jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Eräs huomio koskien tulevaa translain uudistamista

Viime vuosien sangen nopea portaittainen yhdenvertaisuuskehitys on osaltaan muuttanut yleistä näkemystä ihmisen lajityypillisen käyttäytymisen sosiaalisista funktioista. Aiheellisesti esitetty  kritiikki pitkään vallinnutta binääristä sukupuolijärjestystä kohtaan on saavuttamassa ensimmäisen tavoitteensa, sillä yhä useammat poliittista vaikutusvaltaa omaavat tahot ovat jo huomattavassa määrin "ymmärtäneet yskän" ja ryhtyneet aikaisempaa avoimemmin tukemaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudellisia asemia parantavia hankkeita.

Avioliittolakiin aikoinaan kirjattu aviopuolisoilta edellytetty sukupuolivaatimus korjattiin vain muutama  vuosi sitten lakitekstiä muuttamalla vastaamaan täsmällisemmin avioliiton tarkoitusta, minkä ohella sateenkaariperheiden lasten juridista asemaa on vahvennettu erinäisin lainsäädännöllisin keinoin.

Seuraavan hallituksen odotetaan hyvillä perusteilla ryhtyvän muokkaamaan voimassa olevaa lakia sukupuolen juridisesta vahvistamisesta tosiasiallisesti kansalaisten itsemääräämis-  ja määrittelyoikeutta kunnioittavaksi.  Nykyisen translain ongelmallisuushan on kokonaisuudessaan ilmeistä ja edellä mainitsemieni vakavasti otettavien poliittisten tahojen hyvin tiedostamaa. 

Translain uudistamista koskevien pääperiaatteiden osalta poliittisella kentällä vallitsee käsittääkseni jo hyvä konsensus, mutta itse tarkan lakitekstin ja sen perusteluiden osalta tilanne vaatii mielestäni vielä runsaasti keskustelua, asiantuntijoiden käsitysten kuulemista ja harkintaa. Lain todellisuudessa  tapahtuvan toteumanhan  tulisi vastata lain tarkoitusta  siten, että lakia ei voisi tulkita väärinkäytöksiin johtavasti - pelkkään ilmoitusmenettelyyn pohjaavana laki juridisen  sukupuolen vahvistamisesta voisi  johtaa tilanteeseen, jossa tätä lakia käytettäisiin itsekkäässä hyötymistarkoituksessa  ohi laissa määritellyn soveltamisalueen tai lakia hyödynnettäisiin "viihdekäytönomaisesti" esimerkiksi haluttaessa päästä tiirailemaan toiselle sukupuolelle varattuihin pukuhuone- tms. tiloihin.

Käytännössähän juridista sukupuolimerkintäänsä ei voi muuttaa reaaliaikaisesti "lennosta" johtuen hallinnollisista viiveistä - rekistereitä ylläpitävien viranomaisten tulee varmentaa henkilötietojaan korjaavan hallintoalamaisen henkilöys ja itse tietojärjestelmien päivittäminenkin kestää aikansa, joten juridisen sukupuolen vahvistaminen omalla ilmoituksella kestää ilmoituksen jättämisestä vahvistamisen  voimaan tulemiseen  vähintään useita vuorokausia nykyisillä järjestelmillä.  Sukupuolta koskevan tiedon korjaaminen henkilötietojärjestelmiin on myös luonteeltaan kertalaatuinen toimenpide, joten "sukupuolisurffailu''  hyötymis- tai viihdetarkoituksessa kiinnittää varmasti  eri viranomaisten huomiota.

Toisaalta, jos haluamme lain vaikutusten kohdistuvan mahdollisimman tarkasti soveltamisalueelleen, niin siinä tapauksessa ilmoitusmenettely voitaisiin  tarvittaessa rakentaa kaksivaiheiseksi. Tällöin hallinnollinen prosessi tietojärjestelmiin merkityn sukupuolitiedon muuttamiseksi alkaisi vasta annetun ilmoituksen ja sitä seuraavan harkinta-ajan jälkeen annetun ilmoitusvahvistuksen vastaanottamisesta. Esimerkiksi Tanskassa  omaan ilmoitukseen perustuva sukupuolimerkinnän muuttaminen henkilötietojärjestelmiin on mahdollista kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen ensimmäisestä ilmoituksesta. Mikä on mielestäni jo tarpeettoman pitkä aika.

Mielestäni tulevaan lakiin juridisen sukupuolen vahvistamisesta tulisi sisällyttää harkintaa ja asiallisuutta korostavat säädökset  kaksiosaisesta ilmoitusmenettelystä, jossa harkinta-aika olisi kuitenkin kohtuullinen...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siis 18-vuotias mies voi ilmoittautua naiseksi, ja esim. välttää asevelvollisuuden, mutta käytännössä jatkaa elämäänsä miehenä entiseen tapaan?

Etunimenhän voi vaihtaa adrogyyninimeen...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asevelvollisuudesta laistaminen on yksi alue, jossa tuota ilmoitusmenettelyyn perustuvaa juridisen sukupuolen vahvistamista voisi käyttää hyödykseen. Sekin ongelma tosin hoituisi perin 1nkertaisesti säätämällä asevelvollisuuslaista sukupuolineutraalin...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Asevelvollisuudesta voisi todellakin säätää väliaikaisesti sukupuolineutraalisti. Siis siirtymäajaksi kunnes pääsemme armeijoista kokonaan eroon.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Hieno tavoite - armeijaton maailma siis.

Asevelvollisuuslain muuttaminen Suomessa sukupuolineutraaliksi ja samalla asepalvelusjärjestelmän nykyaikaistaminen on mahdollista hyvinkin pian, sillä mielestäni poliittinen tahtotila voi jo seuraavan hallituksen ja erityisesti uuden puolustusministerin alaisuudessa muuttua nykyistä järkevämmille linjoille...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Noin yleisesti kehityssuuntana pitäisi olla sukupuolineutraalimpi yhteiskunta. Siis sukupuoleen perustuvaa erottelua pitäisi vähentää. Se vähentäisi, myös, halua hyötymistarkoituksessa sukupuolisurffailla.

Mitä tirkistelyyn tulee niin voisikohan sitä vähentää siedätyshoidolla? Siihen taipuvaisille voitaisi näyttää paljasta pintaa kyllästymiseen asti jolloin kiinnostuksen kohteet vaihtuisivat. Nykyaikana se voitaisi hoitaa jopa roboteilla tai virtuaalitodellisuudella.

Hallinnollisia viiveitä toki on. Päivitys VTJ:än voidaan tehdä n.s. reaaliajassa eli "on-line" välittömästi kun päätös muutoksesta on saatettu rekisteriä ylläpitävän tietoon mutta kestää muutamia päiviä ennenkuin sukupuolitieto leviää muihin rekistereihin joissa sitä vielä nykyisin säilytetään.

Itse en pitäisi mahdottomana vaikka halukkaat vaihtaisivat sukupuoltaan useamman kerran päivässä. Tokikin ehkä jos rekisteriin tulee päivityksiä kovin tiuhaan, saattaisi hyvä olla jonkun käydä kysymässä onko kaikki hyvin vai tarvitaanko jotakin apua. Ja aikaansa kuluttavat pojannaskali- ja tytönhupakko-
sekä muut huithapeliolettamat voisi myös käydä ajamassa vaikka läksyjä lukemaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Psykologiassa tuota ylenmääräisen mielihyväkeskusta tyydyttävän mässäilyn kautta tulevaa kyllästymistä kutsutaan kaiketi sammuttamiseksi - alkuperäinen mielenkiinnon kohde ei siis enää kiinnosta ärsykkeiden määrän kasvaessa yli vastaanottokyvyn...

Hallinnollisen viiveen lisäksi turhanpäiväisiä rekisterimerkinnän muutoksia hillitsee tietenkin tietojen muuttamisesta/korjaamisesta perittävät asiakasmaksut. Etunimenkin muuttamisesta maistraatti perii aloitusmaksuna 25 euroa ja toisesta kerrasta jo 101 euroa.(mikä lieneekään henkilötunnuksen muuttamisesta perittävä taksa?)...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"esitetty kritiikki pitkään vallinnutta binääristä sukupuolijärjestystä kohtaan on saavuttamassa ensimmäisen tavoitteensa..."

Translain uudistushanke näyttää vahvasti jäävän torsoksi. Pitkään vallinnut binäärinen sukupuolijärjestys näyttää jäävän edelleen translain uudistuksen jälkeen vallitsevana voimaan.

Transsukupuolisen sukupuolen korjausprosessin keskellä on joka tapauksessa vaihe, jolloin entinen mies ei enää ole mies eikä tuo tuleva nainen ole vielä nainen ja päin vastoin. Lisäksi on olemassa transsukupuolisia, jotka eivät halua käydä prosessia kokonaan, vaan jäävät itse päättämäänsä vaiheeseen.

Sukupuolia on todellisuudessa ainakin kolme: mies/nainen/muu. Sekään ei riittäisi transsukupuoliselle eikä muunsukupuoliseksi syntyneelle.

Parasta olisi jos lainsäädännöstä ja viranomaisohjeistuksista poistettaisiin kaikki viittaukset sukupuoliin (mies, nainen, tyttö, poika, isä, äiti, sulhanen, morsian jne.). Samalla väestörekisteristä poistetaan merkintä sukupuolesta. Lainsäädäntö olisi sukupuolen osalta kokonaan valmis.

Tämän jälkeen translain korjaukseksi riittäisi se, että poistetaan se lisääntymiskyvyttömyysvaatimus.

Kannattaako pikkuaskeleet, koska kohtahan ollaan seuraavan vaatimuksen osalta tilanteessa, että joku sanoo, että vastahan tuo laki korjattiin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Binääri mies/nainen -sukupuolijaottelu tulee olemaan vallitseva jatkossakin tai ainakin niin kauan, kun sukupuolivähemmistöt määritellään suhteessa kaksijakoiseksi oletettuun sukupuolijärjestykseen. Trans- ja muunsukupuolisillehan ei ole olemassa itsenäisiä sukupuolen tunnusmerkistöjä, vaan heidät ymmärretään ehkä neutraaleimmin sanottuna sukupuoleltaan epätyypillisinä ihmisinä (valitettavan usein heistä vieläkin käytetään pejoratiivisempia ilmaisuja ).

Lakien viilauksen suhteen olen periaatteessa samaa mieltä ja esimerkiksi melko äskettäin säädettyä ns. äitiyslakia pidin sitä jo sen lakiesityksen eduskuntakäsittelyn aikana ainoastaan kosmeettisena korjauksena vanhemmuutta säätelevään lainsäädäntöön. Se lainmuutos ei tuonut helpotusta mm. apilaperheissä ilemeviin tilanteisiin, joissa lapselle olisi lapsen oikeuksien toteutumisen puolesta mahdollista vahvistaa kahta useampi juridinen vanhempi eikä tuo äitiyslaki kovin olennaisesti parantunut miesparien tai itsellisten miesten omaehtoista perheellistymistä.

Lakien säätäminen on käytännössä hienosäätöä useinkin - ne ovat poliittisten kompromissien tuloksia, mikä herkästi muuttuu poliittiseksi valtapeliksi - ja se työ kaikessa taustavaikuttamisessaan vaatii aktiiveilta pitkäjänteistä otetta - pienetkin askeleet eteenpäin ovat nekin aina askeleita eteenpäin (:)) ...

Translain uudistamisen ohella kannatan toki myös kolmannen juridisen sukupuoliluokan lisäämistä väestötietojärjestelmiin intersukupuolisten ja non-binääristen transihmisten tarpeita ajatellen.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Translain uudistamisen ohella kannatan toki myös kolmannen juridisen sukupuoliluokan lisäämistä väestötietojärjestelmiin intersukupuolisten ja non-binääristen transihmisten tarpeita ajatellen."

Tuon lisäksi on syytä poistaa jonninjoutava sukupuolimerkintä henkilötunnuksesta. Sen aika on itse asiassa jo hetikohta, näitä asioita koskevaa lainsäädäntöä ollaan päivittämässä vielä tämän vuoden aikana - jos sote suo...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Käsittääkseni valtioneuvoston asettama työryhmä vielä selvittelee uusia menetelmiä yksilöidä henkilö ja vasta sen työryhmän selvityksen pohjalta sitten aikanaan hallitus antaa lakiesityksensä uudesta henkilötunnuksesta ja sen rakenteesta. Taitaa tämäkin uudistus siirtyä seuraavien eduskuntakokoonpanojen päätettäväksi siis...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Urheilumaailmassa on pääsääntöisesti totuttu miesten ja naisten omiin erillisiin sarjoihin.

Naisten alistaminen häviäjiksi lähes kaikissa mahdollisissa urheilumuodoissa ei ole nykypäivää. Näin tapahtuu, jos sukupuolten erottelu urheilussa lopetetaan ja kilpaillaan ainoastaan yhdessä yhteisessä sarjassa.

Mikäli toisaalta miehestä naiseksi itsensä ilmoitusmenettelyllä muuttaneita henkilöitä alkaa nykyjärjestelmässä ilmestyä kilpakentille niin urheilumaailma ei hevin tätä tule hyväksymään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

N.s. "urheilumaailma" on aina ollut patavanhoillista ja pyrkinyt konservoimaan mennyttä maailmaa sekä ammentamaan, s.o. hyötymään menneen maailman sankareista. Mutta kyseessähän on yksi elämysteollisuuden haaroista jotka ovat ansaintalogiikassaan vuosikymmeniä jäljessä muualla yhteiskunnassa vallitsevista arvoista. En siis panisi kovinkaan paljon painoa urheilubusineksen pyörittäjien haluille enkä varsinkaan menisi heiltä kysymään mitä saa tehdä tai ei saa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eivätkä he vastavuoroisesti lähde Jorma Myyryläisen mielipidettä tai suostumusta kyselemään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Hyvä niin, meillä molemmilla lienee siten viihtyisämpää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Jos Myyryläinen olisi hallitseva Formula1- sarjan maailmanmestari niin ääni kellossa voisi olla toinen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

... tai jos oisin sitäsitä tai jos oisin tätätätä niin olisin jotain ihan muuta. Mutta kun en ole niin näillä menen. En siis viitsi elää päivä- tai yöunissa kuten jotkut muut vaan ihan tässä reaalimaailmassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Mikä se Myyryläisen laji sitten on, jos saa luvan kysyä ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

En ymmärrä kysymystä.

Minkä laji? Mikä laji? Missä Laji? Ja ennenkaikkea miksi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Ajattelin shakkia ja shakkioympialaisia.

Ihmisillä kun on taipumus harrastaa jotain itselleen sopivaa ja luontaista, ellei fyysistä niin sitten henkistä.

Ehkä sitten poikkeustapauksiakin on.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Itselleni on luontaista uteliaisuus, siis vetovoima tiedon- ja sivistyksen hankintaan. Mutta en ole koskaan ymmärtänyt sitä kilpailuksi tai peliksi enkä kokenut juurikaan viettiä sellaiseen. Siten erilaiset "lajit" ovat minulle itselleni henkilökohtaisesti jokseenkin yhdentekeviä, elleivät ne sisällä väkivaltaa jolloin ne menevät vastemielisyyden puolelle.

Toisaalta olemme jo melkoisen kaukana Antikaisen meille antamasta aiheesta joten palannemme sen pariin jos Toivosella on aihetta vielä jäljellä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Avioerossa harkinta-aika on kuusi kuukautta.

Sama aika tuntuisi sopivalta myös sukupuolta vaihdettaessa ilmoitusmenettelynä.

Miten uusi laki tulee vaikuttamaan avioliittoon, jossa toinen osapuoli huomaakin ehkä jopa yllättäen olevansa avioliitossa samaa sukupuolta olevan kanssa ?

Onko avioliitossa olevan henkilön kerrottava aviopuolisolleen muuttavansa tai muuttaneensa ilmoitusmenettelyllä sukupuolensa ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mahtaako kysymyksellä aviopuolisolle kertomisesta olla suurenpaa yleistä merkitystä?

Eiköhän se vertaudu siihen kuinka ihmiset nykyäänkin hoitavat esimerkiksi toisen n.s. kaapistatulot t.m.s. tai vaikkapa erot. Niitähän on lukuisia erilaisia eikä niitä siitä huolimatta ole ollut tarvista mitenkään alkaa säännellä, p.l. juridisen aviosuhteen päättämisen byrokraattiset muodot. Jotkut keskustelevat yhdessä etukäteen sopien mitä tehdään ja jotkut soittavat jälkikäteen kysyäkseen koska voivat hakea loput tavaransa. Ei kai sukupuolenmuuttumisessa tarvita sen kummempia etukäteen määrättyjä muotoja vaan kukin n.s. taaplaa tyylillään?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lapsen oikeuksien kannalta mielenkiintoista on seurata, nostaako joskus lapsi syytteen henkisestä pahoinpitelystä sukupuolensa vaihtanutta huoltajaansa vastaan.

Sakkoja on ropissut huoltajalle jo lapsen tukistamisestakin, joten teoriassa luulisi henkisen ja fyysisen väkivallan saavan juridiikassa tasa-arvon.

Kokemus esimerkiksi isän muuttumisesta äidiksi saattaa tuntua jostakin poikalapsesta henkisesti erittäin raskaalta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Käsittääkseni Toivosen maalailema oikeusjuttu vertautuisi siihen, että lapset haastaisivat avioliitostaan eronneet tai "kaapista tulleet" vanhempansa aiheutettujen henkisten kärsimysten hinnalla. Molemmat saattavat olla ja luultavasti ovatkin henkisesti haastavia tilanteita lapsille.

Oikeasti kuitenkin sukupuolen vaihtaminen on ihan sallittu toimenpide jo nyt eikä sellaisen oikeuden käyttämisestä voitane rangaista. Sen sijaan fyysinen väkivalta ei sitä ole. Henkisen väkivallan osalta kyse lienee myös enemmän siitä miten stressaava tilanne yritetään hallita ja hoitaa eikä sinällään itse sukupuolen vaihtamisessa.

Voidaan myös ajatella, että jos tuolla perusteella kielletään vaihtamasta sukupuoltaan, pysyttely oman itsen kannalta väärässä sukupuolessa aiheuttaa myös henkisiä ongelmia jotka voivat purkautua henkisenä tai fyysisenä lasten huonosti kohteluna. Pitäisikö silloin syyttää siitä, että ei ole vaihtanut sukupuoltaan paremmin itselle sopivaan ja siten välttänyt ongelmat?

Ehkä kuitenkin hoidamme ihmissuhteiden ongelmia mielummin muualla kuin oikeussaleissa. Emmehän elä USA:ssa, tuossa lakimiesten, -naisten ja -muiden "maidon ja hunajan maassa" jossa advokaatit "vuolevat puuveitsellä kultaa".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Monimuotoisen ja polveilevan vastauksen myötä voidaan todeta, että lapsen oikeudet ja henkinen tasapaino on syytä muistaa ja turvata näissä tulevaisuudessa merkittävästi helpottuvissa lapsen omien vanhempien sukupuolenvaihdoksissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Lasten oikeudet tulevat turvatuiksi parhaiten kun heillä on rakastavat ja huolehtivat vanhemmat riippumatta heidän, siis sekä vanhempien että lasten, sukupuolista tai suuntautuneisuuksista tai lukumäärästään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #27

Varmasti näin.

Vanhempien sukupuoltenvaihdokset tulisikin ajoittaa lapsen kehitysvaiheen vähiten haavoittuvaan ajanjaksoon. Tässä lastenpsykiatrinen asiantuntija-apu on merkittävässä asemassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset