jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Suostumus2018

Suostumus2018   on useiden kansalaisjärjestöjen, poliittisten ryhmittymien ja yksityishenkilöiden  aikaisemmin talvella vireille laittama kampanja, jonka tavoitteena on muuttaa rikoslaissa raiskauksen tunnusmerkistöä uhrin suostumuksen puutetta painottavaksi. Nykyisessä rikoslaissa raiskaus määritellään ensisijaisesti väkivallalla tai sen uhalla tapahtuvaksi seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamiseksi, mikä määritelmä on selkeästi puutteellinen mm. raiskauksen uhrien oikeusturvan ja  Suomen ratifioiman Istanbulin sopimuksen velvoitteiden suhteen.

Euroopan neuvoston yleissopimuksessa naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi (valtiosopimus 53/2015) raiskaus määritellään sopimuksen 36:ssa artiklassa yksiselitteisesti seksuaaliseksi tunkeutumiseksi toisen kehoon ilman tämän henkilön suostumusta. Sopijaosapuolena Suomi on myös velvollinen toteuttamaan lainsäädäntötoimet, joilla varmistetaan se, että suostumuksen puutteeseen perustuva seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaaminen säädetään rangaistavaksi.

Periaatetasolla raiskausrikoksen tunnusmerkistön muuttaminen suostumuksen puutetta painottavaksi olisi siis merkittävä  parannus ihmisoikeudellisesta näkökulmasta -  suostumuksen puutetta painottavassa lainsäädännössä rikoksen uhrin asema oikeusprosessissa vahvistuisi ja laajemmassa yhteiskunnallisessa viitekehyksessä suostumusta painottava ajattelumalli selkeyttäisi nykyisin helposti "harmaalle vyöhykkeelle"jäävien intiimien ihmissuhdekontaktien vastuunjakautumista...

Suostumus2018-kampanjaryhmän  konkreettisena tavoitteena on parina edeltävänä kuukautena ollut organisoitua laajaksi kansalaisverkostoksi ja suunnitella ja kampanjoida kansalaisaloitetta rikoslain muuttamiseksi ja tämä alustava järjestäytyminen on johtanut nyt siihen, että kampanja-organisaattoriksi nimetty Seksuaalinen Itsemääräämisoikeus ry. käynnistää 5. kesäkuuta kansalaisaloitteen kannatusallekirjoituksien keräyksen.

Rikoslaista ilmenevän raiskauksen tunnusmerkistön muuttaminen suostumuksen puutetta painottavaksi ei muuta länsimaisia oikeusperiaatteita - syyttömyysolettama säilyy siis jatkossakin rikoksesta epäillyn ihmisoikeutena. Lakitekstiin kirjattuna suostumuksen puutetta painottava tunnusmerkistö siirtää kuitenkin vastuuta rikollisesta teosta aikaisempaa enemmän tekjän harteille jo tutkintavaiheessa ja oikeuteen päätyvissä tapauksissa lain muutos velvoittaa tuomareita nykyistä johdonmukaisemmin ja järjestelmällisemmin huomioimaan suostumus tai sen puute.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

Ehdotuksen merkittävä ja ratkaiseva puute on näytön saaminen. Yhä ankarammin miehiä epäilevä kulttuuri johtaa yhä enemmän vain suupuheen perusteella tehtäviin päätöksiin. Tästä on jo runsaasti esimerkkejä maista, joissa järki unohtunut aikaa sitten.

Nostan esimerkiksi USAn, jossa miehen on nykyään parasta kiertää kaukaa naiset, joiden mieli ailahtelee voimakkaasti tai, jotka haluavat kostaa miehelle jonkin muun teon kuin raiskauksen. Raiskausväitekin voi tuhota miehen uran ja elämän kokonaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niin tai "hyvän perheen poika" tai futisjoukkueen kapteeni pääsee kuin koira veräjästä. Riittää, että on valkoihoinen.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

#2. Kannattaa pitää se veräjä kiinni niin ei pääse.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #14

#14. Anteeksi mauton kommenttini. Tarkoitus oli keventää vakavaa aihetta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Ok. Netissä ei aina ymmärrä piilotettua huumoria. Saat anteeksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Syyttömyysolettama säilyy jatkossakin epäillyn oikeusturvana ja Yhdysvalloista puhuttaessa kannattaa muistaa senkin valtion yhteiskunnalliseen rakenteeseen sisäistynyt vahva patriarkaalisuus - Harvey Weinsteinin kaltaisia hegemonisen maskuliinisuuden yläportaille kivunneita saalistajia saadaan vastuuseen ainoastaan massiivisten "joukkokanteiden" avulla...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Weinsteinin tapauksessa kyseessä on enemmänkin rikkaiden ja vallassa olevien tapa puolustaa omiaan, ei mistään maagisesta patriarkaatista. Aika seksististä väittää tuommoisia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

Taloudellinen valta konsentroituu patriarkaatin huipulle...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #23

Valta-asemassa olevien miesten tapana näyttää usein olevan ylipäätään korostaa valtaansa seksistisesti, olipa kyse taloudellisesta, poliittisesta tai vaikka urheilun tai taiteen alueella saavutetusta auktoriteetista. Tämä kuuluu olennaisena osana patriarkaatin rakenteeseen.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Rikoslaista ilmenevän raiskauksen tunnusmerkistön muuttaminen suostumuksen puutetta painottavaksi ei muuta länsimaisia oikeusperiaatteita - syyttömyysolettama säilyy siis jatkossakin rikoksesta epäillyn ihmisoikeutena."

Jos tavoitteena ei ole se, että suostumus on kyettävä jälkikäteen todistamaan, nykyisen lainsäädännön pitäisi kyllä riittää oikein hyvin. Ja senkin nojalla on suljettu syyttömiä vankilaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä eivät kampanjan vetäjätkään odota lain muutoksen lisäävän tuomioiden määrää (ainakaan oleellisesti) - lakimuutoksella halutaan korostaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta, mikä vaikuttaisi asenneilmapiiriin ja toisaalta se muutos helpottaisi myös raiskauksien uhrien asemaa rikosoikeusprosessissa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jos raiskauksen tunnusmerkistö painottaa suostumuksen puutetta, niin miten suostumus todistetaan jälkikäteen oikeudessa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Suostumuksessa on kyse niin kutsutusta olosuhdekriteeristöstä. Tuomarit tekevät kokonaisarvion, jonka perusteella päätellään, onko tekijä voinut päätellä suostumusta olevan. Jo nyt suostumus huomioidaan suuressa osassa raiskaustuomioissa. Lakimuutos tarkoittaisi sitä, että tuomarien tulisi järjestelmällisesti ja johdonmukaisesti huomioida suostumus. Seksuaalirikokset ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan vaikeita rikoksia todistaa. Useissa muissakin rikoksissa on sana sanaa vastaan, eikä se ole syy poistaa niiden kriminalisointeja."

http://suostumus2018.fi/ukk/

Raiskausta koskevista rikosilmoituksista tuomioistuinkäsittelyyn seuloontuvat nykyisinkin ainoastaan ne harvat raiskaustapaukset, joissa syyttäjä on esitutkinnasta saatujen tietojen perusteella todennut syytekynnyksen ylittyneen. Rikosoikeusprosessin luonteesta johtuen tuomareiden kokonaisarvioinnin pitäisi sujua suhteellisen helposti siis...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, kokonaisarviointi näkyy olevan helppoa kuin heinänteko...

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180517220094889...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Uutisessa tosiaan mainitaan tapauksen poikkeavasta luonteesta käyttämällä termiä "epätavallinen".

Kokonaisarvion perusteella oikeus joutuu määrittelemään teon vakavuuden ja hakemaan näyttöä puolesta ja vastaan esimerkiksi myös silloin, kun syytteeksi luetaan pahoinpitely ja rikos on epäillysti tapahtunut ilman fyysistä väkivaltaa työpaikkakiusaamisen muodossa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #27

Kyllä, epätavallinen tosiaan. Todennäköisyys sille että valheellisen syytöksen esittänyt tulee uskoon ja peruu jälkikäteen puheensa on häviävän pieni.

Kaiva nyt alkuun muutama tapaus, jossa ilman mitään muita todisteita on annettu tuomio pahoinpitelystä tai edes työpaikkakiusaamisesta.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

#8. Kokonaisarviointi ei ole mikään näyttö rikoksesta. Se on paras arvuutus, joka voi kuitenkin mennä täysin metsään.

Oikeudenkäytön irvikuvamaassa USAssa diletantit valamiehistössä jakelevat tunneperäissti syyllisyyksiä asianajajien yllyttäessä. Emme halua sellaista oikeutta Eurooppaan edes Suomeen.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Eli fyysisten todisteiden sijaan arvaillaan? Ai helvetti ja samalla kehdataan ihmetellään mistä inceleitä tulee kun ei naisia uskalla lähestyä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #24

Lähestymisestä on kuitenkin vielä pitkä matka tuomionlukuun. Tilastollisesti tarkasteltuna pelkästään poliisille ilmoitettujen raiskaustapausten ja niistä langettavaan tuomioon johtaneiden oikeusprosessien suhde on jotakuinkin 12:1.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo

Luonto kiittää, mitä hankalammaksi miehen naisen lähentyminen tehdään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Rikoslaissa raiskauksen tunnusmerkistö on onneksi sukupuolineutraali.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

#9. Tuo on täysin teoreettinen juttu. En ole koskaan kuullut miehistä tai varttuneemmista pojista, jotka olisivat valittaneet tulleensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi naisen toimesta.

Elämänkokemukseni perusteella, joka on hieman vähätellen laaja, olen havainnut, että miehet homoja lukuunottamatta pyrkivät tulla naisen seksuaalisesti ahdistelemaksi. Miesten otsassa seisoo muun ohella valomainos "Minä suostun!".

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #11

Kämmäsin hierarkian kanssa. Tuosta alempaa löytyy vastaukseni kommenttiisi.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #11

Hämäläisellä tuntuu olevan kovin yksioikoinen käsitys miesten kokemuksista seksuaalisen ahdistelun kohteena olemisen suhteen. Johtuneeko se siitä, että Hämäläinen on liikkunut kovin yksipuolisessa miesseurassa....? Omassa ympäristössäni olen havainnut lukuisia erilaisia naisen mieheen kohdistamia seksuaalisia ahdisteluja. Yksi niissä usein esiintynyt elementti on naisen valtasuhde mieheen nähden.

Toki siinä on selkeä ero, että miehen hyvin harvoin tarvitsee pelätä vaarallista väkivaltaa noissa tilanteissa.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #20

#20. Valtasuhdehan tekee lähentelystä todella kuuman. Toki huomioiden lähentelijän puoleensavetävyyden.

En osaa ottaa millään asiaa kovin vakavasti miehen vinkkelistä. Olet oikeassa, että näistä jutuista olen pääasiassa jutellut vain miesten kesken. Ei kai se mikään rikos ole kuitenkaan.

Kyllä miesten ehdoton enemmistö ei koe naisen tekemää lähentelyä ongelmallisena kuten naiset. Tällä kommentilla en halua mitenkään vähätellä naisten kokemia kärsimyksiä vaan asettaa miesten kokemukset oikeaan tasoon, jota sinä Anukatariina et voi edes tuntea, koska et ole mies.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #20

Kyllä väkivallan pelkokin voi kuulua kuvioon, ainakin jos ahdistelija on toinen mies.

Itse en missään nimessä pyri vähättelemään rikollisen seksuaalisen käyttäytymisen yleisyyttä tai sen uhrien kokemuksia, vastustan vain lainsäädännön ja oikeuskäytännön kehittymistä kafkalaiseen suuntaan. Siksi suhtaudun ehdotettuun lakimuutokseen hyvin varauksellisesti.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo

Tottakai. Nykyäänhän on tarkoitus kaiken olla mahdollisimman neutraalia.
Vastaisuudessa miehen ei tarvitse pelätä vain, että "sainko sukupuolitaudin" tai "pamahtaako se kuitenkin paksuksi", vaan "olikohan se sittenkin raiskaus"

Muukin lainsäädäntö ohjaa ihmisiä keskittymään omiin asioihinsa, eikä puuttumaan esimerkiksi pahoipitelyhin kadulla muutoin kuin viranomaisten kautta.

Uskon, että näitä lakeja sorvaa hyväntahtoiset hölmöt, jotka kiveävät tietä helvettiin hyvillä aikomuksilla.

Nyt kun ihmiset kommunikoivat enenevässä määrin sosiaalisen median kautta, niin tulee mieleen se, että onko lopulta Aurora planeetan kaltainen tulevaisuus odottamassa ihmiskuntaa, jossa toisen ihmisen fyysinen kohtaaminen on järkytys.
(Kaikki lienee lukeneet säätiöitä?)

Kuten sanottua luonto kiittää kaikkia seksuaalisuuden muotoja, jotka vähentävät joillain tapaa ihmispopulaatiota.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Juha Hämäläiselle.

" Tuo on täysin teoreettinen juttu. En ole koskaan kuullut miehistä tai varttuneemmista pojista, jotka olisivat valittaneet tulleensa seksuaalisen ahdistelun kohteeksi naisen toimesta."

Minä olen. Itse asiassa olen kuullut todella paljon noita kertomuksia. Juuri tuo asenne, jota sinäkin levität, saa etenkin teinipojat tehokkaasti tukkimaan suunsa. Se, että uhrit eivät uskalla tai kehtaa kertoa kokemastaan ei tarkoita sitä, etteikö ahdistelua ja hyväksikäyttöä tapahtuisi.

Olisi jo aika päästä eroon tuosta asenteesta, että miehet ovat saalistajia ja naiset saaliita. Tuollaisesta asenteesta kärsii etenkin nuoret, sekä tytöt että pojat.

Käyttäjän emailjuuso kuva
Juha Hämäläinen

#17. En pyri olemaan macho, koska en täytä kriteereitä, mutta asenteeni ja kokemukseni näistä hommista ovat hieman sen suuntaisia. Minkäs teet.

Pysyn edelleen yleisesti ottaen kannassani. Mutta sehän perustui näkemääni ja kokemaani. Se ei tarkoita, etteikö joku poika tai mieskin voisi kärsiä naisen tekemästä seksuaalisesta lähentelystä. Sellaisessa tapauksessa on miehellä samat oikeudet kuin naisella

Ikävä kyllä miehen reaktioon ahdistelussa tunnetusti vaikuttaa naisen ulkonäkö.

Naisiin menevä kaverini, joka oli Finskin lentäjä, teki työsuhde-etunsa turvin matkoja outoihin kohteisiin. Kerran hän joutui viideksi päivää Grönlannissa eskimokylään, jonka ainoassa baarissa vahvassa humalassa oleva tukeva ja roteva hieltä haiseva eskimonainen kävi häneen käsiksi siinä mielessä. Tällä kertaa lentokapteeni juoksi naista karkuun hankeen.

En ymmärrä miksi mies yleensä kärsisi naisen lähentelystä, mutta joku voi silti kärsiä. Olen itse niin nuorena aloittanut nämä lähentelypuuhat ja olen ollut jopa niiden kohteena, en kehtaa edes kertoa kuinka nuorena.

Mutta nykyään ei kukaan ahdistele paitsi naapurin rouva yksi kesä maistissa istui syliini ja pyysi vaimoltani lupaa saada raiskata minut. Vaimo sanoi, että anna mennä vaan. Naapurin isäntä ei hymyillyt edes. Joo. Seksuaalisuus on toisille helppo juttu ja toisille mahdottoman ongelmallinen ja vakava.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tuon pitäisi kaatua jo siihen, ettei tuo ole oikeusvaltioiden periaatteiden mukainen, koska tuossa syyllinen joutuu todistamaan syyttömyytensä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Pikku lipsahdus. Taisit tarkoittaa syytettyä, et syyllistä...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Äh, totta... Tarkoitin siis syytettyä tottakai.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset