jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kolmas juridinen sukupuoli

  • pride inclusion
    pride inclusion

Suomessa juridinen sukupuoli määritellään edelleenkin jokseenkin vanhanaikaisesti lapsen syntyessä ulkoisten sukupuolitettujen piirteiden perusteella joko mieheksi tai naiseksi, vaikka lapsen sukupuolen voi tietää vasta sitten, kun lapsi itse kertoo sen. Käytössä oleva sukupuolen määrittelymenetelmä on siis kiistämättömästä käytännöllisyydestään huolimatta osoittautunut monelta osin ongelmalliseksi ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta  - lähinnä arpomista muistuttavana tämäkin hallinnollinen toimenpide tulisi nyt viimein korjata asianmukaisesti tosiasiallista sukupuolen moninaisuutta tunnustavaksi.

Intersukupuolisten ja transihmisten tarpeita palvelisi paremmin joustava virallisen sukupuolimerkinnän käyttömahdollisuus, mikä toteutuisi lisäämällä juridisten sukupuolimerkintöjen joukkoon kolmas sukupuoliluokkaja samalla mahdollistamalla jokaisen määritellä itse oma juridinen sukupuolensa tosiasiallista tilannetta vastaavaksi uudistamalla laki sukupuolen vahvistamisesta ihmisoikeusjärjestöjenkin ehdottamassa laajuudessa.

Saksassa on jo hyväksytty laki kolmannesta juridisesta sukupuolimerkinnästä - lain voimaan tultua myöhemmin vuoden 2018 syksyllä kansalaisilla on mahdollisuus jättää kokonaan virallinen sukupuolimerkintä tyhjäksi. 

Juridisella sukupuolimerkinnällä ei juurikaan ole merkitystä laillisuusmielessä, ainoastaan asevelvollisuuslakiin kirjattuna henkilötunnukseen sidottu sukupuolimerkintä luokittelee kansalaisia heidän  oletettujen ominaisuuksiensa perusteella yhteiskunnallisesti eri toimijoiksi. Tosiasiallinen sukupuoli sen sijaan rakentuu aina sosiaalisissa intersubjektioissa biologisten yksilöominaisuuksien myötävaikutuksella, mitä rakentumista joustavampi juridisen sukupuolimerkinnän käyttömahdollisuus tietenkin tukee...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (113 kommenttia)

Väinö Hirvelä

Minkä takia sukupuolen voi tietää vasta kun lapsi sen kertoo? Mikä tekee lapsesta expertin sukupuoolen märittelyssä. Mitä jos tapaus on hankala ja lapsen mieli muuttuu esim. 18 vuotta täytettyään. Oliko sukupuoli se miksi hän sen määritti alunperin kun kertoi vai se mihin hän se muutti myöhemmin.

Jos sukpuolta ei voi tietää niin miksi yksilön pitäisi saada itse ilman objektiivista todellisuutta mihin verrata asiaa määrittää sukupuolensa?

Toni Rintala

"Mikä tekee lapsesta expertin sukupuoolen märittelyssä."

Tätä itsekin ihmettelen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Juuri näin. Jos sukupuoli ei perustu sukupuolielimiin, niin mihin sitten? Ei minulla ainakaan ole mitään muuta perustetta. Ihmeellisiä paineita asetetaan lapsille, jos heidän pitää "kertoa sukupuolensa". Millä helvetin perusteella he tämän tekisivät? Miten heille määritellään "sukupuoli"?

On loogisesti mieletöntä perustaa sukupuolen määritelmä johonkin sukupuoli-identiteettiin eikä toisin päin. Mutta tämähän ei varmaankaan mene Antikaisen kaaliin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Juuri näin. Jos sukupuoli ei perustu sukupuolielimiin, niin mihin sitten?"

Siihen onko miehen aivot vai naisen aivot, tietysti.

Sukuelimet ovat yleensä samat mutta ei aina, ja tämä pitää tietystikin huomioida yhteiskunnassa. Tuo kun vähän vaikuttaa semmoisiin asioihin kuin saunavuoroihin, mihin vessaan menee, miten on asevelvollisuuden kanssa, mitä leluja ostetaan...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Suomessa juridinen sukupuoli määritellään edelleenkin jokseenkin vanhanaikaisesti lapsen syntyessä ulkoisten sukupuolitettujen piirteiden perusteella joko mieheksi tai naiseksi, vaikka lapsen sukupuolen voi tietää vasta sitten, kun lapsi itse kertoo sen."

Ei, varhaislapsuudessa nähdään millaisia leluja suosii, että onko poika vai tyttö. Pojat tykkäävät jos on pyöriä, vipuja ja jotain mekaanista.

Ei siis tarvitse puhekykyä mutta ei se nyt heti syntymän jälkeen selviä kuin "todennäköisesti mies" tai "todennäköisesti nainen".

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Ei, varhaislapsuudessa nähdään millaisia leluja suosii, että onko poika vai tyttö. Pojat tykkäävät jos on pyöriä, vipuja ja jotain mekaanista. "

Jaa jaa, no mites kun tiedän tyttöjä jotka ovat myöskin olleet kiinnostuneita noista samaoista asioista jo pienenä, isompina rassailleet mopoja ja autoja..?
Toisaalta taas tiedän poikia jotka leikkineet enemmän tyttöjen leluilla, eikä tekniikka kiinnosta lainkaan.

Ei tuon perusteella ainakaan väittämäsi siitä, millä lapsi leikkii pidä paikkaansa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #63

Tuo asia tiedetään, että preferenssit leluissa vastaa myös sukupuolikäsitystä ja ne ovat yleensä aina samat jalkovälin kanssa, mutta ei mitenkään itsestään selvästi aina.

Muttä jos väität, että fysiisesti feminiininen ihminen lapsena suosii maskuliinisia leluja mutta määrittää itsensä lopulta naiseksi eikä mieheksi niin sehän tarkoittaisi sitten sitä, että sukupuoliasteikot voivat olla järkeenkäypiä eikä sukupuoli ole binäärinen.

Homman juttu vaan on se, että kun määrittely tarvitsee monimutkaistaa yhteiskunnan jaottelutarpeiden vuoksi, niin mitä siltä liiallisen tarkalla jaottelulla oikein haetaan? Roomalaisilla toimi ihan hyvin avovessat ja kylpylöihin mentiin sekaisin kaikki. Siellä sitten oli käsitteistöä onko seksihommissa antava vai ottava osapuoli että siellä ehkä ymmärrettiin paremmin sukupuoliasioita kuin meidän yhteiskunnassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Koskeeko asevelvollisuus kolmatta sukupuolta? Jos sukupuolensa saa valita vapaasti, niin nuoria miehiä ei kohta ole kuin hyvin vähän...

Juha Hämäläinen

Sukupuoli on tunnistettava lukuisiin tehtäviin ja vastuisiin valittaessa. Mikään ei ole muuttunut.

En tiedä mistä nämä täysin hörhöt ajatukset sukupuolettomasta maailmasta ovat peräisin näillä ihmisillä. Taitaa olla tasa-arvo ymmärretty pahasti väärin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa ei tarvitse. Meillä on kansalaisina pohjimmiltaan kolme velvollisuutta: oppi-, vero- ja asevelvollisuus. Vain tuo kolmas määräytyy keinotekoisesti sukupuolen mukaan ja olisi helposti korjattavissa.

Samaten lainsäädännössämme on muutamia kohtia joissa säädetään sukupuoliperustaisesti. Sellaisia ovat esimerkiksi äitiyspäivärahat j.n.e. Nekin voitaisi helposti ja kenenkään kärsimättä muotoilla toisin.

Kaikkein helpoin ja selvin vaihtoehto Antilaisen esiinnostamaan kysymykseen olisikin, että ihmisten sukupuolta ei rekisteröitäisi mihinkään. Ei edes henkilötunnukseen jossa se nyt aiheuttaa turhia ongelmia ja kustannuksia ihan tietoteknisesti.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Miten hetun sukupuolitieto aiheuttaa tietoteknisesti kustannuksia siihen verratuna ettei tuota tietoa laiteta siihen ?

Sukupuolitietoa nyt tarvitaan esim määritelteässä tiettyjä terveydenhuoltoon liittyviä viitearvoja.

Tuohon äityispäivärahojen sukupuoliperusteisuus liittyy siihen että äidit ovat niitä jotka synnyttävät ! Siksi synnyttäjiä kutsutaan yleisesti äideiksi ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Wallin kyselee henkilötunnuksen sukupuolitiedon aiheuttamista kustannuksista.

Ne aiheutuvat siitä, että tietojärjestelmiin on rakennettava monimutkaisia kommervenkkejä koska henkilötunnus on on mielletty ainutkertaisena ihmisen tunnisteena yksikäsitteiseksi luonnolliseksi "avaintiedoksi". Joissakin tietovarastoissa, itse asiassa aika monessa, se on myös fyysinen avain yksittäisen henkilön tietoihin ja tietoranteisiin.

Tälläisen tiedon tulisi olla muuttumaton mutta henkilötunnuksemme, sisältäessään tunnistamastaan kohteesta informaatiota, ei sellainen ole. Kun huomataan virhe syntymäpäivässä tai sukupuolessa tai sukupuolta muutetaan, se on korjattava kaikkialle missä sitä käytetään. Muutosta varten on rakennettava monimutkainen ratkaisu jolla muutettu tieto leviteään kaikkiin apikoihin joissa se on sekä tietona että sen avaimena. Tuo avainten arvojen muutos on tämä kallis kustannus johon viittasin. Erityisesti koska erilainen tapahtumatieto lokituksineen on aikoinaan talletettu k.o. ajanhetken avaintiedoilla, on pystyttävä konstruoimaan kunkin ajanhetken henkilötunnus takautuvasti niin kauas historiaan kun sitä on pakko käsitellä.

Oikea (lue: halvempi) ratkaisu olisi ollut luoda henkilötunnuksesta täysin reaalimaailman muutoksille tunnoton merkkijono (n.s. surrogaatti). Silloin sitä ei tarvitsisi ajan saatossa koskaan muuttaa eikä muutoksia jäljittää eikä niitä varten rakentaa toiminnallisia prosesseja tai niiden haaroja eikä niitä tukevia tietoteknisiä ratkaisuja. Asia olisi korjattavissa vieläkin esimerkiksi pitämällä henkilötunnus entisen näköisenä mutta luopumalla koodaamasta sen rakenteisiin informaatiota.

---

Mahtavatko sukupuoleen sidotut viitearvot olla kohdallaan kun on jo opittu, että sukupuolikäsite on liukuva fyysisestikin. Kuinkahan moni ei-binäärinen on saanut vääriä diagnooseja kun tutkimusarvoja on tulkittu binäärisen sukupuolijärjestelmän mukaisesti?

Toisaalta noiden viitearvonen valitseminen sukupuolen perusteella ei edellytä tiedon rekisteröimistä juridisena tietoja, esim. väestörekisteriin vaan se voisi olla osa lääketieteellistä tietoa tai voitaisi kysyä a.o. laboratoriotutkimuksen yhteydessä jolloin se olisi osa k.o. tutkimusta.

---
Äiti-nimitys on vahvasti sidottu naiseen ja on jo aiheuttanut ongelmia koska virallisesti miehiksi rekisteröidytkin voivat synnyttää. Lakiteksteissäkin olisi siis hyvä varautua ja olla sulkematta synnyttäneeltä mieheltä mahdollisuutta äitiyden perusteella annettavaan apuun.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #49

Olisi ja olisi. Tuossa olen samaa mieltä siitä että hetussa ei olisi ollut tarvetta käyttää sukupuolitietoa. Nyt se siellä on ja sen muuttaminen on hankalaa. Ehkä sitten se onnistuu kun me kaikki saamme ip osoitteen hetun tunnuksen sijaan ..

Näitä tapauksia jossa nk virallisesti mies on synnyttänyt on ollut parisen kappaletta ja alkuun ne ovat olleet muka kohuuutisia ... Jostain syystä näistä ei ole ollut mitään mainintaa seuraavana päivänä. Tiedätkö miksi ? Jos et tiedä niin minä valistan sinua. Synnyttäneitä ihmisiä kutsutaan äideiksi. Mies ei synnytä koska se on fyysisesti mahdotonta.

Yksinkertaista eikö totta ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #88

Luopuminen informaation sisällyttämisestä henkilötunnukseen on helppo korjaus. Luovutaan vain tulkinnasta, että järjestysnumero-osan parillisuus tai parittomuus tarkoittaa jotain. Sukupuolitieto on muutenkin yleisesti ottaen omana tietoelementtinään. Olemassa oleville tunnuksille ei tarvitse tehdä mitään jollei erikseen ja ja erityisesti haluta tehdä sellaista äärimmäisen kallista muutosoperaatiota.

Periaatteelliselta, juridiselta ja tietojenkäsittelytekniseltä kannalta yksittäisetkin poikkeamat valtavirrasta ovat riittävä syy ottaa ne huomioon ratkaisuissa. Muuten joudutaan kummallisiin ja usein kalliiksi tuleviin tilanteisiin kuten erilaiset hallinnon ja tietotekniikan tunnusmuutosratkaisut tai synnyttäneeltä evätään äitiyspäiväraha koska hänet on rekisteröity mieheksi.

P.s. Ensin Wallin kirjoitti: "...nk virallisesti mies on synnyttänyt on ollut parisen kappaletta..:" ja sitten "Mies ei synnytä koska se on fyysisesti mahdotonta." Jos kuitenkin mies on synnyttänyt, kuten Wallinkin ensin tunnusti, se ei liene mahdotonta, vai kuinka?

Juha Hämäläinen

#7. Sukupuoli on edelleen tärkeä tieto valittaessa ihmisiä eri tehtäviin. Ei tämä ole mikään juridinen kysymys pelkästään. Väittämäsi on tyypillinen reaalimaailmasta irti elävän ja olevan näkemys.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #11

Homma menee usein parhaiten niin, että tehtäviin hakeudutaan hakijan kiinnostuksen mukaan ja näistä sitten valitaan.

Se että tehdään joku filtteri että suodatetaan joku sukupuoli pois niin tuo menee usein syrjinnäksi.

En nyt sano etteikö poikkeustilanteita löytyisi joissa sukupuolella on väliä tehtävien täyttämisessä mutta en nyt äkkiseltään keksi että missä. Ihmiset kyllä ihan itse hakeutuvat tehtäviin mitkä ovat sopivia.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #29

#29. Voi yrittää kukin hakeutua, muttei tule aina valituksi syistä, jotka kerroin.

Pekka Pylkkönen

Samaa mieltä. Koko tämä absurdi keskustelu sukupuolten määrästä katkeaisi siihen paikkaan ja tietysti lainsäädäntö muuttuisi määritelmällisesti tasa-arvoiseksi.

Sinänsä vanhakantaisuus ei välttämättä tarkoita muuten väärässä oloa. Euklidisessa avaruudessa hypotenuusan neliö on edelleen kateettien neliöiden summa, aivan kuten Pythagoras esitti pari vuosituhatta takaperin. Odotamme seuraavaa feministisukupolvea jossa intersektionaalisuus voikin jo merkitä sitä että koordinaattiakseleiden on pakko mennä ristiin. Johan sen sanoo nimikin.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #84

Pylkkösen euklidinen kolmio toimii karkeasti arvioiden 98% tilanteissa, jos muita vaihtoehtoja ei tule ottaneeksi huomioon. Töissä ja asiakastilanteissa kannattaa varautua myös siihen loppuun, muuten voi tulla harmittavia takaiskuja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #85

Edelleen kysyn, miten suhtaudutaan ihmisiin jotka haluavat olla jotakin muuta eläinlajia? Näitä nimittäin löytyy nykyään jo mediasta paljon. Entä naiset? Melkein jokainen tuntuu haluavan muuttaa ikäänsä.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&u...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #91

Näissä esimerkeissä on kyse eri asiasta. Tässäkin keskusteluketjussa on kerrottu useasti sukupuoli-identiteetin olevan biologista perua. Iän tai eläinlajin muuttaminen on eri tavoin psykologinen ilmiö. Ei ole tietenkään pois suljettu, että joku niiden tavoin samaistuu toiseen sukupuoleen. Kun ihminen lähtee hakemaan sukupuolen korjausprosessia, tällaiset tai esimerkiksi psykoosiin perustuvat tapaukset karsitaan pois psykologisilla tutkimuksilla.

Pylkkönen voi siis olla rauhallisella mielellä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #94

Eli oletko siis taantumuksellinen slurrailija? Vihaat erilaisuutta etkä hyväksy muiden omaa kokemusta? Tästä huomataan että Pridejä tarvitaan vielä pitkään.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #97

Identiteetti ja mielipide ovat eri asioita. Länsimaisessa oikeusvaltiossa tässä keskustelussa käsiteltyjen identiteettien ympärille on muodostunut ihmisoikeusperustainen turvajärjestelmä, joka siis tukee elämistä sellaisena, mikä ihmisen sukupuoli-identiteetti tai seksuaalinen suuntautuminen on - monia muitakin ominaisuuksia on vastaavasti suojattu. Toisaalta niiden identiteettien tausta on sen verran hyvin tieteellisesti selvitetty, että ne katsotaan ihmispopulaation normaaliin variaatioon ja siis ei sairaudeksi - joitakin vuosikymmeniä sittenhän niitä pidettiin vielä rikoksina!

Ihmisillä voi olla toki mielipiteitä. Mielipide, joka tämän kaiken yllä kuvatun tiedon ja ihmisoikeusperustan kumoaa, saa olla perusteissaan aika vahva. Ehkä ei kannata siis heittäytyä uhriutumiseen, vaan ottaa täälläkin blogistin ja muiden esittämät tiedolliset haasteet avoimesti vastaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lääketieteessä ja sairauksien hoidossa jo verestä mitattavat viitearvot eri sairauksien tunnistamisessa poikkeavat usein miehillä ja naisilla.

Perusesimerkkinä hemoglobiini eli Hb , jolloin mieheltä mitattu liian matala Hb-arvo onkin naiselta mitattuna hyvä.

Sairas mies on terve nainen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

100 vuotta sitten oltiin varmoja eri rotujen ominaisuuksista, eli että mustat on tyhmiä ja valkoiset viisaita, jne.. Myös sukupuoliroolit olivat selvät. Jos synnyit mustaksi tai naiseksi, ei kannattanut mennä yliopistoon. Nykyään biologiset tosiasiat eivät enää määrittele sitä minkälaista elämää yksilön pitää elää. Seuraavassa videossa viisas filosofi vakuuttaa entisen vapaaottelijan ja machon aiheesta:

https://www.youtube.com/watch?v=6Wz25ljfpA0

Juha Hämäläinen

#5. Kyllä ne biologiset ominaisuudet määrittelevät lähes kaiken. Älykkyys, aistien laatu, kehon ominaisuudet, persoona, voimat, terveys, ulkonäkö ja sukupuoli sekä perimä noin alkuunsa vaikuttavat mitä kykenemme tekemään ja mitä meistä voi tulla. Jopa kehon tuoksu vaikuttaa siihen kuka suostuu pariksemme taii edes satunnaiseen seksiaktiin.

Erilaisuus mahdollistaa ja estää. Tasa-arvo on täysi harha ja sellaiseksi jää. Eikä se haittaa yhtään vaan on luonnollista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kaikki on suhteellista. Jos käytettäisiin 100 vuotta vanhoja kriteerejä, moni nykymies määriteltäisiin roolinsa perusteella naiseksi.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

#18. Niin tai sanoisin, että monen miehen käytös ja logiikka on naisen. Myös ulkomuodossa on nuorilla miehillä usein feminiinisiä piirteitä. Hartiat ovat lantion levyiset tai kapeammat. Tämä toki johtuu siitä, että harva mies tekee enää ruumiillista työtä.

Muutos on ollut nopeaa ja tapahtunut yhdessä sukupolvessa.

Siksi ei ole ihme, että oman polveni miehet eivät aina täysin ymmärrä nykyisiä nuoria miehiä ja toisinpäin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kyllä ne biologiset ominaisuudet määrittelevät lähes kaiken. Älykkyys, aistien laatu, kehon ominaisuudet, persoona, voimat, terveys, ulkonäkö ja sukupuoli sekä perimä noin alkuunsa vaikuttavat mitä kykenemme tekemään ja mitä meistä voi tulla. Jopa kehon tuoksu vaikuttaa siihen kuka suostuu pariksemme taii edes satunnaiseen seksiaktiin."

Toki. Mikähän siinä sitten on hankala ymmärtää, että ihmisen biologiassa miehellä voi olla naisen keho ja päinvastoin ja tämä on todistettavissa?

Asialla ei välttämättä olisi väliä ellei yhteiskuntaa olisi tehty sellaiseksi, että sillä on väliä. Minusta on aika omituista jos mies saa vapautukset armeijasta siksi kun sillä on tissit tai että nainen joutuisi menemään miesten saunavuoroon tai miesten vessaan.

Nämäkin muuten on vain kulttuurisidonnaista, sillä ennen vanhaan roomassa oli avovessat ja kylpylässä irstailtiin riippumatta siitä mikä se keho on. Nyt kun on tehty jaotteluja niin se siitä aiheutuu haittaa.

Ehkä meillä on vaan niin pa5ka kulttuuri.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #30

#30. Ei sukupuoli ole ajatus siitä mitä haluaisi olla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #54

Ei niin. Miehen aivot ovat erilaiset kuin naisen ja siihen ei liity mikään ajatus tai halu sukupuolesta eikä varmasti myöskään ihmisen kulttuuri. Sukupuolilla on todistettavissa merkittäviä eroja aivoissa ja käyttäytymisessä jotka eivät liity siihen mitä haluaa olla.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Olisiko Antikaisenkin jo aika taipua luonnollisten ja vääjäämättömien tosiasioiden edessä.

Kautta aikojen mies on ollut mies omine ulkoisesti tunnistettavine värkkeineen.
Javisst, och de samma med kvinnofolket.

Olen vuorenvarma, että arvoisa Antikainen voi helposti löytää monin verroin tärkeämpiä mielenkiinnon ja harrastuksen kohteita omassa elämässään.

Framåt, Antikainen. Rohkeasti eteenpäin uusille löytöretkille!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kautta aikojen sukupuolen määrittelyssä on tehty virheitä ja tehdään nykyäänkin sillä lisääntymiselimet eli jalkojen välissä olevat genitaalit vaihtelevat selvästä siittimestä monimuotoisten variaatioiden kautta selvään häpyyn. Jalkovälikään ei siis ole puhtaan kaksijakoinen. Siksi sukupuolta vastasyntyneiltä määrittäville on jouduttu tekemään apuvälineitä kuten esimerkiksi Quigleyn skaala (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c...). Sen loi C.Quigley vuonna 1995 avuksi tunnistamaan epänormaaliuksia mutta pätee myös nykyisin kun nuo välimuodot on opittu havaitsemaan normaaliuksina. Ovathan ne havainnoitu äläviltä ihmislapsilta.

Antikainen on siis tärkeän ja oikean asian äärellä, varmaankin kunnes tässäkin suhteessa yleinen tietämys ja asennoituminen on avoimen rehellistä ja tasa-arvoista.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kautta aikojen mies on ollut mies omine ulkoisesti tunnistettavine värkkeineen."

Ei päde, koska mies voi olla naisen kehossa. On todistettavissa, että kyseessä on aivoihin liittyvä juttu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tämä on vähän samanlainen ilmiö kuin taistolaisuus: sekin meni aikanaan ohi, kun ihmiset järkiintyivät. Tämänkertainen sekoilu maksaa kyllä kansalaisille enemmän, mutta milloinka vasemmisto olisi halvaksi tullut?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Roomalaiset ratkaisivat asian edullisesti. Kyseessä on siis meidän itseaiheutettu ongelma.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Ihmetteleville kommentoijille: Sukupuolimerkintä liittyy ihmisen juridiseen sukupuoleen, mikä taas lain mukaan on oikeus jättää tai muuttaa oman sukupuoli-identiteetin mukaisesti naiseksi tai mieheksi. Sitä ei siis voi tarkistaa varmuudella jalkojen väliin vilkaisemalla.

Sukupuoli voi olla olennainen asia erilaisessa tilastoinnissa, esimerkiksi ajatellen syrjinnän ja tasa-arvon seurantaa. Jotain merkintöjä kehon ominaisuuksista voisi olla lääketieteellisessä rekisteröinnissä, mutta ne voivat olla eri asia kun tuo edellä mainittu tilastollinen sukupuoli-muuttuja. Tällä hetkellä juridinen sukupuoli on tärkeä transsukupuolisille, jotka kokevat sen muututtua saavansa yhteiskunnan tunnustuksen omalle sukupuolelleen. Onko se sitä järjestelmän mahdollisesti muuttuessa, jää nähtäväksi.

Sen sijaan sukupuolimerkintä henkilötunnuksessa on täysin tarpeeton ja joillekin ihmisille myös vahingollinen. Muunsukupuoliselle se on nykyosellään aina väärä. Jos siihen taas otettaisiin mukaan merkintä "muu", se voisi paljastaa asian niiden tapauksessa, jotka eivät identiteettiään halua muille julkaista.

Nämä asiat huomioon ottaen paras vaihtoehto on sukupuolineutraali henkilötunnus. Asia onkin tosiaan ajankohtainen, koska henkilörekisteröintiä koskevaa lakia uudistetaan parhaillaan. Siinä prosessissa sukupuolineutraali henkilötunnus onkin ollut jo esillä. Norjassa sellainen tehtiin jo muutama vuosi sitten.

Taustajärjestelmä voitaisiin tämän jälkeen muuttaa kätevästi sellaiseksi, jossa tilastollisina muuttujina ovat mies, nainen ja muu.

Apropo: Sukupuolimerkintä tuli henkilötunnukseen vasta 60-luvun lopulla tehdyssä uudistuksessa. Tuolloin ajateltiin, että ihmisen tunnistamisessa hänellä on kaksi muuttumatonta tekijää: syntymäaika ja sukupuoli ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Solonen kirjoitti: "Tuolloin ajateltiin, että ihmisen tunnistamisessa hänellä on kaksi muuttumatonta tekijää: syntymäaika ja sukupuoli ;)"

Hymiö on toki paikallaan koska ajatuskin on hassu mutta toisaalta ruttunaama olisi parempi sillä kyseessä on suunnattoman kallis virhe. Se on maksanut suunnattomia summia rahaa jo pelkästään tietotekniikassa mutta myös hallintobyrokratiana kun tehdään sekä kirjausvirheiden että määrittelyvirheiden korjauksia ja sukupuolen muuttamisesta aiheutuneita muutoksia, joskus kauankin syntymän ja henkilötunnuksen antamisen jälkeen.

Juha Hämäläinen

#12. Muunsukupuolisille voi toki antaa oman tunnuksensa. Sukupuolen tunnistus on tarpeen lukuisista syistä.

Apropo: aiemmin ihminen ja tämän sukupuoli tunnistettiin etunimien perusteella riittävän hyvin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On niitä paljon sukupuolineutraalejakin etunimiä olemassa, tai sitten sellaisia, joita on eri osissa maata käytetty eri sukupuolten etuniminä.

Esimerkiksi nimestä Vieno Huttunen ei välttämättä tiedä onko hän nainen vai mies ...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Aikanaan 40-luvulla nimen sukupuolittamista perusteltiin sillä, että kutsuntoihin oli kutsuttu vahingossa vääränlaisia henkilöitä - lienevätlö olleet Vienoja tai Lahjoja. Nykyäänhän tällainen on tietysti mahdotonta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Mitähän Rauni Mollberg tuohon tuumaisi?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Urheilukilpailut?

DDR:n naisurheilijat ovat parranajolla...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Realiteetit huomioiden on ehdottomasti saatava kaikkiin virallisiin papereihin mahdollisuus sukupuolen osalta ruksata kohta: vaihteleva.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikka tuossa Saksan uuteen lakiesitykseen viitataankin, niin toistaiseksi lienee kaikissa maailman maissa siten, että lapsi määritellään pojaksi tai tytöksi syntymän yhteydessä. Suomi ei siis suinkaan ole vanhanaikainen, vaan ruodussa kaikkien maailman maiden kanssa. Nykyään usein jo ultraäänikuvauksessa tiedetään tai kerrotaan lapsen sukupuoli.

Kyllä tällainen "uudistus" aika soopaa on käytännössä. Sen jälkeen ei voi kysyä lapsen saaneilta vanhemmilta oliko se poika vai tyttö, koska oikea vastaus olisi: "emme tiedä, saa nyt nähdä sitten myöhemmin". Hiljattain uutisoitiin Saulin ja Jennin vauvasta otsikoin "poikalapsi syntyi". Tulevaisuudessa vastaavassa tilanteessa sanottaisiin sitten, että "presidenttipari sai lapsen, nyt jännitetään tuleeko siitä kasvaessaan poika vai tyttö".

Etunimet pitäisi vastaavasti sitten myös määrätä sukupuolineutraaleiksi. Kouluissa olisi Pekka-tyttöjä ja Riitta-poikia. Kannattakoon ken haluaa.

Juha Hämäläinen

#20. Täyspäinen tietää, ettei tällaista piipertäjien vaatimusta tule noudattaa. He saavat keskenään kutsua toisiaan ja itseään miten lystäävät.

Saahan tyhmäkin kutsua itseään viisaaksi tasa-arvon nimissä, muttei muiden tarvitse häntä kutsua älyköksi.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Saahan tyhmäkin kutsua itseään viisaaksi tasa-arvon nimissä, muttei muiden tarvitse häntä kutsua älyköksi."

Hienoa Hämäläinen, vihdoinkin tajusit, katsoitko ihan peiliin ja heureka! ..?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Näin varmaan, joskin tuo Saksan "kolmas sukupuoli" on luotu vain ja ainoastaan tapauksia varten, joissa arvausta ei voi tehdä sieltä jalkojen välistä. Läheskään kaikissa maissa ei tuolloin merkata arvattua sukupuolta kaikissa mahdollisissa tilanteissa esitettävään henkilötodistukseen.

Lapseni muuten raportoi ensimmäisistä lapsenlapsistani, että tytöiksi merkattiin, mutta saavat sitten aikanaan asian ilmaista. Nyt ovat nelivuotiaina sen tehneet, kaksivuotiaaksi asti eivät asialla mieltään vaivanneet.

Etunimet ovat jo laajasti sukupuolineutraaleja: Pyry, Pilvi, Miska, Hanna.... Ensi vuoden alussa voimaan tulevan nimilain perusteella on mahdollista ottaa vastakkaiseen sukupuoleen sukupuolitettu etunimi sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun tai intersukupuolisuuden perusteella ilman juridista sukuopuolen muuttamista. Niinpä siellä koulussa voi tosiaan olla tytöiksi arvattuja poikia nimeltä Matti ja Jouni, pojaksi arvattuja tyttöjä nimeltään Säde tai Pauliina ja lapsia nimeltä Taru-Kalle tai Uljas Hellä.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen

Suomessa viranomaiset kirjaavat yksilön biologisen sukupuolen, eikä suinkaan juridista sukupuolta.

Biologisia sukupuolia on vain kaksi, mies ja nainen, eikä se myöskään minkäänlaisilla hoidoilla koskaan miksikään muuksi muutu. Myös kaikki intersukupuoliset omaavat jomman kumman biologisen sukupuolen.

Yksilön oma kokemus sukupuolestaan ei myöskään muuta biologista sukupuolta toiseksi.

On täysin eri asia hyväksyä transseksuaalit ihmiset osaksi (vaikkakin lukumääräisesti erittäin marginaaliseksi osaksi) yhteiskuntaamme, kuin alkaa valehtelemaan biologiasta.

Tasa-arvo saavutetaan arjessa, ei rukkailemalla ID-numeroita.

Juha Hämäläinen

#22. Hyvä selvennys. Sukupuoli on biologinen asia. Mutta on toki ihmisiä, joiden biologinen sukupuolikin on selkeästi muu kuin mies tai nainen.

Kyse on silloin puhtaasti kehityshäiriöstä. Miksi näiden ihmisten sukupuolta tulisi kutsua, se on vieläkin auki. Tämä ei ratkea sillä, että henkilö keksii itselleen oman sukupuoli-identiteetiin. USAssa se on johtanut siihen, että siellä ovat poikkeavat määritelleet itselleen yli 30 erilaista persoonapronominia, joita he vaativat muiden heistä käyttävän.

Tämä sukupuoli- ja seksuaalinen suuntautumiskysymys on jo useaan otteeseen ylittänyt järjen rajat. +0+

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Toivon mukaan Hämäläinen aliarvioi järkensä rajat, sillä näiden asioiden kanssa tässä maassa on elettävä.

Ensimmäinen opinkappale on, että transsukupuolisuus on osa ihmislajin normaalia variaatiota, ei häiriö. Nykyisessä vanhentuneessa ICD-10 -tautiluokituksessa sana esiintyy, mutta se poistuu niin pian, kun uusi tautiluokitus ICD-11 julkaistaan. WHO on uutisoinut asiasta jo ennakkoon. Väittää sellaista, että transsukupuolisuus olisi häiriö on samankaltaista kuin väittää sellaiseksi vasenkätisyyttä: Molempia esiintyy ihmispopulaatioissa jokseenkin vakiomäärä.

Toinen huolenaihe, jota voin Hämäläiseltä keventää, on, että Suomessa ei ole sukpuolitettuja persoonapronomineja. Sen lisäksi muiden käsitteiden kohdalla toimii seuraava nyrkkisääntö:

- Jos pakottavaa tarvetta muuhun ei ole, käytä ihmisestä käsitettä ihminen, myyjä, siistijä, nuohooja,...

- Jos ihminen ilmentää selkeästi naisen sukupuoliroolia, käytä hänestä pakottavassa tapauksessa käsitettä nainen.

- Jos ihminen ilmentää selkeästi miehen sukupuoliroolia, käytä hänestä pakottavassa tapauksessa käsitettä mies.

- Jos on aivan pakko erotella transihmisiä, käytä heistä käsitteitä transnainen ja transmies ja jos tiedät transprosessin olevan jo ohi, transtaustainen nainen tai mies.

- Jos ihmisen sukupuoli-identiteetti ei hänen olemuksestaan selviä, älä käytä mitään nais- tai miesolettamia.

- Viimeksi mainituilla on tsiljoona erilaista sukupuoli-identiteettikäsitettä. Älä ahdistu siitä, vaan anna hänen itse kertoa kokemansa identiteetti ja kunnioita sitä.

Kun sitten vielä vältät herjaavaa ja halventavaa kielenkäyttöä heidän suhteensa (esim. "transu" on likimain yhtä loukkaava kuin "n_u" tummaihoisesta), oletkin valmis toimimaan tasa-arvolain edellyttämällä tavalla asiakastyössä ja työyhteisössä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #46

#46. Olen nuoresta asti tuntenut olevani koira.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #55

Sinulla siis alkoi murrosikä 7-10kk ikäisenä?

Katsos kun se ei riitä mitä tuntee vaan mitä biologisesti on, eli kehittyikö aivosi kuten koirilla kehittyy vai puhutko typeryyksiä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #58

#58. Et ymmärrä, että nisäkkäiden sisäinen variaatio tekee mahdolliseksi tulla toisen rotuiseksi, jos näin tuntee. Et voi tietää tätä paremmin kuin yksilö itse, joka määrittää rotunsa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #61

Jos voidaan havainnoin todeta, että ei pidä paikkaansa niin kyseessä on harha.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #55

"Olen nuoresta asti tuntenut olevani koira."

Ransuko?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #65
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #46

#46.

Kiitos ytimekkäästä erittelystä. Valitettavasti pysyn oppimassani jaottelussa. Tunnistan ihmisen mieheksi tai naiseksi ulkonäön perustealla. Jos naiseksi pukeutunut mies tai muunsukupuolinen tulee vastaan niin suhtaannun häneen kuin naiseen.

Työtehtäviin en enää ketään palkkaa, koska olen vanhuuseläkkeellä ollut pari vuotta. Ennen töissä ollessa en palkannut naisia, miehiä tai homoja tiettyihin tehtäviin ja tiimeihin. Se oli ihan heille itselleen hyväksi lopultakin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #62

"Ennen töissä ollessa en palkannut naisia, miehiä tai homoja tiettyihin tehtäviin ja tiimeihin."

Ja mikään noista sinällään ei voi olla peruste olla palkkaamatta ihmistä..

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #69

#69. Kyllä se voi olla. Kun keräät kokemusta rekrytoinnista niin opit tämän. Ei siinä ole kyse syrjinnästä vaan soveltuvuudesta tehtävään ja työympäristöön. Sukupuoli ja selkeästi erottuva poikkeava sukupuolinen suuntautuneisuus ovat joskus tällaisia karsivia tekijöitä.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #71

Edelleen olen kanssasi eri mieltä.
Tuolla logiikalla nainen ei voisi olla rakennusmies tai automekaanikko, koska sinusta hän ei sukupuoleltaan ole sovelias tehtävään tai miehiseen työympäristöön, jne.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Eli biologinen sukupuoli on muuttumaton, mutta psykologinen sukupuoli saattaa vaihdella. Myös psykologinen eläinlaji saataa vaihdella: joku mies on kuulemma joskus ollut sika.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Suomista voi asiassa vähän valistaa:

Transsukupuolisuus on myös biologinen tila. Siinä aivot, jotka sukupuolittuvat eri aikaan kuin keho ovat sen tehneet eri suuntaan. Asia näkyy myös lapsilta otetuista magneettikuvista, joissa transtytön aivot muistuttavat enemmän tytöiksi arvattujen tyttöjen aivoja kuin poikien. Tämä siis jo lapsilla - aikuisten vastaavan löydöksen selitysyritys aivojen muovautuvuudella ei siis pidä paikkansa.

Ja se sukupuolimerkintä syntymän yhteydessä on todella vain arvaus siitä, missä sosiaalisessa sukupuolessa lapsi tulee elämänsä elämään. Tilanteessa ei tehdä mitään kromosomitestejä - jotka nekään eivät edes kertoisi asiasta mitään varmaa.
Suominen lähtee jo kovin villeille poluille väittäessään intersukupuolisia aina joko pojiksi tai tytöiksi. Monissa noista tiloista on todella mahdotonta sanoa, kummasta on kyse, mistä on seurausta keskustelussa jo mainittu Saksan kolmas sukupuolikategoria. Intersukupuolisten sukupuoli-identiteetti ja sosiaalinen sukupuoli, jossa he elävät, voi olla naisen, miehen tai neutraali.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Älkää edes vastatko näihin Antikaisen blogeihin.. Joskus itsekin jaksoin kysellä häneltä kysymyksiä ja udella asiasta mutta sitten tajusin että joko hän tekee tätä tahallaan ymmärtäen että on väärässä jne. Tai sitten on sairas!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onko muuten kukaan rohjennut Juho Antikaiselta kysyä
tämän omaa ” tosiasiallista sukupuolta” ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voithan sinä kysyä, jospa hän vastaisi. Mutta ei tietysti ilman kysymistä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Tyydyn silmäilemään blogistin valokuvaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toivonen kyselee kysymystä Antikaisen sukupuolesta. Miksi ihmeessä? Mitä sillä tiedolla joku jotakin tekisi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #47

Blogisti on selkeästi profiloitunut näiden sukupuolikysymysten harrastajaksi ellei peräti ammattilaiseksi täällä US:n Puheenvuorossa.

Joku saattaisi olla kiinnostunut motiivista johon vastaus saattaisi antaa lisävalaistusta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #48

Olisiko se tieto mahdollisesti Antikaisen blogin luotettavuutta vahvistavaa tai horjuttavaa, vai olisiko tämän tiedon utelulla jotain ylevämpiä tavoitteita?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #50

Tämähän riippuu täysin vastauksesta ja toisaalta vastauksen lukijasta ja tämän asenteista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #48

Eikö ihmisen mielenkiinto riitä motiiviksi?

Mitä muuta "lisävalaistusta" kaivataan ihmisen motiivista kirjoittaa useammankin kerran sukupuolisuuteen t.m.s. aiheeseen liittyvästä? Miten tuo "lisävalaistus" muuttaisi suhtautumista Antikaisen mielipiteitä tai esiinnostamia kysymyksiä kohtaan?

Jos siis kiinnostaa kommentoida joidenkin kirjoituksia, olisi suotavaa kohdistaa kommenttinsa sisältöön eikä viestintuojan henkilöön.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #47

#47. Kyllä se tieto sukupuolesta on oleellinen. Jos on vaikka kiinnostunut heterona jostain henkilöstä niin ei kaipaa löytävänsä viereltään samaa sukupuolta olevaa. Näin ollut tähän asti. Ehkä nykyään ei väliä mihin itseään nylpyttää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #56

Minä kun luulin tätä US:n Puheenvuoroa keskustelu- enkä senssipalstaksi.

Toisaalta aikooko Hämäläinen hankkia mahdolliselta deitiltään ensin virkatodistuksen enenkuin lähestyy häntä iskurepliikein? Ihan vain varmistaakseen virallisen sukupuolen rekisteröinnin avulla ettei aamulla herätessään koe ylläripylläriä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #59

#59. No katsos Myyryläinen sinä olet jo niin vanha, ettet käytä Tinderiä seuranhakuun. Kyllä siinä on oltava tarkkana kenen kanssa asioi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #56

Onko siis loppupeleissä kyse siitä, että Hämäläistä ahdistaa se, ketä tulee vonganneeksi...?

Suosittelen alkoholin suhteen maksimissaan kohtuukäyttöä, eiköhän se sillä selviä riiausreissuissa.

...vai ymmärsinkö tämän ketjun kontekstista, että Hämäläisellä on ongelmia tässä näkökulmassa Antikaisen suhteen?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #60

#60. Antikainen on toki miehekkään naisellinen ja vetää puoleensa miehiä ja naisia. Jos on tositarkoituksella liikkeellä niin suuntautumisestaan riippumatta on tarve tietää mikä se Antikainen on naisiaan tai miehiään, jottei häneen turhaan ruutia polta ja näe levottomia unia.

Nyt kun Anukatariina vielä totesit, ettei etunimikään mitään identiteettiä takaa niin alkaa huolestuttaa todenteolla.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #56

Hämäläinen nyt nylpyttää vaan mitä tai mihin haluaa.
Kovin tuntuu kiinnostavan muiden suuntautumiset ja nylpyttämiset, liekö puhe siitä mistä puute.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #67

#67. Kyllä nylpyttäminen on oleellinen toiminto meilllä eläimillä. Etkö ole huomannut.

En vain ole tuntenut tarvetta tuoda esille tätä puolta itsestäni. Mutta sateenkaariväelle se tuntuu olevan täyspäiväinen työ kertoa suuntautumisistaan ja parisuhteistaan. Sehän se tässä juuri ihmetyttääkin.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski Vastaus kommenttiin #77

Kyllä se kuule on niin, että muut kuin sateenkaariväki se tuntuu jatkuvalla syötöllä olevan kiinnostunut heidän makuuhuoneissa tapahuvasta toiminnasta.
Kyllä en muista juurikaan, että asiaa olisi toisin päin ihmetelty.

Kovinhan sinäkin jaksat kommentoida kirjoituksesta toiseen näitä suuntautumisia ja parisuhteita, joten pakkohan se niiden on sinuakin kiinnostaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihan vain mies olen, itseni määrittelemässä merkityksessä tokikin :)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Aika nyt ilkeää vihjata täysijärkisen ihmisen olevan sairas.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

...eikä taida olla tämän sivuston keskusteluetiketin mukaistakaan...

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Taitaa olla kyseisten kommentoijien tapa yrittää vaientaa keskustelua...eikös jonkun yhdistyksen pj juuri ole kirjoittanut aiheesta toisaalla...?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

#40 niin minä tiedän että se on ilkeää.. Mutten enää muuta osaa sanoa bloggarin kirjoituksista.. Sama kun alkaisin kirjoittamaan matematiikkaa uusiksi.. 1+1=3. On se! Jos väität muuta niin olet joku foobikko! Ai mihin tämä väitteeni perustuu? No minun mielipiteeseeni! Sitten aikaa kun kuluu niin löydän muita ihmisiä jotka haluavat saman tuloksen! ajan kanssa sellaiset menee toimittajiksi ja alkaa haukkumaan ynm. Niitä jotka ajattelevat sen olevan 2. Tai eivät halua kutsua sitä lopputulosta kolmoseksi!

Ihan sama asia kun tämä että lapsi itse päättää mitä sukupuolta on!

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #93

Jospa tässä kuitenkin olisi sellainen tilanne, että tiedemiehet ovat tulleet tulokseen, että yli 1+ yli 1 = yli 2, vaikka aiemmin ajateltiin laskutoimituksen olevan 1+1...?

Pirskasella voi olla kaikessa rauhassa asiasta oma mielipiteensä, mutta maailmassa on voinut aiemminkin tulla vastaan tilanne, että se ei olekaan ollut totta. Tässä tapauksessa kyse ei ole mistään mielipiteiden enemmistödemokratiasta vaan tutkittuun tietoon perustuvasta käsityksestä.

Jos bloggarin esittämät tutkimukseen perustuvat tiedot menevät yli hilseen, paras mahdollinen asenne ei ole sanoa bloggaria sairaaksi.

Lainaus keskusteluetiketistä muistutukseksi:

* Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia."

Pirskanen ei ole itse ilmeisesti huomannut sitä, kun hän on aikanaan muodostanut käsityksensä omasta sukupuolesta. Se on varsin yleistä silloin, kun kehon (sex) ja mielen (gender) sukupuoli vastaa sosiaalista sukupuolta, johon lapsi kasvatetaan. Asia tulee ihan eri tavoin akuutiksi, jos joku näistä elementeistä ei natsaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #93

Kvanttimekaniikassa hiukkasen hetkellinen arvo on aina vähän arvailujen varassa ja koska kaikki materia on pohjimmiltaan elektronien aaltoliikettä, niin silloin voimme todeta, että 1 + 1 = ehkä todennäköisesti 2 tai sitten jotain ihan muuta :)

Sukupuoli kannattaa ajatella myäs samalla tavoin todennäköisesti rakentuvana "lopputuloksena"- ihmisen anatomisista ja fysiologisista ominaispiirteistä voi päätellä jotain todennäköisesti toteutuvaa sukupuolispesifiä (henkilöä pidetään mies- tai naisoletettuna silloin), mutta täsmällisimmän vastauksen saamiseksi asia tulisi varmentaa ko. henkilöltä itseltään kysymällä.

Sukupuoli-identiteetti kehittyy varhaislapsuudessa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja jo alle kouluikäinen osaa hahmottaa sen, että onko hän mies, nainen vai non-binary...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #104

#104: Mikään ei estä sinua ajattelemasta tuolla tavalla. Sen sijaan taitaa olla melko toivotonta edes kuvitella, että ympäröivä maailma yhtäkkiä taipuisi samanlaiseen ajatteluun.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #113

Ympäröivää maailmaa voi tarkastella kauempaakin kuin Janhusen mielen tavoittamassa lähiympäristössä. Antikaisen mainitsemat asiat ovat jo Suomen lainsäädännössä ja muutenkin niihin on syytä orientoitua samalla tavoin avoimesti, mitä merkittävä osa Suomen kansastakin näkyy jo tekevän.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #114

#114: En tiedä mihin Antikaisen mainitsemiin asioihin viittaat, jotka lainsäädännöstä mielestäsi löytyvät. Periaatteessa saman voinee todeta sinullekin: Saat toki pitää omat käsityksesi ja teoriasi ja uskoa niihin. Laajempaa menestystä edustamallesi ideologialle tuskin kuitenkaan on tulossa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #116

Antikainen puhuu perusasioista sukupuolen moninaisuudesta ja niitä ovat tässäkin keskustelussa syventäneet muutkin kommentoijat. Suomen lainsäädännössä tasa-arvolaissa on määritelty syrjinnäksi monet sukupuolen moninaisuutta edustaviin ihmisiin kohdistuvat epäystävälliset toimet. Lakia sovelletaan työpaikoilla työtovereihin ja alaisiin sekä kaikenlaisessa asiakaspalvelussa asiakkaisiin.

Lisätietoa asiasta saa mm. linkin esitteestä:

https://www.tasa-arvo.fi/documents/10181/34936/Syr...

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#27. Juho Antikaisen kirjoitukset ovat mielenkiintoista pohdintaa, eikä aihe voi olla täysin tuulesta temmattu. Ja on hulvatonta nähdä, miten jotkut aina provosoituvat.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Sukupuolten moninaisuus on tosiaan biologinen fakta.

Sukupuoliahan on kaksi ja se on "monta".

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Just. Nainen ja mies. Ei voi olla kolmatta sukupuolta tai sitten niitä on lopulta neljäs, viides... satoja.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Lukema enemmän kuin kaksi on riittävän tarkka :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse laskin juuri, että sukupuolia on noin tällä hetkellä olemassa noin 7,65 miljardia erilaista, kun sukupuoli määritellään yksilökohtaisesti biologisten, psykologisten, sosiaalisten ja juridisten sukupuolen ulottuvuuksien suhteen.

http://www.worldometers.info/world-population/?

"Mies" ja "nainen" ovat toki hyviä perustyyppejä ja käyttökelpoisia yleistettävien luokittelujärjestelmien nimikkeitä, mutta varioituvuus on suurta myös näidenkin perusluokkien sisällä puhumattakaan sukupuolivähemmistöistä...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #106

Antikainen nosti eräässä aiemmassa kirjoituksessaan kysymyksen josko sukupuolia olisikin vain yksi ja me kaikki monine muotoinemme sen yhden variaatioita. Asiallinen ja jotain älyllistä tuova keskustelu olisikin siis käytävä vaihtoehdoin yksi vs. n. 8 miljardia sillä vaihtoehto kaksi lienee jo käytännössä hävinnyt keskustelun heikoilla argumenteillaan.

Toisaalta keskustelussa olisi hyvä täsmentää tarkoittaako kannanotollaan
a) juridisesti rekisteröitävää sukupuolta, esimerkiki henkilötunnusta, väestörekisteriä ja lainsäädäntöä koskevaa,
b) ihmisen itsestään havainnoimaa sukupuolta, sukupuoli-identiteettiä ja siihen liittyviä asioita,
c) sosiaalisessa kanssakäymisessä esilletulevaa sukupuolta, esimerkiksi riiustelumielessä vai
d) jotain ihan muuta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #106

Semmoinen ajatus tuli mieleen, että sukupuolen jako maskuliiniseen, feminiiniseen tai kolmantena "ihan sama", voi ihan hyvin toimia mutta sitä ehkä pitäisi soveltaa yksilötasolla eri tavoin eri tilanteissa. Se tiedetään mitä jalkovälistä löytyy, vauvaikäisten leikeistä nähdään priorisointia leluissa sukupuolien mukaan riippumatta kasvuympäristöstä, seksihommissa toiset tykkää olla ottavana osapuolena ja toiset antavana, toiset lähtee kaatamaan mammuttia ja toiset keräilee marjat... Näitä löytyy varmaan aika paljon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #111

Itse asiassa jalkojen välistä ei ihan aina tiedetä mitä siellä on. On toki niin, että valtaosalla värkit on tunnistettavissa. Mutta on välimuotoja joiden tunnistaminen on jo vaikeampaa ja sitä varten on tehty apuvälineitäkin (esim. Quigley:n ja Prader:n skaalat etc.).

En siis pitäisi ollenkaan huonona vaihtoehtona jonkun ehdotusta savolaisesta lähestymiskulmasta: "jos tuota ei ossoo niin varmaks sanova nii kahellaan miten tuossa käöp". Eli odotetaan mitä aika ja ihmistaimen kasvu tuo tullessaan ja päätellään sitten vasta.

Mitä tulee vauvaikäsiten leikkeihin niin en olisi, ainakaan vielä, ihan varma, että ne prustuisivat havaintoihin joihin ei ole päässyt sosiaalistuminen ja ympäristön roolimallit vaikuttamaan sekä esimerkkinä että ohjailuna ja jopa manipulointina. Tämä koskee myös muilla hominidae-suvun jäsenillä tehtyjä kokeita.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #106

No eikö se saa olla niin, että sukupuolia on 2 ja niitä variaatioita sitten vaikka miljardeja?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #118

Jos jakaa kahteen, pitäisi olla tarkka ja kaikilta osin yksikäsitteinen sekä kiistämätön määritelmä millä jaon tekee. Sellainen on mustavalkoinen maailma. Jos taas löytyy niitä variaatioita niin, että lopulta raja onkin veteen piirretty, jako on mieletön. Silloin täytyy jakaa jollakin toisella tavalla ja tässä sukupuolitapauksessa selvimmät vaihtoehdot ovat, että on vain yksi tai kaikki ovat omiaan.

Tämä ei tietenkään estä, etteikö yksityisessä sosiaalisessa puheessa voisi puhua edelleenkin tytöistä ja pojista, naisista ja miehistä, akoista ja ukoista, mummoista ja vaareista kunhan tietää missä yhteydessä eikä syrjivässä tai manipuloivassa tarkoituksessa. Juridinen j.n.e. kontekstit ovatkin sitten tyystin eri asia.

Siis esimerkiksi Lavikainen voi kutsua edelleenkin mahdollista kumppaniaan naiseksi tai mieheksi t.m.s. ihan heidän omien yhteisten viehtymystensä mukaan.

Käyttäjän JuhaParviainen11 kuva
Juha Parviainen

Kyllä sukupuoli on vahvasti fyysinen ominaisuus. Jos sukupuolen määräävät kromosomit ovat XX on kyseessä nainen ja jos XY on kyse miehestä. Eli jos on epäselvyyttä sukupuolesta niin yksikin Y-kromosomi tarkoittaa miestä. Tämä pätisi myös tapauksiin, joissa on epänormaali määrä kormosomeja (taitaa olla aika harvinaista).

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Valitettavasti näin yksinkertaisesti asiat eivät mene. On olemassa XX miehiä ja XY naisia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Onko näyttöä millä tahalla kromosomi vaikuttaa aivoihin tai parin miljoonan vuoden kulttuurievoluutioon?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Parviainen voi myös vilkaista kommenttia 41, jossa kerrotaan vähän lisää sukupuolen biologisesta kompleksisuudesta. Lisää sukupuoli-käsitteen ulottuvuuksista voi lukea vaikkapa täältä:

http://anukatariina2.blogspot.com/2017/10/mita-tar...

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Hyvä kirjoitus, Juho!

On täysin selvää, että sukupuoli on kontekstisidonnainen käsite. Joidenkin mielestä sukupuolia on kaksi ja se on sitten sillä selvä, millainen jalkojen väli on.

Omasta mielestäni sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Jokainen saa itse määritellä oman sukupuolensa tai sukupuolettomuutensa, eikä sillä ole mitään merkitystä minulle sinänsä. Ihminen on kokonaisuutena tärkeä ja silloin myös sukupuolittaminen on usein turhaa. Toisaalta sitten joskus sukupuolierityisissä tilanteissa sukupuolen merkitys kasvaa.

Kolmas sukupuoli (nimikkeellä muu) olisi todella tärkeä. Siihen pitäisi riittää oma ilmoitus omasta sukupuolesta.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ihminen on nisäkäslaji ja lisääntyy suvullisesti. Sillä ei ole kolmatta sukupuolta. Pippeli ja Pimpsa tunnetaan ja miltä ne näyttää, mutta millaiselle se kolmas näyttää?.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lisääntymisfunktioon sidottu sukupuolen määritelmä on mielestäni rajallinen viimeistään nyt, kun ihminen on pääsääntöisesti "vieraantunut" luonnosta ja etenkin lisääntymislääketieteen jatkuvan kehittymisen seurauksena (keinokohtu on jo todellisuutta, jatkuvasti parantuvat alkionsiirtotekniikat jne...) - sekin peruste sukupuolen binäärijaottelulle on siis murentumassa.

Ihmiset sitäpaitsi harrastavat seksiä jo pääsääntöisesti ihan muiden syiden kuin lisääntymisen vuoksi, lähinnä sosiaalisista syistä - kunnon vuoksi ja urheilun kannalta siis ...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #107

Se on vähän kiistanalaista onko vippaskonstit lisääntymisessä toivottavaa liikakansoitetussa maailmassa.

Ennemmin pitäisi kiinnittää huomiota adoption byrokratian typeryyksiin.

Käyttäjän JuhaParviainen11 kuva
Juha Parviainen

#82 Sukupuoli on kuitenkin tärkeä asia. Jos ei ihmiselle itselleen niin useimmille muille. Itsehän saa olla asiasta mitä tahansa mieltä. Veikkaisin, että kromosomiperustainen määritys antaisi oikean vastauksen tarpeeksi usen. Sukupuolettomia ihmisiä ei ole.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

"Sukupuolettomia ihmisiä ei ole."

Kun sukupuolella tarkoitetaan ihmisen sukupuoli-identiteettiä (gender), tunnen sellaisia useampiakin.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jaa tarpeeksi usein. No niin. tässä sitten taas määritelmä kolmannelle sukupuolelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset