jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Intersukupuolisuus - tietoa tiedonhaluisille

Intersukupuolisuudella tarkoitetaan synnynnäistä tilaa, jossa ihmisellä on sekä miehen että naisen ns. biologisia , fyysistä sukupuolta määritteleviä, ominaispiirteitä. Yleisimmin intersukupuolisuus havaitaan välittömästi lapsen syntymähetkellä totunnaisesti sukuelinten muodon perusteella toteutettavan  sukupuolen määrittelyn osoittautuessa mahdottomaksi tehtäväksi. 

Suomessa jo heti syntyessään intersukupuolisiksi määrittyviä lapsia syntyy vuosittain kahden käden sormilla laskettava määrä, mitä virheellisesti pidetään myös koko ilmiön yleisenä toteutumana. Tosiasiassa intersukupuolisuus on kuitenkin huomattavan yleistä - sukuelinepätyypillisyyden ohella intersukupuolisuus ilmenee nimittäin myös kromosomaalisena tai hormonaalisena odotusarvoista poikkeavuutena,  jolloin intersukupuolisuus tulee ilmi vasta myöhemmällä iällä.

Intersukupuolisuuden yleisyydestä on olemassa jo verrattain vakaa konsensus  tutkijoiden keskuudessa - selkeästi intersukupuolisiksi luokittuvia ihmisiä on väestöstä noin 0,5 prosenttia ja kaikki diagnostiset kriteerit täyttävät henkilöt mukaan lukien intersukupuolisten kokonaismäärä nousee jo 1,7 prosenttiin väestöstä. Sukupuolivähemmistönä intersukupuoliset vastaavat siis volyymiltaan transsukupuolisia ja mielestäni jo yksin tällä perusteella intersukupuolisten oikeudellisen aseman kohentaminen tulisi nostaa jo hyvälle alulle päässeen transaktivismin rinnalle...

 

Lisätietoa intersukupuolisuudesta löytyy vapaaehtoisvoimin ylläpidetyltä suomalaiselta Intersukupuolisuus.fi -sivustolta ja kielitaitoisemmat voivat hakea tyydytystä  kalvavaan tiedonjanoonsa ehkäkä suositellen vaikkapa englannin kielisestä intersukupuolisuutta käsittelevästä wikipedia-artikkelista.

 

 

Niin. Tieto lisää ymmärrystä ja on paras rokote ennakkoluulotautia vastaan :)

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

vähän asian vierestä mutta kiinnostavaa, luin juuri että Y kromosomina on hitaasti rappeutumassa pois. toki siihen arvioidaan kuluvan niin suuri aika että ihmiskunta voi olla tuhoutunut tuhannesta muusta syystä siihen mennessä mutta mielenkiintoista tietää siltikin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Väliaikaistahan täällä on kaikki muukin - toisaalta en tällä nykyisellä maapallon väestömäärällä ja ihmisten liikkuvuudella lähtisi vielä ennustamaan ihmisen sukupuuttoa rappeutumisen seurauksena, koska geenipooli on periaatteessa "pohjaton". Ihmisellä on lajina käytössään suunnattomat sopeutumisresurssit siis...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset