jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Vasemmistopuolueiden kannatus nyt 51,6 prosenttia

Yle:n Taloustutkimuksella teettämä toukokuun 2018 puoluekannatusarvio indikoi Suomen poliittisen kirjon painopisteen siirtyneen tukevahkosti vasemmiston puolelle. Neljän vasemmistolaista politiikkaa arvioidusti harjoittavan eduskuntapuolueen yhteenlaskettu kannatus on nyt 51,6 prosenttia ja kannatus tuntuu vain kasvavan epärealistisia markkinatalouskokeilujaan harjoittavan oikeistohallituksen viimeisillä kilometreillä.

 

"Leftis"  rules  siis  ...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näkemyksesi on varsin erikoinen, erityisesti vuonna 2018. Pidät siis Perussuomalaisia vasemmistolaisena puolueena? Tutkimus on tehty 2014, ennen kuin Perussuomalaiset menivät hallitukseen?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sen arvotutkimuksen julkaiseminen jälkeen "herrastosiipi" on irtaantunut puolueesta - jäljelle jäänyt puolue jatkaa käsitykseni mukaan asemoitumistaan poliittisella kartalla pääosin vasemmistolaisena puolueena.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Olen ehdottomasti eri mieltä.
Tutustu lähemmin Halla- ahon tal ja sos politiikkaan.
Se on lähinnä Lepomäkeä.
Kylmää kyytiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmankos olet osoittanut niin kovin diggaavasi persuja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä. Sukupuolen ja seksuaalisuuden monien ulottuvuuksien ohella perussuomalaisissa riittää haasteellista tutkittavaa. Onneksi tuo mielenkiinto ei vielä ole yltynyt parafilian asteella...

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Eihän Suomessa oikeastaan ole maailman mittakaavassa oikeistolaisia puolueita. Kokoomuksenkin oikeistolaisuus on lähinnä veronmaksajien rahojen kippaamista suuryrityksille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tokikin kokkulit on oikeistolainen puolue. Heidän tapansa käyttää valtiota ja muuta julkista valtaa yksityisen voitontavoittelun välineenä on on perikapitalistista ja sopii aivan hyvin oikeistolaiseen aatemaailmaan vaikka siltä suunnalta toki löytyy myös ajatuksia valtion rajoittamisesta vain väkivaltakoneistoksi. Kyse on vain taktisesta erosta kuinka kapitaalien edut tulevat parhaiten taatuiksi.

Samaten heidän valitusosastonsa, myös nykyisessä jaetussa muodossaan, on perin oikeistolainen sillä chauvinistinen sapelinkalistelu ja xenofobia ovat myös oikeanlaidan tunnusmerkkejä.

Myös kepulit ovat oikeistopuolue joka on tiukasti tuotantovälineiden yksityisomistuksen kannalla, toki kokkuleistä poikkeavalla twistillä kun he haluavat julkisenvallan erityisesta takaavan talonpoikaiston tulonmuodostuksen.

Uskonnolliset ja kielipoliittiset himmelit voi myös laskea oikeistolaisiksi koska toinen haluaa opiumia kansalle ja toinen on kielisäätypuolue eikä kumpikaan halua puuttua tuotantovälineiden yksityiseen omistukseen eikä voitontavoitteluun.

Myös demuleiden ja vassuleiden joukkoja on vaikea pitää vasemmistolaisia muutamia yksilöitä lukuunottamatta sillä he suhtautuvat yhteiskunnallisiin omsitussuhteisiin pääpiirteissään samalla tavalla kuin oikeistolaisetkin.

Vasemmiston ja oikeiston raja kulkeekin suomalaisessa puoluekentässä demuleiden ja vassuleiden vesiin piirrettynä viivana. Tämä hämärretty todellisuus ei vain taida olla järin kirkas vaalikarjalle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itsehän ehdotin jokin aika sitten, että suomalaisten puolueiden ohjelmat olisivat kaikki jonkinlaisia sosialismin muunnoksia ja perustelen sitä väitettä sillä, että kaikki pitävät kiinni peruspalveluiden tuottamisesta yhteisvastuullisesti julkisella sektorilla.

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Toki esittämäsi analyysi eri puolueissa esiintyvistä motiiveista julkisen sektorin tuottavuutta hyödynnettäessä on osuvahko - jokainen pyrkii käyttämään niitä yhteisiä resursseja omien intressiensä tyydyttämiseen parhaimmilla edunvalvontamenetelmillään.

Marxilaiset ideaalit ovat hämärtyneet hyvinvointiyhteiskuntamme "tultua valmiiksi" (ainakin puitteiltaan) viimeistään suurten ikäluokkien työn ansiosta, mikä on kaiketi ollut suurin tekijä varsinaisten vasemmistopuolueiden modernisoitumiselle. Haasteet ovat nykypäivänä erilaiset kuin teollistumisen alkuaikoina Marxin valmistelleessa talousteoreettisten näkemystensä kirjaamista ja aloitellessa maailman vallankumousta - silloin tehdastyöläinen oli käytännössä patruunan orja vailla perusturvaa tai kansalaisoikeuksia....

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

En ole vakuuttunut yhteiskuntamme "valmistumisesta" tai sen hyvinvoinnista. Pikemminkin pidän rakenteita joita hyvinvointiyhteiskunnaksi sanotaan, eräänlaisina pahimman pahoinvoinnin oireiden paikkailuna.

En myöskään näe tehdastyöväen aseman jonkinasteista paranemista, pääasiallisesti juuri Marxin ideoiden pohjalle rakennettujen poliittisten liikkeiden ansiosta, minään osoituksena periaatteellisista muutoksista luokkien välisissä suhteissa. Vaikka työläisen työn tekninen suorittaminen onkin muuttunut koneellistumisen ja automatisaation sekä robotiikan ansiosta, sen perusluonne, asema yhteiskunnassa ja sen tuotantosuhteissa ei ole muuttunut. Palkkaorjuus on edelleenkin olemassa ja nörteinkin tietotyöläinen sen kurimuksessa. Marxin esittelemä kuva kapitalismista kuvaa edelleenkin varsin hyvin nykyistä todellisuuttamme.

Olenkin vakuuttunut, että nämä nykyiset tuotantosuhteet tulevat jollakin aikataululla muuttumaan toisenlaisiksi. Historia ei ole päättynyt, sen on tunnustanut jo kapitalistinenkin tiedemies, m.l. F.Fukujama. Aika tulee näyttämään millaiset seuraavat suhteet ovat. Marxin ennuste sosialismista seuraavana vaiheena lienee yksi vahvimmista ennusteista sillä hänen mallinsa kuvaa edeltävät melkoisen hyvin, ehkä siis tulevankin.

Marxin "ideaaleille" on siis käyttöä jatkossakin ja olisi toivottavaa vasemmistolaisina itseään pitävien puolueiden ottavan niistä opikseen. Mutta on totta, että aikaisemmanlainen kielenkäyttö ja poliittisen toiminnan muodot eivät enää toimi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Sen verran harhauttavasti Suomi on hyvinvointiyhteiskunta, että suuri osa nuorista ja esikeski-ikäisistä aikuisista keskittyy pelkästään kuluttamaan ja hakemaan yksilöllisiä kokemuksia - yhteiskunnan tarjoamaa tukea pidetään itsestäänselvyytenä ja tarvetta rakenteellisille muutoksille ei koeta olevan.

Kotitalouksien velkaantuneisuusaste on vaarallisen korkealla ja velka tekee tunnetusti nöyräksi - keskiluokkaisten ihmisten energia kohdistuu yksinomaan työssä pärjäämiseen palkkaorjuuden asteelle saakka eikä maailman tai edes työehtojen parantamiseen.

Vasemmistoliitossa herättelevää politiikkaa toki harjoitetaan aktiivisesti, mutta kohdeyleisön "yhteiskuntapassiivisuus" on mielestäni tästä kulutuskeskeisyydestä ja velaksielämisen nöyryyttävyydestä johtuen siinä määrin laajamittaista, ettei se työ helposti vielä jalostu aatetasolta teoiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Olen samaa mieltä, tuo palkkaorjuuden yhdistyminen velkaorjuuteen on "mielenkiintoinen" ilmiö. Sitä pitäisi vasemmiston selvitellä enemmän, myös teoreettisella ja aatteellisella tasolla.

Ihmisten passiivisuus on myös totta. Selityksen sille voi löytää kun tutkiskelee vaikka muinaista roomalaista "panen et circenses" -politiikkaa gramscilaisesta näkökulmasta. Keinot ovat jokseenkin samat ja myös tarkoitus. Nykyään tosin vallanpitäjät haluaisivat kaventaa leipää entisestään samaan aikaan kun sirkushuveja raaistetaan ja kokonaisvaltaistetaan.

Epäilenpä, että vasemmiston ongelmaan lähestyminen on ollut kovin pinnallista. Kun huomattiin, että vanhat agit-prop -keinot eivät purreet enää samalla tavalla, lähdettiin häivyttämään ydintä. Kun olisi pitänyt analyyttisesti erottaa päämäärät, sisällöt, keinot ja kanavat toisistaan kehittäen niitä kaikkia niiden omilla ehdoilla ja keinoilla. Nyt pitäisi löytää some:n seuraajat kun se lienee menetetty kanavana.

Risto Koivula

Virheät ja persut eivät ole vasemmistopuolueita.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Vihreissä on sosiaalisiipi ja kepussakin vielä pieni alkiolainen henkäys jossain nurkassa.
Persujen talous- ja sosiaalipolitiikka sen sijaan on kylmintä oikeistolaisuutta, mitä Euroopasta löytyy.
Heidän puheensa maahanmuuttajista, jotka vievät köyhiltä ja veteraaneilta leivän, saattaa hämätä joitain.
Mutta jo viime vaalien jälkeen puolue avoimesti julistautui yrittäjien puolueeksi .
Johdon kannanotot ja niiden yhteydet uusliberalismiin, ay- ja työväenliikevastaisuuteen ovat täysin yksiselitteisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset