jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Viranomaisten velvollisuudesta edistää tasa-arvoa

Vuoden 2015 alusta lähtien voimassa olleen uudistuneen tasa-arvolain soveltaminen työelämässä, opetuksen ja koulutuksen tarjonnassa, tavaroiden ja palveluiden tarjonnassa sekä viranomaistoiminnassa on tehty varsin helpoksi, sillä Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut lain soveltamista helpottavaa ohjeistusta asianmukaisen riittävässä määrin. 

Keskeisesti uutta sisältöä tasa-arvolaissa on nyt sukupuoli -käsitteen "radikaali" laajennus - tasa-arvolain tarkoituksena on ehkäistä kaikkiin sukupuoliin kohdistuva syrjhintä siten, että sukupuoli ymmärretään lain soveltamisalueella myös sen psykologiset ja sosiaaliset ulottuvuudet kattavasti ja sen biologinen moninaisuus tunnustaen.  Sukupuoli-identiteettiin  ja sukupuolen ilmaisuun perustuva  syrjintä on siten myös samalla sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Valtioneuvoston  julkaisuarkistossa oleva STM:n julkaisema ohjeistus nimeltään "Tietopaketti sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta oppilaitoksille, työpaikoille ja viranomaisille"  keskittyy nimenomaisesti tasa-arvolakiin tehtyjen sukupuolen käsitteellisten laajennusten mukaisesti opastamaan eri alojen toimijoita suunnittelemaan toimintaympäristöistä sukupuolivähemmistöjen tarpeet huomivoiviksi mikä on erityisen tärkeää yhteiskuntaneutraalisti toimivaksi tarkoitetussa viranomaistyöskentelyssä. Viranomaisilla on myös erityinen lakiin perustuva velvollisuus suunnitelmallisesti edistää tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan, mihin tämä STM:n tasa-arvojaoston julkaisema opas antaa mielestäni kohtuullisen yksityiskohtaisia ohjeita perusteluineen.

Esimerkiki oppaan kohdassa 5.3.3 kerrotaan siitä, kuinka tietojärjestelmiä ja viranomaisten tarpeita palvelevia kyselylomakkeita tulisi kehittää siten, että niissä on enemmän kuin kaksi vaihtoehtoa sukupuolelle.  Kokeilujen ja tietojärjestelmien kehittämistyön yhteydessä saatujen asiakaspalautteiden seurauksena kun toimivimmaksi on havaittu sellainen ratkaisu, missä asiakastietojärjestelmiin ilmoitettavia tai kyselylomakkeissa valinnaisina esitettyjä sukupuolivaihtoehtoja on vähintään kolme - mies, nainen ja muu siis. 

     "5.3.3 Lomakkeita ja järjestelmiä, joissa kysytään sukupuolta, kehitetään systemaattisesti niin, että niissä on enemmän kuin kaksi vaihtoehtoa sukupuolelle

TE-toimiston nuorille suunnatussa palvelussa pyydetään asiakkaita täyttämään alkukartoituslomake. Lomakkeessa kysytään sukupuolta, ja vaihtoehtoja on kolme: nainen, mies, muu. Käytäntö on toiminut hyvin. Eräässä viranomaisen verkkopalvelussa kysyttiin sekä sukupuolta että henkilötunnusta. Mikäli nämä kaksi kohtaa näyttivät olevan ristiriidassa keskenään, järjestelmä ei päästänyt eteenpäin. Todettiin, että seuraavaksi järjestelmää uudistaessa tämä kytkentä on purettava, sillä henkilö- tunnuksen sukupuoli ja koettu sukupuoli voivat olla myös keskenään erilaiset. Lisäksi todettiin, että sukupuoli -kohtaan tulisi lisätä myös kolmas vaihtoehto. "

Ihan vain satunnaisesti etsin tähän kohtaan esimerkiksi verkossa täytettävän matkustusilmoituksen, johon lomaketta hallinnoiva Ulkoministeriö on em. viranomaisvelvoitteen mukaisesti osannut lisätä oppaan suosittelemat kolme vaihtoehtoa ilmoitettavaksi sukupuoleksi ja sen lisäksi lomakkeeseen on myös lisätty vaihtoehto olla kokonaan ilmoittamatta omaa sukupuoltaan.  UM:n matkustusilmoituslomaketta voi pitää mallisuorituksena tasa-arvolain velvoitteiden suhteen.

 

Näinkin pienellä lisäyksellä tasa-arvo edistyy jo kummasti,  lähes itsestään ja melko vähin äänin huomaamattomasti - uusi normaali  kun syntyy muutenkin aina järkeviksi koetuissa käytänteissä eikä niinkään kulttuurivallankumouksen seuraksena tai poliittisesti ohjatun pakon edessä...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Myös ns. sukupuolineutraalit toiletit yleisissä tiloissa edesauttavat tasa-arvon edistymistä,,,,

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sukup...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset