jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Seurakuntien jäsenmäärä laskee

Evankelis-luterilaisen kirkon oman vuositilastoinnin perusteella voidaan havaita maassamme vallitsevan pysyväisluonteisen sekularisaation korkeapaineen. 2000-luvun alkupuoliskolla kirkon jäsenmäärä on vähentynyt tasaisesti ja erityisesti kastettujen määrä on vuosittain vähentynyt jopa eksponentiaalisesti.

Vielä vuosituhannen alussa Suomessa kastettiin vuosittain evankelis-luterilaisen kirkon jäseneksi reilut 50 000 alle vuoden ikäistä ipanaa, kun vuonna 2017  kasteessa seurakunnan jäsenyyden sai enää 33 748 lasta. Myös kirkosta eroaminen omaehtoisesti on noussut tarkasteluaikana pysyväksi väestölliseksi muutosilmiöksi - kirkosta eroajien määrä näyttää myös riippuvan merkittävästi kirkollisiin piireihin yhdistettyjen henkilöiden julkisuudessa esittämien mielipiteiden huomioarvosta.  Vuosina 2010 ja 2014 kirkosta eroajien määrät kasvoivat noin 80 000:een l. suurinpiirtein kaksinkertaisiksi tavanomaisiin vuosiin verrattuna...

 

MIstä sitten johtuu tämä yhä yleisemmäksi käyvä kirkosta vieraantuminen l. maallistuminen?

 

Eräs selitys tähän voi piillä tiedonsiirtotekniikan parantumisessa ja tiedonsaannin yleisessä  helpottumisessa. 2000-luvulla laajakaistatekniikan kehittyessä ihmisten pääsy tiedonlähteille on arkistunut ja käytännössä jokaisella on nykyisen mahdollisuus tarkistaa ihan itsenäisesti netistä, mitä Raamatussa itse asiassa kerrotaankaan erinäisistä elämäntilanteisiin liittyvistä seikoista ja minkälaisilla ohjeistuksilla Jumala on määrännyt itsekunkin maallisen vaelluksensa suorittamaan. Sen tiedon hankkimiseksi ei siis enää tarvitse maksaa  mitään kallliita jäsenmaksuja eikä kuunnella papin tulkinnanvaraisia selostuksia kylmällä kirkonpenkillä- psalmit ja itselleen sopivat Raamatun jakeet saa luettavakseen helposti googlettamalla ja tarpeen vaatiessa jopa alkuperäisellä tekstitysversiolla varustettuna...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

yksi syy on että kirkko on muuttunut.. Ei pidetä enää omista arvoista kiinni vaan mennään ajan hengen mukana vaikka se olisi raamattua/ omia arvoja vastaan.. Itse eroan heti kun kirkoissa aletaan enemmän solmimaan homoliittoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuo Antikaisen mainitsema kustannus/hyöty-analyysin tulos on varmaan merkittävä. Samten Pirskasen mainitsema lipsuminen dogmeista jotka lupaavat tulta ja tulikiveä jos ei tottele Jahwen oordereita.

Ev.lut.kirkon oppirakennelma on rakennettu maailmaan jossa sillä itsellään oli oppi- ja arvomonopoli mutta nykyisin sen pitää yrittää taiteilla yhäti moniarvoistuvammassa yhteiskunnassa.

Se yrittää toisaalta sietää änkyröitään ja toisaalta miellyttää vapaamielisiä mutta molemmat eivät siedä ihan kaikkea jolloin älyllinen epärehellisyys alkaa syödä uskottavuutta kaikkien silmissä.

Toisaalta Ev.lut.kirkko oli aiemmin myös hengellisiä elämysmarkkinoita dominoiva toimija kun muut olivat väkivallalla uhaten kielletty. Nykyisin on myös kilpailijoita, jopa kristillisen konsernin sisältä mutta myös ulkopuolelta. Ihmisillä on mahdollisuus shoppailla elämyksensä useammasta paikasta ja erilaisista kanavista.

Ev.lut.kirkkolaiva siis vuotaa vähän joka puolelta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Suomessa suunta on ihan ok. Taikauskoista päästään hiljalleen eroon, ja niihin liittyvät haitalliset puolet vähenevät/katoavat.

Luterilaisuus on yksi kaikkein maallistuneisimmista kristinuskon osista jo valmiiksi (en usko monenkaan papin edes uskovan "jumalaansa" eli todellakin "palkkapappeja"), joten merkitys ei ole enää erityisen suuri. Suurin osa luterilaisista kuuluu uskontoonsa enää kulttuurin takia (ja pakkolapsikasteen.. mikä on aina hyvin tehokas tuomaan uusia "uskovia"). Suurin osa luterilaisista ei usko tutkimusten mukaan enää uskontonsa jumalaan eikä edes lapsikaste pysty pitämään luterilaisuutta pystyssä kuin muutaman vuosikymmenen.

****************************************

Täytyy kuitenkin huomauttaa että ihmisten hengellisyyden kaipuu on pitkälti biologiassa saakka, eikä sitä voi helpolla tyydyttää ateismilla/agnostisuudella. Itse olen agnostikko, mutta ymmärrän varsin hyvin uskovaisuuden kaipuun.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Onko itse asiassa pikemminkin kyse henkisyyden kuin hengellisyyden kaipuusta. Me mielellämme ajattelemme syvällisiä ja painumme mielemme syövereihin. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla hengellisyyttä eli uskonnollista vaan voi olla muutenkin metafyysistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset