jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naisten ja miesten välinen palkkaero

OECD:n uusimmassa työelämän tasa-arvon toteutumista OECD:n jäsenvaltioissa arvioivassa raportissa Suomen tilanteen todetaan kohentuneen viimeisten vuosikymmenten aikana merkittävästi ja Pohjoismaiden katsotaan yleisesti olevan edistyneimpiä valtioita tällä alueella. Raportissa kuitenkin muistutetaan työn olevan "tasa-arvon mallimaidenkin" kohdalla vielä pahasti kesken - esimerkiksi naisten ja miesten välinen palkkaero vakioidusti mitattavassa säännöllisessä kokoaikatyössä on Suomessa edelleen huimat 18,1  prosenttia miesten hyväksi.

 

     "This report shows that improvements in gender equality have contributed considerably to economic growth in the Nordic countries. Increases in female employment alone are estimated to account for anywhere between roughly 0.05 and 0.40 percentage points to average annual GDP per capita growth – equivalent to 3 to 20% of total GDP per capita growth over the past 50 years or so, depending on the country.


The Nordic countries are closer than most to achieving gender equality in the labour market. But the last mile may well prove to be the longest one. To make further progress, a continued assessment of the effectiveness of existing public policies and workplace practices is needed. Only with resolve and a continued focus can Nordic countries ensure that men and women contribute to their economies and societies in gender equal measure."

 

Mistä tämä palkkaero sitten johtuu?

 

No. Raportin kirjoittajien kuten myös suomalaisten työelämätutkijoiden valistuneiden käsitysten mukaan naisten ja miesten välisen keskimääräisen palkkaeron merkittävimpiä syytekijöitä on työelämän ammatillinen sukupuolisegregaatio. Yle:n uutisoinnissa toinen raportin kirjoittajista,  ekonomisti Willen Adema, kuvailee suorin sanoin Suomen työmarkkinoiden erästä keskeisintä piirrettä l. naisvaltaisten ammattialojen aliarvostusta ja alipalkkausta näin :

 

      "  – Naiset ovat useammin töissä matalapalkkaisissa palvelusektorin aloilla."

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Niin, meidän pitäisi jotenkin saada metsureiksi, rekkakuskeiksi ja ohjelmoijiksi enemmän naisia. Minä voisin sitten vastavuoroisesti siirtyä opettajaksi, jonkin viraston tiskin taakse.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Silloin kun minä aloitin 50 vuotta sitten leipätyöt tietojenkäsittelyn parissa, alalle tuli jokseenkin yhtä paljon naisia kuin miehiäkin, tekivät samoja töitä, saivat samaa palkkaa ja urakin eteni samalla tavalla. Jostakin syystä naisten osuus alalle tulijoista romahti suunnilleen kymmenen vuotta myöhemmin. Erään selityksen mukaan (jota en ole sen tarkemmin tarkastellut) alalle tulevien naisten määrä ei suinkaan pudonnut, mutta miesten määrä kasvoi selvästi. Tätä selitettiin sillä, että niiden naisten osuus ikäluokasta, joilla oli alalle taipumuksia ja motivaatiota, oli saavuttanut luonnollisen tasonsa mutta miesten kohdalla näin ei ollut vielä tapahtunut. Pitäisikö siis tasa-arvon nimissä alalle ryhtyä pakottamaan naisia joilla ei ole siihen motivaatiota eikä ehkä taipumuksiakaan. Moisessa ajattelussa kyllä sotketaan pahasti tasapäisyys ja tasa-arvo.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minulla on samalta alalta jotakuinkin samansisältöinen havainto, tosin n. 10v lyhyemmältä ajalta.

Olen itse liittänyt sen tuollaisten tasapainojen asemasta n.s. "nörtteilyyn" jolla toisaalta pilattiin alan maine ja toisaalta työn sisältö sekä tulokset. Tietojenkäsittelyhän on pääsääntöisesti kaikkea muuta kuin nörttiohjelmointia. Ohjelmoinnin osuus on itse asiassa aika pieni.

Juhani Vehmaskangas

Naisia pitäisi saada myös pois raskaalta ja alipalkatulta hoitoalalta.

Heitä voitaisiin hoitoalan sijaan kouluttaa esim. valimoihin ja terästeollisuuteen kolmivuorotyöhön koska niissä palkkakin on huomattavasti parempi.

Miehiä taas tulisi saada lisää mm. juurikin hoitoalalle jotta eivät liian raskaissa teollisuustöissä terveyttään menettäisi. Varmasti pärjäisivät potilaiden siirroissa yms. hommissa jopa naisia paremmin.

Käyttäjän NinaVuorijrvi kuva
Nina Vuorijärvi Os Purola

Tässä olisi koulujen opinto-ohjaajille työtä. En tiedä, miten homma nykyään menee (omasta kouluajasta on jo rapiat 15v. aikaa ja vanhin lapsikin menee vasta kutoselle) mutta ainakin aikoinaan oma oponi oli laittamassa tyttöjä juurikin hoitoalalle ja poikia tyyliin metsureiksi, viis siitä mikä ala nuorta itseään kiinnosti tai millaisia vahvuuksia kullakin oli. Itse halusin laivalle töihin ja tästäkin saatiin opon kanssa iso väittely aikaan. Eihän se ala sovi naiselle, ei niitä työvuoroja pysty äiti tekemään (eli oletuksena oli, että joskus tulevaisuudessa saan lapsia ja ilmeisesti olen päävastuussa heistä) jne.

Tietysti luulisi, ettei nykypäivänä olisi enää noin räikeää menoa mutta mistäpä sen tietää.

Juhani Vehmaskangas

Tuollaisia tutkimuksia tekevien pitäisi mielestäni lukea ULKOA ainakin nämä:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...
-niin no, ei se ulkoa lukeminen auta jos tutkija ei kykene asioita ymmärtämään.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Pähkinänkuoressa, naisia ja miehiä kiinnostavat eri asiat työelämässä, tietysti poikkeuksia on, mutta ero on vain niin iso että siitä on saatu haloo aikaiseksi jonka pohja on hatara.

Jos joka alalle saataisin tasajako miehiä ja naisia niin palkkaerot olisi luultavasti mitättömät ja nekin erot lähinnä kuvaisi työstä suoriutumista ja kokemusta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Sinun linkkaamastasi ylen uutisesta ja siellä olleesta OECD:n loppupäätelmästä voitaisiin päätellä hieman muutakin...

"Parempi ajatus voisi OECD:n mukaan olla esimerkiksi kuusituntinen työpäivä, jota Ruotsissa on kokeiltu. Vielä parempi, tai realistisempi tie olisi se, että miehet vähentäisivät kokonaistyöaikaansa. Naiset voisivat vastaavasti lisätä sitä."

Eli naiset voitaisiin pakottaa tekemään pidempää päivää ja miehet lyhyempää, koska työpäivän pituuden vaikutus palkkaan on yksi suurimmista. Kai Juho & kumppanit ajavat tätä myös?

Pekka Pylkkönen

Kuka sitten rahoittaisi sukupuolentutkijoiden mölinät ja "korkeakoulutettujen" hoitajien liksat?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Siirretään ne rahat tuolta ensin mainitulta ryhmältä jälkimmäiselle. Kaikki ovat tyytyväisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset