kerrottiin johtuvan älyllistä toimintaa rajoittavasta mieshormonista. Koulun seksuaalisen häirinnän vastaisessa koulutuksessa luonnollisesti kaikkien esimerkkien pahis oli mies. Tai ei aivan kaikkien: välillä häiritsijöinä olivat pojat.

Jokin aika sitten uutisoitiin tutkimuksesta, jossa todettiin naisten tuntevan itsensä keskimäärin väsyneemmiksi kuin miehet. Syykin löytyi: miehet käyttävät aivojaan vähemmän ja ajattelevat laiskemmin kuin naiset, joten siksi miehiä ei väsytä niin paljon.

Tämän toki voi ilmaista runollisemminkin. Tieteellistä ja kriittistä ajattelua edistävän Skepsis-yhdistyksen palkitsema toimittaja Kirsi Virtanen tiivisti aivoerot näin: ”Jos miesten aivot ovat kuin Pohjois-Korea pimennyksen aikana, naisten aivot ovat kuin suurkaupungin valot.” Taustalla on se, että miesten aivoissa on vähemmän neuroneja. Virtasen mukaan mies on siis myötäsyntyisesti surkea sukupuoli, mutta vahingon vielä täydentää se, että ”pojat eivät harrasta mitään kehittävää”.

Edellisen valossa ei olekaan ihme, että olemme nähneet mainoksia, joissa naisääni kertoo miten ”jopa hän ymmärtää yhden asian” – ja tuo hidasälyinen jopa hän on tietysti mies.

Ihan kaikki ei kuitenkaan mene läpi. Aikoinaan maan valtalehdessä lukijakysymys tiedusteli, ovatko naiset parempia sosiaalisissa tilanteissa kuin miehet, ja jos ovat, mikä mahtaa olla syy. Lehden vastaus kuului, että miesten sosiaalinen osaaminen on tosiaan kehnompaa kuin naisten, se on synnynnäistä ja johtuu kromosomeista. Tähän päätelmään oli tultu, kun oli tutkittu Turnerin oireyhtymästä kärsiviä tyttöjä, joilla on poikien tapaan vain yksi X-kromosomi.

Tästä sentään suututtiin. Turner-potilaat loukkaantuivat miesvertauksesta.

Miesten vajavaisuus paljastuu erityisesti parisuhteissa. Osuipa silmiini sellainenkin vanha lehtijuttu, jossa ”asiantuntijoina ovat Väestöliiton perheklinikan psykologit” ja viesti oli se, että naiset ovat kehittyneempien aivojensa vuoksi lähisuhteissa ylivertainen. Toki naisellakin on ongelmansa: ”Nopeana arkielämän moninaisten ongelmien ratkojana, ihmissuhdetaiturina, nainen tulee helposti kärsimättömäksi, kun mies vain junnaa paikoillaan pohtimassa. -- Hitaampana mies voi vain todeta, että kaikki asiasta on sanottu ennen kuin hän ehtii avata suunsa.”

Väestöliiton asiantuntijoiden mukaan ratkaisu onneksi löytyy. Naisten pitää vain ymmärtää, että miesten aivotoiminta on kapeampaa ja hitaampaa, ja hyväksyä se. ”Naisen olisi hyvä muistaa, ettei hänen miehensäkään motkota hänelle, vaikka hän (todennäköisesti) hiihtää hitaammin.” Artikkelin mukaan onnellisen (hetero)avioliiton salaisuus on kuitenkin se, että mies antaa naiselle periksi – ja miksei antaisi, koska nainen ajattelee taitavammin.

Sosiaalisesta kömpelyydestä johtunee sekin, että miehet ovat median tarjoilemien tutkimusten mukaan huonompia johtajia kuin naiset. Ja kromosomit lienevät taustalla myös siinä, että miehet eivät kuulemma pärjää asiakaspalvelijoina yhtä hyvin kuin naiset. Talousjournalistit puolestaan tietävät kertoa, että miehet ovat kehnompia sijoittajia, katsottiinpa sitten tuottoja tai sijoitusten eettisyyttä. Hiljattain kerrottiin myös tutkimuksesta, jonka mukaan mieslääkärit ovat huonompia kuin naislääkärit. Miehet näkevät vain sairauksia, naiset näkevät ihmisen.

Sairauksiin päästäksemme. Taannoin lanseerattiin termi kuin miesflunssa, jonka tuntomerkkejä ovat turhasta valittaminen, oireiden liioittelu, töistä lintsaaminen ja muiden passuuttaminen. Miesflunssa ei toki ole irrallinen ilmiö, vaan yksi ilmentymä siitä, mitä esimerkiksi sellaiset eri alojen tohtorismiehet kuin Göte Nyman, Martti Puohiniemi ja Kari Nars ovat kirjoissaan vakuutelleet: miehet ovat itsekkäämpiä kuin naiset.

Kansainvälisiäkään esimerkkejä ei tarvitse kauan etsiä. Michael Mooren todistelee kiitellyssä Where to Invade Next -dokumentissaan, että miehet ovat naisia kelvottomampia poliitikkoja ja talouspäättäjiä.

Kun tähän vielä lisää suositun ”näin mies alistaa parisuhteessa ja elin vuosia väkivaltaisen miehen kanssa” -journalismin, johtopäätös on kolkko mutta vastaansanomaton: mies on niin kognitiivisesti, emotionaalisesti ja kuin moraalisestikin ala-arvoinen olento.

Äkkiseltään voisi luulla, että tällaisen mieskuvan varjossa miehen elämä on kaikkea muuta kuin helppoa.

Mutta sepä on.

Nimittäin mitä negatiivisempaa mieskuvaa maalaamme, sitä helpompaa on yksittäisellä miehellä. Ei esimerkiksi tarvitse osoittaa kummoisiakaan keskustelutaitoja, kun jo erottuu edukseen – mieshän ei osaa puhua. Kun aikoinaan osallistuin tiede- ja kulttuuriväestä koostettuun keskustelupiiriin, sain iloiset kehut: ”Puhuit tosi hyvin siihen nähden, että olet mies!” No mutta kiitos.

Jos mies vaivautuu lukemaan edes vähän kirjoja – mikä minusta on normaalia ja hauskaa ajanvietettä – siitäkin tulee helppoa plussaa: mies ja lukee kaunokirjallisuutta, vielä naisten kirjoittamaa, vau!

Hyväksi mieheksi pääsee jo sillä, ettei tee yhtään mitään. Jos ei kähmi kännissä naisia niin kas, johan erottuu tyypillisestä miehestä, siis tästä naisia joka käänteessä alistavasta #metoo-limakkeesta.

Sama koskee rasistisia vitsejä. Miehet tiedetään suvaitsemattomiksi, joten mies joka ei lipsauttele rasistisia vitsejä ja kommentteja, on fiksu ja avarakatseinen; paljon ei vaadita.

Pelkkä istuminenkin voi riittää. Ei tarvitse kuin istua alas ihan tavallisesti ilman alistavaa äijähaaraa, manspreadingiä, ja sivistynyt vaikutelma on annettu.

Minulla ei ole mitään sellaista valtaa, jolla voisin kaiken aikaa alistaa naisia kuten miehet yleensä, pointsit kotiin siis. Ja kun vielä olen kirjoittanut rakkausrunoja – mies puhuu ja kirjoittaa tunteistaan, uskomatonta! – sillähän jo pääsi kaikkien naistenlehtien haastateltavaksi, useampaankin kertaan.

Keskustelen mielelläni muusta kuin autoista tai tekniikasta, vaikkapa ihmissuhteista, mikä on ymmärtääkseni tavallista lajityypillistä toimintaa, mutta kontrastoituessaan myyttiseen mieskarikatyyriin siitä saa niin ilmaisia irtopisteitä että hävettää.

En hakkaa puolisoani kuten tyypillinen mies enkä tavallisen miehen tapaan lintsaile töistä miesflunssan turvin – helppoa plussaa. Jos mies vielä välttää työpaikalla naiskollegoiden päsmäröinnin ja muun mansplainingin eli ”miesselittämisen”, hän on melkeinpä kromosomien, testosteronin ja aivorakenteen kiroukset selättänyt luonnonoikku, poikkeuspersoona, hyvä tyyppi nyt vähintään.

Niin, tämä lista voisi oikeastaan olla yhtä pitkä kuin ensimmäinenkin. Eli toisaalta tekisi mieli sanoa, että antaa palaa vaan ja jatketaan miesten mitätöintiä ja demonisointia, se tekee yksittäisen miehen elämän satumaisen helpoksi.

Mutta en sano kuitenkaan. Yhden sukupuolen kategorinen mustamaalaaminen luo nimittäin vastenmielistä ilmapiiriä. Aika moni mies sitä paitsi miettii, että kun maine on joka tapauksessa tuo, niin mennään sitten sen mukaan.

Ja edelleen: turhan moni katsoo, että kun yhtä ihmisryhmää – keski-ikäisiä setämiehiä – saa lytätä ja nimitellä mielin määrin ja terävän skribentin maine vain kasvaa, miksei sitten muitakin? Se on kiusallinen kysymys, johon ”historialliset syyt” tai ”rakenteet” eivät riitä sellaiseksi vastaukseksi, joka oikeuttaisi kaksoisstandardin. Rasistista nettikirjoitteluakin olisi helpompi vastustaa, jos samaan aikaan ei arvostettaisi samansävyistä mutta toiseen osoitteeseen suunnattua stereotyyppistä tölvintää.

Sitten on vielä yksi pyyntö. Vaihdapa kirjoituksessa miehen paikalle jokin muu ihmisryhmä ja kokeile, miltä kuulostaa.

- Arno Kotro

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Siis hetkinen, oliko tämä kommentti kokonaisuudessaan sitaatti Kotron kirjoituksesta?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #4

Jossa oli kohtalaisen paljon hyviä pointteja (eli erinomainen sitaatti aiheeseen liittyen). Ymmärrettävästi on paljon helpompaa boxata miehet kollektiivisesti "pahis" -luokkaan. Tai ei tietenkään kaikkia miehiä.... äijäfeministit ovat varmasti "hyvis-ryhmä" Antikainen mukaan lukien.

Se että joku on hetero ja/tai mies ei välttämättä anna vielä mitään etuoikeuksia. Toki mies saa esim. keskimäärin enemmän voimatasoja ja nainen enemmän elinvuosia jne. jne. (nämä voidaan tilastoilla osoittaa todeksi), mutta on mm. täysin perustelematonta länsimaissa kuvitella esim. miehet parempaan asemaan... enkä usko Antikaisen argumentaation tason saavuttavan mitään erityisiä voittoja mikäli tuohon kilpaan lähdetään. Lähinnä mikäli tuohon typerään vastakkainasetteluun lähtisin, niin voisin argumentoida vahvemmin miesten/poikien oikeuksien puolesta.. niiden ollessa nykyään useammalla tavoin heikommilla Suomessa ( ei useimmissa muissa maissa, joissa naisten oikeudet taas ovat keskimäärin selvästikin heikompia ). En vain jaksaisi pelailla tätä joko-tai -sekoilua eli pitäisi keskittyä vain esim. naisten/tyttöjen ja miesten/poikien oikeuksien edistämiseen. Mielestäni kaikkien oikeuksia pitäisi edistää (poislukien haitalliset tahot kuten selvästi rikolliset ja muita haittaavat).

Nyt lähden kyllä mustikoita poimimaan ja palaan muutaman tunnin päästä katsomaan miten tämän blokin hulluus jatkuu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

"En vain jaksaisi pelailla tätä joko-tai -sekoilua eli pitäisi keskittyä vain esim. naisten/tyttöjen ja miesten/poikien oikeuksien edistämiseen. "

Blogin aiheena ei tokikaan ole miesten ja naisten välinen epätasa-arvo, vaan useammista kategorioista muodostuvan hierarkian arvostelu....

Kummalla siis on suurempi keskimääräinen riski kokea syrjintää sosiaalisissa ja julkisissa yhteyksissä, valkoihoisella suomalaisella heteromiehellä vai tummaihoisella maahanmuuttajahomomiehellä?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kotrolla on hyviä ajatuksia yksittäisten miesten kokemasta hegemonisen ja toksisen maskuliinisuuden aiheuttamasta sosiaalisesta yksinäisyydestä - osa miehistä syrjäytyy hierarkisen ja sukupuolen moninaisuuden hylkäävässä kaksinapaisessa sukupuolijärjestelmässä vääjäämättä. Samoin nuo kuvaillut miesten ja naisten sukupuoliroolit ahtauttavat etenkin miesten elintilaa edelleen, vaikka varsinaisesti idea stereotyyppisistä sukupuolirooleista alkaakin olla aikansa elänyt....

Edelliset esimerkit eivät kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että minulla on valkoihoisena heteromiehenä käytettävissäni suunnattomat määrät minulle "luonnostaan langenneita" etuja verrattuna esimerkiksi etnisten vähemmistöjen edustajiin, muuta sukupuolta oleviin tai seksuaalivähemmistöryhmään kuuluviin ihmisiin.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

"Edelliset esimerkit eivät kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että minulla on valkoihoisena heteromiehenä käytettävissäni suunnattomat määrät minulle "luonnostaan langenneita" etuja verrattuna esimerkiksi etnisten vähemmistöjen edustajiin, muuta sukupuolta oleviin tai seksuaalivähemmistöryhmään kuuluviin ihmisiin."

Voitko kertoa konkreettisesti mitä ne on?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #5

"Voitko kertoa konkreettisesti mitä ne on?" White priviledge:stä tulee mieleen Antikaisen oikeus olla idiootti niin, että sen voi tässä todeta, ilman että saan natsi-rasistin leimaa, bannia, tms ...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Esimerkiksi se, että minua ei haukuta alvariinsa mutiaiseksi, rumaksi huoraksi tai hintiksi implikoi eliittiasemastani tässä sosiaalisessa järjestelmässämme. Saan siis olla ja tehdä vapaasti asioita joutumatta perustelemaan olemistani tai tekemisiäni...

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki Vastaus kommenttiin #34

Aika montaa valkoista on syyttä haukuttu rasistiksi, mutta näiden kirjoitusten perusteella blogisti sitä vaikuttaa todella olevan, ja aivan alkuperäisessä tarkoituksessa. Samanlaista "valkoisen ylivallan" julistamista kuin rapakon takanakin ollut joskus.

Jos olosi oikeasti tuntuu etuoikeutetulta muihin ihmisryhmiin verrattuna, niin voit kiittää siitä vuosisatojen aikaista työtä, jota tämän länsimaisen hyvinvoinnin eteen on tehty.

Jos muut kansakunnat pitävät esimerkillisenä esim. koulutuksessa tehtyjä saavutuksia, tai pohjoismaista hyvinvointivaltiota, jota blogistikin on ärhäkkäästi ajamassa osaltaan alas joissain aiemmissa kirjoituksissaan, niin onko se sitten muka merkki etuoikeutetusta asemasta, joka johtuu vain siitä, että on sattunut saamaan vaaleaihoisen geenit?

Mitä konkreettista hyötyä muka on siitä, että on vaaleaihoinen ja näyttää mieheltä? Ihan sama, jos minä olisin kateellinen pidemmille, komeammille ja parempi kuntoisille miehille, ja keksisin syyttää siitä sitten jotain epäoikeudenmukaista eriarvoisuutta, vaikka kyse on vain siitä, mikä on arvostettua ihmisten mielestä, ja millainen sitten on se ihannekuva. Ei voi mitään, sekin on eräänlaista demokratiaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Edelliset esimerkit eivät kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että minulla on valkoihoisena heteromiehenä käytettävissäni suunnattomat määrät minulle "luonnostaan langenneita" etuja "
___

I call bullshit. Tuota keskustelua on käyty pääosin Suomen ulkopuolella vuosikausia enkä ole vakuuttunut "oman puolesi" argumenteista - niiden lähes jatkuvasti kokien tappion keskusteluissa. Ehkä olet enemmän Trump ja/tai Putin tyylinen luonnoltasi/oikeuksiltasi/whatever, mutta älä yleistä tuota liikaa muihin olettaen että pääset siitä antamatta kunnon argumentteja uskomiesi teorioiden puolesta.

Tuolla yleistämistaktiikallasi ilman kunnon logiikkaa/argumentaatiota (mikä ei toki ole omaa keksintöäsi lainkaan, vaan olet omaksunut sen muilta) itse asiassa luot koko ajan suurempaa vastakkainasettelua, mikä on johtanut takaiskuihin pahasti juurikin tasa-arvon ajamisessa - ja johtaa jatkossakin. Hyi sinua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Esimerkiksi "naisen euro" on konkreettinen todiste tukemassa väitettäni yleistävällä tasolla, kuten myös "maahanmuuttajanaisen eurokin"....

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #26

Siis mies on etuoikeutettu koska tekee töitä enemmän ja ansaitsee sen takia enemmän? Haha! Tuo naisen euro myytti on muutenkin jo ajat sitten kumottu!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #30

Palkkavertailuissa työaika vakioidaan, Tilastokeskuksen laskennassa se on joko säännöllinen työaika kuukaudessa tai sitten palkat lasketaan tehdyn kokonaistyöajan mukaan bruttotuntiansioina.

Asiassa ei ole mitään mystistä eikä kumottavaa siis :)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

#1
Hyvin kirjoitettu juttu, kiitos että toit sen tässä esille.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Etuoikeus- ja uhriutumisolympialaiset ovat äärivasemmistolaista retoriikkaa, jolla pyritään vaientamaan kyseenalaistajat. On hieman rasistista ja seksististä väittää että ihmiset olisivat alempiarvoisia pelkän ihon värin tai sukupuolen takia. Muutenkaan väite valkoisesta etuoikeudesta ei kestä mitään tarkastelua kun katsoo miten paljon valkoisia kärsii köyhyydestä ja syrjinnästä.

Suosittelen Juha että katsot elokuvan Get Out ja lopetat tuon keskusteluilmapiirille myrkyllisen vastakkainasettelun.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ikinä en ole tosiaan niin etuoikeutetuksi itseäni tuntenut, kuin valkoisten etuoikeutettujen feministien seurassa. Se "turpa kiinni, sinulla ei sukupuolesi ja ihonvärisi takia ole oikeutta mielipiteesen" -asenne on ollutkin tätä "faktaa" oivasti vahvistanut kokemus.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Pakko kysyä? MIKSI? MITEN? JA MITEN SE NÄKYY/VAIKUTTAA minun elämääni/elämässäni??

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kysyä voit, mutta järjellistä vastausta et voi saada. On nää nimittäin sellaiset pöljyyden markkinat.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

On aivan mahtavaa olla maailman etuoikeutetuin olio. Tuon lisäksi ryhdyin maahanmuuttajaksi useampaankin maahan ja olen harrastanut sitä kolmisenkymmentä vuotta. Syynä oli se, että väitettiin maahanmuuttajien vievän parhaat työpaikat ja kauneimmat naiset. Kokeiltuani huomasin, että väite on aivan tosi.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Mitäs tämä nyt on? Eikös meille just opetettu mitään sukupuolia ei ole tai että niitä on ainakin 28? Jonkun henkilön sukupuoli voidaan korkeintaan "olettaa" joksikin ja hetken päästä se voi olla jo jotain muuta. Joten ihan taantumuksellista konservatiivien jorinaa nämä mies/nais ja tasa-arvo jutut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Se on katso tämä genderfilosofian kvanttiteoria. Sama asia voi yhtä aikaa olla tosi ja epätosi, olemassa ja olematta.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Pitääpä käydä Mogadishussa testaamassa kuinka etuoiketettu olen...

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Nonnih, minutkin on nyt sitten jo tuomittu kelvottomaksi. Ei sitten tarvitse yrittää mitään fiksua, vaan sopii elää kuin sarjakuvastripin Wagner.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan normaalia syyllistämistaktiikkaa, joka moneen tehoaa mikäli eivät tutki asioita yhtään sen paremmin (ja useimmilla ei ole aikaa moiseen). Häpeä nyt vähän sinäkin että olet miesoletettu ja vielä enemmän mikäli olet hetero-oletettu. Etuoikeutesi ovat vallan selvät - ainakin mikäli uskot niin, koska sinulle kerrottiin niin.

Pekka Pylkkönen

Suomalaisena Antikainen tosiaan on sen verran etuoikeutettu että hän voi suoltaa hyödytöntä paskaa bittipaperille ja elättää itsensä sillä. Ei tulisi kuuloonkaan vähemmän etuoikeutetussa yhteiskunnassa jossa käsiparit pitää varata elämän perustarpeista huolehtimiseen.

Miehet ovat etuoikeutettuja ja muslimit raiskaajia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomessa valkoihoinen heteromies on etuoikeutetuimmassa asemassa - paikallisesti toki jossain lämpimämmän vyohykkeen kulttuurialueella muun väriset heteromiehet ovat eliittiväkeä, mutta globaalissa vuorovaikutuksessa hekin ovat usein alisteisia valkoiselle heteromiehelle.

" Ei tulisi kuuloonkaan vähemmän etuoikeutetussa yhteiskunnassa jossa käsiparit pitää varata elämän perustarpeista huolehtimiseen."

Sama intersektionaalisesti ilmentyvä hierarkia kuluttaa turhaan voimavaroja myös kehittyvissä valtioissa - kehitysmaissa etuoikeutettu asema ilmenee korostuneemmin vieläpä ...

Pekka Pylkkönen

Valkoinen heteromies tekee työt ja maksaa koko sirkuksen. Muut keskittyvät lähinnä vhm:n lompakon tyhjentämiseen, noin yleisellä tasolla. Etuoikeudet ovat ihan muilla ryhmillä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #44

"Etuoikeudet ovat ihan muilla ryhmillä"

Niinkuin vammaisilla, romaneilla ja ruskeilla tytöillä?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #48

Kyllä. He hyötyvät yhteiskunnan rakenteista enemmän kuin panostavat niihin. Ruskeista tytöistä en tiedä, mitä porukkaa sillä nyt tarkoitetaankaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #52

Ruskeilla tytöillä tarkoitan itse maahanmuuttaneita tai maahanmuuttajataustaisia nuorehkoja naisia, joille oman elämän rakentamiseén haasteita tuovat oman etnisen lähipiirin kultturiset - ja joskus - patriarkaaliset normit ja valtaväestön taholta tulevat odotukset sekä ennakkoluulot.

Vammaisten saama tuki on tuosta rahallisesti laskettavasta verrannostasi huolimatta melko riittämätön ja itse asiassa viime vuosina tapahtunut säästäminen vammaisille suunnatuissa palveluissa on johtanut vammaisten ihmisarvoa loukkaaviin tilanteisiin. Pientä paluuta huutolaisaikoihin on havaittavissa...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #58

Kyllähän sen varmasti vammaisetkin ymmärtävät että jos veroeurojen varassa eläviä tulee lisää, kuten esimerkiksi Suomessa eläkeläisten ja maahanmuuttajien osalta, jostain joutuu tinkimään. Sehän on solidaarisuutta, jota myös heidän on syytä kyetä osoittamaan. Sellaista Suomessa ei nimittäin ole käynyt että sosiaalimenot olisivat missään vaiheessa laskeneet tai edes pysyneet ennallaan. Kasvu on kovaa, talouden kasvusta riippumatta.

Ihmisarvon loukkaamisen mittaamisessakin saattaa olla vikoja. Millaista vammaisen elämä on Maltalla, Etelä-koreassa tai Espanjassa joissa bkt per capita (PPP) on Suomen kanssa samaa luokkaa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #63

Ainakin itse katson olevani vammaisiin verrattuna sen verran etuoikeutetumpi, etten lähde vaatimaan heiltä kaiken muun ankeuden keskellö vielä ylimääräistä kiitollista nöyryyttä.

Vammaispalveluihin satsaaminen tuottaa investointina selkeästi enemmän kuin niistä säästämisellä saadaan : ensinnäkin ne lisäresurssit lisäävät palveluiden tuottajia ja siten parantavat työllisyyttä ja toiseksi ne kohentamalla vammaisten toimintakykyä ennaltaehkäisevät vammaisuuteen liittyvien sairauksien kroonistumista. Laitoshoito on aina omatoimista asumista kalliimpaa myös yhteiskunnalle...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #67

"Vammaispalveluihin satsaaminen tuottaa investointina selkeästi enemmän kuin niistä säästämisellä saadaan "

Eikö näistä heitoista joka käänteessä voisi jo luopua? Olisi ehkä syytä tähdentää mihin tarkkaanottaen rahaa siellä vammaispalveluissa kannattaa laittaa jotta nuo säästöt syntyvät. Ihan vain rahan kaataminen kun ei ole investointi. Sama pätee yliopistoihin, terveydenhuoltoon, yleisesti sosiaaliturvaan jne yms joista viime vuosina on kuultu juuri samanlaisia heittoja. Siellä yläkäsitteiden alapuolella voi olla tälläisiä kohteita ja samoin siellä voi olla kohteita joista ei ole vastaavaa hyötyä. Resurssien siirto vammaispalvelujen sisällä on varmasti kaikille tervetullutta. Luulisi sen olevan jopa valtiovallan velvollisuus käyttää väkisin verotetut varat tehokkaasti ja vaikuttavasti.

Käsityksesi etuoikeudesta on kieroutunut. Luonto ei jakele etuoikeuksia vaan biologisia variaatioita. Se että muut näkevät vaivaa auttaakseen toista, ei ole niiden vaivannäkijöiden etuoikeus vaan sen avunsaajan. Etenkin kun se toteutetaan valtion väkivaltamonopolin avulla.

Vasemmistolaiseen paradigmaan ei yleensäkään kuulu kiitollisuus. Sen on korvannut katkeruus ja muiden syyttely. Hyväntekeväisyyden paras puoli verottamiseen nähden taitaa olla se että antaja kokee tekevänsä jotakin merkityksellistä ja saaja ymmärtää että joku oikea ihminen on joutunut hikoilemaan sen hyvän eteen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #74

"Hyväntekeväisyyden paras puoli verottamiseen nähden taitaa olla se että antaja kokee tekevänsä jotakin merkityksellistä ja saaja ymmärtää että joku oikea ihminen on joutunut hikoilemaan sen hyvän eteen."

Niinpä juuri, hyväntekeväisyys saa ihmiset tuntemaan itsensä autettavia paremmiksi. Pylkkänen on voinut kuulla myös sellaisista vasemmistomöröistä, jotka kutsuvat itseään iloisiksi veronmaksajiksi. Heillä on ilmeisesti jonkinasteinen luottamus siihen, että demokraattinen järjestelmä sijoittaa verovarat vähintäänkin kohtuullisen oikeudenmukaisesti. Tehokkuus ei heillä ole aina välttämättä päällimmäisenä mielessä.

Valkoisen miehen etuoikeuden näen niin, että hänellä on monessa suhteessa etumatkaa muihin verrattuna ja monet ladut valmiiksi tallattuina. Sen valmiiksi tallatun ladun huomaavat huomattavasti helpommin ne, jotka joutuvat etenemään samoihin tavoitteisiin umpihangessa. Toisaalta itse tunnistan sen, että miehelle siltä valmiiksi tallatulta ladulta poikkeaminen voi olla hyvinkin ei-toivottavaa - miehen pitää tehdä asiat niin, että pitää itsensä miehenä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #75

Anteeksi mutta mitä *tua? Kyse ei ole millään tavalla paremmuudesta. Kuka voi olla sellainen persläpi ettei osaa olla kiitollinen siitä että joku muu tekee jotain puolestasi? Milloin tuollaisesta epäsosiaalisesta käytöksestä tuli hyväksyttävää?

"Sen valmiiksi tallatun ladun huomaavat huomattavasti helpommin ne, jotka joutuvat etenemään samoihin tavoitteisiin umpihangessa. "

Tarpeeksi kun surkuttelee ja kuuntelee uhripropagandaa, alkaa uskoa että kaikilla muilla kaikki on aina niin hemmetin helppoa. Tai vaihtoehtoisesti omat mitättömät murheet näyttävät valtavilta.

Suomessa ihan tavallinen poika on se joka syrjäytyy ja tekee lopulta itsarin. Etuoikeutetun itsarin etuoikeutetun syrjäytymisen jälkeen. Se ei ole ruskea tyttö, romani tai vammainen. Eikä se johdu "toksisesta maskuliinisuudesta" tai muista teennäisistä ja fiktiivisistä sepustuksista. Mitä enemmän ihminen keksii haluttavia asioita joita kaikkia ei voi saada, sitä enemmän mahdollisuuksia ihmiselle tulee ajautua onnettomaksi. Suhteellisuudentaju ja kyky tyytyä ovat ehkä jonkin sortin etuoikeuksia. Muiden syyttely ja tekosyiden keräily taas ovat ne lumihankesi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #76

Sitkeästi olet yrittänyt argumentoida tässä ketjussa, mutta ei kannata ruokkia trollia (paitsi ehkä jonkinlaisena perverssinä huvittelumuotona). Se kun kirvoittaa vain uusia perustelemattomia kliseeryöppyjä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

On Ok olla ihonväriltään valkoinen, on Ok olla vielä hetero, myös Ok olla etuoikeutettu.

En tunne syyllisyyttä mistään.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Äärifeministit ovat yleistämisen ja kaksoisstandardejen mestareita - ja kaukana minkään tasa-arvon tavoittelusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eiks kaikkien miesten kuluisi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ainakaan omaperäisyydestä tai asiansa perustelemisesta ei tätä blogia voi syyttää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ainakaan omaperäisyydestä tai asiansa perustelemisesta ei tätä blogia voi syyttää."

¤%¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

No ei nyt ihan vielä pidä tuomita. Itsekin laitan usein kommentin Uuteen Suomeen ja olen poissa seuraavat pari päivää eli ei siinä aktiivisuutta oikein ole. Sen takia en ole jaksanut omia blokeja tänne kirjoitella (poistin aikanaan ne muutamatkin), kun en ole ollenkaan varma kuinka aktiivisesti jaksaisin niitäkään seurata. Antikaisella voi olla vaikka mikä tilaisuus lauantaina ja kommentoi vasta maanantaina, mikä on itselleni ihan ok. Nykyinen some-hektisyys vain "vaatii" että pitäisi olla jatkuvasti paikalla.

Muutenkin lyhyt kirjoitus voi olla ihan ok "täky", millä Antikainen seurailee tilannetta .... antaen lopulta murskaavan ylivoimaiset argumenttinsa ( noh, en aidosti tuohon sentään usko... lyhyeen "täkyyn" voin uskoa, mutten vielä ylivertaisiin argumentteihinsa.. eiköhän ne olisi nähty jo paljon aikaisemmin, vuosia sitten ).

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

En tuominnut. Ja ymmärrän enemmän kuin hyvin, ettei jaksa/ehdi/kannata roikkua koko ajan kiinni koneessa kommentoimassa. Luonnehdin vain itse blogitekstiä, jossa ei kuluneen klisheen lisäksi muuta asiaa olekaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #27

On siinä linkki pitkään Wiki-artikkeliin.

Kiistämättömästi maailman taloudellista ja sotilaallista valtaa pitävillä alueilla valkoiset heteromiehet ovat ryhmänä etuoikeutetuimpia huolimatta siitä, että valkoisissakin heteromiehissä on oman elämänsä antisankareita.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa vankiloissa on enemmän mustia rikoksentekijöitä kuin valkoisia vaikka väestöosuudet ovatkin päinvastaiset, mistä voidaan vähilläkin yhteiskunta-analyyseilla päätellä mustien yhdysvaltalaisten tilastollisen sosioekonomisen statuksen olevan selkeästi valkoihoisia heikomman. Etuoikeutetuimmilla ei ole suurempaa taloudellista tarvetta heittäytyä rikollisiksi ja heillä on myös käytössään paremmat oikeudelliset apukeinot kuin köyhemmällä porukalla...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Valkoinen etuoikeus näkyy meilläkin selvästi esimerkiksi siinä, ettei valkoista oleteta lähtökohtaisesti ulkomaalaiseksi, eikä häneltä sen takia esim. kysytä papereita vain ulkonäön perusteella tai oleteta ettei hän puhu paikallista kieltä.

Osittain tästä on tullut globaaliakin, kun esimerkiksi ns. länsimaiset kauneusihanteet ovat levinneet median mukana laajalle.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei saatana.. Jos mie meen Venäjälle, minulta kysytään paperit useammin kuin venäläiseltä.. Koska vaikka minä ja Venäläinen mies ollaan hetero miehiä, niin silti näytän erilaiselta, ja sen takia minulta kysytään paperit ja voi olettaa etten osaa Venäjää.

Ei tuo ole etuoikeutta, jos poliisi etsisi varasta ja varas tiedetää nolevan valkoihoinen, niin minulta kysytään silloin paperit tai haastatellaan muuten, ja tummaihoiset jätetään rauhaan..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kolonialismin jäljet vaikuttavat edelleen entisissä siirtomaissa juuri tuolla tavoin - valkoihoisuus koetaan tavoitelluksi arvokseen jopa oman terveyden kustannuksella. Ihoa vaalentavat apteekkituotteet ovat hittituotteita monessa Afrikan valtiossa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Voepi olla, ei kannata mennä sitten niihin osiin afrikkaan jossa valkoisia maanviljelijöitä tapetaan, ja viedään maat /tuhotaan omaisuus!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ihoa vaalentavat apteekkituotteet ovat hittituotteita monessa Afrikan valtiossa."

Onko tuo meidän valkoisten syytä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei varmaankaan juuri Sinun syytäsi, mutta kolonialismin seurausta kuitenkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aivan turha syyllistää minua tai ketään muutakaan joka ei ole ollut itse henkilökohtaisesti kolonialismia luomassa ja rakentamassa. itsetunto on itse rakennettava, turha siitä muita syyttää jos peilikuva ei miellytä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #37

No, suomalaiset voivat olla tässä afrikkalaisten itsetunnon kehittymisessä olla tukena - ja vähintä mitä voimme tehdä sillä saralla on lopettaa rasististen mustaan ihonväriin viittaavien nimitysten käyttäminen puhekielessä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ei, valkoisuutta ihannoidaan. Näitä vaalennuksia tapahtuu muuallakin kuin vain Afrikassa.

Mitä tulee kolmansien maiden riistosta, he yleensä unohtavat että raaka-aine markkinat määräävät hinnan "pörssi" ja niistä maksetaan markkinoiden määrävän arvon summa ja Afrikan valtion suvereniteettiperiaatteen mukaisesti.

Me valkoiset emme ole vastuussa kolmannen maailman maiden korruptiosta, nepotismista, riistosta, sisällissodista ja muista ikävyyksistä. Silloin tulee vastuu, jos olemme pystyttämässä niitä, ja yleensä emme ole.

Kongo on hyvä esimerkki tälläisestä vastuusta, jolloin pitää puuttua.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Luonnonvarat ja pääoma virtaavat kehittyvistä maista ulos hyödyttämään kansainvälisten talouskorporaatioiden huipulle kohottautuneita valkoisia heteromiehiä - globaalin hyväveliverkoston riistopyramidi on tappavan tehokas koneisto myös noista mainitsemistasi sisällissodista päätellen.

Jos haluaa täyden vastuuvapauden kolmannen maailman ongelmista, niin kannattaa tarkistaa onko oman matkapuhelimen valmistuksessa käytetty verimetalleja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #43

Ensinnäkin investoinneilla pääomat virtaavat myös maahan sisään josta seuraa palkkojen ja verotulojen kasvua. Pikku-hiljaa kehittyvät maat kehittyvät. Kuten kävi teollisuusmaillekin aikanaan.

Toiseksi, pääomat ovat eläkerahastoissa. Ne omistavat suuryritykset ja maksavat tuotot eläkkeinä - naisille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #51

Afrikassa kehittymisen suurimpia esteitä ovat luonnonvarojen riiston ja ympäristön turmeltumisen ohella pääomien pako ylikansallisten yritysten osakkaiden tileille - Suomessa sama ilmiö on odotettavissa sote-uudistuksen valinnanvapauspykälien toteutuessa, jolloin terveydenhuoltoon sijoitettavat varat häipyisivät vaivihkaa yksityisten terveystalojen tileille paratiisisaarille...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olit sitten linkannut Wikipediasta todistetta toteumasta, joka pönkittää sanomaasi.

Valkoinen heteromies on yksi maailman vähälukuimmista kategorioista ihmiskunnassa. Jos sellainen kategoria on keskimäärin menestynyt parhaiten, niin mikään ulkoavaruuden taho ei ole siihen myötävaikuttanut.

Vain luolamiesyhteisöissä oli lihasvoimalla ratkaiseva merkitys menestymiselle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Valkoinen heteromies on saavuttanut etuoikeutetun asemansa omilla avuillaan ja teoillaan, tästä olemme kaiketi samaa mieltä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Osittain näin, mutta riippuu myös siitä mitä etuoikeutetulla asemalla tarkoitetaan. Toisaalta nimittäin kauniit nuoret naiset ovat kaikkein etuoikeutetuimpia, jos tarkastellaan potentiaalia menestymiselle suhteessa älylliseen tai fyysiseen panostukseen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #50

Totta, Kauniin naisen ei tarvitsisi tahtoessaan tehdä elämässä yhtään mitään! Ja onhan näitä nykyaikana läjäpäin jotka vain nauttii rikkaan miehen rahoista ja nauttii olostaan..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #50

Nuoruuskin kestää vain hetken aikaa, joten muodollisella pätevyydellä hankitut etuoikeudet ovat hyvin helposti myös menetettävissä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #60

Niin, kannattaa panostaa säilyviin pätevyyksiin. Valkoiset heteromiehet ovat ilmeisesti keskimäärin paremmin tämän oivaltaneet.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #60

Paitsi että Nainen vähän vanhetessa ettii ittelleen vanhuksen vierelleen joka kuolee muutaman vuoden sisään, näin saattaa periä kivan summan!

Nainen on niin etuoikeutetussa asemassa ettei hänen tarvitse muuta tehdä kuin pelata rintsikat päällä Twitch.tv sivuilla, ja hän saa rahaa elämiseen, ja jopa enemmänkin kuin pelkkään elämiseen! Näin helppoa on olla nainen Suomessa ja länsimaissa!

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Suosittelisin blogistia miettimään mihin jatkuva valkoisten ihmisten panettelu voi johtaa. Kun te olette kovin huolissanne vihapuheesta vähemmistöjä kohtaan, se sama mekaniikka toimii myös toiseen suuntaan. On erittäin vaarallista syyttää valkoisia kaikista vähemmistöjen ongelmista.

Ensiksikin se johtaa siihen, että vähemmistöt alkavat syyttämään kaikista oman elämänsä ongelmista kantaväestöä, eivätkä edes pyri kehittämään itseään. Toisekseen sopisi miettiä, mikä saattaa uhata niitä valkoisia suomalaisia alueilla mitkä muodostuvat maahanmuuttajaenemmistöisiksi. Miten maahanmuuttajataustaiset lapset tulevat silloin reagoimaan vähemmistöksi jääneitä valkoisia lapsia kohtaan esim. kouluissa. Onko tullut koskaan mieleen?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mielestäni etuoikeutetun asemani myöntäminen ei täytä vihapuheen määritelmää.

"Ensiksikin se johtaa siihen, että vähemmistöt alkavat syyttämään kaikista oman elämänsä ongelmista kantaväestöä, eivätkä edes pyri kehittämään itseään."

Tuskinpa sentään. Vähemmistöasemassa olevilla on yleensä kehittynyt suhteellisuudentaju ja moraalinen kyky kantaa vastuuta omasta käyttäytymisestään.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Tarkoitatko, että esim. Yhdysvalloissa mustat tekevät enemmän rikoksia, kuin muut väestöryhmät, koska heillä on kehittynyt moraalinen kyky kantaa vastuuta omasta käyttäytymisestään?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #65
Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #69

Sittenhän tuo tarkoittaisi sitä, että muuttujien vakioinnin jälkeen mustien rikollisuusaste olisi pienempi, kuin valkoisten, mutta tutkimusten mukaan asia on päinvastoin. Aika jännä juttu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #65

Arvioiden mukaan mustaihoisten väestöosuutttaan suurempi rikollisuusaste Yhdysvalloissa selittyisi heidän keskimääräisesti huonommalla sosioekonomisella statuksellaan muihin etnisiin väestörymiin verrattuna - epävakaat kotiolot, työttömyys, rahanpuute ja yhteiskunnallisen osattomuuden tunne sekä syrjintäkokemukset johtavat helposti rikoksen tielle.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #70

Mitä sitä turhaa arvioimaan. Onhan siellä tehty tutkimuksia, jossa muuttujat on vakioitu ja silti mustien rikollisuusaste on korkeampi, kuin muiden.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vähemmistöasemassa olevilla on yleensä kehittynyt suhteellisuudentaju ja moraalinen kyky kantaa vastuuta omasta käyttäytymisestään."

Kuten Euroopassa vähemmistönä olevilla muslimeilla?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aina kuitenkin löytyy poikkeus sääntöön :

Suomalainen valkoihoinen heteromies ei ole etuoikeutettu olio Suomessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ei etuoikeutettu, mutta menestynyt siitä huolimatta. Tämän voi todentaa vaikkapa pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien valinnan kautta.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Joissain tapauksissa suuryritysten johtotehtäviin saatetaan valitakin helpommin miehiä kuin naisia, mutta ei tätä pidä paskoa loppujen 99% valkoisten miesten niskaan, jotka ei ole ikinä saaneet mitään etua mistään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #61

Sama 99% tai vielä suurempi osuus koskee kaikkia muitakin sosiaaliryhmiä. Vanhoja ja nuoria naisia, afrikkalaisrotuisia y.m. Ei voida väittää, että keski-ikäisten valkoisten heteromiesten mahdollisuus tulla valituksi pörssiyhtiön johtoon länsimaisssa olisi heikompi kuin minkään muun sukupuolen, rodun tai ikäryhmän edustajien.

Mainitsemieni sosiaaliryhmän tunnusmerkit eivät kuitenkaan ole olleet avainasemassa tehtävään sopivan henkilön valinnassa, vaan kyseessä on aina valinta, jonka yhtiön hallitus on katsonut todennäköisimmin edesauttavan yhtiön menestymistä. Muuta rooliahan ei yhtiöllä olekaan kuin liiketaloudellinen menestyminen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #66

Yrityksen menestymiseen taas vaikuttavat tuotteiden laadun ohella toimintaympäristön normiodotukset ja markkina-alueella vallitsevat arvot - Suomessa tasapuolisuuteen sukupuolten edustuksessa yhtiön hallinnossa pyrkivillä yrityksillä on tästä tasa-arvoisesta rekrytointipolitiikastaan imagollista etua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #68

Pitää paikkansa tuo mainitsemasi normiodotusten ja vallisevien arvojen merkitys, sikäli kun sitä ei ylikorosteta.

Yritysten intressinähän ei ole yhteiskunnan tasa-arvoisuuden edistäminen, vaan kulloinkiin vallitseviin arvoihin sopeutuminen siten, että oma etu maksimoidaan.

Käytännössä tuon nykyisen arvokeskustelun tuloksena on syntynyt kiintiönaiskäsite. Ottamalla tietyn prosentin naisia yhtiön hallitukseen yhtiö voi osoittaa seuraavansa niin yhteiskunnan kuin lainsäädännönkin asettamia odotuksia.

Valtaosaa naisista tämä ei kuitenkaan hyödytä mitenkään, koska naisia on Suomessa vajaat kolme miljoonaa, ja pörssiyhtiöiden hallituspaikkoja kaikille halukkaille jaettavissa ehkä viitisensataa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #72

"Valtaosaa naisista tämä ei kuitenkaan hyödytä mitenkään, koska naisia on Suomessa vajaat kolme miljoonaa, ja pörssiyhtiöiden hallituspaikkoja kaikille halukkaille jaettavissa ehkä viitisensataa."

Asia ei ole noin yksioikoinen:

Kun ihmiset alkavat tottua siihen, että noissa tehtävissä olevat naiset "jyrähtelevät" painavia taloudellisia ja yhteiskunnallisia puheenvuoroja, seuraa siitä voimistuva vaikutelma, että naisten mielipiteillä on merkitystä ja heitä ei ohiteta ehkä muissakaan alemman tason tehtävissä niin helposti kuin mitä nykyään vielä niin paljon tapahtuu.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #68

Väitätkö tosiaan, että kun Pasi menee rautakauppaan ostamaan lapiota tai Alisha ostaa näytönohjainta tietokoneeseensa, niin heidän ostopäätökseensä vaikuttaa tarjolla olevien tuotteiden valmistajien johtokuntien sukupuolinen ja etninen jakauma?

Pekka Pylkkönen

Pörssiyhtiöiden tj:t edustavat 0.08 promillea Suomen miehistä. Aika rohkea veto yleistää noin pienen osapopulaation menestystä koko populaatioon.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Vähemmistöasemassa olevilla on yleensä kehittynyt suhteellisuudentaju ja moraalinen kyky kantaa vastuuta omasta käyttäytymisestään."

Tuo ei kyllä aina pidä paikkaansa: Vähemmistö voi aika usein nähdä omat ongelmansa usein etusijalla ja olla aika sokea muiden ongelmille. Ajatus siitä, että on riistoa ja epätasa-arvoa, tulee kyllä siitä näkökulmasta hyvin selville.

Olla valkoinen mies tarkoittaa usein sitä, että koska mikään kauhean suuri ongelma ei tuota ihmisryhmää uhkaa muiden taholta, tulee totaalisen sokeaksi kaikelle elämässä tapahtuvalle sorrolle ja riistolle. Tästä syystä valveutunut valkoinen mies miettii, missä tilanteissa hän on esteenä toisten vähemmän etuoikeututtujen ihmisten oikeuksien toteutumiselle ja mitä hän suhteellisen hyvästä asemastaan voisi sen eteen tehdä.

Toinen asia on, että valkoisen miehen ei pidä syyllistää itseään hyvästä asemastaan, ellei hän henkilökohtaisilla ratkaisuillaan ole sitä asemaa hankkinut toisia polkemalla - Antikaisen kännykkäesimerkki on tässä toimiva. Sen sijaan hän voisi miettiä, minkälainen valtarakennelma ylläpitää tuota valta-asemaa. Sitä miettiessään hän ehkä huomaa, että kyse on sisäisesti raa'asta pelistä raaoilla säännöillä, jossa toinen valkoinen mies voi jäädä toisen tallomaksi pahastikin. Tämä elementti on pääosin vastuussa siitä, että monille valkoisilla miehillä ei kuitenkaan mene kovin hyvin henkilökohtaisella tasolla. Jotkut puhuvat tässä patriarkaatista, toiset toksisesta maskuliinisuudesta, mikä myrkyttää inhimillisesti arvokasta elämää miesten keskuudessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ihonvärillä ja sukupuolisella suuntautumisella sekä oman sukupuolensa ristiriitojen tunnistamisella on merkitystä ihmisen asemaan yhteiskunnassa.
Se ei kuitenkaan selitä kaikkea. Kannattaa ottaa huomioon, että kaikki heteroseksuaalit valkoiset miehet eivät ole samassa asemassa vaan myös meidän asemissamme on keskinäisiä eroja perustuen luokka-asemaan ja siitä pääsääntöisesti seuraavaan sosio-ekonomiseen asemaan.

Niinpä valtaosa suomalaisessa yhteiskunnassa syrjäytetyistä on myös valkoihoisia heteromiehiä. Ihonväri ja sukupuolinen suuntautuminen ei pelkästään pelasta joutumiselta suhteelliseen liikaväestöön. Sekin kun on periytyvä ominaisuus ja säätykierto katoava prosessi.

Täkäläisen yhteiskunnan n.s. normi-ihmisten syrjäytymisen tunnistaminen ja tunnustaminen ei kuitenkaan poista yhtään toisenväristen ja toisin suuntautuneiden ihmisten ongelmaa. Ne on molemmat ratkaistava ja korjattava.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset