jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kansanedustajien enemmistö kannattaa translain uudistamista

Sanomalehti Karjalaisen tekemän kyselyn perusteella noin kolme neljännestä nykyisistä kansanedustajista kannattaa varmasti tai lähes varmasti nykyisen ns. translain uudistamista siten, että sukupuolen juridinen vahvistaminen ei edellyttäisi todistusta sterilisaatiosta tai lisääntymiskyvyttömyydestä.

     "SDP, vihreät, RKP ja vasemmistoliitto kertovat eduskuntaryhmiensä kannattavan lain muutosta varauksetta. Keskusta ja kokoomus ilmoittavat, että vaikka asiasta ei ole tehty yhtenäistä päätöstä, niiden ryhmä tai sen enemmistö todennäköisesti kannattaa lain muutosta.

Kristillisdemokraatit ilmoittaa vastustavansa lain muuttamista. Perussuomalaiset ja sinisten eduskuntaryhmä toteavat, että yhtenäsitä päätöstä ei ole, mutta ryhmä tai sen enemmistö todennäköisesti vastustaa lain muutosta.

Myös tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoo kannattavansa lain muuttamista.

Yhdeksästä kyselyyn vastanneesta eduskuntaryhmän puheenjohtajasta tai varapuheenjohtajasta kuusi kertoo itse olevansa lain muuttamisen kannalla. Joukossa ovat kaikki suurimmat puolueet. Vastustajia ovat kristillisdemokraattien Peter Östman, perussuomalaisten Leena Meri ja sinisten Simon Elo."

 

Tilanne vaikuttaa melko lupaavalta siis, vaikkakin kansanedustajien enemmistö näyttäisi tukevan ainoastaan translain osittaisuudistusta - lisääntymiskyvyttömyysedellytyksen poistamisen ohella translain sisältöön ja sen lain nimeen tulisi nimittäin tehdä myös muita muutoksia, jotta se täyttäisi perus- ja ihmisoikeudelliset vähimmäisnormit. 

Translain kokonaisuuudistusta esittävän Kuuluu kaikille -kampanjan tavoitteena on  lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamisen ohella vaatimukset juridisen sukupuolen itsenäisestä vahvistamisoikeudesta erillään lääketieteellisistä sukupuolenkorjausprosesseista sekä nykyiseen lakiin sisältyvän täysi-ikäisyysehdon poistamisesta.

Translain kokonaisuudistamista tukevat paitsi vahvat tieteelliset näytöt sukupuoli-identiteetin myötäsyntyisestä  varioituvuudesta, niin ennen kaikkea lakien kulttuurista normittavuutta ylläpitävä luonne - syrjiväksi jäänyt lainsäädäntö reprodusoi ja legitimisoi siis itsessään syrjintää huolimatta väestötasoisen  tiedollisuuden kokonaisasteen kohenemisesta :)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

On aina hienoa kuulla kansanedustajien enemmistön olevan ainakin jossain asiassa ainakin osittain ihmisoikeuksien kannalla. Se kun on tässäkin maassa kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihmisoikeuskysymykset peittyvät helposti tärkeämpinä pidettyjen talouspoliittisten päätöstentekojen varjoon tai sitten enenevässä määrin myös silkan populistisen pahansuopaisuuden hetteikköön...

Onneksi Suomessa ihmisoikeuksien toteutumista edistetään verrattain järjestyneesti ja vakiintuneesti, joten kehityskin on tällä alueella ollut näkyvää.

Toni Rintala

"sukupuolen juridinen vahvistaminen ei edellyttäisi todistusta sterilisaatiosta tai lisääntymiskyvyttömyydestä."

Mä oon kyllä ymmärtäny, että lain muutoksessa on kyse paljon muustakin.. siksi sitä ei kaikki kannata,

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Lain muutoksessa" ei ole kyse mistään, mikä ei vahvistaisi ihmisoikeuksia. Siksi sitä ei vastusta kukaan, joka kannattaa kyseisiä oikeuksia.

Viimeistään nyt on aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja sanoa suoraan, mitkä tahot ovat silkan ihmisvihan asialla. Satuolentoihin uskominen esimerkiksi on surkuteltavan huono tekosyy eikä puolusteltavissa oleva motiivi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lain nimen muuttamisen lisäksi nykyisestä laista tulisi poistaa täysi-ikäisyysedellytys juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Norjan vastaavassa laissa yli 16-vuotiailla on oikeus vahvistaa juridinen sukupuolensa omalla ilmoituksella ja 6-16-vuotiailla oikeus päästä sukupuolenkorjaushoitoihin ja oikeus korjata virallinen sukupuoli vanhempiensa luvalla.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Transliike on saavuttanut hyvin myötätuntoa tavoitteilleen. Todennäköisesti seuraavan eduskunnan aikana laista sukupuolen vahvistamisesta poistetaan lisääntymiskyvyttömyysvaatimus.
Asia ei ole niin merkityksellinen kuin kampanjoissa on esitetty.
-Ketään ei pakoteta sterilisaatioon, sitä haetaan itse ja tarvitaan kahden lääkärin päätös. Sukupuolen vahvistaminen on vapaaehtoista.
-Ulkonäköä muuttava hormonilääkitys aiheuttaa useimmiten lisääntymiskyvyn menetyksen ja se riittää lain mukaan.
-Hormonihoidon keskeyttäminen alkuvaiheessa voi palauttaa lisääntymiskyvyn, joten lakia voi kiertää. Näin tapahtui synnyttäneen transmiehen kohdalla.
-Genitaalikirurgian haluavat menettävät vapaaehtoisesti lisääntymiselimet.
-Monet transihmiset eivät halua lapsia. Raskaana ollutta transmiestä oli arvosteltu miehen roolista poikkeamisesta.
-Mikään ei estä lasten hankkimista ennen hoitoja.

En vastusta lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista. Se näyttää olevan tärkeä periaatteellinen asia ihmisoikeusaktivismille.
Muut lainmuutokset ovat ongelmallisempia.

Mutta olen pettynyt, ettei kaikkien steriloimisoikeuden laajentaminen kiinnosta eduskuntaa eikä ihmisoikeusjärjestöjä.
Etenkin lapsia haluamattomia syrjitään.
#oikeuslapsettomuuteen #steriloimislaki

Jyrki Karvo

Normipeleissä tää ei tarkoita yhtään mitään kaltaiseni lihaa syövän heteromiehen saapaissa kulkevaan kaveriin... Eikä itsellä sen kummemmin ole syytä edes ottaa selvää tai perehtyä asiaan. Olkoot jokainen joka jollain tavalla onnellinen omassa pikkumaailmassaan. Ainoa kohta on tuo norjan mallin tuominen. Itse en antaisi lupaa muksulle moiseen. Kyllä se on yksilön päätös.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Kannatan tuota lakiuudistusta. Se tulee saamaan aikaan yllättäviä parannuksia ihmisten tasavertaisuuteen:
- Sukupuoleen perustuva pakollinen asepalvelus romuttuu ja se on pakko muuttaa tasavertaiseksi.
- Sukupuoleen perustuvista kiintiöistä tulee turhia.
- Miehet saavat paremmat mahdollisuudet huoltajuuteen vaihtamalla itsensä naisiksi.
- Ei tarvitse enää puhua naisen eurosta, miesvaltaisista aloista tai muustakaan vastaavasta.
- Urheilua ei tarvitse tai ole enää järkevä jakaa miesten ja naisten sarjoihin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On toki positiivista, että puolueet ilmoittavat positiiviset kantansa. Mutta näin kyynisenä vanhana pieruna olen päätynyt epäilemään josko he oikeasti lopullisen ratkaisun hetkellä muistavat mitä on aiemmin tulleet luvanneiksi. Niinhän monella kävi tasa-arvoisen avioliiton ja eutanasian kohdalla. Niin käynee myös translain kanssa. Onhan takinkääntö ja mielensä muuttaminen sekä vaalilupauksista lipsuminen monilla puoluepoliitikoilla n.s. verissä ja suorastaan politikoinnin ydinosaamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset