jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Montako "genderiä" on olemassa?

Sosiaalisella  sukupuolella (eng. gender) tarkoitetaan sosialisaation kautta omittua sukupuoliroolia ja käsitystä sukupuolen mukaisesta käyttäytymisestä. Perinteisesti tytöt ja pojat on opetettu jo  hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa tunnistamaan sukupuolten väliset erot kannustamalla lapsia suuntaamaan kiinnostuksensa sukupuolisterotypisiin aiheisiin esimerkiksi leikkikaluvalinnoilla ja lapsille kerrottujen tarinoiden ja satujen ohjaavilla sukupuoliroolituksilla. Perinteinen sosialisaatio voi sisältää myös rankaisevia toimenpiteitä - annettujen sukupuolirajojen rikkojaa torutaan ja hänen annetaan ymmärtää aiheuttavan mielipahaa vanhemmilleen luonnottomilla teoillaan.

Nykyaikana suomalaisessa lastenkasvatuksessa tällainen genderismina tai gender-ideologiana tunnetuksi tullut raamatullinen ajattelutapa on onneksemme pääsääntöisesti jo poistuva ilmiö, vaikkakin binäärisen sukupuolijaottelun oikeutus  tuntuu edelleen vaikuttavan jopa varhaiskasvatuksen ammattilaisten tausta-ajatuksissa.

Sosiaalinen sukupuoli on sosiaalisten oletusten lopputulosta. Ryhmäsidonnaisuudestaan huolimatta se on kiistämättä myös  riippuvainen biologisesta "kasvualustastaan" l. yksilön sukupuoli-identiteetistä  - keskimääräisistä tilastollisista tyttöjen ja poikien välisistä kehityseroista ei siis ole syytä rakentaa kovinkaan kattavia yksilön käyttäytymistä ja intressejä ohjaavia normeja. Yksilökohtaiset erot ja vahvuudet kannattaa lasten kasvatuksessa huomioida paitsi yksilöiden psyykkisen hyvinvoinnin vuoksi  niin myös esimerkiksi kansantaloudellisista  ja ihmisoikeudellisista syistä.

 

 

Otsikon kysymykseen paras vastaus lienee se, että gendereitä olisi hyvä olla  yhtä monta kuin on ihmistäkin...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Englannin yleiskielessä ja myös virallisissa kansainvälisissä yhteyksissä termiä "gender" käytetään kuten suomen kielessä käytetään sanaa "sukupuoli". Esimerkiksi ´sukupuolten välinen tasa-arvo´ kääntyy englanniksi muotoon ´gender equality´ ("sosiaalisten sukupuolten välinen tasa-arvo")...

Jorma Sulander

Kuinka pitkä on maailman suurin kääpiö? Gendereitä on kaksi tai joku muu määrä, mitä kukin itsetykönään soveliaana pitää. Ei pitäis täysin jonninjoutavalla asialla meuhkata. Stadikin on taas viikon sekaisin, kun erilaiset genderit ravaa pitkin pusikoita genderöitymässä!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

:)

Mielestäni olen nyt olennaisen asian äärellä - sosiaalisen sukupuolen (englannin yleiskielessä ´gender´) normit määrittelevät suurelta osin yhteiskunnan järjestymisestä myös silloin, kun sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt jätetään tämän järjestyksen ulkopuolelle tai heidät huomioidaan erityisryhminään.

Itse tietenkin kannatan inkluusiota ja siten myös Pride-tapahtumaa ...

Juhani Vehmaskangas

Kaipa niitä on ainakin kolme. Syytä kuitenkin pitää mielessä, että mies ja nainen ovat erilaisia eivätkä siksi koskaan tasa-arvoisia. Sosiaalisilla oletuksilla on vuosisataiset/tuhantiset/... perinteet. Eivätkä ne muutu "ajatuksen nopeudella".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Valtamerilaivatkin uppoavat hetkessä kuten kävi Titanicille sen neitsytmatkalla. Samoin voidaan olettaa perusteettomien normien sortuvan nopealla tahdilla niiden törmätessä toisella tavalla tekevien "jäävuoreen" ...

Toni Rintala

Mikä olisi esimerkki tällaisesta perusteettomasta normista?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

No, esimerkiksi se, että "vain miehet ovat velvollisia suorittamaan asepalveluksen". Tällainen perusteettomaksi käynyt normi on kirjattu asevelvollisuuslakiin ja sosiaalistuneenakin tuo normi tuntuu vielä jatkavan elämistään, sillä tuoreimman tasa-arvobarometrin kyselyn perusteella ainoastaan reilut 40 prosenttia väestöstä kokee tuon normin epäoikeudenmukaisena...

Aikaisempia vuosikymmeniä suuremmassa määrin sukupuolirajojen liudentumista ja tietoista rajojen ylittämistä tapahtuu toki nykyaikana, mutta perusmuotoista sukupuolieron ylläpitämistä myös pönkitetään samaan aikaan jopa huvittavuuden kliimaksi saavuttaen. Esimerkiksi sukupuolineutraaleja vessoja julkisilla paikoilla vastustetaan, koska "pitää olla erilliset tilat häiriöiden välttämiseksi". Näin siitäkin huolimatta, että suunnitellut sp-neutraalit vessat olisivat yhden henkilön tiloja kooltaan ja suunniteltu lisäratkaisuiksi jo olemassa olevien miesten ja naisten vessojen yhteyteen...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #8

Erinomaisen hyvä argumentti.

Ja noin niinkuin historiallisesti, sotiminen ei ole mikään vain miesten juttu.

Se että on eri sukupuolet biologisesti ja myös sukupuoliroolit, ovat kuitenkin tosiasia. Se oli sitä harmonista elämää kun miehet lähti mammuttia kaatamaan ja naiset jäi keräilemään marjoja, sieniä ja polttopuita. Ei ollut riitaa rooleista.

Paitsi että kaikki miehet eivät lähteneet kaatamaan mammuttia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaa. Ottaen huomioon Antikaisen kymmenet blogitekstit naisten ja miesten välisestä palkkaerosta, pitänee olettaa että ainakin Antikaisen mielestä sukupuolia on kaksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Miesten ja naisten välisesta palkkaerosta kirjoittaminen tarkoittaa ainoastaan sitä, että kirjoittaja rajaa silloin tarkastelun kahden juridiseen sukupuoliluokkaan kuuluvan ryhmän välille - muunsukupuoliset ja sukupuolettomat jäävät ilman kirjoittajan huomiota siis.

Esimerkiksi jos kirjoitan suomalaisten ja ruotsalaisten välisistä elintasoeroista, niin silloin tarkastelun ulkopuolelle jäävät muiden maiden kansalaiset...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Aijjaa, minä kun kuulin että taaperopojat luonnollisesti pitivät enemmän autoista kun tyttöjä kiinnosti enemmän nuket. Harmi etten kyseistä tutkimusta tallentanut ylös.

Muistutan vain ihmisille, että sukupuoli ja seksuaalisuus ovat kaksi eri asiaa. Sukupuoli on biologista ja niitä on kaksi + marginaalissa olevat mutaatiot. Seksuaalisuus on jokaisen oma asia eikä muilla saisi olla puuttumista siihen (kunhan ei hyväksikäytä muita).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sellaiset suuntaukset kuin panseksuaalisuus ja aseksuaalisuus kyllä irroittavat seksuaalisuuden sukupuolesta mutta muuten on puhe sukupuolen ja seksuaalisuuden erilläänpitämisestä (jotta saisi määritelmän vain kahdesta sukupuolesta läpi) on kuin vaatisi hengityksen ja elämän erottamista toisistaan nisäkkäillä, kaloilla, liskoilla ja linnuilla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tuossa tulee hyvin ilmi se tästä aiheesta käydyissä keskusteluissa tavallisesti esiintyvä sekaannus, joka johtuu siitä, että suomen kielen sana 'sukupuoli' tarkoittaa kahta eri asiaa (englanniksi 'sex' ja 'gender').

Kun keskustelussa yksi osapuoli puhuu gender'ista ja toinen sex'ista ja kumpikin kutsuvat noita sanalla 'sukupuoli', niin hedelmätön ohipuhuminen on valmisteltu.

P.S. Seksuaalinen suuntautuminen on kokonaan toinen aihe. Voidaan esimerkiksi kuvitella henkilö, joka on biologisesti (sex) mies, mutta sukupuoli-identiteetiltään (gender) nainen. Jos hänen seksuaalinen suuntautumisensa on heteroseksuaali, hän tuntee vetoa miehiin (koska mieltää itsensä naiseksi). Ulkopuolisten silmissä hän vaikuttaa homolta, mutta se on harhakuva, joka johtuu siitä, että ulkopuoliset eivät tunne hänen seksuaalista identiteettiään (nainen).

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Blogini aiheena on tosiaan sosiaalinen sukupuoli ja sen arvuuttelu, että määräytyykö sekin jokaiselle jonkin luonnonlain perusteella kahdesta annetusta vai voiko sitä halutessaan korjata (sosiaalisen sukupuolen korjaushoidoilla) tai peräti valita itselleen kokonaan uuden genderin ...

Twitterin puolelle eräs teologi väitti vastaikään sosiaalisen sukupuolen määrytyvän biologisen sukupuolen perusteella ihan vääjäämättä (ja jo sillä perusteella nainen ei sovi papiksi), mutta itse en ole niinkään vakuuttunut tästä.

Englannin kielessä biologisesta sukupuolesta käytetään termiä "sex", mutta sen sisältö ei mielestäni ole mitenkään tilastollisen tarkka. Siinä määrittelyssä on inter- ja transsukupuolisten sekä transgendereiden mentävä aukko eikä sukupuoli-identiteettiä muutoinkaan pidetä itsestään selvästi ainoastaan sosiaalisena luomuksena. Yksiköllinen identiteetti vaatii yksilölliset aivot kasvualustakseen ja siksi identiteettiä on pidettävä biologisesti myötäsyntyisenä ominaisuutena...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Millaista on sukupuoleen liittymätön seksuaalisuus silloin, kun se ei ole esinekohtaista fetisismiä?

Käsittääkseni hetero-, homo- ja bi-seksuaalisuus edellyttää sukupuolen "läsnäolemista" joko konkreettisena attraktiona tai vähintään eroottisten fantasioiden objektina sekä subjektin omaa käsitystä omasta sukupuolestaan.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Sosiaaliset roolit ovat muotivirtausten alaisia ja niiden määrittely gendereiksi on ikäänkuin 'top ten'- listojen laatimista. Esimerkiksi, ovatko käsitteet 'hipster' tai 'dandy' eräänlaisia gendereitä? Täytyykö olla sukupuolielämää tai parisuhteilua mukana ennen kuin sosiaalinen rooli siirretään gender-tyyppisen luokittelun alaisuuteen.

Biologinen (ei pelkästään raamatullinen) kaksijakoinen perusta on ihan hyvä ja toimiva sukupuoliluokitusjärjestelmä yleiseen käyttöön ja gender-luokittelut ovat kunkin alakulttuurin oma asia. Tarvittaessa poikkeamia voi käsitellä kahden eri sukupuoli-ominaisuuden yhdistelminä ja tällaiset poikkeamat on tunnettu kautta koko historian eikä niitä olla mitenkään edes vainottu. Tarvittaessa niitä tuotettu jopa keinotekoisesti, kuten eunukit tai korkeaa miesääntä tuottavat laulajat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse ajattelin tässä blogissa sivuta ihan vain arkisempia miehen ja naisen rooleja kotona ja yhteiskunnassa, onko siis olemassa joitain selkeitä sukupuolierityisiä ominaisuuksia, joita voisi pitää selkeästi maskuliinisina tai feminiinisinä ja joiden ristikkäinen esiintyminen voi saattaa yhteiskunnan sekasortoon?

Määräytyykö sosiaalinen sukupuoli deterministisesti?

Hyvä huomio tuo alakulttuureissa ilmenevien sukupuoliroolien erityinen luonne, jonkinlaisten muotivirtausten tai näkyvyyden kauttahan niistä osa suodattuu aina valtakulttuuriinkin...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Metsästys on semmoista maskuliinisuutta ja keräily ja kodin ylläpito feminiinisyyttä.

Ja yhteiskunta ajautui jo sekasortoon. Se tapahtui silloin kun siirryttiin maanviljelykseen. Sehän ei tapahtunut heti vaan siemeniä viskeltiin kun siirryttiin paikasta toiseen ja naiset keräili satoa.

Kun siirryttiin maanviljelykseen, alkoi tasa-arvo ongelmat. Naisten paikka kun oli tietystikin siellä pellolla kun keräily on naisten työtä ja huoltaa myös kotia. Miesten energia siirtyi tästä sitten rakentamiseen sekä työkalujen ja aseiden valmistukseen.

Parempaan suuntaan toki menty tässä 11500v aikana mutta nähdäkseni nykyisissä yhteiskunnissa on edelleen kasvukipuja maanviljelykseen siirtymisestä. Miehillä ja naisilla ON biologista kiinnostuksissa ja työnjaossa ja ne erot edeltävät ihmistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sosiaaliset roolit kehittyvät yhteiskunnan muun muutoksen mukana- Niinpä olemme oppimassa sukupuolisen, sekä biologisen että mentaalisen, monimuotoisuutta. En pitäisi sitä minään dandyilyyn tai nipsteriyteen liittyvänä ilmiönä vaan ihmisen omana olemuksena. Hipsteriys ja dandyily ovat enemmän omaksuttuja käyttäytymismalleja ja yhteiskunnallista ryhmittäytymistä samalla tavalla ajattelevien kanssa.

Sitä paitsi molemmat mainitut ovat ikivanhoja ilmiöitä. Molemmilla tavoilla käyttäytyviä ihmisiä on varmaan ollut olemassa kulttuurien alusta, s.o. keikareita jotka pukeutumisellaan ovat yrittäneet nostaa sosiaalista statustaan sekä itsensä kulutuksellaan rahvaasta erottajia. Ne on vain tunnistettu ja nimetty ilmiöinä myöhemmin: dandyt 1770-luvulla ja hipsterit 1990-luvulla.

P.s. Antikainen jo tarjoilikin minun vastaukseni otsikon kysymykseen alustuksensa viimeisessä kappaleessa.

Risto Koivula

Sulupuoli-identiteetti on genderiä eikä sen "biologista kasvualustaa".

Jorma Sulander

Sukupuoli genderöinnistä puhuminen, on kuin paskansyönti! Meuhkataan kaameesti ja jätetään maistamatta!
Antakaa genderöityneiden olla rauhassa, keskenään!
Älyttömyys ei kiinnosta minua, mutta tämä idiotismi sai minut lausumaan parikin sanasta tästä typeryydestä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset